Danie pyszne, proste i praktyczne, które nadaje się na obiad lub bardzo sytą kolację. przepis na 2 porcje 2 ugotowane skrzydła z indyka sól 3 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 pomarańcza przepis Skrzydła z indyka gotujemy, najlepiej w rosole z warzywami solą i pieprzem . Masło topimy na małym palniku tak żeby się nie przypaliło . Ścieramy skórkę z pomarańczy(...)wyciskamy z niej sok, dodajemy do stopionego masła całość dosładzamy miodem i mieszamy . W naczyniu żaroodpornym ( natłuszczonym) układamy skrzydła z indyka i polewamy masłem z miodem, sokiem z pomarańczy i startą skórką . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 min w temp 200 st.C. Gotowe skrzydła dekorujemy plastrami pomarańczy, podajemy z ryżem
Smakowite DaniaPrzez jakiś czas jadłam na drugie śniadanie jogurt naturalny z różnymi dodatkami. Najpierw do miseczki przelewałam jogurt, dodawałam pół łyżeczki miodu, dosypywałam trochę płatków owsianych, z innej torebki dodawałam zarodki pszenne, a na koniec dorzucałam suszoną żurawinę i orzechy, czasami dynię. Jogurt czekał, a ja w tym czasie zamykałam wszystkie woreczki i odstawiałam je na swoje miejsce(...)orkiszowych, żytnich) ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki pestek dyni ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki zarodków pszennych 2-3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę do pieczenia o wyższych brzegach (można
bistro mamatemu zobaczyłam ciasto mandarynkowe w którymś z przepisów Nigelli i postanowiłam: zrobię! Jej ciasto było z cukrem, a ja postanowiłam trochę poeksperymentować i cukru nie dodałam - za to dodałam miód. No dobrze - posypałam je na koniec cukrem pudrem, ale tego przecież nie musicie robić, prawda? Ciasto jest mocno mandarynkowe, gorzkawe, z migdałowym posmakiem. Pyszne :) Składniki: 6 mandarynek - najlepiej jakichś słodszych(...)szklanki miodu 300 g mielonych migdałów 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mandarynki gotować około godziny. Nie obierać ich - włożyć do garnka ze skórką. Po ugotowaniu mandarynki ostudzić i dokładnie zmiksować blenderem. Całe ciasto można przygotować za pomocą robota kuchennego - ja po prostu wymieszałam wszystko trzepaczką. Do rozdrobnionych mandarynek dodać migdały, miód, jajka i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dodatkiem serka mascarpone w towarzystwie pysznego miąższu malinowego i świeżych truskawek. Sok powstały podczas przygotowania malin przelejcie do buteleczki i przechowujcie w lodówce. Jest pyszny i słodki od miodu. Można go pić rozcieńczony wodą. Składniki: (6 porcji) 500 g malin mrożonych 3 łyżki miodu 500 g serka mascarpone 4 żółtka 100 g cukru pudru garść truskawek 1 łyżka soku(...)cytryny Przygotowanie: Do rondla włożyć mrożone maliny, dodać miód i sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie maliny puszczą sok, ale się nie nagrzeją. Po 5 minutach odsącz maliny na sicie. Sok zachowaj (jest pyszny, więc można go pić rozcieńczony z wodą – świetny dla dzieci). Jaja
Moja Delicjawłoskimi zrobiłam mojej 3-letniej Córci, która zaniosła je do przedszkola z okazji swoich 3 urodzin. Muffiny są zdrowe, pożywne i bez cukru . Naturalnym słodzikiem jest bowiem dobrej jakości miód. Muffiny zawierają płatki owsiane, jogurt naturalny oraz wspomnianą wyżej suszoną morelę i posiekane orzechy włoskie. Na dodatek muffinki robi się szybko i bez użycia miksera. Gorąco polecam, aby wszystkie mamy(...)łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 100 g posiekanych orzechów włoskich 80 g suszonych moreli drobno pokrojonych 1 jajko 120 g miodu 65 g oleju Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180°C (grzałka góra-dół). Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Jogurt naturalny wymieszaj z płatkami owsianymi i odstaw na chwilę. W jednej misce wymieszaj
Moja Delicjamałą ilością cukru, a masło i mleko, zastapione jest oliwą lub dobrym olejem i wodą. Do wypieku challah używa się drobno zmnielonej mąki, można ją wzbogacić garścią rodzynek, miodem czy szafranem. Aby była smaczna powinna trzykrotnie wyrastać w niskiej temperaturze. Szabatowe chałki tradycyjnie wykonuje się z trzech splotów, a sposób formowania i sploty różnią się w zależności od obchodzonych świąt(...)instrukcji zaplatania okrągłej chałki: https://www.youtube.com/watch?v=u7D8PSBsy1M 2 1/2 szklanki ciepłej wody ( 250 m l) 1 łyżka suchych drożdży 7g ( 17 gr swiezych drozdzy ) 1/2 szklanki miodu ( 3 lyzki cukru ) 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego( 50 ml ) 4 jajka ( 1 + 1 roztrzepane na posmarowanie przed pieczeniem ) 1 łyżka soli ( 1/2 lyzeczki
Mia Cucina Sofietamigdałami, solą, chili, orzechami, rodzynkami. Uwaga - mocno kokosowa i pyszna! Składniki (2 tabliczki): 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (2x30g) 2 łyżeczki kakao - niskotłuszczowe, nierozpuszczalne (można zastąpić karobem) 1 łyżeczka miodu (smak czekolady zależy od tego, jakiego rodzaju miodu użyjecie) Moje dodatki: 2 łyżeczki jagód goi łyżeczka płatków migdałów łyżeczka wiórków kokosowych kilka orzechów ziemnych niesolonych Olej kokosowy to świetny kosmetyk(...)ratuje suchą cerę i zniszczone włosy 1. Olej, miód i kakao wymieszać na gładką masę. 2. Blaszkę/talerz wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować warstwą czekoladowego kremu. 3. Posypać ulubionymi dodatkami, włożyć do zamrażarki na kilkanaście minut. SMACZNEGO! 1 porcja (1 tabliczka - 60 g) zawiera: 390 kcal; 3,6 g białka; 35,8 g tłuszczów
Powiedz dietom nieszklanki zimnej wody 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli masło do wysmarowania formy nadzienie 1 słoik konfitur ze śliwek 100g śliwek suszonych pół szklanki miodu pitnego Sposób przygotowania Mąkę, cukier i masło dokładnie posiakać (może być w malakserze). Dodać żółtka i wodę, i zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na godzinę. Śliwki pokroić w paseczki(...)zalać miodem. Zostawić na godzinę w lodówce. Po tym czasie podzielić ciasto w proporcji 2:1. Większą część rozwałkować i wyłożyć nim formę do ciasta posmarowaną wcześniej masłem. Nakłuć widelcem. Podpiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przez ten czas rozwałkować 2 część ciasta i wykroić paseczki do ułożenia na wierzchu tarty. Upieczony spód wypełnić konfiturami i śliwkami
W kuchni wieczorembardzo, jest naprawdę pyszny, szybki w zrobieniu i idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Składniki: 120g margaryny 5 dużych jajek 25 dag cukru pudru ½ szklanki śmietany 250g miodu (może być sztuczny) ½ kg mąki 1 ½ łyżeczki sody Ok. 40g przyprawy do piernika Bakalie np. rodzynki, orzechy, skórka z pomarańczy, etc. Miód jeśli nie jest płynny, rozpuszczamy, ważne by był(...)płynny i niezbyt ciepły. Margarynę dobrze ucieramy mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, następnie stopniowo dodajemy śmietanę i przestudzony miód oraz mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą. Na koniec dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy łyżką i przelewamy do dwóch foremek na babki (około 12 x 31cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub grysikiem . Piernik pieczemy około
Smakowy Rajniż w te zimowe, gdy siedzę obok kaloryfera. Ale witamin potrzeba i kolorem też kusi. Ogólnie lubię kwaśne trunki, jednak jak nie przepadacie za takim smakiem, polecam dorzucić łyżeczkę miodu. Niech będzie Wam na zdrowie! Składniki 200 g mrożonych owoców (mieszanka z maliny, porzeczki, truskawki) 250 ml maślanki/ jogurtu naturalnego sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny miód - opcjonalnie do posłodzenia Sposób(...)przygotowania Owoce umieścić w blenderze, dodać maślankę/jogurt naturalny, sok z cytryny i zmiksować. Dosłodzić można sobie miodem. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
pink envelopeteraz. Czyżby chodziło o uporczywe dążenie do celu? A może o szukanie swego miejsca w świecie i pomimo barier, próba dotarcia się relacji międzyludzkich? Dzień 28. "WIĘCEJ NIŻ MIÓD" (2012) Miód. Płynne złoto. Zdrowie, piękno, uroda. Lecz miód to coś więcej, aniżeli my znamy. Film dokumentalny porusza bardzo istotną kwestię. I choć został zrealizowany już trzy lata temu
W kuchni Karmel-itkiKlaudi23a dziękuję za nominację do Liebster Blog Award :). A dzisiaj danie zainspirowane ryżem na półsłodko z książki Libia od kuchni Tanji Valko. Od siebie dodałam kardamon, goździki oraz miód. Składniki: olej sezamowy (lub inny) 100g basmati ½ filiżanki obranych migdałów ¾ filiżanki rodzynek (lub mniej) kilka goździ ków 1 łyżka cynamonu ¼ łyżeczki kardamonu miód do smaku Ugotuj ryż basmati, odcedź. Na suchej(...)minut gorącą wodą, odcedź. W szerokim garnku rozgrzej olej i dodaj ryż, następnie orzechy, rodzynki i przyprawy. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Zestaw z ognia i dodaj miód, wymieszaj. Podawaj ciepłe. Wcale nie tacy śmieszni jak przedstawia to zwiastun - Dwoje do poprawki (2012, David Frankel). Film mądry i prawdziwy - nie tylko dla związków długich stażem ale i dla młodych
Qlinarnie i Qlinarnieelementy, upiec, polukrować i złożyć. Polecam. Szablon szopki można znaleźć tutaj. Składniki: 300 g mąki pszennej 125 g margaryny 100 g ciemnego cukru 4 łyżki płynnego miodu 1,5 płaskiej łyżki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika W garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, przestudzić. Do miski wsypać suche składniki i wymieszać. Wlać(...)margarynę z cukrem i miodem, dokładnie wygnieść. Masę rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać z szablonu elementy stajenki. Piec w temp. 180 °C ok. 10-12 minut na złoty kolor. Zimny piernik polukrować lukrem według własnego uznania i fantazji, można użyć barwników spożywczych. Następnie złożyć szopkę
Jadło i czytadłomoje najśmielsze oczekiwania. Dawno nie jadłam (o ile w ogóle) tak pysznego pasztetu. Słodka śmietana sprawiła, że charakterystyczny smak wątróbki był tylko lekko wyczuwalny, a skarmelizowana cebulka i miód nadały pasztetowi słodki posmak, żurawina zaś lekkiej kwaskowości. Następnym razem zrobię ten sam pasztet z suszonymi śliwkami i jabłkami. 1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej(...)śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 1 szklanka żurawiny sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna nabrać s łodkiego smaku (nie można jej przypalić). Żurawinę zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić. Wątróbkę umyć
Jadło i czytadło