polecam!!! Składniki na skrzydełka kurczaka teriyaki: 1,5 kg skrzydełek SOS TERIYAKI: 1 szklanka 250 ml 1 szklanka wody 1 szklanka sosu sojowego (u mnie ciemny) 0,5 szklanki miodu (około 160 g) 0,5 szklanki brązowego cukru 0,25 szklanki octu jabłkowego 0,25 szklanki oleju 1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka imbiru (w proszku(...)Skrzydełka czyścimy, myjemy, wycieramy (końce skrzydełek można odciąć). Miód i wodę mieszamy w garnku i podgrzewamy, aż miód się rozpuści. Następnie wyłączamy grzanie, wsypujemy cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Teraz wlewamy sos sojowy, ocet, olej, czosnek, imbir i dokładnie mieszamy. Skrzydełka wkładamy do marynaty i odstawiamy na co najmniej 45 minut (najlepiej na 2 godziny
Rozpustne gotowanieracuszki w nowej odsłonie Składniki: 200g serka naturalnego typu Bieluch płaska łyżeczka sody oczyszczonej jajko łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki gryczanej 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę miód lub syrop klonowy do polania (opcjonalnie) Wykonanie: Wszystkie składniki poza jabłkami i miodem zmiksować lub porządnie połączyć w misce. Na koniec wsypać pokrojone jabłka i wymieszać. Smażyć na patelni beztłuszczowej(...)cienkiej warstwie dobrze rozgrzanego tłuszczu (masła, oleju kokosowego). Po usmażeniu polać miodem, syropem klonowym lub spożywać saute
Mania Wypiekaniaczerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka zielonej soczewicy 1-2 łyżeczki miodu kilka listków świeżego rozmarynu Fish: 300 g salmon freshly grounded salt, black pepper tablespoon of lemon juice olive oil Chutney: 2 medium mango 1 medium red onion 1/2 red pepper(...)zagotuje wrzucamy soczewicę i gotujemy 25-30 minut. Pod koniec czasu próbujemy czy jest miękka, jeśli tak – odlewamy wodę, soczewicę zostawiamy w naczyniu. Do rondelka z soczewicą wlewamy miód i listki rozmarynu, do smaku (ja dodałam półtorej łyżeczki miodu oraz listki z połowy gałązki rozmarynu). Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, aż odparuje woda i wyłączamy kuchenkę. Lets start with
Martyna CooksMamy już listopad , ranki i wieczory są zimne , ja mam dla Was propozycję pysznej rozgrzewającej herbatki z lipą , miętą i Cytrynkami z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia , które mam przyjemność testować . Szczególnie polecam wypicie takiej herbatki po długim spacerze na dworze . Imbir ma wiele właściwości rozgrzewających i leczniczych polecany jest szczególnie zimą gdy nasz organizm podatny jest(...)przeziębienia . Zapraszam :) Składniki : 1 łyżka Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia 1 łyżka suszonej lipy szczypta suszonej mięty 1 torebka czarnej herbaty cukier do smaku Wykonanie : Do dzbanuszka wsypujemy lipę , miętę , dodajemy czarną herbatę , zalewamy wrzątkiem , dodajemy cytrynki w miodzie
Sama słodycz i szczypta chilikokosowe*, kiełkowane siemię lniane*, kiełkowany amarantu*, kiełkowana szałwia hiszpańska*. Gryczanki miodowe Jedyny produkt, który nie do końca jest adresowany do wykluczających wszystkie produkty odzwierzęce wegan ze względu na obecność miodu w składzie. Jak dla mnie pierwszy smak wyczuwalny po przegryzieniu to smak cynamonu, następnie idą w parze miód i kakao. Poza tym gryczanki miodowe są zdecydowanie słodsze od tych czekoladowych(...)można powiedzieć przyjemnie słodkie, przez co kasza jest mniej wyczuwalna. Skład: kiełkowana kasza gryczana*, kiełkowany słonecznik*, rodzynki*, surowy polski miód pszczeli* (11%), cynamon*, gałka muszkatołowa*. Gryczanki owoce leśne Jak dla mnie najlepsze. Początkowo stawiałam, że czekoladowe posmakują mi najbardziej, po spróbowaniu jednak stwierdziłam, że aromat owoców leśnych wnosi świeży powiew, który najlepiej sprawdza się w mieszance wszystkich ziaren i nasion
Roślinna - blog wegańskimąki pszennej tortowej - 4 żółtka - 3 białka - szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - kostka masła - 1/2 szklanki puree z dyni green - 1/2 łyżeczki cynamonu - paczka drożdży świeżych - 2 łyżki miodu wykonanie: - mąkę wysyp do miski - zrób dołeczek, pokrusz do niego drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i ciepłe mleko, wymieszaj z częścią mąki na gęstą papkę, pozostaw na 20 minut, rozczyn(...)czasie podwoi objętość - mleko rozpuść w rondelku, dodaj do niego puree z dyni, miód i dokładnie wymieszaj, trzepaczką - jajka roztrzep trzepaczką - zacznij zagniatać ciasto, dodając, resztę mleka, jajka, cukier i masę z masłem - ciasto drożdżowe musi być wyrabiane energicznie, tak wiem ręce trochę bolą, ale inaczej nie będzie puszyste, wyrabiamy ciasto długo, tzn. nie mniej niż 20 minut. Ćwiczymy bicepsy
SMYKWKUCHNIlubi... Gwarantuję- tę wosiankę pokocha! W sercu tej owsianki znajdą dużo zdrowia! Składniki -chia z otrębami owsianymi Melvit płatki owsiane błyskawiczne Melvit mleko sojowe lub zwykłe miód lipowy listki mięty sok malinowy gruszka Zagotuj mleko sojowe i wsyp płatki owsiane oraz otręby. Dosmacz miodem zamiast cukru. Wyłóż do pucharków. Obierz gruszkę ,pokrój na plasterki-cząstki i poukładaj dookoła(...)pucharka,tak ,aby utworzyć wieniec. Dołóż masy owsiankowej. Brzegi gruszki polej sokiem malinowym, powstanie bardzo ładna dekoracja. Ozdób miodem i miętą. Genialne jako zdrowy deser dla dzieci, które nie cierpią owsianki lub jako doskonały początek każdego dnia! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniciepło, zaczyn można włożyć do miski z ciepłą wodą – to znacznie przyspieszy pracę. Do mleka z masłem wbijamy dwa całe jajka (trzecie roztrzepujemy widelcem, będzie do posmarowania bułek), dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Pracujący zaczyn, mleko z masłem, miodem i jajkami wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Jak wszystkie drożdżowe ciasta, tak i to zagniatamy około 8-10 minut(...)Będą smakowały dokładnie tak, jak świeżo upieczone. SKŁADNIKI 550g mąki pszennej, typ 500 lub 550 + mąka do podsypywania 42g opakowanie świeżych drożdży 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu (najlepiej jasnego) 3 jajka rozmiaru M 250ml mleka 60g masła 82% tłuszczu przyprawa korzenna Dr Oetker 450g śliwek węgierek
Karo in the KitchenSkładniki : 1/2 awokado 1/2 papryki czerwonej kawałek selera naciowego 2 łyżki szczypiorku garść rukoli garść roszponki kilka pomidorków koktajlowych Kawałek zielonego ogórka Dressing : 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego miód do smaku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ostropestu sól morska do smaku Wykonanie : Wszystkie warzywa umyć . Paprykę , seler pokroić w kostkę lub paseczki .Szczypiorek posiekać.Ogórek pokroić(...)pół plasterki Pomidorki przekroić na 4 części.Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Olej kokosowy wymieszać z musztardą , miodem , ostropestem solą morską . Miodu w zależności jaką lubicie słodycz . Na talerzu ułożyć wszystkie warzywa i polać sosem. Podawać np: z grzanką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliniego nie zabrać. ;) W moim przepisie polecam użycie obierzyn jabłkowych i ogryzków, ponieważ był to akurat efekt uboczny mojej produkcji kwasu jabłkowego z Podlasia. Do posłodzenia mikstury zdecydowanie polecam miód pszczeli, najlepiej lipowy. Mój po roku leżakowania smakuje niemal jak ocet balsamiczny z wyższej półki i bardzo żałuję, że w tym roku wstawiłam go o wiele mniej... ;) 1kg obierek(...)ogryzków z jabłek (najlepiej winnych, jak antonówki, o wiele gorzej sprawdzają się odmiany z "gąbczastym" miąższem) 1l wody 4 łyżeczki miodu naturalnego lipowego (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można dać łyżeczkę więcej) Obierki i ogryzki umieszczamy w wysokim, najlepiej 4 litrowym słoju. (trzeba zostawić trochę miejsca na uniesienie się jabłek podczas fermentowania) Wodę zagotowujemy z miodem i pozostawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyaogrodowe winogrona, które często trudno zagospodarować. Proponujemy wykorzystać nadmiar do przygotowania nalewki. Składniki Składniki - proporcje: 1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ogrodowych 1 l spirytusu 70 procentowego pół kg płynnego miodu wielokwiatowego 5-6 goździków pół laski wanilii Przygotowanie Winogrona umyłem, obrałem z szypułek, zalałem w słoju spirytusem, dodałem goździki i wanilię. Odstawiłem w ciepłe miejsce na 6 tygodni(...)kilka dni potrząsałem słojem. Po tym czasie zlałem nalew, a owoce w słoju zalałem miodem. Pozostawiłem w ciepłym miejscu na 2 tygodnie, codziennie mieszając, aby miód dobrze się rozpuścił. Zlałem syrop i wlałem do niego wcześniej uzyskany nalew alkoholowy. Przefiltrowałem przez gazę, rozlałem do butelek i postawiłem w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na 3 miesiące, aby nalewka dojrzała
R'n'G Kitchenmnie akurat tortowa 100g mąki żytniej razowej - typ 2000 pelnoziarnista 3 czubate łyżeczki drożdży suchych (14g) - lub 30g drożdży świeżych 200g maślanki 1/2 szkl.wody - ciepłej 2 łyżki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 2 łyżeczki soli - płaskie 2 łyżki oliwy masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy maślanka - do posmarowania chleba przed pieczeniem Jeśli używa(...)się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką miodu. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;) Taki rozczyn dodać następnie do reszty składników. W przypadku wykorzystania drożdży suchych, nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać w wodzie. Prostota
Grunt to przepis!zdjęciach) Składniki: (na 4 porcję) 80 g kaszy jaglanej, np. Owocowy Raj 100 g twarogu półtłustego, zmielonego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżki płynnego miodu 1 małe jajko około 100 g malin Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną ugotować jak zaleca się na opakowaniu. Następnie odcedzić na sicie. 2. Twaróg wymieszać za pomocą trzepaczki z jajkiem, jogurtem(...)oraz miodem. 3. Do 4 kokilek nakładać po kolei: kaszę jaglaną, masę serową i maliny. W razie konieczności powtórzyć czynność, kończąc na malinach. Tak przygotowane deserki piec w 180 st.C przez około 15 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Podawać jeszcze ciepłe, np. polewając miodem. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniearbuzada. Takim napojem można ugasić pragnienie ale też i trochę zaspokoić głód. Składniki: 0,5 kg dojrzałego arbuza (bez skórki)* 1 łyżka soku z limonki 1-2 łyżki miodu wielokwiatowego Miody Wileńskich Przygotowanie: Z arbuza usuwamy pestki i pokrojony w mniejsze kawałki wrzucamy do naczynia z blendera kielichowego. Dodajemy sok z limonki, miód i miksujemy na najwyższych obrotach. Przelewamy
Ala piecze i gotujetego, które można samemu przygotować. A jest znacznie tańsze. Dlatego to mleko jest świetnym dodatkiem do owsianki, placuszków itd. 2 łyżki mąki sojowej szklanka przegotowanej wody łyżeczka miodu akacjowego szczypta soli Soję wsypać do szklanki , zalać przegotowaną wodą, dodać miód i sól. Dobrze dodać miód o najłagodniejszym aromacie. Sól świetnie balansuje smak napoju
AZgotuj!