kurczaków ,mięsnych kanapek czy wreszcie tak modnych ostatnio burgerów. SKŁADNIKI 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki keczupu 4 łyżki musztardy 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta chili oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i szklimy w rondlu na rozgrzanej oliwie. Dodajemy(...)miód, keczup, musztardę, ocet i przyprawy. Na małym ogniu gotujemy przez pół godziny często mieszając. Jeśli nie zużyjemy naraz sosu możemy przełożyć go do słoiczka i przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepiernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą. No ale to dopiero za parę tygodni. Zanim jednak to nastąpi, muszę przygotować ciasto piernikowe. Potrzebujemy: - 500 ml miodu - kostkę masła (niesolonego) - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 kg mąki pszennej - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżeczka soli - opakowanie przyprawy do piernika W garnku(...)grubym dnie umieszczamy cukier, masło i miód. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy zawartość garnka się wystudzi, dodajemy kolejno jajka, mąkę, sodę oczyszczoną, mleko, sól i przyprawę do piernika. Dokładanie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Przekładamy do czystego naczynia, przykrywamy ściereczką, końce związujemy gumkami
W mojej holenderskiej kuchniSkładniki: 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 3-4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 1 i 1/2 łyżeczki sody 1/2 opakowania przyprawy do piernika 1 łyżka oleju kokosowego 1 jajo około 1/3 szklanki ciepłego mleka 1/2 łyżeczki kakao do koloru 1/4 laski wanilii lukier do ozdoby: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z łyżeczką wody, kilkoma kroplami aromatu waniliowego(...)oraz sokiem z 1/4 cytryny- całość dokładnie mieszamy kolorowe groszki polewa czekoladowa, migdały Mąkę przesiewamy, mieszamy z podgrzanym miodem, cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz nasionami wanilii. Dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy. Olej kokosowy rozpuszczamy i również dodajemy do mąki, po chwili wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy całość rękami, łyżką lub nożem i powoli dodajemy mleko (z pewnością
Mango Papajatematem. Póki co kawusię wrzucam do akcji, bo warto się nią podzielić. Skuście się! litr wody 4 łyżki kawy rozpuszczalnej szczypta cynamonu szczypta imbiru 2 goździki mandarynka łyżeczka miodu Wodę zagotowałam w szklanym naczyniu. Zmniejszyłam ogień i... Dodałam kawę. Gotowałam 2 minuty. Wsypałam cynamon. Gotowałam 2 minuty. Dodałam imbir i goździki. Gotowałam 2 minuty. Wrzuciłam mandarynkę. Gotowałam 2 minuty(...)Posłodziłam miodem. Gotowałam 5 minut (ha! tak dla odmiany). Po czym przelałam do kubka. I wysiorpałam
bastalenadużo pisać zróbcie dzisiaj na obiadek! Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szt. podwójnej piersi z kurczaka - 2 gruszki konferencje - 1 młoda cukinia - czosnek - oliwa z oliwek - sól himalajska - łyżeczka miodu - pieprz kolorowy Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż, oprósz solą i pieprzem. Gruszki kroimy, obieramy i na łyżce oliwy podsmażamy wraz z cukinią przez 3 minutki. Wykładamy na pierś z kurczaka(...)polewamy miodem, rolujemy. Możecie spiąć patyczkami. Polewamy sosem z podsmażenia i oliwą, pieczemy pod przykryciem z foli aluminiowej, przez około 30-40 minut w nagrzanym piecu! Smakowało? ;-)))) Pięknej niedzieli Wam życzę! Buuuuuuuuziaki! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! Karola
SMYKWKUCHNIszklanki mleka 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (użyłam z prawdziwą wanilią) Masa orzechowa: 1,5 szklanki niesolonych orzechów arachidowych 2 łyżki miodu 50 g jasnego brązowego cukru 50 g masła 4 łyżki mleka Masło zagnieść z mąką, cukrami, jajkiem, żółtkiem i śmietaną. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki(...)mleka zagotować z cukrami, wlać rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. W garnku (najlepiej z nieprzywieralnym dnem, np. teflonowym) rozpuścić masło, cukier i miód oraz mleko, dodać orzechy i gotować około 3-4 minut. Zdjąć z ognia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kwadratową foremką wykrawać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem
Czerwień i błękitblaszce (w małych odległościach – ciastka delikatnie się puszą, pieczemy około 15 minut w zależności od piekarnika, w temperaturze 175º C. Ciasteczka studzimy. Karmel 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka miodu 50 g siekanych migdałów dodając do karmelu niedużą ilość miodu, mamy gwarancję, że nie będzie twardy Cukier wysypujemy na szeroką patelnię i rozpuszczamy go cały czas mieszając. Początkowo cukier się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmascarpone 500 g sera białego śmietankowego 150 g cukru 5 jajek 1 cukier wanilinowy Dr . Oetkera 1 budyń waniliowy Winiary Na spód: 160 g herbatników petit beurre 2 łyżki miodu 100 g margaryny Kasi 600 g wiśni 1 Dżemix z Delecty 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera 1/2 szkl cukru Tortownica o wym. 25 cm Sposób przygotowania Herbatniki zmielić , dodać margarynę(...)miód wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia . Przełożyć masę herbatnikową i dobrze ubić tłuczkiem lub łyżką . Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ser śmietankowy zmielić , dodać serek mascarpone , żółtka , budyń waniliowy , cukier i cukier wanilinowy , wszystko wymieszać mikserem. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na spód herbatnikowy i wyrównać. Piec w temp
Sama słodycz i szczypta chiliwytrawnego czerwonego wina 2 owoce granatu pół niedużej cebulki 100 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki miodu pieprz woda mąka ziemniaczana Przygotowanie sosu : Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję do ok połowy. W między czasie(...)granatu wyłuskuję tylko ziarenka i zostawiam. Do zredukowanego wina dodaję bulion z kurczaka i sok z granatu i znów redukuję do ok połowy dodając w między czasie 2 łyżki miodu a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotuję. Z połowy łyżeczki mąki ziemniaczanej i kilku łyżek wody tworzę zawiesinę którą również dodaję aby lekko zagęścić sos. Kupując
Mechanik w kuchnikapusta pekińska, pół dużej, - pędy bambusa, 1/3 do pół puszki, - kiełki fasoli MUNG, 1/3 słoika, - przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka, - sos sojowy - uwaga: bezglutenowcy omijają szerokim łukiem, - miód: łyżka, - czosnek. duża główka, - olej, - 4 pomidory / ewentualnie przecier pomidorowy, O GRZYBKACH, FASOLI, PRZYPRAWACH I INNYCH SKŁADNIKACH POCZYTAĆ MOŻECIE TUTAJ: kliknij , TU TEŻ KUPIĆ MOŻNA ZARÓWNO ORIENTALNE, JAK I POLSKIE(...)prawdę orientalna. WYKONANIE: 1. Marynujemy mięso. Umyte i wysuszone mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty na godzinę. Marynata: sos sojowy (bezglutenowcy pomijają!!!) 2-3 łyżki, miód 1 łyżka, główka czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz, papryka słodka i ostra, odrobina oleju - wymieszać. Po godzinie w marynacie smażymy na sporym ogniu, na patelni z rozgrzanym olejem. Marynatę również wlewamy
Wypisz Wymalujsię :) Postanowiłam powtórzyć ten przepis w domu tylko zamiast na tartaletkach czerwona cebula znalazła się na cieście francuskim, a później na grzankach. Składniki: 1 duża czerwona cebula 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego masło do podsmażenia cebuli sól do smaku Przygotowanie: Na patelni roztopić masło. Cebulę obrać, pokroić w pióra i wrzucić na gorącą patelnię, posolić. Podsmażać przez około(...)przy czym cały czas pilnować aby cebula się nie spaliła bo całość wyjdzie gorzka. Na koniec smażenia dodać miód, ocet balsamiczny i trzymać na patelni jeszcze około 2 minuty
cooklifeMożna jej jeść „z ręki”, można widelczykiem. Najlepiej smakuje jak sobie poleży w nocy w lodówce , stężeje i przegryzie się. Kruche blaty mają fajną , piaskową strukturę. Złocisty kolor, posmak miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak trwa, do dzieła! Proporcje na 1 blat miodowy. Będą potrzebne(...)mąki 1 żółtko 150 g margaryny 1 łyżeczka sody 50 g cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka wody Masa jabłkowa około 2 kg jabłek, może być więcej 2 galaretki- 1 pomarańczowa druga cytrynowa Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami . Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli
Z Kuchni Do Kuchniszklanka mąki pszennej 1/2 szklanka pokruszonych migdałów 1 opakowanie przyprawy korzennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżka sody 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju 12 suszonych śliwek Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 170'C. Mieszamy wszystkie suche składniki oprócz cukru. Ja zawsze przesiewam wszystko przez sitko(...)uniknąć grudek. Dodajemy migdały i mieszamy składniki. Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę. Przelewamy ciasto do foremek. W każdą muffinkę wciskamy naszą niespodziankę: suszoną śliwkę ;) Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej
Kitchens Alphabetprzystawkę lub lekką kolację :) Składniki: jabłka pomidory suszone (po jednym na jabłko) min dwa rodzaje serów pleśniowych, np. camembert, gorgonzola,.. skórka pomarańczy orzechy (np. laskowe, ziemne, włoskie) miód tymianek Wykonanie: Owoce dokładnie myjemy, osuszamy, wycinamy ogonek i pozbywamy się gniazda nasiennego przy pomocy łyżeczki do melonów lub noża, uważając przy tym, by nie zrobić prześwitu na zewnątrz owoca, bo wtedy(...)Następnie do każdego jabłka wkładamy gałązkę tymianku, na wierzch kładziemy kawałek pomidora suszonego w oleju i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Pieczemy w ok 200 stopniach do miękkości :) Podajemy z odrobiną miodu i orzechami. Smacznego
Taste Of My Dayresztą. Ciasto pyszne więc polecam. Zrobiłam małe zmiany w cieście i polewę wg mojego przepisu. Składniki: Ciasto 150 g masła 250 g cukru pudru 6 żółtek 100 g płynnego miodu 200 g zmielonego maku( w oryginale 300g) 100 g zmielonych orzechów włoskich( mój dodatek) 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki maki ziemniaczanej Krem budyniowy(...)łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo 2 galaretki wiśniowe 12 podłużnych biszkoptów Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę z białek z szczyptą
Ala piecze i gotuje