miód - 5845 przepisów (strona:181/390)

Masło orzechowe 270

przepisu wychodzi mały słoiczek masła orzechowego. Składniki: 200 g orzeszków ziemnych w łupinach 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Sól do smaku Przepis: Orzeszki wyjmujemy z łupin. Następnie obrane orzeszki umieszczamy na patelni i prażymy (do uzyskania lekkiego zarumienienia). Uprażone orzeszki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie umieszczamy je w melakserze i miksujemy je do momentu uzyskania pożądanej konsystencji(...)masła. Gdy masło jest zbyt gęste i zbite, należy dodać do niego oliwy z oliwek. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, dodajemy do smaku miód oraz sól, ponownie miksujemy i gotowe. Masło możemy przechowywać w lodówce do jednego miesiąca

Emcia Pichci
Czekoladowy sernik na zimno. 198

pasuje do rolady, bo jest za miękki, więc postanowiłem zrobić sernik, który udał się po prostu idealny! Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru 2 łyżki mleka 2 łyżki miodu 140 g mąki Masa sernikowa: 1 kg sera z kubełka 250 g twarogu tłustego 100 g śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki cukru 100 g czekolady 5 łyżek kakao(...)Nesquik" 3 łyżki kwaskowatej konfitury Dekoracja: 300 g czekolady Przygotowanie:  Jaja ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy i dodajemy roztopione masło z miodem. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze i pieczemy z rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 8-10 minut.  Po upieczeniu biszkopt rwiemy i wykładamy rwanym biszkoptem

Kuchnia Łukasza
Tarta z jabłkami. 176

pieczenia) zajmuje ok. 20 min, co jest bardzo przydatne w dni kiedy chcemy czegoś słodkiego, a nie mamy dużo czasu. Składniki: Ciasto pół-kruche: 200 g masła 2 łyżki miodu 75 g cukru jajko 300 g mąki 150 g śmietany Krem: 200 g śmietany 3 jaja 100 g cukru 2 łyżki mąki 0,5 szklanki mleka szczypta soli Dodatkowo(...)jabłka 100 g cukru 2 łyżki cynamonu żółte kiwi (dekoracja) Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem i miodem na jasny krem. Dodajemy śmietanę, jajko i ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy rękoma bardzo miękkie ciasto (ciasto będzie kleiste dlatego podczas wyrabiania ciasto należy lekko posypywać mąką). Odstawiamy do lodówki na 10 min.  Jabłka kroimy w ósemki, układamy w misie

Kuchnia Łukasza
Sałatka z pieczoną dynią, granatem, gruszką i białym serem 167

porcje): 50 gram pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 1/4 granata 80 gram mix sałat z roszponką 1 gruszka 1/4 papryki czerwonej garść czarnych oliwek 50 białego sera chudego łyżeczka miodu łyżeczka musztardy sok z połowy limonki sól pieprz Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie kroimy w kostkę. Gruszkę i paprykę również kroimy(...)sałat, następnie układamy na nich dynię, gruszę i paprykę. Z granata wydobywamy ziarenka, oliwki kroimy na pół i układamy na talerzach. Ser rozdrabniamy w placach. W szklance mieszamy miód, sok z limonki, musztardę, sól i pieprz. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem, nie ukrywam, że sałatka idealnie nadaje się na śniadanie bowiem zaspokaja wszystkie potrzeby naszego organizmu na witaminy

Mango Papaja
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI. 214

parówek/wędlin. Równie dobrze sprawdzi się samodzielnie na kanapkach.  KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI. /własny;/ słoik około 450ml 800g czerwonej cebuli 4-5 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny 3 łyżki octu 3/4 łyżeczki soli liść laurowy 2 ziela angielskie świeżo mielony czarny pieprz Cebulę obieram i kroję w pół(...)plasterki. Na patelni podgrzewam cukier ciągle go mieszając, a gdy zbrązowieje  i będzie płynny, dodaję miodu, liść laurowy i ziele angielskie,  wrzucam cebulę i wszystko razem podsmażam. Podlewam winem, a gdy to odparuje, dodaję ocet, sok z cytryny. Duszę całość do całkowitej miękkości, a na końcu doprawiam solą i pieprzem. Jeśli chcesz przygotować więcej konfitury, umieść

W kuchni Karmel-itki
Surówka z buraczków 184

Surówka z buraczków propozycja na dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 3-4 czerwone buraczki jedna cebula 1 łyżka octu balsamicznego 2 winne jabłka 1 łyżeczka miodu sól, pieprz WYKONANIE Buraczki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu buraki oraz jabłko ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, ocet balsamiczny, miód, odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy- surówka gotowa SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Chiński kurczak z brokułami 690

filetów z piersi kurczaka, 2 brokułów, 1 sporej marchewki, 6 ząbków czosnku, 4 cm korzenia imbiru, 1/2 czerwonej papryczki chili, 200 gram ryżu, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 2 łyżek miodu, 6 łyżek sosu sojowego, soku z 1/2 cytryny, 50 ml wódki, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki oleju sezamowego. Klucz do smaku tego dania tkwi w marynacie do mięsa, do której(...)dodałem wszystkie użyte przyprawy. Do miseczki dodałem 2 łyżki stołowe miodu, 6 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego i 50 ml wódki. Połowę papryczki chili wraz z pestkami drobno posiekałem i dodałem do płynów, podobnie jak przeciśnięte przez praskę 6 ząbków czosnku. Korzeń imbiru obrałem ze skóry i bardzo drobno posiekałem, a następnie dodałem do marynaty. Łyżeczkę ziaren pieprzu

Wyprawy kulinarne
Krem z pieczonej dyni z pietruszką i grzankami 167

smak, że zostaje on niezapomniany.  Składniki: 2 kg dyni hokkaido ( tej dyni nie musimy obierać) 2 łyżki masła 700 ml bulionu warzywnego 100 g sera koziego 1 łyżeczka miodu pęczek pietruszki 1 łyżeczka imbiru 0,5 łyżeczki chilli świeżo zmielony pieprz i sól dodatki  prażone pestki dyni ok 100 g do dekoracji grzanki Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy(...)dynię kroimy na mniejsze części, czyścimy z pestek, kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, układamy na niej masło, skrapiamy miodem - pieczemy ok 20-30 minut aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię wkładamy do większego garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na średnim ogniu dodajemy ser i blendujemy. Doprawiamy i do kremu dodajemy pietruszkę drobno pokrojoną. Podajemy z prażonymi pestkami i grzankami

Niezły Młynek
Co jeść jesienią na śniadanie? - migawki ze Slow Food Festival 165

wątróbkowy. A tu więcej przysmaków od Kalinówki. Mają w ofercie przeróżne pasztety, a nawet ślimaki z czosnkiem i pietruszką. Następnie próbowaliśmy musu winogronowego oraz pulpy na płatkach owsianych z miodem (był tam też chyba amarantus), a pomocnikiem kucharza została Pani z miodów Bartnik Mazurski.  A propos pomocników, Maćkowi Nowickiemu pomagał również 14-letni Szymon, przyszły polski Jamie Oliver

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczona owsianka białkowa ze śliwkami 285

niż tradycyjna formie - upieczoną!  Składniki (6 sporych kokilek): szklanka płatków owsianych szklanka odżywki białkowej (u mnie bananowa) 4 jajka garść suszonych śliwek 5 łyżek jogurtu naturalnego 3 łyżki miodu szczypta soli      Płatki owsiane, białko, sól i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki mieszamy ze sobą. Dodajemy jajka, miód i jogurt, łączymy dokładnie masę. Jeśli jest zbyt gęsta

sama złodycz
Racuchy z dyni i jabłka! 137

moich talerzach! Tym razem puszyste racuchy z dyni i jesiennych jabłek, podane z własnej roboty dżemem z dyni, imbiru i gruszek, świeżym mango i płatkami migdałów.  Wszytko oblane miodem eukaliptusowym! O tak rozpieszczam mojego K. ;-) Buziak! Składniki: - 1 szkl. startej dyni - 1 szkl. startych jabłek - 2 białka - 1 żółtko - 6 łyżek mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wymieszaj w misce i smaż na oleju rzepakowym. dżem z dyni przepis znajdziesz   tutaj Racuchy podałam na dżemie z dyni, z pokrojonym mango i płatkami migdałowymi.  Polałam miodem! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Rukola z gruszką i granatem 230

fajne kolory więc przyciągają oko nie tylko osób dorosłych ale i dzieci. Składniki: 0,5 opakowania rukoli 0,5 gruszki owoc granatu ser sałatkowy w zalewie Sos 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sarepskiej 0,5 łyżki musztardy rosyjskiej 4 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz biały do smaku Przygotowanie:   Sos: Miód,olej, musztardy

Ala piecze i gotuje
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 198

pół łyżeczki czarnuszki, goździków, kolorowego pieprzu oraz 1 ząbek drobno posiekanego czosnku, oliwa z oliwek, świeżo zmielona sól sos czekoladowo - winny : 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina, 1/4 szklanki płynnego miodu, 90g gorzkiej czekolady (70% kakao), 1 drobno posiekana mała cebula, 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, pół świeżej, posiekanej papryczki chili (ok. 5g) lub 1 łyżka suszonej - w płatkach, kilka(...)przekroju). Część upieczonych śliwek możemy dodać do sosu, a część podać jako oddzielny dodatek do dania. W tym samym czasie sporządzamy sos: do rondelka z grubym dnem wlewamy wino, miód, dodajemy posiekaną cebulę i chili, plasterki czosnku oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Całość podrzewamy na bardzo małym ogniu aż do zredukowania całej objętości do połowy (ok.25min). Kolejno sos przelewamy przez

Symfonia Smaków
Pancakes z kaszy manny i jogurtu greckiego z cynamonowymi jabłkami 211

placuszków): 1 jajko 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka kaszy manny 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jabłko * 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1. Do miski wkładamy jogurt, mąkę, kaszę, proszek do pieczenia, cukier puder i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy na gładką masę i odstawiamy(...)minut. 2. Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozpuszczamy 1/2 łyżki masła. Gdy będzie bardzo gorące, dodajemy miód. Po chwili dodajemy jabłka, posypujemy cynamonem i smażymy, obracając co chwilę, aż jabłka będą miękkie. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. 3. Na drugiej patelni rozpuszczamy pół łyżki masła. Ciasto na pancakes mieszamy i wykładamy dwie łyżki ciasta

My Culinary Art
Owsiane ciasteczka z bakaliami 268

łyżki otrębów owsianych 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 łyżki dowolnych bakalii (rodzynek, daktyli, suszonego ananasa) 3 łyżki żurawiny suszonej 3-4 łyżki miodu lub innego słodzika 1 cukier waniliowy 4 łyżki ziaren słonecznika 5-6 suszonych śliwek 1 śliwka świeża (opcjonalnie, ja użyłam) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody(...)powinna być rozdrobniona. Śliwki suszone kroimy na drobną kosteczkę.   Jeśli używamy dodatkowo świeżych, także kroimy je na drobne kawałki. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Do miski dodajemy miód, jajko i olej.   Zagniatamy dokładnie masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Z masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Najlepiej nieco zmoczyć dłonie, gdyż

Mania Gotowania