dużo i nie w Almie, bo hajs się musi zgadzać. Litr grzańca takiej produkcji wychodzi nam jakieś 7 zł po przeliczeniu składników. Maksymalnie 10 jak postanowimy zaszaleć i dodamy miód. Ten litr dzielimy na kubeczki po 200 ml każdy i sprzedajemy za 10zł. Hajs się zgadza i wszyscy szczęśliwi. Mi to oczy łzawiły jak przechodziłam obok tych wielkich beczek(...)Potrzebujemy: 1,5 kg ładnego surowego boczku 4 cebule główkę czosnku jedno jabłko nieobrane jedną papryczkę chilli 2 łyżeczki kminku całego 2 łyżki musztardy (sarepska, dijon, jaką lubicie) łyżeczkę miodu łyżkę sosu sojowego łyżeczkę octu balsamicznego sól, pieprz naczynie do zapiekania Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury. Dno naczynia smarujemy lekko olejem, układamy obrane: cebulę, jabłko, papryczkę i poprzecinane, nieobrane ząbki
ladykitchenCiasteczkowe przedświąteczne szaleństwo powoli, ale zdecydowanie wkracza w zacisze naszego domu. Wonią miodu i cynamonu muska i zniewala wrażliwe zmysły. Oczom trudno oprzeć się pokusie słodyczy, gdy kolorowe, niemal bajkowe wzory zdobią każde ciasteczko. Dekorowanie ciasteczek to ogromna frajda i to nie tylko dla dzieci :) Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie ma Świąt bez kolorowych ciasteczek, które można powiesić(...)choince, albo zajadać do gorącej czekolady. Składniki: 1 jajko 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Przygotowanie: W garnuszku roztapiamy masło z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym. Mieszając doprowadzamy masę do wrzenia, następnie studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cynamon, sól, dodajemy
Smakowity Blog Kulinarnybezy) 1 łyżka gęstej śmietany 18% szczypta soli Masa makowa: 400 g maku (najlepiej kupić zmielony) 200 g herbatników 100 g masła (pół kostki) 4 jajka 1 łyżka miodu 3/4 szklanki cukru (120 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego namoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć) Beza: 4 białka jajek 3/4 szklanki cukru(...)białka zostawiamy do bezy) 1 łyżka gęstej śmietany 18% szczypta soli 400 g maku (najlepiej kupić zmielony) 200 g herbatników 100 g masła (pół kostki) 4 jajka 1 łyżka miodu 3/4 szklanki cukru (120 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego namoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć) 4 białka jajek 3/4 szklanki cukru
Poezja smakugęstej śmietany 3 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka zmielonego goździka 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego 1 kotka masła Roślinne z Mlekovity 1 słoik miodu 400 g Wykonanie: dzień przed: Kakao mieszamy z mąką. Miód zagotowujemy z przyprawami. Odstawiamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Studzimy. W śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka(...)ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz. W dzień pieczenia: Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut
Z Majeczką w kuchnipierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny... Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor - Składniki: 150 g miodu 100 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki duże jajko 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków(...)łyżka przyprawy do pierników Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z sodą i łączymy z przyprawami. Następnie wbijamy jajko i dodajemy wystudzone masło z miodem i brązowym cukrem. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące dodajemy jeszcze troszkę mąki
Słodka Stronaniego ani rusz. Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej 4 płaskie łyżki imbiru 3 łyżki przyprawy do piernika płaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 łyżek miodu 125 g roztopionego masła pół szklanki brązowego cukru 2 jajka 200 ml mleka szczypta soli Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Formę wykładamy papierem. (Ja piekłam(...)pieczenia zdeformowała. Mój piernik wyszedł kanciasty). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy imbir, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko razem wymieszać. Do rondelka wkładamy masło i miód następnie podgrzewamy, dodajemy potem cukier brązowy i razem dokładnie rozpuszczamy, na nie dużym ogniu. Studzimy. Mleko mieszamy z jajkami. Do mąki dodajemy nasz roztopiony miód, mieszamy dokładnie, następnie dodajemy mleko
Moje pyszne gotowanieumyka. Czasami za szybko. No, ale akurat z tym nie da rady nic zrobić. Za i przed nami kolejne długie zimowe wieczory, a na takie dni najlepszy jest miód. Ostatnio jak się do niego dorwałam to nie mogę się oderwać. Dodaje go do owsianek, mleka, i wypieków. A takim oto wypiek, macie dzisiaj przed sobą. Ciasteczka wyszły pyszne, mięciutkie(...)sztuk) 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki brązowego cukru 3/4 szklanki suszonej żurawiny 125 g masła 4 łyżki mleka 3 łyżki miodu Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Naszą brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, proszkiem i cukrem. Następnie dodajemy masło i siekamy nożem, aby powstały takie grudki
Moje pyszne gotowaniepołączyć i zagnieść. Musi powstać jednolite ciasto, podobne do kruszonki. Ciasto odstawić na kilkanaście minut - nie koniecznie do lodówki. Owoce (na jedną tarteletkę) : 1 gruszka , 1 łyżka miodu cynamonowego z "Anielskich Przysmaków" , 1 łyżka masła . Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każda ćwiartkę przekroić wzdłuż jeszcze na 3-4 części, tak aby uzyskać(...)grube podłużne plastry. Na patelni roztopić miód cynamonowy z masłem i delikatnie, nie za długo, obsmażyć plastry gruszki. Ułożyć je następnie na dnie foremki wraz z pozostałym sosem. Na wierzch zetrzeć na tarce (lub rozkruszyć palcami) przygotowane wcześniej ciasto. Powinno być go mniej więcej na grubość palca. Ciasto minimalnie docisnąć
Codzienna kuchnia niecodziennazachwytu po kręcenie nosem ;) Składniki na 2 porcje: 6 naleśników , 4 średnie marchwie , płaska łyżeczka imbiru , 2 łyżki oliwy , sól do smaku, 1 łyżka miodu - użyłam miodu akacjowego Anielskich Przysmaków , duża szczypta cynamonu. Marchew obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka i zalać wodą w takiej ilości, żeby tylko przykryła marchew(...)Dolać oliwę i ugotować do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną marchew zmiksować w blenderze lub przetrzeć przez sito. Dodać imbir, sól, miód i cynamon. Doprawić wszystko do smaku. Naleśniki pokroić w paseczki, ułożyć na talerzu i polać sosem. Można podawać na zimno lub na gorąco. Smak jest (tak jak pisałam
Codzienna kuchnia niecodziennaMożna schłodzić ją jeszcze kostką lodu, ale uważajcie na gardła, które podczas upały zbyt gwałtownie chłodzone, potrafią odwdzięczyć się anginą ;) Jeśli koniecznie musimy mieć posłodzony napój, wtedy posłodźmy go miodem, który jest znacznie zdrowszy niż klasyczny cukier. Polecam miody dostępne w sklepie internetowym Anielskie Przysmaki - są najwyższej jakości i macie pewność, że kupujecie prawdziwy miód, a nie zafałszowane cukrem coś
Codzienna kuchnia niecodziennaśrednich cebul , 4-5 łyżek oleju , sól , 3 łyżeczki mielonego imbiru , 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub 2/3 łyżeczki ostrej papryki), 3 łyżki miodu - polecam miód wielokwiatowy z imbirem z Anielskich Przysmaków . Zmielone śliwki gotować na niewielkim ogniu do zgęstnienia, mieszając często, aby nie przypaliły się. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę(...)pół. Olej rozgrzać w garnku, zeszklić na nim cebulę - nie podsmażać jej. Na zeszkloną cebulę wlać podgotowane śliwki i dusić do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać sól, miód i przyprawy. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Przed przełożeniem do słoików doprawić do smaku. Słoiki pasteryzować przez pół godziny. Doskonały opis w jaki sposób to robić znalazłam
Codzienna kuchnia niecodziennazrobić dla swoich dzieci, to świetna zabawa, która łączy pokolenia. Jest trochę czasochłonny ale efekt końcowy wybacza mu wszystko. A co najważniejsze jest świetnym prezentem :) Składniki: 1 kg miodu 1/4 l wody 1250 g maki pszennej 1 przyprawa do piernika 3 łyżeczki kakaa 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cynamony 30 g sody oczyszczanej(...)pokrojonej skórki pomarańczy do dekoracji ok 6 migdałów kolorowe cukiereczki gęsty lukier do sklejenia i śniegu Przygotować z kartonu odpowiednie szablony: Przygotowanie: W garnku zagotować miód z wodą - stale mieszając, schłodzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać skórkę pomarańczy, przyprawę do piernika, sodę. Zrobić na środku wgłębienie i wlać schłodzoną schłodzony miód. Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto
Niezły Młynekmenu. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej na wodzie/mleku 1/4 szklanki mleka 3 łyżki mleka kokosowego 1/8 świeżego ananasa, obranego, pokrojonego w kostkę 5-6 suszonych daktyli 3 łyżki miodu + jedna łyżka opcjonalnie do polania tuż przed podaniem Ugotowaną kaszę jaglaną (moja była zimna, gdyż stała dzień w lodówce) mieszamy z mlekiem i gotujemy na małym ogniu by ją podgrzać(...)Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem do jaglanki dodajemy miód, ananasa i posiekane daktyle. Dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczek. Opcjonalnie polewamy miodem (ja polałam :)). Gotowe
Mango Papajaprzypadku bałwanków znacznie pomniejszyłam ilość ciasta, bo mam w planie jeszcze kilka innych piernikowych wypieków, ale podaję przepis na całość. Polecam, bo cieszą oko. :-) 3 szklanki mąki 20 dag miodu 1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej jeśli planujemy lukrować) 100g masła 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1. Miód i masło rozpuszczamy(...)rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. 2.Suche składniki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy wystudzony miód z masłem i zagniatamy na gładkie ciasto. 3. Za pomocą szklanek/kieliszków o 3 różnych wielkościach wykrawamy kółka. Pieczemy 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki należy obserwować, czas pieczenia zależy od grubości ciasta - możliwe, że upieką się szybciej. 4. Gotowe kółka lukrujemy, nakładamy
Szefowa kuchniskładniki to bogate źródła wartościowych związków. W bardzo dużym skrócie : kasza jaglana- bomba witaminowa, migdały i orzechy- zdrowe tłuszcze, kakao- przeciwutleniacze, żelazo, magnez, jajka- pełnowartościowe białko i witaminy, miód- naturalny antybiotyk. Jeden kawałek ( 32g ) to 100kcal w tym 3,9g białka , 3,3g tłuszczu oraz 13,6g węglowodanów . Czego chcieć więcej(...)Chyba tylko przepisu :) SKŁADNIKI: 200g kaszy jaglanej- przed ugotowaniem 2 jajka 1 białko 40g posiekanych orzechów włoskich 20g kakao- u mnie firmy Fresano ( do nabycia tutaj ) 70g miodu 20g płatków migdałowych cynamon kardamon PRZYGOTOWANIE: Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, aż do całkowitego wchłonięcia wody, a następnie wystudzić Wystudzoną kaszę przełożyć do miseczki, dodać jajka, białko, miód, kakao oraz
peanutbuttermonster