białego sera12 kawałów dowolnej bułki - ja wykorzystała bagietkę z makiempołamane orzechy włoskieew. ulubiony dżem / miódSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko i łyżkę miodu. Ser mielimy, albo zgniatamy widelcem i dodajemy do mleka. Wszystko dokładnie mieszamy.Bagietkę kroimy na 1,5 cm kromki.Formę do muffin smarujemy masłem. Każdą kromkę maczamy w mleku i przekładamy
Słodkie Przyjemnościpłatków owsianych60 g mąki1 łyżka sezamu15 g ryżu preparowanego30 g orzechów włoskich4 daktyle50 g rodzynek20 g pestek z dyni20 g pestek słonecznika20 g żurawiny1/2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami10 g ananasa suszonego4 sztuki suszonej moreli60 ml soku ze świeżo wyciśnietej pomarańczy 4 łyżki mioduSposób przygotowania:Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, ryz preparowany, sezam i płatki owsiane. Daktyle(...)ananasa i morele kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do miski. Dodajemy resztę suchych składników i wszystko mieszamy. Do suchej mieszanki dolewamy sok pomarańczowy i miód, mieszamy a następnie przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość ugniatamy na wysokość około 1 cm.Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 20 minut.Po tym czasie wyjmujemy
Słodkie Przyjemnościsiebie dumna! Ale właściwie zaczynając pisać ten post nie to chciałam Wam przekazać, widać jest to silniejsze ode mnie ;) Chciałam Wam napisać o przepysznych, jesiennych, bardzo prostych ciasteczkach z miodem, cynamonem, orzechami laskowymi i .. jabłkami :) Tak, tak, maślane ciasteczka z jabłkowym musem. Skoro brzmi smacznie to również świetnie smakuje, ale żebyście nie musieli mi wierzyć na słowo, przygotujcie je koniecznie(...)sami! Na prawdę warto :) Zapraszam na Maślane ciasteczka z orzechami laskowymi i jabłkiem.Składniki:200 g masła śmietankowego150 g cukru2 jajkałyżka miodu naciowego2 jabłka280 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka cynamonuSposób przygotowania:Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki pozbywając się przy tym środka z ziarenkami. Następnie za pomocą blendera przygotowujemy mus - można je również zagotować i rozgnieść widelcem, jeżeli ktoś
Słodkie Przyjemnościuśmiechem na twarzy słucham reggae i jem owsiane ciastka. Może macie ochotę? Są słodziutkie, choć nie mają zbyt dużo cukru, chrupiące a zarazem miękkie i ciągnące ( dzięki dodaniu miodu ). Zapraszam na Ciasteczka owsiane z białą czekoladą."Składniki:100 g masła2 łyżki miodu lipowego3 łyżki cukruJajko1,5 szklanki mąki1 szklanka płatków owsianych100 g białej czekoladyŁyżeczka proszku do pieczeniaSposób przygotowania(...)wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, cukier i miód i całość rozcieramy za pomocą łyżki lub łopatki. Następnie dodajemy jajko i ponownie mieszamy.Do tak przygotowanej masy dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – łączymy a następnie dosypujemy płatki owsiane.Białą czekoladę kroimy na drobne kawałki, które następnie dosypujemy do masy – całość mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Słodkie Przyjemnościpewnie wielu z Was już widziało takie muffiny :) W końcu nie jestem jedyną blogerką, ale mogę Wam obiecać, że te babeczki są przepyszne! I mimo, że mają mało miodu i niezbyt wygórowane przyprawy uważam, że trafiłam smakowo w sedno, mam nadzieję, że Wam również będą smakować :) Zapraszam na Muffiny Piernikowe.Składniki:2 jajkaszklanka mleka3 łyżki oliwy orzechowej2,5 szklanki(...)łyżeczki proszku1/2 łyżeczki sody100 g cukru1/2 łyżeczki kardamonu i imbiru2 łyżeczki przyprawy korzennejszczypta pieprzułyżka mioduSposób przygotowania:Na początek mieszamy jajka z mlekiem i oliwą orzechową, następnie dodajemy miód i cukier - odstawiamy.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy zmielony kardamon, imbir, pieprz i przyprawę korzenną. Mieszamy.Następnie dosypujemy do płynnych składników wymieszaną mąkę z przyprawami. Ciasto
Słodkie Przyjemnościcukrukieliszek espresso1/2 łyżeczki imbiru, kardamonu, cynamonu5 ziarenek ziela angielskiego7 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego2 łyżki cukru pudrułyżeczka goździkówłyżeczka ekstraktu cynamonowego550 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżeczki kakaoSposób przygotowania:Miód przelewamy do miseczki, albo pozostawiamy w słoiku, dodajemy masło i cukier i rozpuszczamy - w garnku z ciepłą wodą, albo mikrofali. Następnie dolewamy kieliszek espresso i mieszamy.Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem(...)pieczenia i zmielonymi przyprawami, dodajemy cukier puder i ekstrakt cynamonowy, dolewamy ciepły miód i szybko zagniatamy.Przygotowane ciasto przekładamy do woreczków foliowych ( ja dla ułatwienia podzieliłam sobie je na 3 części aby po wyjęciu z lodówki móc wałkować mniejsze kawałki, można jednak włożyć do jednej torebki) i wkładamy do lodówki na noc ( około 10-12 h). Po tym czasie ciasto cienko
Słodkie Przyjemnościmiało być ciasto bez cukru. Nie miało być, ale jest, bo zapomniałam dodać go w trakcie robienia. I wiecie co? Wyszło super! Słodkie - dzięki czekoladzie i miodzie, aromatyczne i co ważne, długo utrzymujące świeżość. Co prawda, piernik jest bardzo świątecznym ciastem, jednak świetnie nada się również w okresie zimowym, gdy nasze kubki smakowe domagają się korzennych smaków. Piernik powstał(...)bazie ciasta na czekoladowe pierniczki, które tak Wam przypadły do gustu. Składniki:100 g masła80 g miodu sztucznego150 g czekolady6 małych jaj350 g mąki1 czubata łyżeczka proszku4 łyżeczki przyprawy do piernikałyżka kakaododatkowo 50 g mlecznej czekolady do dekoracjiSposób przygotowania:Czekoladę, miód i masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.W tym czasie do miski wbijamy jajka i ubijamy
Słodkie Przyjemnościpatelni topimy 1/3 kostki masła i łączymy ze 100 g miodu.150 g dowolnych, posiekanych orzechów i suszonych owoców (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy
BaRepasprzepyszną owsiankę, którą chętnie zjedzą nawet najmłodsi?Składniki:-płatki owsiane pszenne 4 łyżki-pół startego na papkę banana-twaróg półtłusty zmielony, przeciśnięty przez praskę-jogurt naturalny-2cm laski wanili-miód lub cukier brązowy-kilka orzechów laskowych zgniecionych w moździerzu-skórka pomarańczowa starta, świeżaPłatki w małej miseczce zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do momentu, gdy wchłoną wodę. Łączymy je z bananem, mieszamy. Dodajemy(...)twaróg połączony z łyżka jogurtu, wanilią i łyżeczka miodu. Mieszamy, posypujemy skórką pomarańczy i orzechami. Podajemy ze świeżym jabłkiem posypanym orzechami z miodem.Takie śniadanie zaopatrzy Was w energię na pół dnia. Smacznego
BaRepasciepły napój, który rozgrzeje każdego(nawet najmłodszego) domatora (: Lemoniadka jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga dużej ilości składników, ale niezbędny do jej sporządzenia jest świeży imbir, cytryna i miód. Napój jest świetną alternatywą dla piwnego, czy winnego grzańca, czyli dobrą wersją dla dzieci, a do tego świetnie spełni się w przeziębieniu, bo niesamowicie ogrzewa :) Zapraszamy:Składniki(...)obranego, świeżego imbiru, kilka plastrów jabłka(opcjonalnie),100ml naparu z czarnej herbaty zaparzonej z jednej torebki, 1 mandarynka, pół cytryny, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu, nasionka z jednej wanilii, szczypta gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Wodę zagotowujemy, sporządzamy napar. Obrany imbir kroimy na średnie cząstki i blendujemy (lub siekamy nożem) go do uzyskania bardzo rozdrobnionej konsystencji pasty
Symfonia Smakówpowiecie na żeberka w wersji słodkawej :) z miodem i kakao z odrobinką chilli :) Składniki :Kilka kawałków żeberekOkoło 1 łyżki miodu1 łyżka gorzkiego kakaoWegeta, pieprz, szczypta chilli, zioła prowansalskie OliwaKilka cebulek Wykonanie:Żeberka umyć i osuszyć.Natrzeć , vegetą , pieprzem , szczyptą chilli , ziołami prowansalskimi.Przełożyć do miski .Około 1 szklanki dobrej oliwy wymieszać z miodem i kakao
Sama słodycz i szczypta chilidrobnego cukru125g płynnego miodu50ml mocnej kawy (np: 2 łyżeczki rozpuszczalnej)150g masła400g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonejstarta skórka z pomarańczy0,5 opakowania przyprawy korzennej Sposób przygotowania Krok 1 Cukier, miód, kawę i masło topimy w garnku na małym ogniu (cukier musi się dokładnie stopić), studzimy nieco (przed dodaniem reszty składników, masa powinna być lekko ciepła). Krok 2 Następnie dodajemy przesianą
CoolinarniePLskładniki* 90 dag mąki pszennej* 3 jajka* 30 dag cukru* 30 dag miodu* 25 dag margaryny* 5 dag smalcu* 3 dag kakao* 1 opakowanie przyprawy do pierników* 2 łyżeczki mielonego cynamonu* 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej* 12 g proszku do pieczenia Sposób wykonaniaDo rondelka włożyć margarynę, smalec, dodać miód, 1/2 ilości cukru, rozpuścić i chwilkę pogotować.Zestawić z ognia(...)wystudzić.Do dużej miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao oraz dodać przyprawę do pierników i cynamon.Jajka ubić z pozostałą ilością cukru.Do mąki wlać przestudzony miód oraz ubite jajka i wszystko razem dokładnie wyrobić. Ciasto będzie dość luźne, ale później stwardnieje.Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na 4-7 dni.Po leżakowaniu
Mix smakuskładniki* 20 dag cukru pudru* 20 dag miodu* 12 dag masła lub margaryny* 1 jajo* 50 dag mąki* 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej * 2 łyżki przypraw korzennych do piernikaSposób wykonaniaMiód podgrzać z cukrem i przyprawą, aby był płynny. Ostudzić.Mąkę przesiać z sodą na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać miód, dodać jajko i miękkie masło, zagnieść ciasto na jednolitą gładką
Mix smakuskładniki* 200 g miodu płynnego (1/2 szklanki)* 1/2 opakowania przyprawy do pierników* 3 i 2/3 szklanki mąki* 1 jajko* 100 g cukru pudru (1/2 szklanki)* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 łyżeczki kakao* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanySposób wykonaniaDo większego pojemnika wlać miód, dodać przyprawę, cukier, kakao, jajko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 1 łyżkę śmietany. Jeżeli ciasto(...)będzie się dobrze kleiło tylko będzie się rozsypywało dodać do niego najpierw jeszcze jedną łyżkę śmietany, a w razie potrzeby i drugą łyżkę. Dużo zależy od gęstości miodu i wielkości jajka jakie akurat dodajemy.Ciasto wałkować na placki grubości ok. 5-7 mm i wykrawać pierniczki.Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni
Mix smaku