miód - 5845 przepisów (strona:85/390)

Szaszłyki z kaczki z jabłkami 326

produkt, którego wielu się „boi”. Niesłusznie – dobrze zrobiona kaczka posmakuje każdemu i wcale nie jest trudna w przygotowaniu. 2 filety z kaczki Duża pomarańcza Jabłko Musztarda Miód Rozmaryn Soł Pieprz Filety z kaczki myjemy i suszymy. Nacinamy skórę, przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miski. Na dwa filety używam jedną pomarańczę. Wyciśnięty z niej sok przelewam(...)smażymy jeszcze 5 minut. Kaczkę zdejmujemy z patelni i odkładamy na kilka minut. W tym czasie kroimy jabłko w nieduże kawałki, by pasowały do szaszłyków. Karmelizujemy je z miodem na patelni, gdzie smażyliśmy mięso. Gdy kaczka odpocznie, kroimy ją w kostkę i nakłuwamy na patyczki naprzemiennie z jabłkiem. Gotowe szaszłyki polewamy marynatą, która została. Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut

MarcinChef
Świąteczne kluski z makiem 528

gramów wody 2 jajka Składniki (na masę makową): 300 gramów maku 1 szklanka mleka 200 gramów orzechów włoskich 100 gramów migdałów 80 gramów rodzynek 40 g skórki pomarańczowej miód 1 łyżka masła Wykonanie: Zagotuj mleko, zalej nim następnie mak. Odstaw na około 30 minut. Po upływie tego czasu odsącz mak z nadmiaru mleka i zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj(...)niego wszystkie składniki (część migdałów i orzechów posiekaj, część zostaw w całości), dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj do niej więcej miodu.  Przygotuj ciasto na kluski. Wszystkie składniki na ciasto dodaj do miski, zagnieć elastyczne ciasto. Następnie na blacie obsypanym mąką rozwałkuj ciasto. Pokrój je w pasy o szerokości około 3 cm, ułóż pasy jeden

Garniec Magalie
Koktajl bananowy z kawą inką 167

Dojrzały banan...kawa inka o smaku czekoladowym..szczypta cynamonu, cukier lub miód do smaku..kawa inka...maślanka lub mleko...no i kilka sekund pracy blendera i pyszny koktajl gotowy..U mnie może ciut za krótko "zblendowany" banan..ale mimo to pysznie było.. 300 ml maślanki lub mleka 1 duży dojrzały banan 2 -3 łyżeczki kawy inki czekoladowej(...)łyżki miodu szczypta cynamonu Banana rozgnieść, wrzucić do blendera i zmiksować , dodać resztę składników i jeszcze chwilkę miksować

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowy sernik na miodowniku 431

Santi o wyraźnym owocowym smaku. MIODOWNIK: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka śmietany szczypta soli parę łyżek dżemu pomarańczowego SERNIK CZEKOLADOWY: 1 kg twarogu kilkakrotnie zmielonego 1/3 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mleka w proszku 200 g czekolady białej(...)Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy ciasto miodowe zmięknie. Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: czekolada , dżemy , galaretka , miód , twaróg

https:KKuchniaMniam
Makowiec zawijany 808

łyżki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego Masa: 6 białek 200 g cukru 500 g maku 50 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Olejek migdałowy 1 łyżka miodu 1 łyżka margaryny Kandyzowana skórka pomarańczowa Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Sposób przygotowania: Na początki mak zalewamy 500 ml wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem, aby napęczniał. Następnie(...)będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę. Do wcześniej zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, miód, olejek migdałowy oraz miękkie masło. Białka wraz z cukrem ubić na sztywną masę i następnie dodać do masy makowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypana mąką stolnicę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Piernikowy domek z #Decoradą 152

pracowało. Zatem jeśli macie trochę czasu i chęci, szczyptę entuzjazmu i cierpliwości to zapraszam do przedświątecznej zabawy z dekorowaniem Piernikowego Domku :). A oto efekt końcowy : Składniki :  150 g miodu lub golden syrupu 110 g masła  60 g białej czekolady  50 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 50 g przyprawy do piernika  1/4 łyżeczki soli(...)jajko (L) 50 g lukru królewskiego całe opakowanie #Decorady o smaku Karmelu inne dodatkowe dekoracje Wykonanie:  1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. W rondlu umieszczamy masło, miód /syrop oraz posiekaną czekoladę . 2. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła i czekolady. Nie zagotować żeby nie przypalić! 3. Masę zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę

vaniliowoczekoladowa
Piernik gryczany (bezglutenowy, bez nabiału) 266

łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka babki płesznik lub babki jajowatej (opcjonalnie) 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 100 g miodu 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie: 1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 ° C. 2. Cukinię umyć, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce(...)Suszone owoce drobno posiekać. 4. W misce wymieszać składniki suche, tj. mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę, babkę i suszone owoce.  5. Następnie dodać startą cukinię i marchew, miód i olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. 6. Na koniec dodać łyżkę octu, całość zamieszać i przełożyć do przygotowanej formy. 7. Piec przez ok. 25 min. - do suchego patyczka. 8. Blachę wyjąć

Domowa Cookierenka Agi
Chleb wileński i fotki z Wilna 168

czeka Was fotograficzna wycieczka po Wilnie. Zapraszam :) Składniki : 200 g aktywnego zakwasu żytniego 0,5 kg pełnoziarnistej mąki żytniej 8 g soli 8 g mielonego kminku 20 g płynnego miodu 450 g wody Wieczorem w dużej misce wymieszać mąkę, kminek, sól, miód i zakwas. Stopniowo dolewać do nich wodę do uzyskania gęstej konsystencji ciasta, które da się mieszać drewnianą łyżką

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone pałki kurczaka z owocami w salsie miodowo-musztardowej (Fusi di pollo al forno con salsa al miele, senape e frutta) 176

kurczaka 1 jabłko 1 brzoskwinia 6 śliwek 2 ząbki czosnku   2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 5  łyżek  m ą ki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku gałązki świeżego rozmarynu oliwa z oliwek  s ó l, pieprz **** INGREDIENTI(...)połowie czasu przekręcając na drugą stronę. W międzyczasie przygotowujemy salse miodowo-musztardową. W miseczce mieszamy musztardę, miód i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Pałki kurczaka dokładnie nacieramy powstałą salsą. Formę do pieczenia smarujemy olejem. Pałki kurczaka wykładamy na formę

La grande e la piccola cuoca
Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins 165

down for recipe in English Muffiny z czekoladą i czereśniami (12 muffinek) Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 duże jajko ½ szklanki cukru ¼ szklanki miodu 4 łyżki roztopionego masła 1 ¼ szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżych czereśni, bez pestek i pokrojonych na wiśni, mielona mała ½ szklanki posiekanej czekolady Przygotowanie: Włącz(...)rozpuszczonym masłem foremkę do muffinek z 12 otworami, ewentualnie włóż papilotki. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W średniej misce zmiksuj jajko, cukier i miód. Następnie wmieszaj roztopione masło, po nim śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wmieszaj czereśnie i czekolad do suchych składników. Wlej powoli mokre składniki do suchych i mieszaj delikatnie tylko do otrzymania jednolitej masy

karmelowy
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami 246

Przepis na glazurowane polędwiczki znalazłam na stronie Lidla ( KLIK ) i od razu wpadł mi w oko. Zmodyfikowałam go troszkę pod moje gusta smakowe, a konkretnie zmniejszyłam ilość miodu w glazurze do polędwiczek. Mieso z polędwicy wieprzowej jest, jak dla mnie, bardzo słodkie dlatego też nie chciałam przesadzić z tym dodatkiem bo nie przepadam za mięsem na słodko. Również zmieniłam obróbkę(...)łącznej wadze ok 700 g - umyte i pozbawione białych błon 2 łyżki startego, świeżego imbiru 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę 6 łyżek sosu sojowego (użyłam ciemnego) 2 łyżki miodu wielokwiatowego (powinien mieć delikatny smak) 1 łyżka octu spirytusowego sól, pieprz Smażone warzywa: 1 opakowanie makaronu chow main 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka imbiru 0 również starłam

sierotka maRysia w kuchni
Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake 208

kawałki 4 łyżki wody 50 g cukru 1 łyżeczka mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami zimnej wody 400 g mielonego twarogu na serniki 300 ml śmietany 18% 1 ½ łyżki płynnego miodu 200 g drobnego cukru 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na bazę: 60 g roztopionego masła, plus trochę do wysmarowania blaszki 120 g herbatników, drobno zmielonych(...)wyłóż je równomiernie na dno przygotowanej tortownicy. Włóż ją do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut, do lekkiego zarumienienia, po czym odstaw do ostygnięcia. Umieść ser, śmietanę, miód, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy w pojemniku blendera lub miksera i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy. Następnie delikatnie wmieszaj rozgnieciony rabarbar. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 ° C i umieść

karmelowy
Śledzie z karmelizowaną cebulą, suszonymi śliwkami, miodem i jabłkiem 169

Robimy przymiarkę go Bożego Narodzenia! Na pierwszy ogień idzie najłatwiejsza rzecz, czyli śledzie marynowane w pysznościach. Składniki: kilka filetów ze śledzia 2 cebule łyżka miodu kilka łyżek oliwy z oliwek garść suszonych śliwek 2 jabłka świeży imbir ostra papryka pieprz Wykonanie: Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na oliwie. Dodajecie miód, łyżkę startego imbiru, ostrą paprykę i pieprz. Śledzie moczycie przez

GRUBY WAŁEK
Konfitura z czerwonej cebuli 158

przygotowania użyjecie świeżych gałązek tego zioła. Ja niestety nie miałam, ale i tak wyszła pyszna! :) SKŁADNIKI: 5 dużych czerwonych cebul 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 4 łyżki octu balsamicznego 5 ziarenek owocu jałowca (opcjonalnie) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól, świeżo mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cebulę kroimy w cienkie piórka. 2. Na patelni na oliwie(...)oliwek delikatnie szklimy cebulę. 3. Gdy się zeszkli dodajemy miód - chwile karmelizujemy. 4. Dodajemy ocet balsamiczny, owoce jałowca (opcjonalnie) i rozmaryn. 5. Dusimy cebulę na małym ogniu pod przykryciem, aż się zrobi całkowicie miękka. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem. Konfiturę z czerwonej cebuli podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno :) Smacznego

W kuchni Katie