miód - 5845 przepisów (strona:198/390)

Omlet biszkoptowy z kaki 157

łyżki mąki ryżowej 2 łyżki błonnika owsianego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty 7 łyżek wody Dodatki: 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka miodu spadziowego 1/2 kaki Przepis: Żółtko oddzielamy od białka. Dodajemy do niego mąki, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, błonnik oraz wodę i miksujemy. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie przekładamy(...)reszty składników i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwią i smażymy z obu stron na rumiano. W międzyczasie serek mascarpone mieszamy z miodem. Kaki kroimy w cienkie plasterki. Serek nakładamy na gotowego omleta i układamy na nim plasterki kaki. insertCookd("ff4e938f204a6dfa34ac96c9e876a663

Emcia Pichci
Miodowa kawa 135

Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka miodu lipowego 1/2 szklanki mleka 1 szklanka gorącej wody 1 łyżeczka płatków migdałowych Szczypta cynamonu Przepis: Kawę zalewamy gorącą wodą, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Mleko podgrzewamy w osobnym naczynku i spieniamy. Wlewamy je do kawy. Wierzch posypujemy cynamonem i dekorujemy płatkami migdałowymi

Emcia Pichci
Batoniki musli 117

Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki otrębów pszennych 4 łyżki sezamu 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki wiórek kokosowych 5 łyżek rodzynek sułtańskich 4 łyżki miodu lipowego 20 g masła 1/3 szklanki cukru Przepis:  Płatki owsiane, otręby, sezam, pestki dyni oraz wiórki kokosowe podprażamy na patelni do zarumienienia. Następnie odstawiamy je do ostygnięcia i dodajemy(...)rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. W garnuszku rozgrzewamy masło i dodajemy do niego cukier oraz miód. Wszystko gotujemy przez ok. 5 minut do rozpuszczenia składników. Następnie gotujemy na malutkim ogniu przez kolejne 5 minut. Po ściągnięciu z ognia wlewamy całość do płatków i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy boki oraz wierzch masy

Emcia Pichci
Lebkuchen 135

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 50 g migdałów w płatkach 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy korzennej 10 łyżek miodu lipowego 100 g masła Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki wrzątku Przepis: Migdały miksujemy na mąkę za pomocą blendera ręcznego. Dodajemy do miski razem z mąką, proszkiem do pieczenia(...)sodą oraz przyprawą korzenną i cynamonem. Miód rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Ściągamy z ognia odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa jest letnia dodajemy ją do mąki i miksujemy mikserem aż powstanie ciasto bez grudek. Następnie odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki (co chwilę maczając dłonie w wodzie

Emcia Pichci
Surówka z jabłka i marchewki 180

Być może, ale za to jaki pyszny! Idealny na nabranie sił do nauki ;) Składniki: 1 szt. jabłka 1 szt. marchewki 1 łyżeczka rodzynek 5 szt. orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu lipowego płynnego Szczypta cynamonu Przepis: Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Jabłko również trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy miodu, rodzynek i cynamonu. Orzechy obieramy i miażdżymy

Emcia Pichci
Ciasteczka z musli 145

Składniki: 2 i 1/2 szklanki musli jabłkowo-śliwkowe 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody Przepis: Dobrze byłoby, gdyby wszystkie składniki miały taką samą (pokojową) temperaturę. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy musli oraz sodę. Następnie dodajemy cukier, miód oraz pokrojone w kostkę masło. "Zagniatamy" ciasto do momentu aż wszystkie składniki

Emcia Pichci
Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami 127

szklanki mąki pszennej 100 ml mleka 20 g drożdży 50 g cukru 1 jajko 40 g masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 70 g rodzynek marki Kresto 2 łyżki miodu Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Dodatkowo: Rozkłócone jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Przepis: Zaczyn: do miski dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Całość mieszamy(...)niego kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny pod ściereczką w ciepłym miejscu. W czasie oczekiwania na ciasto przygotowujemy nadzienie. Do garnuszka dodajemy 2 łyżki miodu i rozpuszczamy go (nie gotujemy). Następnie dodajemy rodzynki i całość mieszamy. Wyrośnięte ciasto pozbawiamy nadmiaru powietrza poprzez uderzenie w jego środek pięścią. Następnie oprószamy blat mąką i wałkujemy ciasto

Emcia Pichci
Miodowa pierś kurczaka 169

Porcja dla jednej osoby. Składniki: 1 pierś kurczaka (pojedyncza) 1 łyżeczka miodu (ja użyłam lipowego) 2 łyżeczki słonecznika łuskanego Olej do smażenia Przyprawy: Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Gałka muszkatołowa Przepis: Pierś kroimy w paski o grubości ok. 1 - 1,5 cm. Układamy je na płasko i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie nacieramy solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką oraz gałką(...)minut. Na patelni (ja użyłam grillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś na złoto z każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu.  Pierś możemy śmiało przygotować na grillu tradycyjnym! Podałam pierś z ryżem z warzywami - pasowało idealnie

Emcia Pichci
Makaron z grillowanym łososiem i fasolką szparagową 264

papryk lub 1/2 świeżej papryki czerwonej  garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 cebuli  2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 filet z łososia 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego Wykonanie: Obciąć końcówki z fasolki szparagowej, przekroić na pół i ugotować na patrze al dente. Odstawić do ostygnięcia, a następnie każdą przekroić wzdłuż(...)sojowy, ocet i miód wymieszać - polać filet z łososia i odstawić na kilka minut do zamarynowania ryby. Następnie grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Zdjąć skórę i usunąć brązową część, która jest pomiędzy mięsem a skórą. Następnie rozdzielić łososia widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać fasolkę szparagową, groszek i paprykę. Smażyć przez kilka minut. Dodać dwa ząbki

Pasja Smaku
Owsianka kokosowa z malinami 238

zrobienia. Obiecują jednak, że malinowych przepisów będzie więcej ! Składniki: * 1 szklanka napoju kokosowego Alpro ( lub zamiennie chudego mleka + 2 łyżki mleka kokosowego ) * 1/3 szklanki płatków owsianych górskich * 1 łyżeczka miodu * 2 łyżki wiórek kokosowych * maliny Wykonanie: Napój migdałowy zagotować, na wrzący wsypać płatki owsiane i gotować 5 minut. Dosypać wiórki i gotować jeszcze 2-3 minuty.  Owsiankę dosłodzić miodem

kolorowotorcikowo
Sałatka z selerem naciowym i ananasem ( na słodko ) 271

stole - to pewne. Składniki: * 1/2 ananasa świeżego * 3-4 łodygi selera naciowego * 70 g orzechów włoskich * 1 łyżka rodzynek "jumbo" ( zamiennie może być żurawina ) * garść liści bazylii * 1 łyżeczka miodu ( u mnie spadziowy ) * 1 łyżka oleju pistacjowego ( zamiennie: sezamowy, arachidowy ) Wykonanie: Ananasa obrać ze skóry, wykroić zdrewniały środek i pokroić w kostkę. Łodygi selera  umyć, osuszyć i pokroić(...)kawałki grubości około 1-1,5 cm. Kawałki ananasa, selera oraz orzechy i rodzynki - wymieszać w misce. Przygotować dressing. Liści bazylii zmiksować razem z miodem i olejem. Tak przygotowanym dresingiem polać sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Schab duszony w kapuście 182

koperku. Polecam... Składniki: 700g schabu bez kości,  500g kiszonej kapusty,  2 cebule,  1/2 czerwonej papryki,  1 i 1/2 szklanki bulionu,    łyżka miodu,  2 liście laurowe,  3 kulki ziela angielskiego,  3 ziarna czarnego pieprzu (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki kminku (użyłam Kamis),  olej,  sól morska z czosnkiem (użyłam Kamis(...)obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju pozostałym od smażenia kotletów. Dodać opłukaną, odciśniętą z nadmiaru wody i posiekaną kiszoną kapustę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, miód, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i ziarna pieprzu. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Posolić

Z miłości do słodkości
Pikle w musztardzie ( ogórki w musztardzie ) 958

dużych ogórków. Przepis ten dostałam od Agnieszki z  Talerza Pokus . Składniki: * 4 kg ogórków * 5 szklanek wody * 1 szklanka octu 10% * 1 szklanka cukru * 4 łyżki miodu  ( dowolnie: lipowy, wielkokwiatowy, spadziowy ) * 4 łyżki musztardy ( sarepska lub rosyjska ) * 2 łyżki soli * gorczyca Wykonanie: Ogórki umyć i obrać ze skóry. Jeśli wykorzystujecie ogórki duże, przerośnie należy pokroić je w słupki(...)wyrośniętych wystarczy ogórki tylko pokroić, bez konieczności wykrawania środków. Do słoików wsypywać około 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i układać pionowo i dość ciasno ogórki. Z wody, octu, cukru, miodu i soli ugotować zalewę. Do zalewy dodać musztardę - dokładnie zamieszać. Gorącą zalewą napełniać słoje z ogórkami. Pasteryzować 10 minut.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Napój arbuzowo - poziomkowy. 208

poziomek. Banalnie prosty i pyszny. Napój arbuzowo - poziomkowy. Składniki: 1/4 arbuza; 1 szkl. poziomek; 0,7 l wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej wody; kilka listków mięty; 2 łyżki miodu; lód. Miąższ z arbuza (bez pestek) i poziomki wrzucamy do blendera i miksujemy dokładnie. Dodajemy miód i dolewamy wodę mineralną. Mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki. Podajemy z lodem i miętą

Miksturownik
Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami 149

łyżki cukru brązowego ·          1 łyżka masła ·          1 łyżka miodu Jabłka: ·          Około 8-9 jabłek średniej wielkości ·          1 łyżka masła(...)Podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Na końcu   przygotowujemy migdały. W rondlu należy rozpuszczamy masło ,dodajemy cukier i miód. Czekamy aż się rozpuści, cały czas mieszając. Gdy powstanie karmel dodajemy   migdały i całość gotuj jeszcze przez chwilę. Podpieczone ciasto wyjmujemy, nakładamy jabłka, następnie posypujemy kruszonką oraz migdałami. Ciasto piec przez

Mania Gotowania