miód - 5845 przepisów (strona:170/390)

Owsiankowanie #1 W pakiecie czy bez, śniadanie ważna rzecz! 252

Baby Blues Koktajl   2.  Żurawinowa czekolada  3.  Cynamonowy słonecznik   Gizmolove też ma swój  wypas . Czasem zamieniam tylko cytrynę na jabłko. Albo miód na gruszkę. Co by monotematycznie nie było. A i dwójka częściej światło dzienne ujrzała. Dużo tego nie jest. Ale zamierzam nadrobić braki czym prędzej. Na ten przykład proponuję hicior ostatnich dwóch(...)ryżowe, siemię lniane, nasiona słonecznika) 1/2 szklanki amarantusa łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu garść rodzynek garść suszonego banana szklanka mleka 1/2 szklanki mleka owsianego banan gruszka persymona łyżka miodu rozbełtane jajko masło do wysmarowania foremki Suche składniki wymieszałam w misce.  Banana pocięłam w plastry. Gruszkę pokroiłam w kostkę. Persymonę zmiksowałam na mus. W misce połączyłam mokre składniki

bastalena
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 385

rozgryzienia graficznej prezentacji, sami stworzyliśmy swoją interpretację, starając się dobrać składniki tak, aby w większości występowały w tej grze. Postawiliśmy na kawał mięcha, ciemne piwo lub kwas chlebowy i miód – czyż nie są to składniki, które dodadzą siły niejednemu postawnemu wojownikowi? ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 570 kcal | 19 g białka | 18 g węglowodanów | 42 g tłuszczu DRUKUJ(...)Gothica. OM NOM NOM! * zdjęcie gulaszu Thekli z gry pochodzi ze strony gothic.wikia.com Świeżutki post GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem na blogu NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Czy warto jechać do Gruzji? cz.I 123

mijamy przydrożny rynek. W cieplejszej zachodniej Gruzji na takich rynkach królują cytrusy – we wschodniej miejscowa ceramika oraz wszelkie przybory związane z winem. Na przydrożnym rynku możemy kupić ceramikę, miód, słodycze, a w cieplejszych regionach także cytrusy Gruzja winem silna Gliniane naczynia na wino. Zatknięte trzymano zakopane w ziemi, aby zachować chłodną temperaturę Nie wypada napić się wina przed toastem(...)naprawdę chlebek jest warty spróbowania. Okazuje się on ogromną, słodką drożdżówką za 2 lari. Nazuki – bo tak się nazywa drożdżówka, jest pieczone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Smakuje miodem, skórką pomarańczową, rodzynkami i cynamonem. Sprzedawana jest gorąca. Odrywamy kawałki gorącej bułki i dzielimy się nią. Niebo w gębie. Jeden jej bok jest puszysty – drugi chrupiący. Szkoda, że przydrożny

Poezja smaku
Nalewka imbirówka na piwie i miodzie - degustacja :) 158

choć odrobinę, bo pewnie nigdy się nie dowie, jak jego prawdziwie dojrzały trunek będzie smakował np.: po roku czy dwóch. Od nastawienia naszej nalewki imbirówki na piwie i miodzie minęło już ponad 9 miesięcy, czyli ciąża pełna donoszona :) więc zgodnie z obietnicą prezentujemy uzyskany efekt. Piękna bursztynowa barwa, wyczuwalny ostry aromat imbiru kłuje w nos. Słodko miodny smak, powiedziałabym(...)taki krupnik z charakterem, gdyż słodycz miodu złamana została ostrością imbiru i słodowym smakiem Miłosława Koźlaka , który jest autorskim pomysłem męża w tym przepisie. Można powiedzieć, że na zimę jesteśmy dobrze przygotowani

Delicious Titbits
SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 192

pigwowy... - 2 kg jabłek - najlepiej reneta lub koksa - 3 duże pigwy - 2 łyżki cukru trzcinowego - 2-4 łyżki cynamonu /my lubimy mocno cynamonowy - 2 łyżki masła - 2-3 łyżki miodu - 2 łyżeczki kardamonu . Jabłka i pigwę obieramy. Jabłka kroimy w małe cząstki, pigwę ścieramy na grubych oczkach. Posypujemy połową cynamonu, kardamonem i mieszamy z miodem. Wstawiamy przykryte do nagrzanego

Wypisz Wymaluj
Złota szarlotka 137

Nadzienie: ok. 2 kg jabłek, a najlepiej odmiany Golden Delicious 2-3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru z wanilią Warstwa orzechowa: 100 g masła 2/3 szklanki cukru 2 łyżki miodu 100 g płatków migdałowych 50 g orzechów laskowych grubo posiekanych 50 g płatków owsianych 1/3 szklanki mleka  Masło pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z cukrem pudrem(...)folię spożywczą i i chłodzić w lodówce minimum 1 godzin, by odpoczęło. Przygotować warstwę orzechową. Cukier stopić na patelni lub grubym rondelku na jasny karmel. Dodać masło i miód. Do masy dodać płatki migdałowe, owsiane i orzechy. Dolać mleko, wymieszać i przestudzić. Następnie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry. Delikatnie wymieszać z cukrem

Czerwień i błękit
Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym 214

Składniki: 300 g polędwiczki wieprzowej, 200 g żurawiny do mięs Develey, 1 cebula, 3 łyżki masła, 1 łyżka miodu Wileńskich , 1/2 szklanki wody, 1/3 szklanki czerwonego słodkiego wina, sól, pieprz.   Przygotowanie:    Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na maśle podsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą(...)woda odparuje, dodajemy żurawinę i podlewamy winem. Dusimy, aż wino odparuje i sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy miód do smaku. Przed krojeniem odkładamy polędwiczkę na chwilę na deskę, by odpoczęła. Polędwiczka będzie idealnie krucha.  Talerz ułożyłam na płytkach cementowej firmy  KoloryMaroka.pl Płytki posłużyły mi jako idealne tło pod zdjęcia, cechuje je różnorodność wszelkich wzorów i ręczna robota. Można

Aga w kuchni
Piernik przekładany masą jogurtową 1203

można ją dostać w większości supermarketów. Także dla tej masy warto kupić makutrę i zaprać się za wypiek.  Składniki ciasto 500 g mąki 250 g cukru 250 g miodu 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kawy naturalnej 1 opakowanie przyprawy do piernika masa 300 g masła(...)karmel się utworzy delikatnie dolewamy 2 łyżki wody, ściągamy z ognia do ostudzenia.  W misce miksujemy masło z żółtkami i resztą cukru. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, miód, karmelizowany cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika - mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto wlewamy do blachy prostokątnej, wyłożonej papierem pergaminowym

Niezły Młynek
Zupa krem z bakłażanów i ziemniaków z grzankami! Wege! 247

całkiem przypadkowo. Otworzyłam lodówkę poszperałam i o to jest! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 bakłażany - 3 ząbki czosnku - 5 ziemniaków średniej wielkości - 1 cebula - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu - bagietka francuska - kiełki rzodkiewki - świeża bazylia - 2 litry wody - sól, pieprz, kolendra mielona - chili czerwone - kawałeczek świeżego imbiru Ziemniaki (obrane), czosnek i bakłażany, kładziemy w naczyniu żaroodpornym. polewamy oliwą(...)miodem. Pieczemy do miękkości około 45 minut ziemnaiki, bakłażany 20 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy świeże chili i imbir, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy przyprawami. Bagietkę zrumień w tosterze lub piekarniku na złoty kolor.  Kroimy w kostkę, posypujemy zupę, na wierzch wykładamy kiełki i posypujemy posiekanymi ziołami. Zupę możecie skropić

SMYKWKUCHNI
Owsianka orzechowa z kaki 176

nudzi mi się.  Prosta, smaczna i zdrowa wersja śniadaniowa :) Składniki : 0,5 szklanki owsianki 30 g mieszanych orzechów 1 kaki 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu Przygotowanie: W garnku gotujemy mleko z płatkami owsianymi i zblendowanymi orzechami. Dodajemy pół kaki pokrojonego w drobną kostkę i miód. Wszystko gotujemy ciągle mieszając. Gotową owsiankę przelewamy

Niezły Młynek
Kruche rogaliki z makowym nadzieniem 206

makowe: 150g zmielonego maku,  1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,  1/2 szklanki mielonych migdałów,  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,   łyżka rodzynek,  100g cukru,  łyżka miodu,  łyżeczka cynamonu,  2 białka,  1/2 łyżki masła,  50g posiekanej gorzkiej czekolady. Mak zalać wrzątkiem tak, by cały mak był przykryty. Odstawić, aż mak podwoi swoją objętość(...)Odcisnąć. Dodać orzechy, migdały, posiekaną czekoladę, skórkę i rodzynki. Dodać cukier, miód, masło i cynamon. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Masę nakładać na wydzielone trójkąty. Zwijać do środka tworząc rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 190st. Ostudzić i polukrować. Źródło: Moje wypieki

Z miłości do słodkości
Pierniki żytnie z melasą 223

głośnie orzekliśmy, że NIE!, naturalne są piękne!. Składniki na ciasto piernikowe: 2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop 2 jaja 1 szklanka cukru kryształu lub trzcinowego 2 płaskie łyżeczki sody 2 czubate łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Do skarmelizowania: 2-3 łyżki cukru  6-7 łyżek wody 1. Melasę lub miód gotujemy z cukrem, intensywnie mieszamy, a następnie odstawiamy do studzenia. Na małej patelni karmelizujemy 2-3 łyżki cukru, gdy cukier się rozpuści dolewamy 6 łyżek wody i gotujemy razem 2-3 minuty do zupełnego rozpuszczenia cukru, gotowy karmel przelać do przygotowanego wcześniej cukru

Apetyczna babeczka
Świąteczne pierniki 701

już pieczecie? Czekam na choinkę, z utęsknieniem do tego śnieg i będę w raju świątecznej magii :) porcja na ok 160 pierników Składniki: 200 g masła 550 g miodu 250 g cukru 1200 g mąki 1 opakowanie przyprawy di piernika 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 4 łyżki kakao 2 łyżki cynamonu 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczypta soli Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło, miód, cukier, przyprawę do piernika, kawę, kakao, cynamon i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i złapania ładnego koloru - ostudzamy. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać jajka, sól i masę miodową. Zagnieść na gładka masę. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość 0,5 cm wyciskać foremki

Niezły Młynek
Rozgrzewająca kartoflanka z pieczonych batatów i marchwi! Newellowa jesień! 158

białko. Idealny obiad! ZAPRASZAM! ROZGRZEJ SIĘ! ;-) SKŁADNIKI: - 3 bataty - 3 marchewki - kiełki cebuli - Newella wędzona - olej sezamowy - oliwa z oliwek  - 3 ząbki czosnku - 1 korzeń pietruszki - 1 łyżka miodu - 1 cm imbiru świeżego - 1 litr wody - sól, pieprz Na dużej blaszce ułóż pokrojone i obrane bataty, marchewkę, czosnek i pietruszkę. Polej miodem i oliwą z oliwek. Piecz do miękkości

SMYKWKUCHNI
602. Angielska muffina. 123

świeci? :3 Powodzenia dla wszystkich którzy dzisiaj piszą testy :) Składniki: 35g mąki pełnoziarnistej 20g mąki pszennej plasterek świeżych drożdży(ok.3g) 40ml ciepłej wody/mleka (u mnie 1:1) 1/2 łyżeczki miodu łyżeczka oliwy sól mąka kukurydziana do podsypania ok.10ml ciepłej wody szczypta sody oczyszczonej Płyny mieszamy z miodem i olejem, rozpuszczamy w nich drożdże. Mąkę przesiewamy do drugiej miseczki i wlewamy

More food, love and dreams