pochlebnych opinii. Tak więc kto ma ochotę niechaj wypróbuje:) Oto moje ziarenka Chia, a poniżej składniki na chleb: 10 dag drożdży 120 ml wody do rozpuszczenia drożdży 4 łyżki miodu szklanka wrzątku do rozpuszczenia miodu 1 i 1/4 kg mąki pszennej 1/4 kg mąki razowej 700 ml letniej wody 2-3 łyżeczki soli 5 dag roztopionego masła 8 dag szałwii(...)hiszpańskiej- nasion Chia 10 dag siemienia lnianego Drożdże rozpuść w 120 ml ciepłej wody i odstaw na kwadrans. Miód rozpuść we wrzątku w naczyniu do wyrabiania ciasta, odstaw do ostygnięcia. Dodaj drożdże i 50 dag mąki, wymieszaj drewnianą łyżką. Miskę postaw w ciepłym miejscu aby ciasto po dwoiło swoją objętość. Następnie szybko zagnieć, dodaj 700 ml ciepłej wody, dodaj
Apetyczna babeczkasztuk muffinek: 1 kiwi 1 brzoskwinia garść rodzynek kieliszek amaretto 30 dag mąki pszennej 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miodu 3/4 szklanki mleka 8 dag masła 1. Rodzynki zalać amaretto i odstawić minimum na 1 godzinę z alkoholem. Kiwi i brzoskwinię obieramy i kroimy na drobne kawałki, dodajemy 1 dużą łyżkę miodu i odstawiamy(...)odstawiamy do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy jaja, mleko, cukier i miksujemy wszystko razem na gładką masę. Na koniec dodajemy owoce z miodem i rodzynki z amaretto. Delikatnie mieszamy łyżką. 3. Przygotowujemy foremki na muffinki, napełniamy je do połowy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy ok. 25-30 minut. Moc kolorów, kształtów
Apetyczna babeczkaMoje smaki z dzieciństwa, dzisiaj w odmienionym wydaniu, bo zamiast cukru użyłam podkarpackiego miodu spadziowego, a do tego wspaniałe orzechy laskowe z ekologicznych sadów. Składniki: 30 dag podkarpackiego miodu spadziowego 20 dag herbatników 50 dag mleka w proszku 20 dag masła 5 łyżek kakao 15 dag orzechów laskowych 200 ml wody Wykonanie: 1. Roztapiamy(...)masło z miodem, kakao i wodą, odstawiamy do ostygnięcia. Rozdrabniamy herbatniki i przygotowujemy orzechy. 2. Do wystudzonej masy kakaowej dosypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy. Na końcu wsypujemy herbatniki i orzechy w całości, delikatnie mieszamy masę łyżką. 3. Przygotowujemy keksówkę, wykładamy ją papierem do pieczenia. Masę nakładamy do foremki. Wierzch wyrównujemy mokrą dłonią i odstawiamy na minimum
Apetyczna babeczkadomu bardzo rzadkim gościem, bo jest tyle fantastycznych smaków do wypróbowania, że czasem rozdaje to co upiekę, żebym mogła zrobić nowe pieczywo :). Dzisiaj proponuje aromatyczne bochenki z cukinią i miodem. Składniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii 2 łyżki wody 1 kg mąki pełnoziarnistej pszennej 10 dag świeżych drożdży Łyżka soli 10 dag płynnego miodu 15 dag masła 1.Cukini(...)duś do miękkości 10-15 minut.Uduszoną cukinię zmiksuj i ostudź. 2. Do miski wsyp mąkę pszenną. Drożdże rozkrusz, rozpuść w zmiksowanej cukinii i razem z solą, miodem oraz masłem dodaj do miski.Całość wygniataj tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw
Apetyczna babeczkaPyszne ciasto do kawy miodowo-orzechowe Miodownik orzechowy SKŁADNIKI: CIASTO cukier -1 szkl soda -1 łyżeczka miód -2 łyżki mąka -3 szkl margaryna -100 g jajka -2 szt WARSTWA ORZECHOWA orzechy włoskie posiekane -300 g miód -2 łyżki cukier -0,5 szkl masło -100 g KREM masło -200 g cukier waniliowy -2 opak mąka pszenna -2 łyżki mąka ziemniaczana(...)podzielić na pół. Połową ciasta wylepić formę 20x30 wysmarowaną tłuszczem. Piec w 180 stop.przez 15 minut. WARSTWA ORZECHOWA Do rondelka wrzucić masło, dodać cukier i miód, rozpuścić. Następnie wsypać orzechy, kilka minut podgrzewać, mieszając. Drugą formę o takich samych wymiarach, wylepić drugą połową ciasta. Rozsmarować na cieście warstwę orzechową. Piec
Kuchnia Danusiowsianki. Śniadania tym lepsze, że ciepłe ! A za oknami będzie coraz zimniej. Składniki: * 1 szklanka napoju owsianego Alpro ( lub zamiennie chudego mleka ) * 1/3 szklanki płatków owsianych górskich * 1 łyżeczka miodu * szczypta cynamonu * 3-4 śliwki Wykonanie: Napój owsiany zagotować, na wrzący wsypać płatki owsiane i gotować 7-8 minut. Pod koniec gotowania dodać cynamon - dokładnie wymieszać. Śliwki umyć, osuszyć(...)wypestkować. Pokroić w pół plastry. Na małej patelni rozgrzać miód, dodać owoce smażyć 1 minutę. Do porcji owsianki dodać śliwki w miodzie. Smacznego
kolorowotorcikowozeszyciku. Teraz przyszedł czas, aby otworzyć "Komnatę Tajemnic" i podzielić się tym co mi w głowie szumi :) A oto pyszny pomysł na śniadanko :) ~ Kawowy krem jaglany z serkiem twarogowym, miodem, olejem lnianym i żurawiną ~ Składniki: 40g kaszy jaglanej 200g serka twarogowego łyżeczka miodu łyżeczka oleju lnianego garść świeżej żurawiny kawa rozpuszczalna Kaszę podprażyć na patelni, opłukać i gotować przez(...)minut. Następnie zblendować na gładką masę i przełożyć do miseczki(u mnie słoiczek). Serek twarogowy wymieszać z miodem i olejem lnianym i umieścić na kremie jaglanym. Udekorować żurawiną i posypać kawą rozpuszczalną. Smacznego
Kuchenny Skrawek NiebaMyślałam, że będą smakowały gorzej niż kasza jaglana, ale się pomyliłam. Co prawda smak mają troszeczkę inny, ale na pewno nie gorszy. ~ Płatki jaglane z serkiem wiejskim, musem jabłkowym, miodem i cynamonem ~ Składniki: 40g płatków jaglanych 150g serka wiejskiego 100g musu jabłkowego (może być np.Gerberek lub prażone jabłka ze słoiczka) miód cynamon Płatki wsypujemy do garnuszka,zalewamy gorącą wodą(...)Lekko solimy, dosładzamy i gotujemy 3 minuty. W miseczce/słoiczku układamy kolejno warstwy: płatki jaglane,miód, pół serka wiejskiego, cynamon, mus jabłkowy, reszta serka wiejskiego i na koniec dekorujemy cynamonem
Kuchenny Skrawek Niebazdrowego! Ja dowiedziałam się o tym oglądając program "Zdrowie na widelcu", ale znalazłam także tę stronę, która wyjaśnia dokładniej dlaczego powinniśmy łączyć oba te składniki. ~ Chudy twaróg z miodem, olejem lnianym, słonecznikiem i rodzynkami ~ Składniki: 200g chudego twarogu 2 łyżeczki oleju lnianego łyżeczka miodu rodzynki ziarna słonecznika Twaróg, miód i olej lniany ugniatamy widelcem. Masę przekładamy do miseczki
Kuchenny Skrawek Niebaspróbować. Bardzo lubię testować nowe produkty i dlatego postanowiłam już dzisiaj użyć ich do śniadania. Nie za bardzo wiedziałam z czym je połączyć, więc postawiłam na proste połączenie karob, miód, kawa i jogurt naturalny. W czasie gdy płatki moczyły się w kawie, mój wzrok skierował się na stojący obok blender, a myśli do jajka, które leżało samotnie na jednej(...)orkiszanka". Płatki orkiszowe idealnie wpasowały się w moje gusta. Mają lekko orzechowy smak i idealnie połączyły się z resztą składników. Jak widzicie prezentują się też nie najgorzej ;) ~ Orkiszanka z miodem, karobem, jajkiem, jogurtem naturalnym i kawą ~ Składniki: 40g płatków orkiszowych 150g jogurtu naturalnego jajko miód/cukier/stewia łyżeczka karobu łyżeczka kawy rozpuszczalnej (+ trochę do posypania) Płatki wsypujemy do garnuszka, zalewamy
Kuchenny Skrawek NiebaSkładniki: 3 szklanki mąki, 1/2 margaryny, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie
Aga w kuchniSKŁADNIKI: 3 szklanki mąki, 1/2 masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, lukier dekoracyjny Dr Oetker, czerwony barwnik spożywczy Dr Oetker. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie serc. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Biały lukier mieszamy z czerwonym barwnikiem. Malujemy pierniczki czerwonym lukrem i posypujemy jeszcze
Aga w kuchniSkładniki: 3 szklanki mąki, 1/2 masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, lukier dekoracyjny Dr Oetker, krem dekoracyjny Dr Oetker, czerwony barwnik spożywczy Dr Oetker, pisak niebieski i czerwony jadalny Dr Oetker. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy(...)dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie serca. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Biały lukier mieszamy z czerwonym
Aga w kuchniSKŁADNIKI: 1/2 nektarynki, 1/2 gruszki, 1 łyżka masła, kilka migdałów blanszowanych Skworcu , 1 łyżka słonecznika łuskanego, 1 łyżka miodu Miody Wileńskich , 1 łyżka płatków migdałowych Skworcu , krem balsamiczny. Przygotowanie: Nektarynkę i gruszkę kroimy w plasterki. Na patelni grillowej rozpuszczamy masło. Układamy owoce i grillujemy po 1 minucie z każdej strony. Następnie układamy je na talerzu. Posypujemy migdałami blanszowanymi(...)słonecznikiem. Polewamy miodem i kremem balsamicznym, robiąc przy tym zygzaki. Całość posypujemy zgniecionymi płatkami migdałowymi
Aga w kuchniKażde śniadanie powinno zaczynać się od takich placuszków. Składniki: 1 jajko 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki mąki z płatków owsianych 2 łyżeczki miodu lub słodkiego mleka kondensowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Jajko ubijamy z miodem, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek od miodu
Kuchnia Łukasza