miód - 5845 przepisów (strona:55/390)

Placuszki z miodem i przyprawą korzenną 170

Jesienna chandra panuję, w powietrzu czuć jesień, chociaż temperatura na to nie wskazuje. W mieszkaniach atmosfera typowa na tą porę roku. Z szuflady wyjęłam przyprawę korzenną, a z szafki miód, który naprawdę symbolizuje polską złotą jesień...  Zachęcam do usmażenia prostych i bardzo smacznych placuszków. :) Składniki: 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy(...)korzennej lub do piernika  1 jajko 1 łyżka miodu naturalnego  6 łyżek mleka  Sposób przygotowania: Jajko ubijamy na puszystą masę, dodajemy proszek do pieczenia miód i pozostałe składniki. Bardzo dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia z obu stron. Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Ciasto z orzechami laskowymi, gruszkami i czekoladą! /z CZEKOLADĄ 140

poprawiacz humoru ;-) Ciasto z orzechami laskowymi, czekoladą i gruszkami! Macie ochotę na pieczenie? Zapraszam! SKŁADNIKI: - 200 g masła - 140 g zmielonych orzechów laskowych - 100 g mąki pszennej - 100 g miodu - 50 g cukru brązowego - 2 jaja - 1 białko - 120 mleka - 4 czubate łyżki prawdziwej czekolady na gorąco (ja użyłam portugalskiej) - 2 szczypty soli - 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gruszek WYKONANIE: - Obierz gruszki i wydryluj z gniazd nasiennych - masło stop w rondlu, z miodem, cukrem, mlekiem, czekoladą na gorąco - białka oddziel od żółtek - mąkę i zmielone orzechy wymieszaj z proszkiem do pieczenia - z białek ubij sztywną pianę - wystudzoną masę z masłem, przelej do miski dodaj żółtka i suche składniki - formę do pieczenia wyłóż papierem, ułóż gruszki, wylej masę - wstaw

SMYKWKUCHNI
Skrzydełka kurczaka teriyaki. 166

polecam!!! Składniki na skrzydełka kurczaka teriyaki: 1,5 kg skrzydełek SOS TERIYAKI: 1 szklanka 250 ml 1 szklanka wody 1 szklanka sosu sojowego (u mnie ciemny) 0,5 szklanki miodu (około 160 g) 0,5 szklanki brązowego cukru 0,25 szklanki octu jabłkowego 0,25 szklanki oleju 1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka imbiru (w proszku(...)Skrzydełka czyścimy, myjemy, wycieramy (końce skrzydełek można odciąć).      Miód i wodę mieszamy w garnku i podgrzewamy, aż miód się rozpuści. Następnie wyłączamy grzanie, wsypujemy cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Teraz wlewamy sos sojowy, ocet, olej, czosnek, imbir i dokładnie mieszamy. Skrzydełka wkładamy do marynaty i odstawiamy na co najmniej 45 minut (najlepiej na 2 godziny

Rozpustne gotowanie
Racuchy z jabłkami na mące gryczanej (bezglutenowe) 135

racuszki w nowej odsłonie Składniki: 200g serka naturalnego typu Bieluch płaska łyżeczka sody oczyszczonej jajko łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki gryczanej 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę miód lub syrop klonowy do polania (opcjonalnie) Wykonanie: Wszystkie składniki poza jabłkami i miodem zmiksować lub porządnie połączyć w misce. Na koniec wsypać pokrojone jabłka i wymieszać. Smażyć na patelni beztłuszczowej(...)cienkiej warstwie dobrze rozgrzanego tłuszczu (masła, oleju kokosowego).  Po usmażeniu polać miodem, syropem klonowym lub spożywać saute

Mania Wypiekania
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 104

czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka zielonej soczewicy 1-2 łyżeczki miodu kilka listków świeżego rozmarynu Fish: 300 g salmon freshly grounded salt, black pepper tablespoon of lemon juice olive oil Chutney: 2 medium mango 1 medium red onion 1/2 red pepper(...)zagotuje wrzucamy soczewicę i gotujemy 25-30 minut. Pod koniec czasu próbujemy czy jest miękka, jeśli tak – odlewamy wodę, soczewicę zostawiamy w naczyniu. Do rondelka z soczewicą wlewamy miód i listki rozmarynu, do smaku (ja dodałam półtorej łyżeczki miodu oraz listki z połowy gałązki rozmarynu). Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, aż odparuje woda i wyłączamy kuchenkę. Lets start with

Martyna Cooks
Herbatka z miętą , lipą i cyrynkami z imbirem w miodzie . 115

Mamy już listopad , ranki i wieczory są  zimne , ja mam dla Was propozycję pysznej rozgrzewającej herbatki z lipą , miętą i Cytrynkami z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia , które mam przyjemność testować . Szczególnie polecam wypicie takiej herbatki po długim spacerze na dworze . Imbir ma wiele właściwości rozgrzewających i leczniczych polecany jest szczególnie zimą gdy nasz organizm podatny jest(...)przeziębienia .                                 Zapraszam :) Składniki : 1 łyżka Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia 1 łyżka suszonej lipy szczypta suszonej mięty  1 torebka czarnej herbaty cukier do smaku Wykonanie : Do dzbanuszka wsypujemy lipę , miętę , dodajemy czarną herbatę , zalewamy wrzątkiem , dodajemy cytrynki w miodzie

Sama słodycz i szczypta chili
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 166

kokosowe*, kiełkowane siemię lniane*, kiełkowany amarantu*, kiełkowana szałwia hiszpańska*. Gryczanki miodowe Jedyny produkt, który nie do końca jest adresowany do wykluczających wszystkie produkty odzwierzęce wegan ze względu na obecność miodu w składzie. Jak dla mnie pierwszy smak wyczuwalny po przegryzieniu to smak cynamonu, następnie idą w parze miód i kakao. Poza tym gryczanki miodowe są zdecydowanie słodsze od tych czekoladowych(...)można powiedzieć przyjemnie słodkie, przez co kasza jest mniej wyczuwalna. Skład: kiełkowana kasza gryczana*, kiełkowany słonecznik*, rodzynki*, surowy polski miód pszczeli* (11%), cynamon*, gałka muszkatołowa*. Gryczanki owoce leśne Jak dla mnie najlepsze. Początkowo stawiałam, że czekoladowe posmakują mi najbardziej, po spróbowaniu jednak stwierdziłam, że aromat owoców leśnych wnosi świeży powiew, który najlepiej sprawdza się w mieszance wszystkich ziaren i nasion

Roślinna - blog wegański
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem z dyni i masła orzechowego. 180

mąki pszennej tortowej - 4 żółtka - 3 białka - szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - kostka masła - 1/2 szklanki puree z dyni green - 1/2 łyżeczki cynamonu - paczka drożdży świeżych - 2 łyżki miodu wykonanie: - mąkę wysyp do miski - zrób dołeczek, pokrusz do niego drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i ciepłe mleko, wymieszaj z częścią mąki na gęstą papkę, pozostaw na 20 minut, rozczyn(...)czasie podwoi objętość - mleko rozpuść w rondelku, dodaj do niego puree z dyni, miód i dokładnie wymieszaj, trzepaczką - jajka roztrzep trzepaczką - zacznij zagniatać ciasto, dodając, resztę mleka, jajka, cukier i masę z masłem - ciasto drożdżowe musi być wyrabiane energicznie, tak wiem ręce trochę bolą, ale inaczej nie będzie puszyste, wyrabiamy ciasto długo, tzn. nie mniej niż 20 minut. Ćwiczymy bicepsy

SMYKWKUCHNI
Owsianka inaczej 152

lubi... Gwarantuję- tę wosiankę pokocha! W sercu tej owsianki znajdą dużo zdrowia! Składniki -chia z otrębami owsianymi  Melvit płatki owsiane błyskawiczne  Melvit mleko sojowe lub zwykłe miód lipowy listki mięty sok malinowy gruszka Zagotuj mleko sojowe i wsyp płatki owsiane oraz otręby. Dosmacz miodem zamiast cukru. Wyłóż do pucharków. Obierz gruszkę ,pokrój na plasterki-cząstki i poukładaj dookoła(...)pucharka,tak ,aby utworzyć wieniec. Dołóż masy owsiankowej. Brzegi gruszki polej sokiem malinowym, powstanie bardzo ładna dekoracja.  Ozdób miodem i miętą. Genialne jako zdrowy deser dla dzieci, które nie cierpią owsianki lub jako doskonały początek każdego dnia! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Puszyste drożdżowe bułeczki ze śliwkami 181

ciepło, zaczyn można włożyć do miski z ciepłą wodą – to znacznie przyspieszy pracę. Do mleka z masłem wbijamy dwa całe jajka (trzecie roztrzepujemy widelcem, będzie do posmarowania bułek), dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Pracujący zaczyn, mleko z masłem, miodem i jajkami wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Jak wszystkie drożdżowe ciasta, tak i to zagniatamy około 8-10 minut(...)Będą smakowały dokładnie tak, jak świeżo upieczone. SKŁADNIKI 550g mąki pszennej, typ 500 lub 550 + mąka do podsypywania 42g opakowanie świeżych drożdży 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu (najlepiej jasnego) 3 jajka rozmiaru M 250ml mleka 60g masła 82% tłuszczu przyprawa korzenna Dr Oetker 450g śliwek węgierek

Karo in the Kitchen
Zdrowa sałatka z awokado . 255

Składniki : 1/2 awokado 1/2 papryki czerwonej kawałek selera naciowego 2 łyżki szczypiorku garść rukoli garść roszponki kilka pomidorków koktajlowych Kawałek zielonego ogórka  Dressing : 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego miód do smaku  1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ostropestu  sól morska do smaku  Wykonanie : Wszystkie warzywa umyć . Paprykę , seler pokroić w kostkę lub paseczki .Szczypiorek posiekać.Ogórek pokroić(...)pół plasterki Pomidorki przekroić na 4 części.Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Olej kokosowy wymieszać z musztardą , miodem , ostropestem solą morską . Miodu w zależności jaką lubicie słodycz . Na talerzu ułożyć wszystkie warzywa i polać sosem.   Podawać np: z grzanką. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ocet jabłkowy 208

niego nie zabrać. ;) W moim przepisie polecam użycie obierzyn jabłkowych i ogryzków, ponieważ był to akurat efekt uboczny mojej produkcji kwasu jabłkowego z Podlasia. Do posłodzenia mikstury zdecydowanie polecam miód pszczeli, najlepiej lipowy. Mój po roku leżakowania smakuje niemal jak ocet balsamiczny z wyższej półki i bardzo żałuję, że w tym roku wstawiłam go o wiele mniej... ;) 1kg obierek(...)ogryzków z jabłek (najlepiej winnych, jak antonówki, o wiele gorzej sprawdzają się odmiany z "gąbczastym" miąższem) 1l wody 4 łyżeczki miodu naturalnego lipowego (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można dać łyżeczkę więcej) Obierki  i ogryzki umieszczamy w wysokim, najlepiej 4 litrowym słoju. (trzeba zostawić trochę miejsca na uniesienie się jabłek podczas fermentowania) Wodę zagotowujemy z miodem i pozostawiamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Nalewka na winogronach 169

ogrodowe winogrona, które często trudno zagospodarować. Proponujemy wykorzystać nadmiar do przygotowania nalewki. Składniki Składniki - proporcje: 1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ogrodowych 1 l spirytusu 70 procentowego pół kg płynnego miodu wielokwiatowego 5-6 goździków pół laski wanilii Przygotowanie   Winogrona umyłem, obrałem z szypułek, zalałem w słoju spirytusem, dodałem goździki i wanilię. Odstawiłem w ciepłe miejsce na 6 tygodni(...)kilka dni potrząsałem słojem. Po tym czasie zlałem nalew, a owoce w słoju zalałem miodem. Pozostawiłem w ciepłym miejscu na 2 tygodnie, codziennie mieszając, aby miód dobrze się rozpuścił. Zlałem syrop i wlałem do niego wcześniej uzyskany nalew alkoholowy. Przefiltrowałem przez gazę, rozlałem do butelek i postawiłem w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na 3 miesiące, aby nalewka dojrzała

R'n'G Kitchen
Chleb pszenno-żytni z maślanką 174

mnie akurat tortowa 100g mąki żytniej razowej - typ 2000 pelnoziarnista   3 czubate łyżeczki drożdży suchych (14g) - lub 30g drożdży świeżych 200g maślanki 1/2 szkl.wody - ciepłej 2 łyżki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 2 łyżeczki soli - płaskie 2 łyżki oliwy masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy maślanka - do posmarowania chleba przed pieczeniem Jeśli używa(...)się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką miodu. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;) Taki rozczyn dodać następnie do reszty składników. W przypadku wykorzystania drożdży suchych, nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać w wodzie. Prostota

Grunt to przepis!
Zapiekana kasza jaglana z twarogiem i malinami 96

zdjęciach)  Składniki: (na 4 porcję) 80 g kaszy jaglanej, np.  Owocowy Raj    100 g twarogu półtłustego, zmielonego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżki płynnego miodu 1 małe jajko około 100 g malin Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną ugotować jak zaleca się na opakowaniu. Następnie odcedzić na sicie. 2. Twaróg wymieszać za pomocą trzepaczki z jajkiem, jogurtem(...)oraz miodem. 3. Do 4 kokilek nakładać po kolei: kaszę jaglaną, masę serową i maliny. W razie konieczności powtórzyć czynność, kończąc na malinach. Tak przygotowane deserki piec w 180 st.C przez około 15 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Podawać jeszcze ciepłe, np. polewając miodem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie