Składniki -espresso mocne z ekspresu lub z moka -ok.2 kulek lodów karmelowo-orzechowych, gdyż te zawierają drobinki orzecha arachidowego -łyżecza Cynamonowego Raju od Ziarenkowo- prażonych ziarenek najwyżeszj jakości -podkarpacki miód spadziowy ChNP -sos do deserów bezalkoholowy Przygotuj espresso. Musisz je schłodzić. Wyjmij lody z zamrażarki i włóż do naczynia, nie czekaj ,aż się rozpuszczą. Dodaj łyżkę Podkarapckiego miodu(...)spadziowego ChNP- on jest jako zdrowszy zamiennik cukru. Wymieszaj ruchem rocierajacym. Na dno szklanki wsyp ziarenka, wlej troche kawy. Dołóż lody wymieszane z miodem. Dodaj sosu do deserów i lodów. Na wierzch połóż delikatnie kilka cząstek zamrożonych lodów, utrzymają chłód i zrobią fajną zimną piankę, która nie zniknie jak bita śmietana. Dolej wąskim strumieniem na środek espresso , które
Z Kuchni Do KuchniIlość skladników na te batoniki zależy od naszych produktów w szafce i preferencji smakowych. Ja do swoich dodalam miodu jako lepiszczu i jabłek, można dać rozgniecionego banana. Moje batoniki właśnie stygną, i jak mnie najdzie to rozpuszczę gorzką czekoladę i je ładnie obtoczę...żeby się bardziej trzymały kupy- zawsze to jakieś usprawiedliwienie jest ,prawda? Jabłka obrać i zetrzeć na tarce(...)mieszanek – Cynamonowy Raj, Słoneczne Pola oraz Euforia. -suszone śliwki Sante pokrojone w kawałeczki -orzechy włoskie rozkruszone na kawaleczki -troszke płatków migdałowych -wiórki kokosowe -suszona skórka jabłka -suszone morele -jabłka -miód Wrzucić do miski i wymieszać. Ja uzyłam do tego CC Marjor Kenwood, i mieszadło elastyczne. Dzięki temu wiedziałam bardzo szybko jaką to wszystko będzie miało konsystencję i w razie czego
Z Kuchni Do Kuchnitempie ekspresowym- spróbujcie sami... 1. Trufelki z białej czekolady: (ok. 20 sztuk) Składniki: 200 g białej czekolady 1/5 szklanki śmietanki 36% (ok. 40 ml) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka likieru kokosowego cukier puder, kakao lub wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Do garnka z grubym dnem wlewamy śmietankę, dodajemy miód, połamaną czekoladę i likier kokosowy, całość podgrzewamy(...)bardzo małym ogniu regularnie mieszając aż do roztopienia się czekolady i miodu. Masę przekładamy do miski, studzimy, a kolejno wkładamy na lodówki na minimum 2 godziny. Gdy masa będzie półtwarda należy nabierać jej "porcję" za pomocą małej łyżeczki i energicznie i szybko formować kuleczki. Należy to robić szybko by oddać jak najmniej ciepła z dłoni. Kuleczki obtaczamy wiórkami kokosowymi, posypujemy
Symfonia Smakówpieczemy dziś? Zapraszam! SKŁADNIKI: - 0,5 szklanki płatków owsianych - 0,5 szklanki płatków jęczmiennych błyskawicznych - 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych - 0,5 szklanki płatków górskich - 4 łyżki miodu Płatki wymieszaj w misce. 3/4 ich ilości wysyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, polej trzema łyżkami miodu i 100g stopionego masła. - 5 jabłek dużych - 4 łyżki cukru brązowego lub białego(...)cukru i cynamonu, wyłóż resztę jabłek i posyp pozostałym cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Na to wysyp resztę płatków, polej stopionym masłem. Posyp na wierzch płatki migdałów i polej miodem. Pieczemy w temp 180 stopni C przez 50-60 minut na złoty kolor. Gotowe! Mówiłam, że proste i łatwe! A jakie pyszne! ;-) Smacznego i zapraszam na mój FanPage na Facebooku
SMYKWKUCHNIpszennej typ 750 150 g wody szczypta suszonych drożdży 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (opcjonalnie) Ciasto właściwe: 600 g maki pszennej typ 750 350 g wody 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 6,5 g suszonych drożdży Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka miodu mak sezam Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin w ciepłe(...)dziurkę kręcimy ciastem dookoła palca tak jak hula-hop. Bułeczki zostawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy do niej 1 łyżkę miodu i delikatnie wkładamy wyrośnięte bajgle. Gotujemy po jednej minucie z każdej strony. Ważne żeby bajgle pływały swobodnie w wodzie obok siebie. Następnie przy użyciu łyżki cedzakowej wyjmujemy bułeczki
Kulinarne przygody Gatityużytkowych. Z tą opinią zgadzam się również ja. Co do mojego wypieku to jest to okrągły płaski placek z kruchego ciasta. Wypełniony nadzieniem z orzechów włoskich i laskowych, miodu i karmelu. Ciasto jest jednym z głównych produktów eksportowych kantonu Gryzonii. Składniki: Kruche ciasto: 200 g masła 175 g cukru 2 jajka 400 g mąki pszennej sól szczypta Nadzienie(...)orzechów włoskich 150 g orzechów laskowych 200 g cukru 200 g śmietany kremówki 4 łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: masło do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia jajko do posmarowania Przygotowanie: Masa orzechowa: Orzechy włoskie i laskowe pokroić. Na patelni stopić i lekko skarmelizować cukier. Dodać miód, śmietanę i mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę
Ala piecze i gotujeszafą. CUD. Potrzebujesz: roszponkę buraka ser kozi (może być rolada, serek do smarowania, serek sałatkowy, zapieczony.... byle kozi) pestki słonecznika do sosu: słoik z nakrętką, oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny lub limonki Zamiast sosu można użyć dobrej jakości balsamico (słodki i gęsty) Co robić? 1. Roszponkę umyć i osuszyć, ułożyć w naczyniu, w którym będzie serwowana sałatka(...)łupinie, ostudzić obrać i pokroić na cieniutkie plasterki 3. Ser (u mnie sałatkowy) pokroić na cienkie plasterki 4. Do słoiczka wlać trochę oliwy z oliwek, i tyle samo miodu co musztardy, dodać trochę soku z cytrusa. Słoik zakręcić i wyshakeować. Spróbować czy nie jest za mało słodki, lub za mało ostry - i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę miodu
Matka Żywicielkazimowe wieczory i poranki :) SKŁADNIKI (na filiżankę) ulubiona herbata plasterek pomarańczy kilkanaście goździków 1/2 łyżeczki soku z cytryny kilka małych kawałków jabłka łyżeczka soku malinowego szczypta cynamonu ewentualnie miód do osłodzenia PRZYGOTOWANIE Zaparzamy naszą ulubioną herbatę - u mnie czarna. Dodajemy sok z cytryny i malin oraz cynamon. Wrzucamy jabłko i plasterek pomarańczy z goździkami. Możemy dosłodzić łyżeczką miodu kiedy herbata(...)trochę przestygnie - by nie stracić dobroczynnych właściwości miodu, które giną we wrzątku. Pyszna i baaardzo aromatyczna herbata
Moje Kuchenne Rewelacjemisce Tupperware .. 250 g maki pszennej 250 g mąki pszennej razowej 20 g drożdży piekarskich 100 g musztardy rosyjskiej Develey [dałam 3 łyżki] 1 łyżka miodu 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli Obie mąki wymieszać w misce. Zrobić w niej zagłębienie. W ciepłej wodzie rozpuścić miód i rozprowadzić drożdże. Zaczyn drożdżowy wlać(...)ciasto - powinno wystarczyć około 5 minut. Po tym czasie nakryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę - ciasto powinno podwoić swoją objętość. [ drożdże z miodem, wodą i musztardą wymieszałam w misce, dodałam mąki , sól , zamknęłam miskę, zakręciłam miską i odstawiłam.] Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto lekko zarobić i formować małe bułeczki. Naciąć
Moje domowe kucharzeniemielony do smaku, szczypta kolendry, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu, szczypta rozmarynu, 2 – 3 łyżki kurkumy, szczypta czerwonej papryki chili, oliwa do posmarowania, 4 łyżki musztardy, 1 łyżka miodu. Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy kurkumę, sól, pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową, kardamon, rozmaryn, paprykę chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Filety z kurczaka, płuczemy i nacinamy wzdłuż w trzech miejscach. Obtaczamy(...)kroimy na plasterki i wkładamy go w nacięcia w filetach. Tak przygotowane mięso układamy na wysmarowanej oliwą blasze i pieczemy w 180 ° C ok. 20 min. Musztardę mieszamy z miodem. Pomidory dzielimy na 2 części, każdą z nich nacinamy. Wkładamy do nich kawałki sałaty rzymskiej. Filety podajemy z musztardą z miodem, pomidorem z sałatą, do całości dodajemy roszponkę i kiełki
Moniki SmakołykiSkładniki 6 porcji: 6 dużych plastrów schabu z kością, 150 g musztardy francuskiej, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 4 łyżki miodu, sól, 18 małych ziemniaków, 9 małych ząbków czosnku, 3 łyżki masła, 24 szt. kapary, 4 łyżki oliwy z oliwek, rozmaryn do dekoracji. Przygotowanie: Schab płuczemy, nacieramy solą, doprawiamy pieprzem. Musztardę mieszamy z miodem. 1/3 musztardy nakładamy(...)matowej str. folii spożywczej, dodajemy masło, solimy i zawijamy. Wkładamy równocześnie ze schabem do piekarnika. Gdy mięso i ziemniaki się upieką, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pozostałą musztardę z miodem i podgrzewamy często mieszając. Tak powstaje sos miodowo musztardowy. Można doprawić pieprzem do smaku. Na talerzu układamy schab, wyciągnięte z folii ziemniaki i sos. Dodajemy kapary i rozmaryn
Moniki SmakołykiPrzepis otrzymałam niedawno i dzielę się nim , bo trunek niespotykanie smaczny. A tak w ogóle,to dostałam go , do degustacji :) Dla mnie rewelacja :) Składniki : 1 szklanka miodu wysuszona skórka z 1/4 pomarańczy ( bez białej skórki która daje goryczkę ) 2 czubate łyżki mielonej kawy pół łyżeczki do herbaty startej gałki muszkatołowej 1 litr spirytusu 96 % 1 szklanka rumu Przygotowanie : Miód lekko(...)skórkę pomarańczy i zagotować Po zagotowaniu syrop zszumować i ostudzić Kawę wymieszać z gałką muszkatołową i parzyć przez 5 min.. Po tym czasie ostudzić i przecedzić Do miodu wlać kawę, spirytus i rum Przelać do butelek lub słoja i szczelnie zamknąć - odstawić na 6 tygodni Potem zlać znad osadu , osad przefiltrować (można przez papierowy filtr do kawy
Proste Potrawyoprócz mleka) ogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 8 dag cukru 2 łyżki sztucznego miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 15 dag margaryny Ciasto biszkoptowe: 4 jajka ¾ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 8 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka(...)przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec Copyright © Smaczny.pl Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 8 dag cukru 2 łyżki sztucznego miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 15 dag margaryny Ciasto biszkoptowe: 4 jajka ¾ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 8 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka
Praktyczna plPrzepis znalazłam w Kobiecie i Życiu , ale znacznie zmodyfikowałam. Zamiast pokruszonych herbatników dałam płatki owsiane; nie miałam słodzonego mleka skondensowanego, więc dałam zwykłe skondensowane i dodałam miód, a także nie oblewałam ciasteczek na końcu czekoladą, tylko zostawiłam saute;) Składniki na ok. 25 szt.: * 50 g orzechów włoskich * 50 g migdałów * 50 g żurawiny i wiśni suszonych - w przepisie były(...)rodzynki * 60 g masła w temp. pokojowej * czekolada gorzka - w przepisie była mleczna * 1/2 szklanki mleka skondensowanego * 3 łyżeczki miodu * 150 g płatków owsianych Włączyłam piekarnik i nastawiłam na 180*C. Mleko wlałam do rondelka, dołożyłam miód i postawiłam na lekkim ogniu, aby się połączyło. Czekoladę połamałam i topiłam na parze. W międzyczasie mleko mi wykipiało, więc je przelałam
Zdrowa Kuchnia Sowy