zrobiłam galaretkę z napoju herbacianego Nestea i jestem zachwycona! Galaretki nie trzeba nawet niczym specjalnym doprawiać, jest dobra sama w sobie. Ma bardzo uwodzicielski smak. A popcorn karmelizowany na miodzie w pełni uzupełnia się ze smakiem Zimowej Nestea, która także ma posmak miodowy. Na drugi dzień na wniosek mojej rodziny musiałam deser zrobić ponownie :) Co mnie bardzo ucieszyło(...)przestygnięcia następnie wlewamy do pucharków. Galaretkę chłodzimy w lodówce do stężenia.W tym czasie ubijamy schłodzoną śmietankę, dodajemy cukier puder oraz kardamon. W rondelku podgrzewamy masło oraz miód. Dodajemy popcorn i mieszamy, żeby każde ziarenko obtoczyło się w karmelu. Popcorn odstawiamy do przestygnięcia.Finał: Bitą śmietanę wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią pucharki z galaretką. Następnie bitą śmietanę
Bon Appetit Małgorzatytakim piwnym grzańcem!Składniki:piwo jasne2-3 mandarynkikilka goździkówmiód wedle uznaniaodrobina imbiru i cynamonuSposób przygotowania:1. Mandarynki sparzyć wrzątkiem, pokroić w plastry.2. Do garnka przelać piwo, dodać połowę mandarynek, miód, goździki, cynamon i imbir. Podgrzewamy, aż będzie bardzo gorące, ale nie możemy doprowadzić do wrzenia.3. Do szklanek przekładamy pozostałe mandarynki i zalewamy gorącym piwem.Smacznego i na zdrówko
Kuchnia domowa Anipieczeniem można posmarować żółtkiem (pominęłam).4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko do lekkiego zrumienienia. Wtedy cukier i miód nie skrystalizują podczas pieczenia i pierniki będą mięciutkie.5. Po upieczeniu pierniki studzimy i ewentualnie dekorujemy. Polecam!Smacznego!!! A oto inne małe słodkości, które można zrobić na Święta :) Wystarczy
Kuchnia domowa AniPRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka
Kuchnia domowa Anigrecku ".My proponujemy rybę w naszym, nieco innym wydaniu. Składniki:-1 kg ryby-7 średnich cebul-2 koncentraty pomidorowe po 200 ml-2 marchewki-4 łyżki miodu-1/2 szklanki wody-sól, pieprz, majeranek-olej do smażenia Opłukaną, osuszoną rybę dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem,majerankiem, skrapiamy olejem i odstawiamy na ok. 2 godziny(...)ćwierćplasterki, marchew tarkujemy na grubych oczkach. Rybę podsmażamy na oleju do zrumienienia.Zdejmujemy z patelni. Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką.Dodajemy miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, doprawiamy do smakusolą i pieprzem i gotujemy ok. 5 minut. Blendujemy do uzyskania jednolitego sosu
Maminek kulinarnyPrzygotowania do świąt ruszyły pełną parą, więc i śniadanie dla mojej siostry też musiało być w świątecznych smakach :)~ Granola z miodem i przyprawą do piernika ~Składniki:(1 porcja)6 łyżek mieszanki różnych płatków łyżka siemienia lnianegołyżka sezamułyżka wiórek kokosowychkilka orzechów laskowychkilka nerkowcówkilka rodzynekłyżeczka przyprawy do piernikałyżka mioduPłatki, orzechy i nasiona prażymy na suchej patelni, aż ładnie się zarumienią. Dodajemy
Kuchenny Skrawek Niebamąki100 gram masła1 średnie jajko150 gram cukru pudru100 gram miodu0,5 szklanki mleka3 łyżki przyprawy korzennej1 łyżeczka kakao1 łyżeczka sody Sposób przygotowania Krok 1Do garnuszka dodajemy mleko,masło oraz miód. Gotujemy do momentu roztopienia się masła. W misce mieszamy składniki suche (sode,kakao,przyprawe korzenną,cukier puder oraz mąkę) Suche skłądniki zalewamy wystudzoną mieszanką mleka,masła oraz miodu a następnie
CoolinarniePLprzepisu na pierniczki. Dekorowanie, choć bardzo czasochłonne, okazało się świetną zabawą zaś sam domek śliczną świąteczną dekoracją bądź słodkim prezentem...Składniki: 250g mąki pszennej, 100g sztucznego płynnego miodu, 100g cukru pudru, 60g margaryny Palmy z Murzynkiem, łyżeczka sody oczyszczonej,jajko, łyżka kakao, łyżeczka cynamonu, 2 ziarna kardamonu, 3 goździki(...)cukru waniliowego.Mąkę przesiać wraz z sodą, kakao i cukrem pudrem. Cynamon, wyłuskany kardamon, goździki, imbir, gałkę oraz cukier waniliowy utłuc w moździerzu. Dodać do mąki wraz z jajkiem, miodem i margaryną. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać elementy domku: ściany, dach, drzwi, komin oraz serduszka
Z miłości do słodkościpszenicy moja kutia będzie taka w wersji na szybko :) Składniki: 2 szklanki ryżu 40 dag bakali( rodzynki,muigdały,orzechy. skórka pomarańczowa kandyzowana) 1 szklanka maku 3 łyzki miodu Wykonanie: Ryż ugotować na sypko. Mak opłukać, zaparzyć. Zemleć dwa razy w maszynce. Posiekać migdały (i ewentualnie orzechy). Rodzynki sparzyć. Dodać do ryżu miód, bakalie i mak. Wymieszać wszystko dokładnie, schłodzić. Udekorować
Z Majeczką w kuchnisię udają! Ogranicza nas tylko nasza kreatywność.Tak więc do dzieła! Przepis pochodzi ze strony /mojewypieki.pl/ Składniki:230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka miodu 1 duże jajko5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao- ciemniejszy kolor pierniczków) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2-3 łyżki przyprawy korzennej(...)być w temperaturze pokojowej.Do naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę korzenną, sól, mieszamy i odkładamy.W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód i miksujemy. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, miksujemy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.Z otrzymanej masy formułujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy
Pudełko rozmaitościmałe1,5 łyżeczki kminku1,5 łyżeczki czarnuszki 12-15 ziarenek jałowca8 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 3 listki laurowe1 łyżka miodu (opcjonalnie)sól, pieprz do smakuKapustę poszatkować, przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. Cebulę i jabłka pokroić w kostkę. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, a po wystygnięciu odcedzić i ewentualnie drobno pokroić(...)kardamon, gałkę muszkatołową, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie oraz grzyby i suszoną żurawinę - po czym na wolnym ogniu pichcić jeszcze przez kolejną godzinkę. Pod koniec gotowania można dodać łyżkę miodu, przyprawić solą i pieprzem do smaku
Delicious Titbitspół. Jedną połowę kroimy na plasterki i każdy z nich na 4-6 części, a z drugiej wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wino, dodajemy kawałki i sok z pomarańczy, miód i wszystkie przyprawy.Wino gotujemy na małym ogniu mieszając do temperatury ok. 70 stopni (3-4 minuty na najmniejszym gazie). Wina nie powinno się zagotowywać!Gotowy trunek przelewamy do szklanek
Zakręcony WidelecWczoraj przygotowałam ciasto, a dzisiaj razem z moją córką Alicją upiekłyśmy je. Ogromną frajdę sprawiło nam ich ozdabianie.Składniki:2 kg mąki szymanowskiej0,5 kg masła lub margaryny1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu)2,5 szklanki cukru4 op. przyprawy do pierników (po 2 dag)14 zmielonych goździków20 sztuk zmielonego ziela angielskiego1 paczka kakao (ilość według uznania)5 jaj1(...)szklanki mleka1,5 łyżeczki sody oczyszczonejZ jednej szklanki cukru robimy karmel. Kiedy będzie ciemny odstawiamy i wlewamy 0,5 szklanki ciepłej wody. Do tego dodajemy masło, miód, przyprawy, kakao, pozostałą część cukru, mleko i wszystko gotujemy. Po ostudzeniu wsypujemy mąkę (ok. 1,5 kg). W małej ilości wody rozpuszczamy sodę i wlewamy do ciasta. Na koniec dodajemy ubite jajka. Dodajemy
Salonik smakówjogurtu naturalnego1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki kminku rzymskiego1 liść limetypieprzsól1 łyżka wina białego1 ząbek czosnku1 cm strączka chilliSalsa owocowa.1 jabłko1 gruszka1/2 cebuli1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka miodu wieloowocowego1 łyżka winalistki melisyWykonanie.Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno, pokruszyć liść limety i dodać resztę składników.Piersi pokroić pod skosem na 6 płatów, posmarować(...)marynatą i odstawić przykryte na całą noc.Salsa. Owoce pokroić w kostkę, a cebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami melisy.Zamarynowane mięso grillować przez 10 minut, przewracając na drugą stronę.Podawać z salsa owocową. Danie dobrze komponuje się z ryżem
Kulinarny karnet Christopherazmielonych migdałów bez skórek (użyłam mąki migdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku Bakalie: 200 ml wódki korzennej lub miodu pitnego100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy100 g posiekanych śliwek kalifornijskich100 g posiekanych suszonych moreli50 g rodzynek50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych czereśni Do dekoracji: masa marcepanowa, biały lukier na bazie(...)białka, złote cukrowe kuleczki i białe cukrowe gwiazdki Posiekane bakalie namoczyć w wódce korzennej lub miodzie pitnym na minimum 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 o C. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić. Dodać żółtka, wymieszać
Czerwień i błękit