miód - 5845 przepisów (strona:73/390)

Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina 138

mineralnych. Warto więc skorzystać z sezonu na ten owoc, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dzisiaj przygotowałam je w formie deseru w sosie z czerwonego wina, miodu i cynamonu z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i bitej śmietany. Polecam Składniki: 4 dojrzałe figi 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego plasterek masła 2 łyżki orzechów włoskich(...)łyżki miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków Dodatkowo: bita śmietana Przygotowanie: Orzechy włoskie posiekać na większe kawałki i uprażyć na suchej patelni. Odłożyć.Do rondelka wlać wino, ocet balsamiczny, miód, dodać masło, cynamon i goździki. Wymieszać i chwilkę gotować, aż składniki się połączą. Figi umyć, osuszyć i naciąć na krzyż, mniej więcej do połowy. Delikatnie rozchylić boki. Przełożyć

Oryginalny smak
Pierniczki 147

według mnie powinno być jej o wiele więcej bo ciasto jest bardzo mokre - coś ok. 1,3kg - najlepiej dodawać stopniowo i samemu ocenić, czy dana ilość wystarczy) 250 g miodu (może być też sztuczny - bez różnicy) 250 g cukru (można dać trochę więcej) 350 g margaryny 1 opak. przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody(...)łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki kakao 1/2 kostki drożdży Przygotowanie: Miód, cukier i margarynę wkładamy do garnuszka i roztapiamy, a następnie przestudzamy. Na stolnicę wysypać mąkę i dodać resztę składników + oczywiście też roztopiony i ostudzony miód,cukier i margarynę. Wyrobić ciasto tak, aby było jednolite. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę

charlotte gotuje
Jabłkowo - cynamonowa granola 141

włoskich 1/4 szkl orzechów laskowych (tych akurat nie miałam i dałam po prostu 1/2 szkl. orzechów włoskich) odrobina soli cynamon, imbir, gałka muszkatołowa (dałam razem 2 łyżeczki ) 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 duże lub 2 małe jabłka  płatki kukurydziane prażona pszenica z miodem 1/4 - 1/2 szkl rodzynek 1/4 szkl suszonej żurawiny (zabrakło mi niestety ;) ) Przygotowanie : Piekarnik nagrzać(...)Wszystkie suche składniki wymieszać (rodzynki, pszenicę i żurawinę zostawiamy i dodajemy dopiero do suchej już granoli !) Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do niego olej i miód, zamieszać i wlać do suchych składników. Wszystko dokładnie połączyć i przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godz. co jakiś czas mieszając do czasu zrumienienia się składników

charlotte gotuje
Simit - tureckie bajgle 166

świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 jajko 100 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek dodatkowo : 1 szkl sezamu 1 łyżka miodu 1/3 szkl wody Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką cukru w 1/2 szkl mleka, odstawiamy na ok 10 min. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski + rozpuszczone drożdże i zagniatamy jednolite(...)dodać ok 100ml ). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz. W trakcie rośnięcia ciasta sezam prażymy na suchej patelni, a miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy je w wałek ok 70cm i składamy na pół, a następnie skręcamy naprzemiennie te dwie części. Z całości formujemy

charlotte gotuje
Gulasz wieprzowy z pieczarkami, papryką i ogórkiem 235

SKŁADNIKI: 700 g łopatki wieprzowej, 3 ogórki konserwowe Orzech , 2 czerwone papryki, 8 pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki mąki,  1 łyżeczka miodu miody Wileńskich , 1 szklanka ciepłej wody, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 kuleczki ziela angielskiego, 2 liścia laurowe, sól, pieprz. Przygotowanie:   Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę i przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą. Odstawiamy(...)dodajemy pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i ogórki. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżeczkę miodu.  odlewamy troszkę sosu i mieszamy z mąką. Ponownie wlewamy sos na patelnię i mieszamy

Aga w kuchni
Pachnące,zapomniane pigwy 174

surowo nie jest  smaczna, twarda  z ziarnistym miąższem, nie da się zjeść. Największym powodzeniem cieszyła się pigwa w średniowieczu, kiedy to robiono z niej  i miodu różne galaretki i marmolady. Słowo  „marmolada” pochodzi właśnie od nazwy portugalskich konfitur z pigwy „marmelo”.W Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy(...)garderobie. Pigwa na turecką modłę to wspaniały deser ,ale i dodatek do mięs.   Składniki. 1 pigwa 1 łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny suszonej 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie. Umytą, osuszoną całą pigwę piec około 1h, aż zmięknie. Przygotować nadzienie. Wymieszać rodzynki, suszoną żurawinę z łyżeczką masła, miodu i cynamonem. Wyjąć z pieca, przekroić

Kulinarny karnet Christophera
Miodownik z kremem budyniowym. 290

czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowa: 500 ml mleka + 100 ml 75 g cukru  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła 2 łyżeczki cukru(...)śliwkowego Polewa czekoladowa: 50 g masła 2 łyżki mleka 1,5 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie:  Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników na jednolitą masę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Po tym w misie łączymy mąkę, jaja, śmietanę, proszek do pieczenia i dodajemy masę miodową

Kuchnia Łukasza
DESER CZEKOLADOWY Z CHRUPKAMI 177

DESER CZEKOLADOWY Z CHRUPKAMI Składniki: - 400ml jogurtu naturalnego - 500ml mleka - 6 łyżek kakao - 220g miodu - 4 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru - chrupki/płatki z miodem Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy mleko razem z kakao i miodem. Powoli dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę mieszamy z jogurtem

Mentor Smaku
Piernik staropolski dojrzewający 242

etapu przygotowań. Wpis będę na bieżąco aktualizować o nowe zdjęcia. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki , gdzie już teraz możecie podziwiać efekt końcowy :) Składniki na 3 pierniki: 500 g miodu naturalnego 1-1,5 szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej(...)Polewa czekoladowa miękka: 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej 100 ml śmietany kremowej Dodatkowo: orzechy włoskie, posiekane ETAP I (4-6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI) 1. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy stopniowo do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (wystawiłam garnek na balkon, żeby było szybciej

My Culinary Art
SZPINAKOWY RAJ POD BZEM. 237

jaką pysznością uczcimy fakt, że znalazłyśmy moment by rano zjeść razem. Zaczęło się od "zjadłabym chyba..." i tu leciało dużo po przecinku. Od dżemu po szpinak, poprzez ser i miód. A, że my należymy do tych dziwnych, postanowiłyśmy to połączyć i wyszło nam cudo. Bezglutenowy biszkopt szpinakowy wypełniłyśmy po brzegi samymi smakołykami. Stworzyłyśmy coś niebanalnego, coś pysznego, coś, co często(...)bezglutenowej na ciastka i szklanka mąki bezglutenowej na ciastka) - cukier waniliowy domowej roboty - nie za dużo, - proszek do pieczenia (w przypadku diety - proszek bezglutenowy), 1 łyżeczka DODATKI: - ser mascarpone, - miód, - dżem ŁOWICZ - CZARNY BEZ, - cynamon. WYKONANIE BISZKOPTA: /Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy i szatkujemy./ 1. Całe jajka ubijamy, powoli dodajemy cukier i nadal ubijamy. 2. Gdy już mamy gęstą

Wypisz Wymaluj
Korzenna biała czekolada z bitą śmietaną 208

opcjonalnie) 1 strączek kardamonu 1 tabliczka białej czekolady Dodatkowo: 150 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru drobnego lub cukru pudru kilka kostek mlecznej czekolady Do ozdobienia szklanek: 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cynamon, anyż, kardamon i nasionka z 1/2 laski wanilii. Gotujemy na nisko-średnim(...)Dodajemy pokruszoną białą czekoladę, zmniejszamy ogień do niskiego i gotujemy, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia czekolady.  2. Śmietanę ubijamy na sztywno w cukrem. Mleczną czekoladę ucieramy na tarce. Miód wylewamy na płaski talerzyk, na drugi wysypujemy cukier trzcinowy. Krawędź kubka maczamy w miodzie a następnie w cukrze. 3. Czekoladę przelewamy do udekorowanych kubków, Nakładamy bitą śmietanę i posypujemy mleczną

My Culinary Art
Granola 251

Granola, czyli chrupiąca mieszanka różnego rodzaju płatków zbożowych, owoców suszonych, migdałów i miodu. Najlepsza z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Moje ulubione zdrowe śniadanie :) Składniki: szklanka płatków owsianych Szklanka płatków orkiszowych 1/2 szklanki ziaren słonecznika łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki miodu szklanka posiekanych migdałów szczypta soli 2 łyżki oleju słonecznikowego szklanka rodzynek/żurawiny/moreli Piekarnik nastawić na 170 stopni C. Płaską(...)blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki oprócz suszonych owoców wsypać do miski.   Dodać miód (można go wcześniej lekko podgrzać) wymieszany z olejem i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, przemieszać co około 10 minut.  Po wystudzeniu wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami i przesypać

wyzwania kuchenne
Czekoladowe muffiny z awokado i żurawiną 149

bardzo dojrzałe awokado 150 gram jogurtu naturalnego 1,5% 6 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 3 łyżki odtłuszczonego kakao 3 łyżki otrębów owsianych 3 łyżki stewii 1 łyżka miodu 3/4 szklanki świeżej żurawiny (lub suszonej, wtedy zrezygnowałabym z miodu bo suszona żurawina jest zazwyczaj słodka, natomiast świeża jest dość kwaśna) 20 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż(...)łyżeczki sody oczyszczonej     Awokado, jogurt naturalny i jaja miksujemy blenderem na gładką masę. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy, dodajemy otręby owsiane, stewię i dokładnie mieszamy Dodajemy miód, żurawinę oraz posiekaną drobno gorzką czekoladę. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut, do suchego patyczka

Mango Papaja
Białkowy omlet owsiany z niby dżemem ^^ 161

pyłkiem pszczelim ~ Składniki: 30g płatków owsianych zmielonych na mąkę 3 białka jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru niby dżem: 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego 100g jagód miód (opcjonalnie) miodowy serek: 50g serka twarogowego 15ml maślanki łyżeczka miodu pyłek pszczeli Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy mąkę owsianą, proszek do pieczenia i cukier i miksujemy(...)minut z każdej strony. W tym czasie jagody wsypujemy do garnuszka i podgrzewamy aż puszczą sok, dodajemy siemię lniane i mieszamy (opcjonalnie możemy dosłodzić). Serek mieszamy z maślanką i miodem. Omlet przekładamy na talerz i smarujemy serkiem, polewamy niby dżemem i posypujemy pyłkiem pszczelim

Kuchenny Skrawek Nieba
Gruszka z miodem i cynamonem ^^ 138

Może szybka przekąska?  ~ Gruszka z miodem i cynamonem ~ Składniki: gruszka cynamon  miód Gruszkę kroimy w kosteczkę posypujemy cynamonem i polewamy miodem

Kuchenny Skrawek Nieba