miód - 5845 przepisów (strona:66/390)

Dyniowe ciasteczka wypełnione dobrocią 159

korzystać z uroków jesienno-zimowych, a do tego też zalicza się ...jedzenie ciasteczek na śniadanie. Aby zagłuszyć nieco wyrzuty sumienia, naładowałam je wszystkim, co dobre- mąką z pełnego przemiału, miodem, kokosem, żurawiną, płatkami owsianymi... A głównym składnikiem ogłosiłam oczywiście dynię. Wyszły pyszne, a jednocześnie całkiem zdrowe, co już kompletnie uciszyło moje sumienie. A co tam! To tylko dodatkowy powód(...)stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia( lub dwie mniejsze). Wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir i gałkę w misce.W rondelku rozpuść masło, wymieszaj z miodem, cukrem, puree i wbij jajko. Wszystko dobrze wymieszaj. Wsyp suche składniki do mokrych, wymieszaj.Dodaj do masy żurawinę, czekoladę, płatki owsiane i wiórki. Wymieszaj.Nakładaj łyżką na papier do pieczenia, lekko

Gotowanie to kochanie
Ostatni dzwonek na pierniczki! 141

jajo1/5 kostki margaryny1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1/3 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka sody oczyszczonej1/3 szklanki śmietanki kremowej1 białkocukier brązowy do posypania + dowolne posypki (wiórki kokosowe, skórka cytrynowa lub pomarańczowa...)Przygotowanie: Miód i margarynę rozpuść na małym ogniu w rondelku. Wyłącz ogień i dodaj sodę i śmietankę - wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem , cynamonem, imbirem i kardamonem. Połącz(...)mieszaniną miodu, margaryny i śmietany z sodą. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj, po czym przełóż na wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Rozwałkuj je (niezbyt cienko) i wycinaj ciasteczka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia, kładź na nią gotowe pierniczki, Posmaruj je białkiem i posyp cukrem i wybraną posypką

Gotowanie to kochanie
Tort na zakończenie roku 214

leżeć w łóżku i się wygrzewać a nie po kuchni latać...Dlatego też...Ciasto:4 szklanki mąki ekologicznej pszennej typ 500 Młyn Kopytowa2 jaja2 płaskie łyżeczki sody3 łyżki miodu Orzech1 szklanka cukru-niecała 50 g margarynyWykonanie:W rondelku roztapiamy miód, margarynę i cukier. Studzimy i łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy. Jeśli damy gorący miód

Z Kuchni Do Kuchni
Snicers, orzechowiec 471

proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie.Piec około 30 minut w 180*C.Gdy biszkopt  wystygnie przeciąć go na 2 części.Orzechy: orzechy rozdrobnić. przełożyć do rondelka wraz z masłem , miodem i cukrem. Całość przesmażać, aż składniki się rozpuszczą, a orzechy będą brązowe.Masę orzechową przekładamy na surowe ciasto dociskając lekko łyżką. Pieczemy  tak samo jak poprzednie blaty ciasta.Budyń: budyń

Garnkowe fanaberie
Fusilli z amarantusem, mango i groszkiem cukrowym 187

czasie obieramy marchew i trzemy na dużych oczkach do miski. Marchew lekko solimy dodajemy cukier trzcinowy i cynamon - mieszamy i odstawiamy na 10 minut.3/ Na małej patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu z orzechami włoskimi i świeżymy rozmarynem. Podgrzewamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do ostudzenia4/ Gotujemy w osolonej wodzie makaron tak żeby był al dente. Na drugim palniku rozgrzewamy(...)woku.6/ Ugotowany amarantus dodajemy do woka a gotowy już makaron przekładamy do odsączenia na durszlaku.7/ Wykładamy talerz i na środku układamy garść makaronu nakładając na niego orzechy z miodem i rozmarynem. Gdy wszystkie składniki na woku są już wystarczająco miękkie układamy je dookoła makaronu. Danie jest gotowe, SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Koktajl „Owocowa Pokusa” 124

nawet powiem, że baaardzo dojrzałe. Koktajl „Owocowa Pokusa”.    Składniki:  -  1 grejpfrut czerwony-  ½ mango-  2 gruszki-  1 banan-  400 ml mleka kokosowego (1 puszka)-  2-3 łyżki miodu Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika, w którym zrobimy koktajl. Obrane mango kroimy na kawałki. Dorzucamy wykrojone fileciki z grejpfruta, pokrojone – pozbawione gniazd nasiennych gruszki – miksujemy za pomocą blendera(...)Dodajemy plasterki banana, miód oraz mleko kokosowe. Ponownie dokładnie miksujemy.   Koktajl „Owocowa Pokusa”, to słodycz mango, banana i gruszek, którą przełamuje kwaśny akcent grejpfruta, kolejno łagodzony przez miód i kokos. Burza smaków, bomba witamin i bardzo potrzebnych, na przednówku wiosny, składników. Smacznego i… na zdrowie. Koktajl „Owocowa Pokusa” bierze udział w akcji  Wiosenne koktajle.   Koktajl

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowa kostka piernikowa p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 139

słoiczek powideł4-5 łyżek musu jabłkowego1,5 łyżeczki żelatyny4 łyżki gorącej wody150g gorzkiej czekolady kilka kostek białej czekoladypiernik80g mąki owsianej bezglutenowej80g mąki gryczanej40g masła50g ksylitolu lub cukru trzcinowego2 łyżki miodu gryczanego80ml mleka1 jajko1 łyżka karobu lub kakao1 łyżka cynamonu1/2 łyżki przyprawy do piernika1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina sody Sposób przygotowania Krok 1Masło, ksylitol i miód rozpuścić w rondelku. Dodać

CoolinarniePL
Korzenne amarantuski p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 233

Takie ciacho aż przyjemnie przegryźć do kawy. Pewnie i dzieciom posmakuje. Korzenne amarantuski Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki110g mąki gryczanej70g mąki z amarantusa50g ksylitolu40g miodu gryczanego30g oleju kokosowego1 jajkoprzyprawa korzenna0,5 łyżeczki sody kilka kostek gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Krok 1W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy i rozbite

CoolinarniePL
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 132

mleka2kg dyni (pokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3-4 łyżeczki cynamonu1/3 szkl ksylitolukrem drugi400g jogurtu greckiego kilka łyżek pierwszego kremuciasteczka amarantusowe110g mąki gryczanej70g mąki z amarantusa60g ksylitolu40g miodu gryczanego30g oleju kokosowego1 jajkoprzyprawa korzenna0,5 łyżeczki sodynasączeniewodasok z cytrynyksylitol Sposób przygotowania Krok 1CIASTKA KORZENNE AMARANTUSOWE W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy

CoolinarniePL
"Kasztanowa" bagietka 145

kasztananowa całkowicie pozbawiona jest glutenu i w ciekawy sposób może urozmaicć dietę alergików uczulonych na gluten.Zapraszam na bagietkę upieczoną z dodatkiem jadalnych kasztanów i mąką kasztanową.Dodatek maronów i miodu nadaje bagietce nutę słodyczy. Składniki:150 g gotowanych kasztanów300 g mąki orkiszowej jasnej 630+ do podsypania200 g mąki kasztanowej250 ml wody2 płaskie łyżeczki soli1 op. suchych drożdży1 jajko1 łyżka mioduWykonanie(...)marony posiekaćmąkę z solą drożdżami,jajkiem ,miodem i letnią wodą zagnieść na jednolite ciasto.Dodać posiekane marony,wymieszać.Uformować kulę,przykryć ściereczką i pozostwić w ciepłym miejscu do podwojenia objetościciasto na posypanym mąką blacie jeszcze raz zagnieśc,podzielić na 2 części.Uformować 2 bagietki i skręcić je.Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić ponownie do wyrośnięciapiekarni nagrzać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiące ciasteczka imbirowe 215

były chrupiące, przechowywać je w szklanym słoju lub blaszanej puszce.  Chrupiące ciasteczka imbirowe Czas przygotowania:   90 minut S kładniki: 130 g masła 110 g cukru 3 łyżki miodu 2 żółtka 350 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojone(...)kosteczkę masło i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folię.  Wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy o cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy ciasteczka. Układamy

Kulinarne przygody Gatity
Polenta ^^ 156

już nowy rok. Ale nic to, na razie upajam się błogimi chwilami spędzonymi w miłej, rodzinnej atmosferze i staram się nie wybiegać myślami w przyszłość :)~  Słodka polenta z miodem, serkiem naturalnym, pomarańczą i pyłkiem pszczelim ~Składniki:40g kaszy kukurydzianej20g mąki kukurydzianejłyżeczka masłałyżeczka mioduszczypta soli+ serek naturalnypomarańczapyłek pszczeliKaszę zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie(...)wlewamy mąkę rozrobioną w zimnej wodzie i gotujemy jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Zdejmujemy rondelek z palnika, dodajemy masło i miód. Mieszamy i przekładamy do miseczki. Do kaszy dodajemy serek, plasterki pomarańczy i posypujemy pyłkiem pszczelim

Kuchenny Skrawek Nieba
Puszyste naleśniki 156

narodził !Pierwszy dzień świąt, wspaniały ^^Śniadanie takie trochę nieświąteczne, ale po prostu przepyszne. Naleśniki bezglutenowe, bez mąki, dwuskładnikowe i baardzo mleczne :)~ Naleśniki z mleka w proszku z serkiem naturalnym miodem i cynamonem ~Składniki:(na 2 naleśniki)2 jajka3 łyżki mleka w proszku*+ serek naturalny miódcynamon* jeśli masa wyjdzie za gęsta, możemy dodać trochę zwykłego mlekaJajka i mleko dokładnie mieszamy(...)wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron (uwaga bardzo szybko się robią). Przekładamy na talerz i smarujemy serkiem wymieszanym z miodem i cynamonem

Kuchenny Skrawek Nieba
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 212

świąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów. Składniki:   (temperatura pokojowa) 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki młynnego miodu 1/2 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki kakao garść orzechów włoskich  Dodatkowo: powidła śliwkowe(...)czekolady mlecznej 100 g kremówki 1/2 szklanki wiórek kokosowych Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku. oraz porcjami dodawać miód. Wymieszać dokładnie.  Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Porcjami dodawać do miodu.  Odstawiamy mikser i dalej mieszamy łyżką. Dajemy śmietanę i orzechy. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do całości. Masę

Moje pyszne gotowanie
Wigilijny śledź po szwedzku 245

dni.Do przygotowania przystawki użyłem:350 gram filetów śledziowych a'la matias,100 gram suszonej żurawiny,1 średniej cebuli,1 cytryny,1 łyżki oliwy,2 łyżeczek ostrej musztardy,1 łyżeczek miodu,1 jajka,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Przygotowanie przystawki, będącej rodzajem prostej sałatki śledziowej zajmuje kilka minut, nie wymaga wielu składników, ale daje znakomity efekt, pozwalający na spróbowanie śledzia w trochę innym(...)boku długości około 5 mm i dodałem do cebuli i żurawiny. Do miski dodałem również skórkę otartą z wyparzonej cytryny.Do małej miseczki dodałem dwie łyżeczki ostrej musztardy, dwie łyżeczki miodu, sok z połowy cytryny, jedno żółtko i łyżkę oliwy. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aż do całkowitego połączenia się składników i całkowitego rozpuszczenia się miodu. Sos przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem

Wyprawy kulinarne