Makaron w miodowej glazurze jest wyśmienity a dodany sos stawia przysłowiową kropkę nad i. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu penne Omnomnom 250 g serka mascarpone 200 ml miodu eukaliptusowego (może być inny, raczej nie gryczany) 2 żółtka 2 pomarańcze 5-6 ziarenek kardamonu 3 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka masła 1. Wykonanie makaronu w glazurze miodowo(...)kardamonowej: Makaron ugotować al dente (wody nie solimy). Nasiona kardamonu wyjąć z łupinek i rozetrzeć na drobno. Miód rozgrzać na patelni, dodać sok z 1 pomarańczy, kardamon i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, następnie dodać makaron, dokładnie wymieszać i podgrzewać dalej przez ok 5-8 minut, tak aby makaron przeszedł słodkością miodu. 2. Wykonanie sosu serowo - pomarańczowego
Jadło i czytadłozupy. Przejrzałam wiele internetowych przepisów, ale żaden w stu procentach mnie nie przekonał. Postanowiłam więc postawić na pełną improwizację. Dodany kardamon przebił mdłą nutę melona, a kremówka i miód podbiły jego słodycz. Wyszła bardzo oryginalna i dobra zupa melonowa. Na 1 porcje: 1/2 melona 2 łyżki miodu 1/2 szklanki śmietany 30% 1 ziarnko kardamonu odrobina świeżego imbiru słodka papryka(...)rozgotować w odrobinie wody do miękkości. Następnie zmiksować na gładką masę blenderem. Ziarnko kardamonu wyjąć z łupiny i rozetrzeć na proszek, następnie dodać do zupy razem ze śmietanką, miodem i odrobiną imbiru, zagotować. Przed podaniem posypać słodką papryką
Jadło i czytadłoŁosoś w pomarańczowej marynacie z dodatkiem miodu zyskał ciekawą nutę smakową. Bardzo krótko grillowany pozostał wilgotny. Kruszonka nadaje chrupkiego i czosnkowego akcentu. Sałatka z liści botwinki i pomarańczy uzupełnia całość o wiosenny i świeży akcent. Na 4 osoby około 700-800 g łososia norweskiego marynata: 2 pomarańcze 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku sól, pieprz(...)sól sałatka z botwinki: pęczek liści botwinki 2 pomarańcze ok. 1/3 główki sałaty 1 nieduża rzodkiewka typu sopel lodu sos to sałatki: 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek oliwy 1. Przygotowujemy marynatę: Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę na tarce, do tego wycisnąć sok z obu pomarańczy, dodać
Jadło i czytadłoMiałam skrzydełka z kurczaka, ale nie miałam pomysłu jak je przygotować. Postawiłam na pełną improwizację i wyszło skrzydlate miód - cud. Na 2-3 osoby: 6 skrzydełek olej do smażenia 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 3 łyżeczki musztardy 2-3 łyżki miodu odrobinę imbiru w proszku sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Skrzydełka dokładnie umyć, ususzyć, przyprawić przyprawą do kurczaka, solą(...)podsmażyć na nim skrzydełka z obu stron na złoty kolor. Następnie skrzydełka wyjąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do oleju i tłuszczu jaki wytopił się ze skrzydełek dodajemy, musztardę, miód, przecier, imbir, sól i pieprz do smaku. Sos należy zagotować i polać nim skrzydełka, następnie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie pieczenia jeden
Jadło i czytadłofigę z makiem w charakterystycznym splocie dłoni...... niekoniecznie bym chciała. Zjeść figę z makiem.... owszem bardzo chętnie. Moja gorąca figa prosto z piekarnika z makową bezą, bakaliowym środkiem, polana miodem .... bajka!!! Do przygotowania 2 porcji: 2 figi 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki maku 1/2 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce) miód do polania(...)środek włożyć bakalie na to ułożyć bezę makową i wstawić do piekarnika na ok 20 minut, uważając aby beza się nie przypaliła, ma się tylko podsuszyć. Gotowy deser polać miodem
Jadło i czytadłojajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy do piernika Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem(...)Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Piec 40 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki ciasto przykryć folią aluminiową aby zachowało wilgoć. Ciasto najlepsze jest po 2-3 dniach
Jadło i czytadłoUwielbiam mięsne pasztety ze słodką nutą w tle. Pasztet z wątróbki kurzej z miodem, słodką śmietanką i dżemem ananasowym należy do moich faworytów. Można go przygotować w formie keksowej lub upiec w słoikach i przechować na później, w sam raz na pyszne śniadanie. 1 kg wątróbki kurzej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% 4 jajka(...)bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 3/4 słoika dżemu ananasowego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia mleko do namoczenia wątróbki ok. 1/2 litra Wątróbkę umyć i moczyć przez ok 1-2 godziny w mleku. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć ok. 30 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna nabrać s łodkiego smaku
Jadło i czytadłoszklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy do piernika Słoik powideł Polewa czekoladowa orzechy do posypania Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić(...)sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Piec 40 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki ciasto przykryć folią aluminiową aby zachowało wilgoć. Ciasto
Jadło i czytadłoJestem wielką fanką śledzi, a ten przepis należy do moich faworytów, gdyż uwielbiam śledziowe receptury w których znajduje się miód. 1 kg śledzi 1 kg cebuli 1/2 szklanki oliwy extra vergine- Classico firmy Monini 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 szklanki octu Cebule udusić w oleju, aby była miękka, dodać koncentrat, miód, ocet i wystudzić. Śledzie
Jadło i czytadłogorsza) papkowatej, nie ufamy zegarkowi a... widelcowi. Gotując sprawdzamy co jakiś czas ich stopień ugotowania. Kiedy są odpowiednie wyłączamy i odsączamy. /DIP: - musztarda, 5-6 łyżek - miód, 3-4 łyżki - pieprz czarny, do smaku - pieprz cayenne, do smaku - przyprawa warzywna typu vegeta, /Aczkolwiek ilość nie jest ścisła, bo zależy od upodobań. Wiadomo - jeśli komuś bardziej podchodzi słodki(...)miód nie powinien być w mniejszych ilościach niż musztarda. My zawsze robimy na oko i zależnie od danego dnia zmieniamy proporcje. :) Cała filozofia to wymieszać (a najlepiej zmiksować) składniki próbując smak i zmieniając proporcję dodając musztardy/miodu/przypraw. Nic wielkiego, no... oprócz smaku. ŁOSOŚ! To dietetyczna, szybka wersja. Pieczemy go "na sucho" bez dodatku tłuszczu. Szczerze mówiąc taki właśnie smakuje nam najbardziej
Wypisz Wymalujbochenek. Zniknął on w ciągu jednego dnia i na pewno pojawi się jeszcze w niezmienionej formie w moim domu. Chlebek nie zawiera cukru, jego słodkość bierze się z dodatku miodu i mocno dojrzałych bananów. Do jego przygotowania wykorzystałam czekoladę deserową, ale jeśli nie przepadacie za mało słodkimi wypiekami, możecie w połowie lub całości zamienić ją na czekoladę mleczną. Mój bochenek(...)przygotowałam w keksówce o wymiarach 260x110x75. Czekoladowy chlebek bananowy Składniki: 3 małe banany (300g po obraniu) 200g mąki pszennej 50g masła 50g miodu 50g czekolady deserowej 1 jajko 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 pełna łyżeczka (5g) proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę, masło i miód przełożyć
Smakołyki Berenikipłatków jaglanych, 1 garść suszonych jagód leśnych, 1 garść chipsów kokosowych, 1 garść jagód inkaskich, 2 garście blanszowanych migdałów, 3 łyżki słonecznika łuskanego, 3 łyżki sezamu, 5 łyżek miodu, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 szczypty soli, 6 łyżek wody. Przygotowanie: W misce mieszamy płatki owsiane z jaglanymi. Dodajemy do nich słonecznik, sezam, migdały, miód, cukier, sól i wodę(...)Mieszamy. Przekładamy granolę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 160 stopniach. Mieszamy co 5 minut, tak by miód się rozpuścił i posklejał składniki ze sobą. Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy suszoną jagody leśne, inkasie i chipsy kokosowe. Granolę przekładamy do szczelnego słoiczka (ja przechowuję w słoiczku More than Jar ). Możemy tak ją przechowywać
Aga w kuchniwrzącej wody 3 szklanki mąki 25 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych drożdży instant) 1/3 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki melasy - u mnie 1 łyżka miodu mniszkowego 1 i 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka masła Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do letnich(...)płatków owsianych. Dodać miód, sól i roztopione masło, wymieszać. 2 szklanki mąki przesiać do dużej miski i dodać masę owsiano-drożdżową. Wyrabiać, dodając pozostałą szklankę mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 5 minut. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej
Moje domowe kucharzeniepieczonymi warzywami: 2-3 steki z polędwicy wołowej (każdy ok. 2,5 cm grubości) 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 liść laurowy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1-2 łyżeczki miodu 2 łyżki zimnego masła sól morska, świeżo mielony pieprz Pieczone warzywa: 4-5 niewielkich buraków 1-2 marchewki kilka cebul szalotek kilka gałązek świeżego tymianku 1-2 łyżeczki suszonego tymianku(...)listonic_content='2-3 steki z polędwicy wołowej (każdy ok. 2,5 cm grubości) 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 liść laurowy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1-2 łyżeczki miodu 2 łyżki zimnego masła sól morska, świeżo mielony pieprz 4-5 niewielkich buraków 1-2 marchewki kilka cebul szalotek kilka gałązek świeżego tymianku 1-2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki
Poezja smakuośmiornicy (około 1 kg), 1 bagietki, 60 gram masła, 2 cytryn, 1 mango, 250 gram rukoli, 500 gram pomidorów koktajlowych, 2 ząbków czosnku, 4 łyżek oliwy, 1 łyżeczki miodu, 4 łyżek octu cydrowego, pół pęczka świeżego koperku, soli morskiej, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Może ktoś nie uwierzy, ale naprawdę przygotowanie pysznej ośmiornicy to zadanie proste i niezbyt pracochłonne. Po pierwsze(...)nadaje się do jedzenia, w przeciwieństwie do pozostałych części. Do jednej miseczki dodałem sok z połowy cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy i 1 łyżeczkę miodu i całość dokładnie wymieszałem, przyprawiając niewielką ilością soli i pieprzu. Całość odstawiłem na bok w celu polania dania bezpośrednio przed jego podaniem. Do drugiej miseczki dodałem sok z drugiej połowy cytryny
Wyprawy kulinarne