miód - 5845 przepisów (strona:198/390)

Kawowy murzynek z kremem cappuccino. 364

Powstały krem wykładamy na ciasto i przykrywamy jego drugą częścią. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.  Polewa czekoladowa. Składniki: 150 - 200 g czekolady mlecznej; 2 łyżki mleka; 1 łyżka miodu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej miód i mleko. Mieszamy i wylewamy na ciasto. Rozprowadzamy równo. Smacznego

Miksturownik
Chiński sos słodko - kwaśny. 293

papryczka chili - drobno posiekana, bez pestek; 1 łyżeczka startego imbiru świeżego; 3 łyżki soku pomidorowego lub 2 łyżki przecieru pomidorowego; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka sosu sojowego; 3 łyżki miodu; 1 łyżka mąki kukurydzianej;  1/2 puszki ananasa w kawałkach wraz z sokiem; olej do smażenia. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Dodajemy dymkę, paprykę, chili, imbir(...)czosnek. Smażymy 2 min. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy sok/przecier pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z ananasów i mąkę. Dodajemy do smażonych warzyw i mieszamy, aż zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty można dodać trochę wody. Na koniec dodajemy ananasa i przesmażamy jeszcze chwile. Moja rada - ananasa dodawajcie stopniowo i próbujcie sosu, żeby nie wyszedł za słodki. Smacznego

Miksturownik
Moje mango lassi. Jak wybierać mango. 207

napoju: 1 dojrzałe mango (można dać 2); 400 ml jogurtu naturalnego (użyłam jogurtu greckiego); 250 ml mleka; szczypta albo i dwie mielonego kardamonu; 2 łyżki miodu (ze względu na stan mojego mango, dodałam 3 łyżki); Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do dzbanka blendera, dolewamy jogurt i mleko. Dodajemy miód i kardamon. Miksujemy, na gładki koktajl. I podajemy

Miksturownik
Placuszki orkiszowe polecam:) 247

łyżeczki proszku do pieczenia (sn) * kilka kropli cytryny (k) * szczypta kurkumy (g) * 20 g masła roztopionego (sł) * na wierzch 1/3 banana, kawałek owocu kaki i ew. łyżeczka miodu (sł) Wszystko po kolei dokładam do miski i mieszam, zostawiam na kilkanaście minut, po czym smażę na suchej patelni z obydwu stron. Na koniec placuszki posypuję resztą banana pokrojoną na małe kawałki(...)kawałkami owocu kaki, który to owoc odkryłam niedawno i zachwyciłam się jego totalną słodyczą. Polewam, albo nie, łyżeczką miodu i zjadam z wielką przyjemnością:) "Strzeż się pierwszych odruchów, bo często bywają szlachetne."  autor (?) Komentarze zawsze.oliwek 2012/01/20 15:33:37 sowa! świetny pomysł:) bardzo podoba mi się pierwsze zdjęcie :) sowa_nie_sowa 2012/01/20 19:17:58 Dzięki Oliwku ! Mnie też

Zdrowa Kuchnia Sowy
Krajanka owsiana z różnościami 213

Składniki na formę o boku 27 cm: * 200 g płatków owsianych zwykłych * 50 g otrąb orkiszowych * 50 g sezamu * 50 g słonecznika łuskanego * 100 g masła * ok. 4 łyżek miodu * jedno starte jabłko * 4 małe kostki gorzkiej czekolady * 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych * 2 łyżki żurawiny * dodałam też 1/3 łyżeczki stewii** na próbę (świeżo ją zakupiłam) * cynamon, imbir, łyżeczka soku(...)zmieleniu jako naturalnego słodzika, wielokrotnie słodszego od cukru. Raczej nie jako zastępstwo cukru do słodzenia napojów, a bardziej do wypieków czy deserów . Do rondelka wrzuciłam masło, kostki czekolady, miód i podgrzałam do rozpuszczenia składników. Suche składniki, czyli: płatki owsiane, sezam, słonecznik i otręby podprażyłam lekko na patelni. Dodałam przyprawy, bakalie, starte jabłko, wymieszałam dokładnie i przełożyłam do foremki uprzednio posmarowanej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jaglane "pralinki" 217

łyżki płatków żytnich * 3-4 daktyle - najlepiej niesiarkowane * 2-3 morele suszone - najlepiej niesiarkowane * łyżka ziaren słonecznika * łyżka sezamu - najlepiej niełuskanego * przyprawy: imbir, kurkuma, sok z cytryny, sól * łyżeczka miodu * do obtaczania: kokos, zmielone orzechy włoskie Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, a więc: 1. na wrzątek ok. 1/2 litra szczypta kurkumy i płatki żytnie (g) 2. kasza jaglana (wcześniej przelana(...)musi być mocno gęste, więc ja dolałam do porcji śniadaniowej tylko Połowę zjadłam na śniadanie zaraz po ugotowaniu, a resztę zostawiłam do ostudzenia. Gdy masa dobrze wystygła dodałam łyżeczkę miodu, wymieszałam i lepiłam kulki (w rękawiczkach lateksowych) obtaczając je w orzechach i kokosie. A potem wyniosłam talerzyk na taras i zrobiłam zdjęcia w pięknej i  prawdziwie zimowej scenerii:) Idę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Piekielne kulki, czyli sposób na mróz:) 158

jest miód, a ten dla mnie nie jest absolutnie MM, tak miałam zakodowane i nigdy miodu nie używałam przy MM;) basia3005 2012/02/16 15:45:38 Miod jest dozwolony w metodzie i mozna go uzywac, bo przeciez ma wspaniale wartosci . Warto jednak wybrac miod akacjowy, ktory ma wieksza zawartosc fruktozy niz cukru . Oczywiscie jest to tez zalezne od zrodla

Zdrowa Kuchnia Sowy
Domowe mleko sojowe i produkt uboczny, czyli ciasteczka z okarą:) 228

nałożoną na durszlak i zostawiłam do przestygnięcia.   Mleko w smaku bardzo, bardzo dobre; po przestudzeniu zaraz zrobiłam z niego szejka z bananem, truskawkami i szpinakiem, z dodatkiem odrobiny miodu. Jako produkt uboczny została tzw. okara, czyli wytłoki z soi. Pomyślałam, że takie wytłoki muszą mieć sporą wartość i szkoda ich wyrzucać, więc  poszłam poszukać przepisów na ich zagospodarowanie(...)misce zgodnie z kolejnością wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1.  mąka i płatki orkiszowe (k) 2.  kakao (g) 3.  rodzynki, żurawina, pokrojony banan, olej i miód (sł) 4.  szczypta imbiru (o) 5.  proszek, soda i okara (sn) 6.  i jeszcze odrobina mąki (k) Po ostatecznym wymieszaniu ubrałam lateksowe rękawiczki i odrywając po kawałku masy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Orkiszowe naleśniki z musem jagodowo-bananowym 232

mleka sojowego jajko łyżeczka oliwy + kilka kropli do natarcia patelni przyprawy: sól, kurkuma, imbir Mus: ok. 150 g jagód 3/4 banana - reszta do posypania wierzchu łyżeczka miodu do polania Ciasto na naleśniki zrobiłam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli dodawałam po kolei i mieszałam/ubijałam lekko: 1. mąka orkiszowa (k) 2. szczypta kurkumy (g) 3. mleko, jajko, oliwa(...)czym smażyłam cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni przetartej oliwą. Do środka nakładałam (a raczej nalewałam, bo dość płynny był) mus jagodowo-bananowy, a na wierzch resztkę banana i odrobinę miodu (z lekka scukrzonego, ale nie chciało mi się rozpuszczać tak niewielkiej ilości;) Następne będą już ze świeżymi jagodami, ale i te zostały z wielkim  smakiem pochłonięte przeze mnie:) Jeśli

Zdrowa Kuchnia Sowy
Deser warstwowy z udziałem śliwek 147

uwielbiam (jako formę deseru) i robię w kombinacjach jakie tylko mi przyjdą do głowy, a teraz przyszła mi właśnie taka:) Składniki: kilka śliwek kawałek kwaśnego jabłka łyżka oleju/dobrego masła miód/słód szczypta cynamonu, imbiru i kurkumy sok z cytryny kilka listków mięty płatki orkiszowe słonecznik sezam banan Ilości wg uznania. Robiłam tak: Na rozgrzany w rondelku olej wrzuciłam wypestkowane(...)łyżeczkę soku z cytryny (k) - dusiłam do rozpadu jabłek i śliwek, czyli ok. 10 min. Po zdjęciu z ognia dorzuciłam szczyptę kurkumy(g), a po lekkim przestudzeniu łyżkę miodu akacjowego (sł) i pokrojone drobno listki mięty (o). W międzyczasie na patelni uprażyłam słonecznik, sezam i płatki orkiszowe i zmiksowałam banana. A potem pozostało tylko ułożyć w warstwach w szklance: masa

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jaglane babeczki na mleku kokosowym 194

małych porcji: 1/2 szklanki, czyli 100 g  kaszy jaglanej 200 ml mleczka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki ksylitolu 1/2 szklanki borówek 1/2 szklanki malin miód - w oryginale był syrop klonowy Kaszę przelałam wrzątkiem, zalałam mlekiem, dodałam 1/2 szklanki wody i ksylitol i zagotowałam. Gotowałam na niewielkim gazie do miękkości, czyli mniej więcej 20-25 min. Kasza całkowicie(...)spróbowałam. I nadawały się:) Nie ma więc konieczności trzymać ich długo w lodówce. Jedną zjadłam wieczorem na próbę, a dwie następne po wyjęciu (bezproblemowym) z foremek polałam niewielką ilością miodu, dodałam jeszcze trochę owoców dla dekoracji i zjadłam na śniadanie następnego dnia:) Na chwilę odeszłam i okazało się, że takie śniadanko ma też innego amatora;) "Daje się dla samego dawania

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ryż z bakaliami - bardzo słodkie śniadanie 147

używam niż pozostałych bakalii, a teraz zaopatrzyłam się w nie z okazji świąt. Składniki na porcję: * ok. 60 g ryżu brązowego naturalnego * duża figa * 2 duże śliwki suszone * łyżeczka miodu spadziowego * 1-2 łyżki orzechów włoskich Bakalie najlepsze eco - figa smakuje jak figa, a śliwki są mięsiste i aromatyczne:) Do ugotowanego ryżu wrzuciłam pokrojone drobno bakalie, polałam miodem

Zdrowa Kuchnia Sowy
Orzechowo-amarantusowe ciasto rabarbarowe - bez glutenu:) 210

zakupiłam i chciałam wypróbować) wymieszanej z mąką gryczaną. Zrobiłam w niewielkiej ilości, bo obawiałam się, że tylko ja będę amatorem, a okazało się, że miałam wspólnika:) Wyszedł cud - miód, choć bez miodu;) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tort naleśnikowy 158

rozprowadzenia mąki 30 ml rumu Napój migdałowy zagotować, dodać cukier, rum i rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotować. Do posypania: 3 łyżki płatków migdałowych, np. KRESTO 1 łyżka miodu Miód z płatkami smażyć na patelni - aż się z karmelizuje. Tort kroić promieniście, podawać z sosem i płatkami migdałowymi.     Smacznego

kolorowotorcikowo
Francuskie kluseczki z truskawkami 308

wodę, przy p[mocy 2 łyżek, formując podłużne kluseczki. Gdy kluski wypłyną na wierzch, poczekać jeszcze chwilę i wyjąć łyżką cedzakową. Kluseczki polać jogurtem naturalnym, posypać truskawkami i dosłodzić miodem. Ja użyłam miód lipowy Sądecki Bartnik . Smacznego

kolorowotorcikowo