miód - 5845 przepisów (strona:160/390)

Surówka z ogórka i cukinii - dietetyczna 148

cienko poszatkować razem ze skórką.Obraną cebulę pokroić w piórka.Warzywa z cebulą umiescić w salaterce,wymieszać z solą i odstawić ,by pusciły sok i zmiekłyoliwę,ocet winny i miód wymieszać na gładki kremsos dodać do ogórka z cukinią,wymieszać.Dodać pokrojony szczypiorek i koperek lub inne ulubione ziołaprzed podaniem schłodzic w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ocet winny z pestkami granatu-Granatapfel-Essig 131

nada każdej sałatce wspaniałej owocowej nuty smakowej.Niezastąpiony w każdej kreatywnej kuchni,także dobry pomysł na prezent.Składniki na  buteleczki a 250 ml:1 duży owoc granatu1 łyżka miodu 500 ml octu winnego Wykonanie:z owocu granatu wydobyć pestki .Wymieszać z octem winnym i miodem - umiescic w garnuszku i doprowadzić zawartość do wrzenia.Ostudzić i przelać do 2 buteleczek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek) 226

mielony 20g (3 łyżki) migdały mielone 50g mąka bezglutenowa np. Mix it Schar  100g proszek do pieczenia bezglutenowy   0,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy kilka kropli miód płynny (sztuczny lub pszczeli) 3 łyżki łupiny babki jajowatej (np. Ispagul) 0,5 łyżeczki woda 1 łyżka Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie  drobno mieloną  mąką(...)kolejne 50g. Przygotowanie: Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, migdałami i makiem. Dodać miękką margarynę. Łupiny z babki zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z miodem i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w zamrażarce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość około

głodny alergik
Zimowa jaglanka z żurawiną i cynamonem 147

Składniki, 1 porcja: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka miodu żurawina suszona ćwiartka jabłka Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać, aż do momentu kiedy woda będzie klarowna. Wsypać ją do rondelka i dodać mleko. Gotować na małym ogniu przez około 20 min. Kasza ma wciągnąć całe mleko. Jeżeli konsystencja będzie za gęsta, można dodać więcej mleka. Ugotowaną kaszę(...)przełożyć do miseczki, ułożyć pokrojone jabłko, posypać suszoną żurawiną. Całość polać miodem i posypać cynamonem

cooklife
Błyskawiczne pierniczki 171

domu u Aniołów cały czas pierniczymy:) Składniki; 40 dkg mąki, 10 dkg cukru, 20 dkg masła, 1 jajko, 15 dkg miodu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki przyprawy do piernika , Po przyprawy zapraszam do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Miód, masło, cukier w rondelku rozpuszczamy na małym ogniu.Dodajemy przyprawę do piernika i studzimy. Do zimnej masy dodajemy jajko

Anioły w kuchni
Piernikowe serca z ziemniakami 208

ugotowanych ziemniaków1 szklanka miodu3/4 szklanki cukru3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 kostki masła3,5 - 4 szklanki mąki1 czubata łyżeczka sody1 jajkoWykonanie :Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem.Miód , cukier i masło rozpuścić podgrzewając . Dodać przyprawę i ziemniaki. Całość zmiksować na jednolita masę .WystudzićDo miski wsypać mąkę  (3,5 szklanki ) , sodę i wbić jajko . Dodać masę miodową

Malinowa Kawiarenka
PIERŚ Z GĘSI Z CHUTNEYEM FIGOWYM I SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI 159

pierś z gęsi – ok. 300 g* tłuszcz gęsi – 50 g* piwo Książęce chlebowo – miodowe – 200 ml + 200 ml* przyprawy: tymianek , majeranek , sól, pieprz, czosnek, rozmaryn )* miód lipowy – 1 łyżka* cebula – 1 sztSMAŻONE ZIEMNIAKI:* ziemniaki – 2 szt* tłuszcz gęsi – ok. 50 g* sól – do smakuCHUTNEY FIGOWY:* świeże figi – 200 g* mała(...)goździki ,  gałka muszkatołowa , sól, pieprz )* brązowy cukier – 50 g* ocet jabłkowy – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Czosnek ( 3 ząbki ) miażdżymy, mieszamy z solą, pieprzem , tymiankiem, majerankiem, rozmarynem oraz miodem lipowym.Marynatą nacieramy oczyszczone mięso, zalewamy 200 ml piwa Książęce chlebowo – miodowe , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 12 godzin!Im dłużej w marynacie

Ostra na Słodko
Krem marchewkowo - cytrynowy z pigwą 132

Dobry to mało powiedziane, ten krem jest przepyszny.  Słodko-kwaśny, gęsty i delikatny krem, który z pewnością powtórzę ^^~ Krem owsiany gotowany z marchewką, pigwą, miodem i sokiem z cytryny + serek naturalny, plasterki cytryny ~Składniki:50g płatków owsianych1 starta na najmniejszych oczkach marchewkapigwasok z 1 cytrynyłyżeczka miodu+ plasterki cytrynyserek naturalnyWszystkie składniki wrzucamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 15 minut

Kuchenny Skrawek Nieba
Kurczak w sosie BBQ – „Wspomnienie lata” 348

lato się skończyło i jakoś trzeba sobie z tym radzić… pogody niestety nie zamówię ale przynajmniej mogę zaproponować coś pysznego z piekarnika. Podawałam już przepis na skrzydełka w miodzie i musztardzie, które smakują i z grila i z piekarnika a dzisiaj proponuję przepis na pysznego kurczaka w sosie barbecue. Sos jest super prosty do przygotowania a kurczak smakuje niebiańsko

UgotujmyTo.pl
Przepis na skrzydełka imbirowe 134

polepszenie sobie nastroju choć namiastkę grila… Nie wiedziałam co wybrać ale wreszcie zdecydowałam się na przepis na skrzydełka imbirowe… Zwykle na grilla przygotowuję moje ulubione skrzydełka z miodem i musztardą, ale teraz postanowiłam przetestować – przed nowym sezonem – jakąś inną wersję skrzydełek i teraz już nie wiem, która jest moją ulubioną…:) Bardzo odświeżający smak imbiru

UgotujmyTo.pl
Grilowany ser halloumi w sałatce z warzywami 148

pokrojone warzywa z łyżką oleju. Grillować kilka minut, co jakiś czas odwracając warzywa, aż zrobią się miękkie. Doprawić ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Wlać na patelnię 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu balsamicznego, dobrze wymieszać i całość jeszcze chwilę grillować aż sos lekko zgęstnieje. Przełożyć warzywa z sosem na talerzyk a na patelni zgrillować plastry sera halloumi

UgotujmyTo.pl
Chleb pomidorowy z oliwkami 126

cały zaczyn, około 500 g,400 g zmiksowanych pomidorów z puszki,350 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,300 g mąki pszennej chlebowej, typ 750,1 łyżka miodu,sezam czarny w/g uznania, (u mnie oliwki i pomidory suszone )sól morska, około 15 g,dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.1. Mieszamy zaczyn ze zmiksowanymi pomidorami(...)miodem i solą. Jeśli używamy sezamu to dodajemy go również. 2. Przesiewamy obie mąki i stopniowo dodajemy je mieszając do zaczynu.3. Wyrabiamy ciasto ręcznie około 10-15 minut. Jeśli dodajemy oliwki i suszone pomidory to na tym etapie łączymy je z ciastem. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny. 4. W czasie tych 3 godzin…Po pierwszej godzinie wyjmujemy ciasto

UgotujmyTo.pl
Tarta karmelowa z orzechami 257

łyżki śmietany 30% lub 36% 1 żółtko 200 g mąki pszennej 40 g cukru 110 g zimnego masła szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 szklanki różnych orzechów 1 łyżka miodu 1 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki śmietany 30% lub 36% szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 90 MIN CZAS CHŁODZENIA: 2-3 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI(...)minut. 3. W tym czasie orzechy rozkładamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach do zarumienienia (mi to zajęło 10 minut). Przesypujemy do miski, mieszamy z miodem i odstawiamy na bok. 4. Na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy np ryżem lub grochem (dzięki temu spód nie wyrośnie). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

My Culinary Art
SZYBKIE PIERNICZKI + LUKIER KRÓLEWSKI 198

Idealne na te święta!Spróbujcie!SKŁADNIKI:PIERNICZKI:(ok. 30 szt )* mąka pszenna – 370 g* cukier puder – 60 g* masło – 45 g* małe jajko – 1 szt* miód – 110 g* przyprawa do piernika – 1 łyżeczka* kakao – 1 łyżeczka* soda oczyszczona – 0,5 łyżeczkiLUKIER KRÓLEWSKI:* duże białko – 1 szt* sok z cytryny(...)łyżeczka* cukier puder – 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PIERNICZKI:W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki!Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika

Ostra na Słodko
Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej 198

polędwiczek wieprzowych 3 łyżki musztardy czubata łyżka miodu sok z 1/2 cytryny łyżka oliwy z oliwek olej do smażenia sól pieprz Kolejny przepis na delikatne mięso z polędwicy wieprzowej. Przyrządzenie tego dania jest niezwykle proste - a efekt wyjątkowo spektakularny. Mięso jest delikatne i soczyste z wyraźnie wyczuwalną delikatną słodko-ostrą nutą. Mięso dobrze umyć i oczyścić ze zbędnych błon. Musztardę(...)miód przełożyć do miski i dokładnie rozetrzeć. Dodać przyprawy, oliwę i sok z cytryny. Mięso pokroić w grube (około 1 cm) plastry. Przełożyć do miski z marynatą, przemieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Po tym czasie, na patelni rozgrzać olej. Polędwiczki smażyć na płasko, partiami, aż się ładnie zarumienią z obu stron. Zdjąć z patelni. Idealnie

Świat Domowej Kuchni