margaryny Palma ½ szklanki cukru ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka ½ szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ opakowania przyprawy do piernika 2-3 łyżki miodu Polewa: ½ szklanki śmietany kremówki (30%) 40 g margaryny Palma 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao 80 g gorzkiej czekolady szczypta soli ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: powidła(...)śliwkowe posypki do ozdoby, wiórki kokosowe Przygotowanie: Margarynę w temperaturze pokojowej, cukier, miód oraz ekstrakt z wanilii ucieramy na jasną masę, następnie wbijamy po kolei jajka, cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Do masy stopniowo dodajemy mleko oraz mąkę, miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy
Mania Gotowaniapapierowym ręczniku. Surówka z marchewki, imbiru i kolendry: 4 średniej wielkości marchewki kawałek kłącza imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki sezamu sól Przygotowanie: Marchew zetrzeć na średnich oczkach. Dodać starty na drobnych imbir i czosnek. Przyprawić, kolendrą, sokiem z cytryny, miodem i solą. Wymieszać, posypać prażonym sezamem
Food Squarezewnątrz płata nori upieczona. Zdjąć z grilla, a każdy rulon pokroić na 8 kawałków. Mus malinowy: 1 szklanka malin, plus trochę do dekoracji 1 łyżka masła 1 łyżka miodu lipowego 2 łyżki octu z białego wina 100 ml białego wina (słodkiego lub półsłodkiego) szczypta pieprzu cayenne szczypta soli morskiej Maliny rozgnieść za pomocą tłuczka lub widelca i umieścić w rondlu(...)Zalać je winem, miodem oraz octem, dodać masło i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i redukować sos przez 15-20 minut, aż stanie się gęsty. Przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotować łososia. Sałatka z ogórka: 3-4 podłużne ogórki 1 biała cebula 2 marchewki kiełki z rzodkiewki/lucerny 6 łyżek octu ryżowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego
Food Squareprażonej kaszy gryczanej 100 g drylowanych daktyli 50 g pestek dyni, podprażonych na patelni sok z 1 limonki 1 papryczka chili, drobno posiekana 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu (lub syropu z agawy albo innego słodu) 1 łyżka octu ryżowego sól Przygotowanie: Bób i kaszę gryczaną ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Bób wyłuskać i wymieszać(...)kaszą, daktylami i prażonymi pestkami dyni. Przygotować sos z soku z limonki, posiekanej papryczki, sosu sojowego, octu ryżowego i miodu. Zalać nim sałatkę, wymieszać i doprawić solą. Sałatkę odstawić na 30 minut, a później można się nią już zajadać
Food Squarepudding niesamowicie uzależnia! :) Składniki (na 4 porcje) : 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 150 ml wody lub dowolnego mleka roślinnego 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej) 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy dowolne owoce do przybrania (np. melon, borówki, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki) Przygotowanie: Mleko, wodę, miód i nasiona chia dokładnie połączyć, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki
Food Squareidealny! Dziś przedstawiam powszechnie już znaną pierwszą część przepisu, kolejnej wypatrujcie na kilka dni przed Świętami. No to do dzieła! :) Składniki: 1 kg mąki pszennej 500 g miodu 250 g masła 2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki(...)muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków Przygotowanie: Miód, masło, cukier oraz mleko umieść w rondelku i podgrzewaj powoli aż całość zacznie wrzeć. Wymieszaj dokładnie, by cukier dobrze się rozpuścił. Odstaw do wystudzenia. Następnie wbij jajka i dokładnie połącz z resztą składników. Do dużej misy wsyp mąkę, sodę, sól oraz przyprawy. Wlej miodowo-maślany płyn i dokładnie wyrób ciasto. Możesz się wspomóc
Food Squaremiodowego, które zawsze się udaje. Krem też będzie inny, niż popularne kremy. Składniki na ciasto: -3,5 szklanki maki pszennej -0,5 szklanki cukru -2 łyżki płynnego miodu -2 łyżki śmietany -0,5 kostki margaryny -2 jajka -łyżeczka proszku do pieczenia Składniki kremu: -1 l mleka -1,5 szklanki cukru pudru -kostka margaryny lub masła -10 czubatych łyżek(...)ogniu i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Do mąki dodajemy cukier i margarynę i wszystko skruszamy. Dodajemy śmietanę, jajka, miód i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek, który dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy, wycinamy krążek takiej wielkości, jaki ma być tort. Przekładamy
Maminek kulinarnyniezawodna. Zdrowym też nie zaszkodzi, bo podniesie odporność. Gdy jednak czujemy, że zaczynamy chorować, czujemy dreszcze, bolą nas mięśnie i kości- sięgamy do naszej niezawodnej spiżarni po: -nalewkę -miód -czosnek -cytrynę Torebka herbaty chyba też się znajdzie. Należy przede wszystkim zaparzyć szklankę herbaty nalewając 3/4 pojemności, aby pozostawić miejsce na nasze lecznicze dodatki. Do gorącej herbaty dodajemy 1 łyżeczkę miodu
Maminek kulinarnysię o tym przekonać należy je przygotować. Składniki: -10-12 skrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami ) -5 średnich cebul -marchew -200 ml koncentratu pomidorowego -2 łyżki miodu -1/4 szklanki wody -sól, pieprz, majeranek-bułka tarta -olej do smażenia Skrzydełka gotujemy, jak na rosół. Cebulę kroimy w ćwierćplasterki, marchew tarkujemy na grubych oczkach(...)ilością rozgrzanego oleju. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Skrzydełka zdejmujemy a na patelnię wrzucamy cebulę, marchew i smażymy do zeszklenia. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miód i smażymy na niewielkim ogniu 2-3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, mieszamy i gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku. Niewielką część
Maminek kulinarnydłuższego przechowywania, pod warunkiem, że nie zostaną wcześniej zjedzone. Stanowią tez ciekawą dekorację stołu świątecznego. Składniki: -45 dkg mąki -15 dkg cukru pudru -2 łyżki miodu -15 dkg masła -2 jajka -aromat -można dodać przyprawy korzenne Do mąki dodajemy cukier puder, aromat, jajka, miód, pokrojone masło i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię
Maminek kulinarnySoczewica • 100 g zielonej soczewicy • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 2 ząbki czosnku, posiekane • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin • 1 łyżeczka miodu • 1 łyżka soku z limonki i 1 łyżeczka startej skórki • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sos tabasco do smaku Soczewicę opłukać, wsypać do rondelka i wlać wodę(...)minut, aż soczewica będzie miękka, ale będzie wciąż al dente. Odstawić z ognia, wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz posiekanym 1 ząbkiem czosnku. Dodać 1 łyżeczką miodu, sok i skórkę z limonki oraz natkę pietruszki. Doprawić sosem tabasco do smaku oraz ewentualnie solą i pieprzem. Stek z Antrykotu: Stek wyjąć z lodówki na godzinę
Smakowity Blog KulinarnySkładniki na 12 sztuk: 2 jabłka 250g mąki (150g zwykłej mąki pszennej, 100g mąki pszennej pełnoziarnistej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 125g cukru trzcinowego 125ml miodu 60ml jogurtu naturalnego 125ml oleju słonecznikowego 2 jaja 75g ziaren słonecznika Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wykładamy blaszkę do muffinek papierowymi foremkami. Obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę. Odmierzamy(...)miski mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. W osobnej misce mieszamy trzepaczką cukier, miód, jogurt, olej i jaja. Mieszamy mokre składniki z suchymi, dodajemy pokrojone jabłko i ziarna słonecznika. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ grudkowate ciasto daje lżejsze muffinki. Łyżką przekładamy masę do papierowych foremek i wstawiamy formę do nagrzanego piekarninika. Pieczemy około 20 minut, aż wyrosną i nabiorą
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczka cukru 15g drożdży 1 łyżka oliwy Dodatki do pizzy: 1 gruszka orzechy włoskie ser kozi lub inny ser o intensywnym smaku, może być pleśniowy łyżka miodu pieprz kilka listków mięty Przygotowanie: W misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem, solą. Po kilku minutach dodajemy oliwę. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto stanowić będzie zwartą, sprężystą(...)czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty
Smakowity Blog Kulinarnyobrane i pokrojone w słupki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do woka uprażony sezam Sos hoisin 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki octu białego 4 łyżki oleju arachidowego 1/2 łyżeczki sosu piri piri 45g orzeszków ziemnych, obranych, wcześniej uprażonych sól 2 szczypty mielonego imbiru Przygotowanie sosu hoisin(...)Orzechy wkładamy do miski blendera, dodajemy 2 łyżki oleju arachidowego, sól i miksujemy na jednolitą masę. Całość przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki białego octu, 3 łyżki sosu sojowego, całość mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki sosu piri piri i 2 szczypty imbiru mielonego, mieszamy, wstawiamy na ogień, często mieszamy, do momentu aż sos uzyska
Smakowity Blog Kulinarnycynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 2 jajka 2 szklanki startej dyni 1 szklanka oleju roślinnego 1/3 szklanki miodu Przygotowanie: Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, następnie odsączamy na sitku. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy jajka, olej, dynię i miód. Mieszamy delikatnie łyżką
Smakowity Blog Kulinarny