miód - 5845 przepisów (strona:92/390)

Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi 496

czekolady gorzkiej100 ml śmietany kremówki 30%łyżka rumu (lub wódki) ok. 100 g orzechów włoskichCiasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Sposób przygotowania:Spody Piernikowe:Masło razem z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Do mąki dodajemy jajka, przyprawę do piernika i wystudzone masło z miodem i cukrem. Mieszamy

Słodka Strona
Calzone 309

pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać dowolne składniki. Calzone - Składniki: ciasto: 500 g mąki 240 ml ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 2 łyżki miodu łyżka oleju lub oliwy łyżeczka soli farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprz sos pomidorowy (passata) przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz(...)żółtego sera (lub mozzarelli)   Calzone - Sposób przygotowania:     Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód, 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie, dodajemy pocięte pieczarki i całość dusimy do miękkości

Słodka Strona
Mazurek z Orzeszkami Ziemnymi, Masłem Orzechowym i Karmelem 206

mąki pszennej 80 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy odrobina soli karmel: 4 łyżki miodu 8 łyżek cukru łyżeczka margaryny szczypta sody ok. 150 g orzeszków ziemnych (niesolonych) ok. 220 g masła orzechowego (sklepowego lub z tego przepisu ) 100 g czekolady mlecznej(...)całej powierzchni mazurka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z połamaną czekoladą i przygotowaną polewę rozprowadzamy na cieście - studzimy. W garnku, na małym ogniu podgrzewamy miód wraz z cukrem co całkowitego rozpuszczenia. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy łyżeczkę margaryny, szczyptę sody i energicznie mieszamy. Do karmelu wrzucamy orzeszki ziemne i dokładnie mieszamy. Orzeszki w karmelu wykładamy

Słodka Strona
Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem 1051

pierniczki na pewno urzekną dzieci, ale także dorośli z pewnością ulegną ich urokowi. ...a ile zabawy w ich przygotowywaniu....  Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Składniki: Pierniczki: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia) 2 łyżki przyprawy do piernika Lukier: 1 białko jaja(...)szklanki cukru pudru dowolne barwniki w proszku Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Sposób przygotowania: Pierniczki: Miód, cukier oraz masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku. Schłodzone ciasto

Słodka Strona
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 319

sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku . Zapraszam do pieczenia! Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze: 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżki śliwkowych powideł 3 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 2 łyżeczki sambal oelek (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA:  MAX. 35 MIN CZAS MARYNOWANIA: MIN. 2 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)Powidła, miód, sos sojowy, ocet i sambal oelek umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia. 2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia lub w szczelnym plastikowym pojemniczku, zalewamy marynatą, mieszamy, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni

My Culinary Art
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 422

sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku . Zapraszam do pieczenia! Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze: 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżki śliwkowych powideł 3 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 2 łyżeczki sambal oelek (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA:  MAX. 35 MIN CZAS MARYNOWANIA: MIN. 2 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)Powidła, miód, sos sojowy, ocet i sambal oelek umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia. 2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia lub w szczelnym plastikowym pojemniczku, zalewamy marynatą, mieszamy, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni

My Culinary Art
Kaszka manna z owocami 174

łyżki kaszy manny - 1,5 szklanki mleka (ja używam 3,2%) - 1 duży banan lub 2 małe - domowy mus jabłkowy (może być także ten ze sklepu) - łyżeczka miodu - opcjonalnie: rodzynki, cynamon, jabłko, dżem truskawkowy, orzechy Przygotowanie:  W garnuszku podgotować mleko z miodem. Gdy będzie ciepłe, wsypać kaszę mannę i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Można dodać trochę

W poszukiwaniu inspiracji
Pierniczenie na cztery ręce 151

witrażykami Składniki: (na 55-65 sztuk) 470 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 75 g cukru pudru 90 g miodu 70 g miękkiego masła 2 jajka dodatkowo: 300 g landrynek Mąkę, sodę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Wsypać przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Dodać masło i miód, wbić jajka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Obiadowy finał, czyli deser - najlepszy 522

łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka zimnej wody mus czekoladowy: 100 g ciemnej czekolady (80%) 50 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka miodu 2 jajka dodatkowo: cukrowe serduszka Kremówkę zagotować z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym i kawą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gotującą się śmietankę zdjąć z ognia, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Ostudzoną(...)mieszankę przelać do szklanek (jeśli zrobił się kożuch, wystarcz przelać przez sitko), schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Czekoladę z kremówką, cukrem pudrem i miodem rozpuścić na parze. Wystudzić. Do ostudzonej masy dodać żółtka, dokłądnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając szpatułką. Gotowy mus wyłożyć na pannę cottę, schłodzić w lodówce przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe niebo - mus 283

następnym razem. Kawowy mus czekoladowy Składniki: (na 4 porcje) 125 g ciemnej czekolady (60%) 50 ml mleka 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy karmelowej 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka miodu 2 łyżki likieru kawowego Mleko zagotować, dodać kawę, wymieszać. Dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać miód i likier, dokładnie połączyć. Dodawać śmietanę partiami do całkowicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 173

pięknie pachną! Nie kupicie tego w żadnym sklepie! Lody rozmarynowe z creme fraiche Składniki: (na 0,5 l lodów) 250 ml śmietany kremówki (38%) 70 g cukru 1 łyżka miodu 1/2 laski wanilii 2 gałązki rozmarynu 300 g creme fraiche (18%) Kremówkę wlać do garnuszka, dodać cukier, miód, gałązki rozmarynu i przeciętą na pół laskę wanilii z wyskrobanymi nasionkami. Zagotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ćwiczenia w rolowaniu 134

blachę 40x35 cm) biszkopt: 4 jajka 85 g cukru 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej krem: 250 g mascarpone 120 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka miodu 2 łyżki limoncello ziarenka z 1/2 laski wanilii dodatkowo: 320 g dżemu nektarynkowego z lawendą ciasto cygaretkowe: 35 g miękkiego masła 35 g cukru pudru 1 białko 35 g mąki pszennej(...)roladę przełożyć na czystą ścierkę oprószoną cukrem pudrem (wzorkami do dołu), luźno zwinąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Kremówkę zmiksować z mascarpone, aż całość nabierze konsystencji gęstego kremu. Dodać miód, likier i wanilię, połączyć. Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasno zwinąć, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Smacznego! Do ozdobienia rolady wykorzystałam tylko połowę ciasta cygaretkowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik dyniowy z Anią 184

puree z dyni 370 g mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 150 g płynnego miodu 20 listków żelatyny dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka cukru waniliowego Ciastka pokruszyć na miazgę, wymieszać z cynamonem. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, dokładnie wymieszać.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia(...)czas przygotowania masy serowej. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Przestudzić. Pozostałe składniki: serek, kremówkę, puree, mleko skondensowane, miód i przyprawy dokładnie razem zmiksować. Dodać kilka łyżek masy do żelatyny, wymieszać, przelać całość do miski z serem. Dokładnie zmiksować, przelać do tortownicy.  Schłodzić w lodówce przez całą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne tiramisu - z jabłkami 146

niewiarygodnie pyszny. Nie mam pojęcia, czy Włosi zaaprobowaliby taką wariację - ja nie potrafiłam się oprzeć. Jabłecznikowe tiramisu Składniki: (na 6 porcji) masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 50 g miodu 100 ml amaretto sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu spód: 200 g podłużnych biszkoptów 40 g płatków migdałowych nasączenie: 80 ml herbaty owocowej (niezbyt mocnej) 35 ml amaretto krem(...)mascarpone 180 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, lekko podprażyć. Miód, amaretto, sok z cytryny i cynamon wymieszać. Gdy jabłka lekko się uprażą, zalać je mieszanką. Gotować na średnim ogniu przez 20-30 minut, dopóki nie zrobią się zupełnie miękkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z kasztanami. Miodowe 134

wspólnego pieczenia dołączyła również Ania - koniecznie obejrzyjcie ich ciasta. Przepis z BBC . Ciasto kasztanowe Giovanniego Serretto Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) 225 g masła 250 g miodu 100 g jasnego brązowego cukru 4 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 150 g upieczonych, obranych kasztanów dodatkowo: 50 g upieczonych, obranych(...)kasztanów 20 g orzechów piniowych 1 łyżeczka soli Masło, miód i cukier podgrzewać w garnku na średniej mocy palnika. Gdy cukier się roztopi, gotować kilka minut, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Jajka ubić, dodać do masy maślanej, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem. Zrobić po środku wgłębienie, wlać masę jajeczno-maślaną. Dokładnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze