kamien.Takze na drugi dzien latwe do porcjowania.A jak chalwa to oczywiscie nie moze zabraknac orzeszkow pistacjowych,dlatego gotowe lody posypalam orzeszkami.Skladniki:300 g jogurtu greckiego4 lyzki tahini3 lyzki miodu (lub cukru pudru)kilka orzeszkow pistacjowych-posiekanychWykonanie:Jogurt wymieszac z miodem i tahini.Nie potrzebujemy do tego zadnego miksera,robimy to zwyczajnie lyzka.Calosc umiescic w maszynce do lodow i postepowac dalej wedlug
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!salaterce i wymieszac z sola ( 2-3 szczypty),by zmiekly i puscily sok.Soku nie odlewac.To same sole mineralnei wszystko co najzdrowsze w ogorku.Przygotowac sos winegret.Oliwe z octem i miodem wymieszac na gladka emulsjeOgorki polaczyc z sosem.Dorzucic pokrojony szczypior i koperek.Przed podaniem schlodzic w lodowce.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Oto letnia odslona schabu- tym razem na owocowo, z sosem ze swiezych moreli.Schab nadziewany suszona sliwka lub morela to bardzo swiateczne danie.Jednak swieze morele z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupa bedzie poezja smaku. Sprobujcie zreszta sami.Dzis chcialam zaproponowac do kremu z dyni odmienna wariacje smakowa,ktora oczywiscie powstala przez przypadek,a jest po wyjatkowa: sa to ziarenka anyzu,miod i starta skorka z cytryny.Konsystencje zupy wzmocni chrupiaca posypka z amarettini ,a liscie szalwi wniosa subtelne akcenty smakowe.Skladniki 4 na porcje: 500 -700g dyni (po obraniu i wypestkowaniu(...)chwili dodac czosnek.Nastepnie dorzucic pokrojona w kostke dynie i ziemniaki,zalac bulionem,dolac mleko kokosowe i gotowac do miekkosci ( u mnie 15 minut) .Do wywaru dodac ziarenka anyzku,miod i skorke z cytryny mozemy dodac na koncu.Doprawic sola i pieprzem.Calosc zblendowac.Podawac.W pierwszej wersji zupe podajemy z posiekanymi ciasteczkami amarettini.Mozna dodatkowo posypac podprazonymi platkami migdalowymi.W drugiej wersji z podpieczonymi listkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oczkach tarki.Zetrzec takze jablko i calosc skropic sokiem z cytryny.Cytryna jest nie tylko pozadanym dodatkiem smakowym,ale jednoczesnie zapobiegnie sciemnieniu i selera i jablka.Orzechy grubo posiekac nozem.Dodac 2 lyzeczki miodu,calosc wymieszac i podawac.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo szybka do przygotowania.Znaja ja pewnie wszyscy,lecz niektorzy calkiem o niej zapomnieli.Moze warto wskrzesic stare przepisy.Skladniki na 2 porcje:4 marchewki1 spore jablkosok z malej cytryny1 lyzka miodu lub 2 lyzeczki trzcinowego cukru1 lyzka oleju lnianegoWykonanie:Obrana marchewke i jablko zetrzec na najmnieszych oczkach tarki.Wymieszac z miodem,olejem i sokiem z cytryny.Podawac zaraz po przygotowaniu.Posypac natka pietruszki.Uwagi:Bardzo smaczna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dbajacych o linie. Zapraszam do przepisu.Skladniki na nalesniki:1 szklanka maki gryczanej1/2 szklanki maki pszennej 5501 jajko L 1 szklanka mleka1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1/4 lyzeczki soli1/2 lyzeczki miodu 1 lyzka oleju + olej do smazeniaSkladniki na farsz dyniowy:300 g puree z dynii2 lyzki miodu1 lyzeczka anyzku skorka starta z 1 cytryny garstka ciasteczek amarettiWykonanie:Wszystkie skladniki dokladnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowania tej surowki potrzebne beda tylko biale czesci pora.Skladniki na 2 porcje:2 pory-tylko jasna,delikatna czesc1 jablko2 czubate lyzki jogurtu greckiego lub smietanysok z cytryny2 lyzeczki miodu lub cukru2 szczypty solikoperekWykonanie:°Dokladnie umyte pory pokroic w cienkie polplasterki,wymieszac z sola,mocno ucisnac i odstawic.°Jablko obrac i zetrzec na grubych oczkach tarki,skropic sokiem z cytryny(...)Lyzke soku z cytryny wymieszac z miodem na gladki krem i polaczyc z jogurtem.Sos ma miec slodko-winny smak.°Pora wymieszac z jablkiem,koperkiem i doprawionym sosem jogutrowym.Surowke podawac schlodzona.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny pyszny chleb Hamelmana z ksiazki "Chleb".Dodatek ziaren nadaje temu chlebowi wyjatkowy smak,a miod odrobine slodyczy.Fermentycja wstepna dzieki drozdzom trwa tylkogodzine,a chleb jest pelen pszenicznego aromatu.Kombinacje ziaren mozemy skompletowac samodzielnie i za kazdym razem uzyc innej.Ma niezwykle pyszna,chrupiaca skorke.Pomimo tego,ze pszenny - tak samo swiezy i dobry rowniez na drugi dzien.Skladniki na 1 bochenek:maka chlebowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolendryPrzygotowanie:z melona usunac pestki i skore.Miazsz pokroic w plastry ,nastepnie w kostketruskawki umyc i oberwac szypulki i pokroic w cwiartkidekoracyjnie ulozyc na talerzykachwycisnac sok z limetki.Sok wymieszac z miodem i posiekana mietachipsy kokosowe uprazyc na suchej patelniowoce polac przygotowanym syropem i posypac chipsami kokosowymi podawac mocno schlodzona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!olejusol,pieprz1 lyzeczka mioduPrzygotowanie:ogorka obrac pokroic w cienkie plasterki .Posolic,odstawic na bok,by puscil sokszalotke pokroic w kostke,dodac do ogorka.Posiekac szczypiorocet winny wymieszac z oliwa i miodem jablko obrac ( mozna pozostawic ze skorka),usunac gniazda nasienne,pokroic na cwiartki,nastepnie w cienkie plasterkido pokrojonych ogorkow dodac sos winegret i plasterki jablka.Wymieszac.Posypac obficie zielonym kopoerkiempodawac schlodzona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!schlodzonego kalafiora odkroic rozyczki i umiescic w salaterce.Glaba mozna pokroic na mniejsze kawalki i dodac do salaterki lub zjesc.Kalafior powinien byc ugotowany al denteocet winny wymieszac z olejem i miodem na gladki krem,ewentualnie skosztowac,czy nie dodac go wiecej,bo jest bardzo delikatny w smaku.Dodac sol i pieprz.Wymieszackoperek obrac z galazek i posiekackalafior wymieszac z winegretem i koperkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cienko poszatkować razem ze skórką.Obraną cebulę pokroić w piórka.Warzywa z cebulą umiescić w salaterce,wymieszać z solą i odstawić ,by pusciły sok i zmiekłyoliwę,ocet winny i miód wymieszać na gładki kremsos dodać do ogórka z cukinią,wymieszać.Dodać pokrojony szczypiorek i koperek lub inne ulubione ziołaprzed podaniem schłodzic w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nada każdej sałatce wspaniałej owocowej nuty smakowej.Niezastąpiony w każdej kreatywnej kuchni,także dobry pomysł na prezent.Składniki na buteleczki a 250 ml:1 duży owoc granatu1 łyżka miodu 500 ml octu winnego Wykonanie:z owocu granatu wydobyć pestki .Wymieszać z octem winnym i miodem - umiescic w garnuszku i doprowadzić zawartość do wrzenia.Ostudzić i przelać do 2 buteleczek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mielony 20g (3 łyżki) migdały mielone 50g mąka bezglutenowa np. Mix it Schar 100g proszek do pieczenia bezglutenowy 0,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy kilka kropli miód płynny (sztuczny lub pszczeli) 3 łyżki łupiny babki jajowatej (np. Ispagul) 0,5 łyżeczki woda 1 łyżka Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie drobno mieloną mąką(...)kolejne 50g. Przygotowanie: Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, migdałami i makiem. Dodać miękką margarynę. Łupiny z babki zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z miodem i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w zamrażarce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość około
głodny alergik