mięso - 63110 przepisów (strona:965/4208)

Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym 131

puree ziemniaczanym i ulubioną surówką, ja zaserwowałam buraczki z cebulką. [embed]https://youtu.be/Bx9ga-8zUKE[/embed]   Składniki na klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym (4 porcje): Klopsy: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego czerstwa kajzerka pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku jajko 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie, jeśli masa będzie zbyt luźna) sól, pieprz, pietruszka suszona   Sos: 200 g pieczarek cebula(...)kajzerki odcinamy skórkę. Rwiemy ją na kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut, aby dobrze nasiąknęła. Następnie odlewamy nadmiar mleka, a kajzerkę rozdrabiamy widelcem. Kajzerkę dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy również jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli jest ona zbyt luźna, taka że trudno by było z niej formować kotleciki, dodajemy bułkę tartą

e-PrzepisyKulinarne
Królik z musem selerowo-jabłkowym 175

Królicze mięso jest bardzo delikatne w swej strukturze i smaku, więc - jak stali bywalcy tego bloga zauważyli - robię je na wiele różnych sposobów, o czym możne przekonać się tutaj (klik!) . Niedawno dusiłam go w pomidorach . A w mijającym tygodniu zrobiłam z selerem i jabłkami, których mam niesamowity wysyp tego roku. Wyszedł soczysty i lekko słodki w smaku. Niewiele składników(...)przed duszeniem królika, polać go olejem (miałam młodą tuszę i wykorzystałam 3 łyżki), oprószyć solą i pieprzem. Dodać liście laurowe i odstawić do lodówki, przykrywając np. folią spożywczą, by mięso nie obsychało. Seler i jabłka obrać. Seler pokroić w kostkę, a jabłka w ósemki. W garnku o grubym dnie lub jeszcze lepiej w żeliwnej brytfance rozgrzać 3 łyżki oleju

Weekendy w domu i ogrodzie
Kiełbasa firmowa 269

ziele angielskie 0,5 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -liść laurowy mielony 0,5 g/kg -czosnek świeży 6 g/kg -jelita wołowe wiankowe -woda dodana do mielonego i krojonego mięsa podczas dodawania przypraw 400 ml do łaty wołowej,podgardla i boczku. 200 ml do golonki i błon z łaty wołowej, 200 ml do krojonej łopatki i karkówki WYKONANIE  Kupione(...)mięso kroimy w większe kawałki aby zapeklować, łopatkę i karkówkę kroimy docelowo w kostkę 1,5-2 cm .Czas peklowania 48 godz. Po tym czasie mięso mielimy i przyprawiamy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości. Odstawiamy do lodówki na 8 godzin .Teraz nabijamy jelita ściśle i wieszamy na kije w chłodnym pomieszczeniu na 3 godz. Następie osuszamy w wędzarni przy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
15 najlepszych zupek dla niemowlaka (bez mleka) 256

początku rozszerzania diety. Od 6 miesiąca Zupka cukiniowa dla malucha (od 6 miesiąca) Zupa brokułowa dla dzieci Ryżanka dla malucha (od 6 miesiąca) Od 7 miesiąca Pierwsza zupka z mięsem dla niemowlaka (koperkowa)z mięsem dla niemowlaka (koperkowa) Zupka dyniowa z mięsem dla niemowlaka (od 7 miesiąca) Zupa porowa krem – dla całej rodziny Zupka z fasolką i selerem naciowym

Dieta bez mleka
Czwartek: Kurczak generała Tso 129

smażenia. Kurczaka upiekliśmy, sos jest owszem słodki, ale zawiera niewielką ilość cukru. Chcemy zwrócić waszą uwagę na panierkę do kurczaka. Zamiast żółtka jajka wykorzystaliśmy ubite białko, dzięki czemu upieczone mięso jest jeszcze bardziej chrupkie i przypomina kurczaka smażonego w oleju. Przepis pochodzi z bloga FitmenCook . Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka lub filety z kurczak pokrojone w paski 1/3 szklanki(...)drugiego bułkę tartą. Posól polędwiczki i obtocz w mące. Następnie przełóż do misy z białkami (możesz to robić partiami), a następnie przełóż do misy z bułką tartą. Dokładnie obtocz mięso w obsypice. Strząśnij nadmiar bułki i wyłóż polędwiczki na tackę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz 15-18 minut aż mięso dobrze się upiecze. Wyjmij z pieca. Krok

Niedzielny kucharz
Faszerowane patisony 233

przygotować w sezonie, kiedy możemy kupić świeże składniki. Czyli późny okres wakacyjny, albo na jesieni. Poniżej przedstawiam listę potrzebnych składników oraz przepis. Składniki: 6 patisonów (małych dyni) 50 dag mięsa mielonego ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej 2 duże pomidory 10 pieczarek 2 – 3 ząbki czosnku Tymianek 10 dag żółtego sera Natka pietruszki Sól Pieprz Przepis na faszerowane patisony Patisony umyj(...)tarce o dużych oczkach. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklij na patelni oraz dodaj pieczarki. Smaż wszystko około 5 minut po tym czasie dodaj mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni, dodaj ser i dopraw do smaku. Patisony napełnij przygotowanym farszem i przykryj wierzchami. Piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Artykuł

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mięsne kulki 134

przekąska na każdą imprezę. Świetnie sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Koniecznie podajcie je z dipem np. czosnkowym lub z ketchupem. Mięsne kulki Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowina) 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki orzeszków ziemnych 3 łyżki sezamu czarnego (lub białego) 1 jajko pieprz sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia Do blendera wrzucamy słonecznik(...)orzeszki i sezam. Wszystko miksujemy, aż orzeszki rozpadną się na małe kawałeczki. Pestki dorzucamy do mielonego mięsa, dodajemy jajko, doprawiamy je pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości małego orzecha włoskiego. Kuleczki smażymy na głębokim tłuszczu (np. we frytkownicy w 170°C) aż nabiorą ładnego brązowego koloru. Gotowe przerzucamy na ręcznik papierowy do odsączenia

PatiGotuje
Strogonow z indyka 171

Strogonow mniej klasycznie, bo z wykorzystaniem indyczej piersi, z dodatkiem pieczarek i czerwonej papryki. To kolejna smaczna propozycja wykorzystania mięsa z indyka. Aromatyczne, pyszne danie idealne na letnie dni. Jest lżejsze od tradycyjnego i na pewno dużo szybciej je przygotujesz. Składniki: 400 g filetu z indyka 250 g pieczarek 1-2 papryki 1 cebula olej/masło ghee 1/2 l bulionu(...)sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wykonanie: mięso pokroić w 1-cm plastry, następnie w paski. Obsypać przyprawami, wymieszać z 1 łyżką oleju i odstawić do zamarynowania na około 20 minut w międzyczasie przygotować warzywa. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki w plasterki i obraną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę w paski

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pulpety z polędwiczek z kurczaka i kaszy gryczanej 190

Polędwiczki w  paście pomidorowej i sosie sojowo - grzybowym marynujemy, w tym czasie cebulkę podsmażamy, a kaszę  gotujemy. Mięso miksujemy i dobrze doprawiamy, następnie kaszę, cebulę, koperek i żółtka dokładamy. Całość łączymy i z powstałej masy kuleczki lepimy. Takie małe pulpeciki z mące obtaczamy i na kilka chwil do wody wrzucamy. Tylko masełkiem polane, błyskawicznie są zjadane. Polecam spróbować(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym, doprawiamy solą do smaku. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso z pomidorami miksujemy lub mielimy. Koperek siekamy. Do dużej miski przekładamy kaszę, polędwiczki, cebulę, koperek i pieprz młotkowany. Całość mieszamy. Żółtka dokładnie roztrzepujemy, wlewamy do mięsa z kaszą, doprawiamy solą, chili i całość jeszcze

Moniki Smakołyki
Pasztet drobiowy z rosołu 156

Rewelacyjny, kremowy, dobrze doprawiony pasztet z dodatkiem mięsa drobiowego i dużą ilością warzyw! My jesteśmy nim zachwyceni. Idealny pomysł na wykorzystanie warzyw i mięsa po niedzielnym rosole. Z rosołu: 1 udko 1 podudzie 1 porcja rosołowa Kawałek selera 5 marchewek 1 korzeń pietruszki Dodatkowo: 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (bez soli) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki(...)tartej 2 łyżki świeżej natki pietruszki Sól Pieprz Mięso dokładnie oddzielamy od kości, przekładamy do miski. Dodajemy ugotowane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Całość dokładnie blendujemy lub mielimy przez maszynkę. Do masy wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą oraz sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Całość ponownie blendujemy tak aby masa była gładka

VioletoweKucharzenie
Pieczone gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym 128

Chrupiąca kasza gryczana połączona z mięsem i niezwykle aromatycznymi grzybami, zawinięta w liście włoskiej kapusty i pieczona w pachnącym, mocno pomidorowym sosie to ciekawa alternatywa dla klasycznych gołąbków. Składniki: 300g mięsa mielonego z łopatki 200g kaszy gryczanej 200g odgotowanych leśnych grzybów 1 kapusta włoska 2 cebule 1 jajko 2 łyżki masła sól pieprz olej do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 200g(...)laurowe, ziele angielskie, podlać bulionem i chwilę gotować. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem zagęścić mąką wymieszaną z wodą, wlać śmietanę i chwilę gotować aż sos zgęstnieje. 5. Farsz: Mięso mielone, kaszę, podsmażone grzyby z cebulą wymieszać ze sobą, dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. Na środku każdego liścia kapusty układać farsz, a następnie złożyć boki liścia

Szalona Kuchnia Eweliny
Środa: Enchilada 299

placki, w które można zawinąć absolutnie wszystko. Szybkie i proste danie. Zapieczone enchilady zmieniają się w kremowe, delikatne placki, przypominające naleśniki. Nadzienie może być dowolne. Najprostsze to albo smażone mięso, albo ugotowane, upieczone, porwane na małe kawałki, na to starty, wyrazisty ser, np. bursztyn. I jeszcze sos. Sos enchiladas oczywiście. W polskich sklepach rzecz bardzo trudno osiągalna, ale też(...)winnym, solą i pieprzem. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na tłuszcz posiekaną cebulę. Smaż 5 minut aż zmięknie. Wtedy dodaj pokrojoną paprykę i mielone mięso. Smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką do momentu aż ściemnieje i nie będzie w nim surowych kawałków. Dodaj czerwoną fasolę i kilka łyżek sosu enchilada. Posól i popieprz. Krok 3 Nastaw

Niedzielny kucharz
PLACUSZKI WARZYWNE 176

Ciągle uczę się jeść bez mięsa.Co prawda nie było ono do tej pory głównym składnikiem moich posiłków ale nie oszukujmy się było prostsze w przygotowaniu.Człowiek kupił pół kg mielonego do tego buraczki,ziemniaki i obiad gotowy.Teraz jest trochę trudniej,jak zbilansować dietę żeby w niej niczego nie zabrakło. Ciągle się doszkalam, czasami idę na skróty i smażę(...)się wegetarianką.Osobiście tak samo mogę się odnieść do mięsożerców,że to oni są wariatami.Ja do tego musiałam dojrzeć,dorosnąć ale przede wszystkim ogromny wpływ na to ma jakość mięsa,które jest nam dostarczane.Poza tym przeraża mnie transport zwierząt,które są przewożone na ubój,życie kur na fermach,jest to coś strasznego i ja nie chcę przykładać do tego ręki

pieprzny smaczek
Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą 178

opublikować, a późniejsze upały nie sprzyjały takim przepisom. Teraz, u progu nadchodzącej jesieni, ten przepis wydaje się być idealny.  Składniki na 4-5 porcji: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli  1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 papryczka chilli sól do smaku około 15 cm średniej grubości pora(...)nasionka i posiekać jak najdrobniej. Jak ktoś lubi ostre smaki, to może pozostawić nasionka. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Posiekać. W garnku rozgrzać olej. Dodać mięso mielone i podsmażyć, cały czas mieszając i rozdzielając kawałki mięsa przy pomocy widelca. Dodać czosnek, por i marchewkę. Wszystko razem mieszając smażyć jeszcze przez około 1 minutę. Wsypać paprykę wędzoną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybkie gotowanie, czyli makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym 158

ochotę na coś pysznego, czego przygotowanie nie zajmie wiele czasu? Oto makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym. Kulinarna gratka dla wszystkich, którzy lubią brokułowy posmak w połączeniu z mięsem. To danie po prostu rozpływa się w ustach. To także świetny sposób na przemycenie warzyw do diety dzieci, które bardo często nie lubią brokułów. Potrawa jest sycąca, pachnąca przyprawami(...)łyżeczki dowolnej przyprawy do kurczaka (u Agaty ziołowa) ¼ łyżeczki soli szczypta pieprzu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 200 ml śmietanki 30% 300 g makaronu (u Agaty penne) Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy wszelkich zbędnych błonek i kroimy w kostkę o średniej grubości, dodajemy przyprawę do kurczaka, mieszamy najlepiej rękoma (mięso najlepiej zamarynować godzinę wcześniej, przed planowanym gotowaniem). Brokuł dzielimy

KulinarneImpresje.pl