leżeć w łóżku i się wygrzewać a nie po kuchni latać...Dlatego też...Ciasto:4 szklanki mąki ekologicznej pszennej typ 500 Młyn Kopytowa2 jaja2 płaskie łyżeczki sody3 łyżki miodu Orzech1 szklanka cukru-niecała 50 g margarynyWykonanie:W rondelku roztapiamy miód, margarynę i cukier. Studzimy i łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy. Jeśli damy gorący miód
Z Kuchni Do Kuchniproszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie.Piec około 30 minut w 180*C.Gdy biszkopt wystygnie przeciąć go na 2 części.Orzechy: orzechy rozdrobnić. przełożyć do rondelka wraz z masłem , miodem i cukrem. Całość przesmażać, aż składniki się rozpuszczą, a orzechy będą brązowe.Masę orzechową przekładamy na surowe ciasto dociskając lekko łyżką. Pieczemy tak samo jak poprzednie blaty ciasta.Budyń: budyń
Garnkowe fanaberieczasie obieramy marchew i trzemy na dużych oczkach do miski. Marchew lekko solimy dodajemy cukier trzcinowy i cynamon - mieszamy i odstawiamy na 10 minut.3/ Na małej patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu z orzechami włoskimi i świeżymy rozmarynem. Podgrzewamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do ostudzenia4/ Gotujemy w osolonej wodzie makaron tak żeby był al dente. Na drugim palniku rozgrzewamy(...)woku.6/ Ugotowany amarantus dodajemy do woka a gotowy już makaron przekładamy do odsączenia na durszlaku.7/ Wykładamy talerz i na środku układamy garść makaronu nakładając na niego orzechy z miodem i rozmarynem. Gdy wszystkie składniki na woku są już wystarczająco miękkie układamy je dookoła makaronu. Danie jest gotowe, SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnanawet powiem, że baaardzo dojrzałe. Koktajl „Owocowa Pokusa”. Składniki: - 1 grejpfrut czerwony- ½ mango- 2 gruszki- 1 banan- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)- 2-3 łyżki miodu Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika, w którym zrobimy koktajl. Obrane mango kroimy na kawałki. Dorzucamy wykrojone fileciki z grejpfruta, pokrojone – pozbawione gniazd nasiennych gruszki – miksujemy za pomocą blendera(...)Dodajemy plasterki banana, miód oraz mleko kokosowe. Ponownie dokładnie miksujemy. Koktajl „Owocowa Pokusa”, to słodycz mango, banana i gruszek, którą przełamuje kwaśny akcent grejpfruta, kolejno łagodzony przez miód i kokos. Burza smaków, bomba witamin i bardzo potrzebnych, na przednówku wiosny, składników. Smacznego i… na zdrowie. Koktajl „Owocowa Pokusa” bierze udział w akcji Wiosenne koktajle. Koktajl
mojewypiekiinietylkosłoiczek powideł4-5 łyżek musu jabłkowego1,5 łyżeczki żelatyny4 łyżki gorącej wody150g gorzkiej czekolady kilka kostek białej czekoladypiernik80g mąki owsianej bezglutenowej80g mąki gryczanej40g masła50g ksylitolu lub cukru trzcinowego2 łyżki miodu gryczanego80ml mleka1 jajko1 łyżka karobu lub kakao1 łyżka cynamonu1/2 łyżki przyprawy do piernika1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina sody Sposób przygotowania Krok 1Masło, ksylitol i miód rozpuścić w rondelku. Dodać
CoolinarniePLTakie ciacho aż przyjemnie przegryźć do kawy. Pewnie i dzieciom posmakuje. Korzenne amarantuski Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki110g mąki gryczanej70g mąki z amarantusa50g ksylitolu40g miodu gryczanego30g oleju kokosowego1 jajkoprzyprawa korzenna0,5 łyżeczki sody kilka kostek gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Krok 1W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy i rozbite
CoolinarniePLmleka2kg dyni (pokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3-4 łyżeczki cynamonu1/3 szkl ksylitolukrem drugi400g jogurtu greckiego kilka łyżek pierwszego kremuciasteczka amarantusowe110g mąki gryczanej70g mąki z amarantusa60g ksylitolu40g miodu gryczanego30g oleju kokosowego1 jajkoprzyprawa korzenna0,5 łyżeczki sodynasączeniewodasok z cytrynyksylitol Sposób przygotowania Krok 1CIASTKA KORZENNE AMARANTUSOWE W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy
CoolinarniePLkasztananowa całkowicie pozbawiona jest glutenu i w ciekawy sposób może urozmaicć dietę alergików uczulonych na gluten.Zapraszam na bagietkę upieczoną z dodatkiem jadalnych kasztanów i mąką kasztanową.Dodatek maronów i miodu nadaje bagietce nutę słodyczy. Składniki:150 g gotowanych kasztanów300 g mąki orkiszowej jasnej 630+ do podsypania200 g mąki kasztanowej250 ml wody2 płaskie łyżeczki soli1 op. suchych drożdży1 jajko1 łyżka mioduWykonanie(...)marony posiekaćmąkę z solą drożdżami,jajkiem ,miodem i letnią wodą zagnieść na jednolite ciasto.Dodać posiekane marony,wymieszać.Uformować kulę,przykryć ściereczką i pozostwić w ciepłym miejscu do podwojenia objetościciasto na posypanym mąką blacie jeszcze raz zagnieśc,podzielić na 2 części.Uformować 2 bagietki i skręcić je.Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić ponownie do wyrośnięciapiekarni nagrzać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!były chrupiące, przechowywać je w szklanym słoju lub blaszanej puszce. Chrupiące ciasteczka imbirowe Czas przygotowania: 90 minut S kładniki: 130 g masła 110 g cukru 3 łyżki miodu 2 żółtka 350 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojone(...)kosteczkę masło i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy o cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy ciasteczka. Układamy
Kulinarne przygody Gatityjuż nowy rok. Ale nic to, na razie upajam się błogimi chwilami spędzonymi w miłej, rodzinnej atmosferze i staram się nie wybiegać myślami w przyszłość :)~ Słodka polenta z miodem, serkiem naturalnym, pomarańczą i pyłkiem pszczelim ~Składniki:40g kaszy kukurydzianej20g mąki kukurydzianejłyżeczka masłałyżeczka mioduszczypta soli+ serek naturalnypomarańczapyłek pszczeliKaszę zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie(...)wlewamy mąkę rozrobioną w zimnej wodzie i gotujemy jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Zdejmujemy rondelek z palnika, dodajemy masło i miód. Mieszamy i przekładamy do miseczki. Do kaszy dodajemy serek, plasterki pomarańczy i posypujemy pyłkiem pszczelim
Kuchenny Skrawek Niebanarodził !Pierwszy dzień świąt, wspaniały ^^Śniadanie takie trochę nieświąteczne, ale po prostu przepyszne. Naleśniki bezglutenowe, bez mąki, dwuskładnikowe i baardzo mleczne :)~ Naleśniki z mleka w proszku z serkiem naturalnym miodem i cynamonem ~Składniki:(na 2 naleśniki)2 jajka3 łyżki mleka w proszku*+ serek naturalny miódcynamon* jeśli masa wyjdzie za gęsta, możemy dodać trochę zwykłego mlekaJajka i mleko dokładnie mieszamy(...)wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron (uwaga bardzo szybko się robią). Przekładamy na talerz i smarujemy serkiem wymieszanym z miodem i cynamonem
Kuchenny Skrawek Niebaświąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów. Składniki: (temperatura pokojowa) 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki młynnego miodu 1/2 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki kakao garść orzechów włoskich Dodatkowo: powidła śliwkowe(...)czekolady mlecznej 100 g kremówki 1/2 szklanki wiórek kokosowych Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku. oraz porcjami dodawać miód. Wymieszać dokładnie. Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Porcjami dodawać do miodu. Odstawiamy mikser i dalej mieszamy łyżką. Dajemy śmietanę i orzechy. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do całości. Masę
Moje pyszne gotowaniedni.Do przygotowania przystawki użyłem:350 gram filetów śledziowych a'la matias,100 gram suszonej żurawiny,1 średniej cebuli,1 cytryny,1 łyżki oliwy,2 łyżeczek ostrej musztardy,1 łyżeczek miodu,1 jajka,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Przygotowanie przystawki, będącej rodzajem prostej sałatki śledziowej zajmuje kilka minut, nie wymaga wielu składników, ale daje znakomity efekt, pozwalający na spróbowanie śledzia w trochę innym(...)boku długości około 5 mm i dodałem do cebuli i żurawiny. Do miski dodałem również skórkę otartą z wyparzonej cytryny.Do małej miseczki dodałem dwie łyżeczki ostrej musztardy, dwie łyżeczki miodu, sok z połowy cytryny, jedno żółtko i łyżkę oliwy. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aż do całkowitego połączenia się składników i całkowitego rozpuszczenia się miodu. Sos przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem
Wyprawy kulinarnekrótko i na temat!. Zimowy ciepły koktajl pobudzający ciało i umysł do zrobienia w kilka chwil!. Herbata rooibos, miód, aronia, jabłko, gruszka, zielony banan, żurawina, korzeń maca i guarana. Rooibos jest znany z harmonizującego wpływu na nasz organizm i dobrego wpływu na nasze piękne zęby, aronia z żurawiną to góra antyoksydantów, guarana to najlepsza alternatywa dla kawy a korzeń maca(...)kroimy na małe części i przekładamy do pojemnika od blendera. Zaparzamy 5 minut pod przykryciem herbatę rooibos2/ Dokładamy do pojemnika suszoną aronię, żurawinę, mace, guaranę. Napar z rooibosa słodzimy miodem i przelewamy również do pojemnika3/ Blendujemy wszystkie składniki, przelewamy do udekorowanej szklanki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnawróg nr. 1. Co najlepsze, będzie to naprawdę pyszna herbata w której wystąpią: Owoc bzu czarnego, owoc rokitnika, korzeń imbiru, owoc cytryńca chińskiego, ziele czystka, grejpfrut czerwony oraz miód lipowy. Wszystkie te rośliny znajdują się w czołówce polecanych roślin na przeziębienie ze względu na: a/ wysoką zawartość antyoksydantów b/ działanie bakteriobójcze c/ wspomaganie układu immunologicznegoNie jest(...)zdrowie! Czas przygtowania 5-10 minutDla 1 osoby (500ml)Składniki:1 łyżeczka owocu bzu 2 łyżeczki ziela czystka2 łyżeczki owocu rokitnika1 łyżeczka owocu cytryńca chińskiego5-6 łyżeczek miodu lipowego2 cm kawałek imbiru + 3 cienkie plasterki1/4 grepfruta czerwonego pokrojonaPrzygotowanie:1/ Wlewamy 2 kubki wody do garnka dodajemy bez, czystka, rokitnika, cytryńca, pokrojony kawałek imbiru oraz pokrojony grejpfrut
Kuchnia PROzdrowotna