Cukinia karmelizowana w miodzie z dodatkiem sosu sojowego, czosnku, chili i imbiru posmakuje tym, którzy lubią pikantne dodatki z nutą słodyczy. Tak przygotowana cukinia może być dodatkiem do dań obiadowych, albo samodzielną ciepłą przystawką. Składniki: 1 średnia cukinia 5 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 duża szczypta chili 1 duża szczypta(...)mielonego imbiru Cukinię umyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Czosnek drobniutko posiekać. Na dużej patelni (najlepiej ceramicznej) podgrzać oliwę, dodać miód, a kiedy się rozpuści dodać sos sojowy chili i imbir. Kiedy składniki się podgrzeją dodać czosnek, wymieszać i położyć plastry cukinii. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty z każdej strony. Cukinia powinna lekko zmięknąć. W takiej samej
Trzeci talerzborówkowym dodatkowo podana z lodami, jak myślicie do kogo w dużej mierze skierowany jest ten pyszny deser z grilla ? Składniki : 5 gruszek (twardsze typu "Konferencja") opakowanie borówki amerykańskiej ( 125g ) miód łyżeczka cynamonu łyżeczka mąki ziemniaczanej lody (opcjonalnie) Przygotowanie : Opłukane bokówki wrzucam do rondla z dwoma łyżkami miodu, zagotowuję je dodając cynamon i gotuję jeszcze przez 3-4 minuty(...)stron. Zaczynam od strony ze skórką (10-15 minut) po czym oba boki na rumiano. Na sam koniec znowu na stronie ze skórką smarując pędzelkiem górę każdego kawałka gruszki miodem. Sos, a właściwie taki półpłynny kisiel borówkowy przyniosłem w międzyczasie z domu i podgrzewałem go w rogu na grillu. Ps.: Smakuje nie tylko dzieciom ... dziadkom też
Mechanik grillujeSkładniki 4 łyżki miodu akacjowego sok z całej cytryny pęczek natki pietruszki 4 jabłka truskawki Obrać jabłko, pokroić na małe kawałki, wymyć pietruszkę i włożyc do blendera z 2 łyżkami miodu i sokiem z połowy cytryny. Zmiksować na gładko. Mus zielony gotowy! Truskawki, sok z połowy cytryny, 2 łyżki miodu również potraktować blenderem na gładką masę. Przetrzeć przez sitko
Z Kuchni Do Kuchniwyczuwam smaku ani zapachu.... nie ma mowy o gotowaniu.... Niech już lepiej sobie idzie ON - niechciany, niekochany - KATAR. Pomóc może ONA - rozgrzewająca herbatka z cytryną, goździkami i miodem. Składniki torebka czarnej herbaty bądź Rooibosa plaster cytryny 4 goździki 1 łyżeczka miodu Sposób Herbatę i goździki wrzucamy do kubka, zalewamy wrzącą wodą, parzymy (czarna 2 - 3 minuty, Rooibos(...)minut) po tym czasie wyjmujemy torebkę, dodajemy plaster cytryny oraz miód
Kuchenne aromatypołowy cytryny do obranych owoców -4 duże gruszki pokrojone w ósemki i na pół -4 duże jabłka pokrojone w ósemki i na poł -kilka listków bazylii posiekanej -dwie łyżki miodu -1/4 kostki masła -4 duże garście płatków owsianych pszennych -1 garść:orzechów laskowych, włoskich, migdałów (zagniecione w moździerzu) -1 garść słonecznika -ziarna z 1/2 laski wanilii Odsączone jabłka(...)gruszki wrzucamy na patelnię bez tłuszczu, smażymy kilka minut, gdy puszczą sok, dorzucamy bazylię. Odstawiamy. Masło topimy w rondelku, dorzucamy miód i doprowadzamy do jednolitej konsystencji. Orzechy mieszamy z płatkami i zalewamy masłem z miodem. Mieszamy. Owoce przekładamy do naczynia do tarty, przykrywamy mieszanką z płatków owsianych, z wierzchu rozrzucamy (opcjonalnie) kawałki gorzkiej czekolady. Wkładamy do piekarnika
BaRepasdokładnie miód z mniszka lekarskiego. Uwielbiam takie eksperymenty, zdrowe, naturalne, łatwe, tanie. Inspiracją była grupa kulinarna na facebooku, dziewczyny co chwile wstawiały zdjęcia miodu z mniszka lekarskiego i pisały o jego cudownych właściwościach. Rosły mlecze u mnie w ogródku, kilkanaście, przed koszeniem trawy poprosiłam faceta by je zerwał (jego mina bezcenna), zważyłam - 100 g pierwsza myśl czy się opłaca robić(...)gazę na sitku i nad garnkiem odcedzamy napar, na końcu dociskamy kwiatki. Do naparu dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut, by miód zgęstniał. Przelewamy do słoiczka. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUskorzysta. Surówka podana w miseczce z kolekcji Gina Porcelana Bogucice. Składniki: 0,5 kg marchewki 2-3 plasterki świeżego ananasa (można z puszki) sok z cytryny 2-3 łyżka miodu płynnego Przygotowanie: Marchewki cienko obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn na średnich oczkach. Dodać ananas pokrojony w drobniutką kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny dodać miód i wymieszać(...)zależności jak słodkie będą marchewki możemy dodać więcej lub mniej miodu
Ala piecze i gotujesamą Babcię Brasileira, która dochowała się bardzo bardzo licznej gromadki pociech (w liczbie naście). Składniki: - cytryna - pół czerwonej cebuli - 1 ząbek czosnku - kawałeczek imbiru - szklanka wody - 2 łyżki miodu. Przygotowanie: Wszystkie składniki za wyjątkiem miodu gotujemy z ok. 10 minut. Dodajemy łyżkę 2 łyżki miodu. Pijemy przed samym spaniem, już po nie wolno nic pić ani jeść
Smaki Brazyliiporcję dla dwóch osób będziecie potrzebować: - 250g krewetek (u mnie było 18 sztuk) - opakowanie makaronu ryżowego wstążki - 4-5 łyżek sosu sojowego - sok z połowy limonki - około 2 łyżki miodu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - dwie garście sezamu - czerwona papryka - 3 średnie marchewki - imbir, czosnek, papryczka chilli - sól, garść natki pietruszki Krewetki, jeśli są mrożone, rozmrażamy w wodzie w lodówce, nigdy(...)około 3-4 minut aż się zarumienią. Po tym czasie dodajemy paprykę i marchewkę solimy i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą składniki sosu (sos sojowy, miód, limonka i koncentrat), sezam i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Jeśli sos jest za ostry dodajemy miodu lub soku z limonki. Jeśli jest zbyt delikatny możemy dodać sosu sojowego i ostrej
Gotuj z NatkąSkładniki: (na 1 porcję) 20 g płatków owsianych łyżka miodu 6 łyżek jogurtu naturalnego, ja użyłam 1,5% gałązki świeżej mięty 1 średniej wielkości jabłko pół łyżeczki cukru-jeśli jabłka są za kwaśne- jeśli są słodkie-ominąć ten krok szczypta cynamonu Przygotowanie: 1. Płatki owsiane połączyć z miodem bardzo dokładnie i i podgrzewać na patelni, aż płatki się zarumienią(...)miód całkowicie w nie wsiąknie. 2.Do przygotowanej szklanki/słoiczka wkładać uprażone płatki na spód i pozwolić im wystygnąć. Nasze Crunchy gdy ostyga staje się twarde i chrupiące 3. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. 4. Pokrojone w kosteczkę jabłka podgrzewać z odrobiną wody na patelni do momentu aż zmiękną. Posypać cynamonem i cukrem jeśli jest taka potrzeba
KreatywnePinyukochaną dziewczynę. Na dzień świętej Katarzyny pieczono pierniczki – katarzynki. Podaję przepis trochę przeze mnie zmodyfikowany, gdyż według oryginalnego nie udawały mi się ( ciasto było zbyt rzadkie). 750 g płynnego miodu, 0,5 kg mąki żytniej, 100-150 g mąki pszennej (mój dodatek), 125 ml przegotowanej wody, 2 jajka, skórka otarta z jednej pomarańczy, łyżeczka zmielonych nasion anyżu, ½ łyżeczki mielonych goździków(...)łyżeczki mielonego kardamonu, 25 g spirytusu, surowe żółtko, 6 ml sody oczyszczonej, 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich mąka do podsypywania podczas wałkowania. Miód zagotować z przyprawami, sokiem i skórką z pomarańczy. Do miski wsypać przesianą ogrzaną mąkę żytnią, wlać gorący miód i ucierać. Do dokładnie wyrobionego ciasta dalej wyrabiając dodajemy po jednym jajku. Dokładnie wyrobione odstawiamy aby przestygło. Spirytus utrzeć
królestwo garówoctem, sokiem z cytryny… oraz z krwią z ryby. Coraz częściej sos przygotowywany jest bez krwi, mój sos również jej nie ma. Nie dodałam również octu ale dodałam miód. Karp lub płaty z karpia, wywar: włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) – około 200 g, 3 cebule, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, sos: 60 g masła, 60 g mąki(...)pszennej, 40 g cukru, 50 g rozkruszonego piernika, 40 g rodzynek, 50 g migdałów, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, sól, Rybę można ugotować w całości lub w „dzwonkach”. Rybę oczyścić (wypatroszyć, umyć…) i albo zostawić w całości albo pokroić w „dzwonka”. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie paseczki. Rodzynki sparzyć. Przygotować wywar – ugotować obraną
królestwo garówCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 150 g cukru, 125 ml wody, 250 g mąki pszennej, 250 g mąki żytniej 720, 300 g miodu, 4 jajka, 100 g masła, 4 łyżeczki zmielonych przypraw korzennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g migdałów, 100 g marcepanu, 200 g powideł śliwkowych, 100 ml czerwonego(...)font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Obie mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Miód zagotować z przyprawami (cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz, ziele angielskie ). Cukier zagotować z wodą. Połączyć syrop z miodem, przelać do mąki dokładnie wymieszać – wyrobić. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonego
królestwo garównagrodę w postaci wspaniałych gofrów. Ja podałam gofry z prażonymi jabłkami. Jabłka zrywałam w sadzie starych odmian drzew owocowych, znajdującym się tuż obok Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego. Jabłka, miód wielokwiatowy, cynamon(...)usunąć gniazda nasienne. Do garnka wlać odrobinę wody i wrzucić jabłka. Dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły, do miękkości. Doprawić cynamonem i miodem do smaku. Gofry można podać polane miodem, z malinami
królestwo garówKaczka, majeranek, sól, 1/2 główki czerwonej kapusty, 2-3 twarde, winne jabłka, 500 ml cydru, 8 goździków, laska cynamonu, 2 torebki kardamonu, miód lipowy, olej do smażenia Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować , ale nie jest to konieczne. Natrzeć solą i majerankiem. Odłożyć na co najmniej godzinę(...)przykryciem na niewielkim ogniu. Dusić do miękkości – około 3 godzin. W razie potrzeby dolać trochę wody. Gotową kaczkę wyjąć z gęsiarki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżkę miodu wymieszać z łyżką sosu z duszenia i posmarować nim kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. W tym czasie odcedzić sos, doprawić do smaku
królestwo garów