mięso - 63110 przepisów (strona:974/4208)

Risotto z kurczakiem i groszkiem 239

groszku olej do smażenia parmezan Risotto z kurczakiem i groszkiem – przepis Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy odrobinę oliwy i przyprawy curry. Odstawiamy na ok. 15 minut. Smażymy aż mięso będzie miękkie i przekładamy do miseczki. Na patelni na odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy ryż i smażymy całość ok. 2 minut. Podlewamy następnie odrobiną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM I RODZYNKAMI 217

Uwielbiam sałatki te z mięsem, warzywne, owocowe, z rybą .   Dziś zapraszam na sałatkę łatwą i szybką w przygotowaniu . Sałatka jest lekka na jogurcie naturalnym a kurczak jest gotowany.  Połączenie smaku mięsa i owoców nadaje jej fajnego "pazura" polecam.  SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 🍴 2 Filety z Kurczaka 🍴150 g Ananasa z syropu lub świeżego ( kostka) 🍴4 łyżki(...)Naturalnego 🍴 1 Łyżka przyprawy Curry 🍴 sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka myję, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie ok 25 minut.  2. Mięso studzę. Dodaję do miski.  3. Rodzynki zalewam wrzątkiem i czekam ok 15 minut. Odcedzam i przekładam do miski.  4. Do miski przekładam wszystkie składniki. Dodaję składniki sosu. Mieszam

Gotowanie Patki
Kurczak w marynacie teriyaki 189

krewetek, ryb i wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej na grillu. Wyśmienita jest też wołowina teriyaki. Na blogu znajdziecie uproszczony przepis na marynata teriyaki  - do drobiu, mięsa i ryb , dziś jednak chciałabym Wam podać wariant wzbogacony o mirin, rodzaj wina ryżowego stosowanego w kuchni japońskiej. Bardzo dobrt, gotowy sos lub marynatę teriyaki można kupić w sklepie internetowym Kuchnie(...)mirin i olej sezamowy Kurczak w marynacie teriyaki proporcje dla dwóch osób 2 udka z kurczaka  lub dwa filety z piersi kurczaka Jak zrobić kurczaka w marynacie teriyaki Mięso umyć osuszyć papierowym ręcznikiem i obficie posmarować marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, Piec na średnio rozgrzanym grillu przez około 15-20 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety schabowe marynowane w sosie czosnkowym 311

łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 4-5 ząbków czosnku 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej 2 jajka sól, pieprz olej lub smalec do smażenia   *** Mięso kroimy na plastry, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** W misce mieszamy ze sobą składniki sosu czosnkowego: majonez, jogurt oraz przeciśnięty czosnek *** *** Mięso smarujemy z dwóch stron(...)kilka godzin (albo na całą noc) do lodówki *** *** Po tym czasie przygotowujemy panierkę. Na jeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi bułkę tartą, a jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy *** *** Mięso wyjmujemy z lodówki i obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron na rumiany kolor *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Kotlety mielone z fasolką szparagową 192

Kotlety mielone z fasolką szparagową Składniki: Na kotlety mięso mielone - 400 g 1 czerstwa bułka sól i pieprz jajko - 1 szt cebula - 1 szt Nadzienie: fasolka szparagowa żółta - 300 g natka pietruszki Dodatkowo tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierki Dekoracja; liście sałaty koperek pomidorki koktajlowe Sposób przygotowania: Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę(...)przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić. Fasolkę przebrać, odciąć końce, opłukać, gotować w lekko osolonej wodzie, al dente, odcedzić, ostudzić. Z mięsa mielonego formować w dłoni owalne kotlety, lekko spłaszczyć, nałożyć na każdy kotlet po kilka ugotowanych fasolek szparagowych i natkę pietruszki, dobrze zlepić, uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć

Kuchnia Danusi
Oberiba 183

momencie dodaję również 1 kostkę rosołową. Gotujemy kolejne 20 minut. Liście kalarepy pozbawiamy łodyg i zalewamy na dosłownie 5 minut wrzątkiem. Odcedzamy i kroimy w nieregularne paski. Gdy mięso odchodzi już od kości wyjmujemy je z wywaru i gdy tylko trochę wystygnie kroimy je w kostkę, podobnie z marchewką i pietruszką choć warzywa kroję w pół plastry. Pokrojone liście, mięso

Mechanik w kuchni
ŁOSOŚ GRILLOWANY Z SOSEM CZEKOLADOWYM 144

samym mięsem człowiek żyje. No dobra ryba to też mięso wg niektórych. Ja jednak uważam że mięso to drób, wołowe, wieprzowe, jagnięcina czy dziczyzna a ryba to ryba. Łososia lubię pod każdą postacią. Pieczonego, smażonego, wędzonego... z dodatkami lub na kanapki. Łosoś jest bardzo zdrowy chociaż jest to jedna z najtłustszych ryb. Z awiera w sobie: cynk , który pozytywnie wpływa

Kuchnia w oparach
Pyszny satay z kurczaka 169

konkretnych składników, które w pełni oddają smak tego sosu. Znajdziecie tutaj kumin rzymski i brązową gorczycę oraz czerwoną pastę curry. Polecam użyć odfiletowanych udek z kurczaka, bo jest to mięso soczyste i idealne do sosów. Satay świetnie pasuje do ryżu, ale jeśli lubicie bulgur lub inną kaszę, będzie równie zadowoleni. Tak czy inaczej satay z kurczaka do smaczny obiad(...)gorczycy 450 ml kokosowego mleka ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 100 g szpinaku, świeżego sól do smaku 1 łyżka soku z limonki 2 łyżki oleju arachidowego orzeszki ziemne do posypania, opcjonalnie Mięso podziel na porcje i zrumień na oleju. Na drugiej patelni zrumień nasiona przypraw, a potem zgnieć w moździerzu. Dodaj przyprawy do mięsa, następnie curry, orzechowe masło, czosnek przeciśnięty przez praskę

codojedzenia
Roladki z kurczaka ze szparagami 364

rozpoczęty. Jako że do tej pory ze szparagów robiłam najczęściej zupę – krem, w tym sezonie postanowiłam przygotować coś bardziej oryginalnego i bardziej męskiego czyli szparagi w połączeniu z mięsem, a dokładniej z piersią z kurczaka. Wyszło mi pyszne dietetyczne danie, którego nie powstydziłabym się podczas uroczystego przyjęcia rodzinnego takiego jak chrzciny, komunia święta a nawet przyjęcie weselne. Potrawa smakuje(...)imprezę – wtedy najlepiej z dipem. Jako że użyłam szparagów zielonych, które są delikatniejsze w smaku i budowie, a jednocześnie bardziej wyraziste w kolorze, w połączeniu z jasnym mięsem z piersi kurczaka, udało mi się uzyskać ciekawy efekt wizualny. Zresztą oceńcie sami. Jeśli nie wiecie jak obierać szparagi albo jak długo szparagi gotować, to wszystko znajdziecie w przepisie. Składniki: pęczek

Mama z miasta
Kurczak w sosie czosnkowym 200

rzepakowego 6 ząbków czosnku 2-3 łyżki mąki pszennej Ok. 250 ml mleka Ok. 250 ml bulionu Sól i pieprz do smaku Jak przygotować kurczaka w sosie czosnkowym? Z mięsa z ćwiartek kurczaka ściągamy skórę i usuwamy kości, mięso kroimy w kawałki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zrumieniamy z obu stron na patelni, na mocno rozgrzanym oleju (np. rzepakowym(...)stopniowo bulion (uważając przy tym aby sos nie był za rzadki), zagotowujemy całość i zmniejszamy ogień. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Do lekko gotującego się sosu wkładamy wcześniej podsmażone mięso z kurczaka i wszystko razem gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut. Podajemy kurczaka w sosie czosnkowym z ulubionymi dodatkami, u mnie była to kasza bulgur i sałatka sezonowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z kurczakiem, brokułami i ziołami o nucie ostro miętowej (danie z woka) 227

łodygę na mniejsze kawałki tniemy, który z czosnkiem podsmażamy, następnie zamarynowane w sosie sojowym polędwiczki dokładamy. Różyczki wrzątkiem zalewamy, jak będą al dente to razem z ugotowanym makaronem do mięsa dokładamy. Ziół świeżych dużą ilość dodajemy, mieszamy i z płatkami serowymi zjadamy. Olej rzepakowy z papryką ostrą nadał daniu wyrazistości, a mięta świeżości.  Składniki: 1 świeży brokuł(...)czosnek. Następnie dodajemy brokuł, ale tylko pokrojoną łodygę (różyczek nie dodajemy!). Całość podsmażamy, kilka min, często mieszając. Dodajemy polędwiczki razem z sosem sojowym, wszystko razem smażymy, do momentu, aż mięso będzie miękkie. W tym samym czasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy na al dente, soli dodajemy mniej niż zawsze. Szczypiorek, miętę drobno siekamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy makaron, dużą

Moniki Smakołyki
Gołąbki. 155

wody 1 kostka rosołowa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Łopatkę zmielić. Ryż ugotować, zostawić do przestudzenia. Następnie dodać do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Dodać do mięsa z ryżem. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wymieszać. Kapustę włożyć(...)jednym liściu odkrajając od głąba. Ściągnięte liście ułożyć na talerzu i zostawić do przestudzenia. Następnie z liści odkroić zgrubienie, żeby lepiej się zawijały. Na brzegu każdego liścia ułożyć porcję mięsa z ryżem i zwijać gołąbki. (Najpierw tył, następnie boki i zwijamy do przodu. Podobnie jak krokiety :)) Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty. Następnie ułożyć dość ciasno gołąbki. Przygotować wodę

Agusiowe smakołyki
Schab nadziewany 183

żaroodpornym. -- Skład: schab ~1,6-1,8 kg, warzywa-mieszanka chińska 0,5-0,75 kg, rodzynki  1 szklanka 250 ml, smalec 1/3 kostki ~70 g, przyprawa do mięsa , sól... Mięso wyrównujemy nożem, odcinając zbędne kawałki na gulasz ~300-400 g, potem schab przekłuwamy nożem wzdłuż robiąc miejsce na rodzynki. -- Faszerujemy napełniając z dwóch stron, następnie solimy mięso

chleba naszego
Duszone polędwiczki wieprzowe 150

marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 0,5 pora 2 ziela angielskie 3 liście laurowe masło i mąka do zasmażki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: mięso umyj i pokrój na plastry, lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem na patelni rozgrzej olej i obsmaż na rumiano mięso w każdej strony w garnku umieść ziele ang i liść laurowy(...)także pokrojoną wedle uznania włoszczyznę przełóż do garnka usmażone mięso i zalej wodą niewiele ponad poziom składników duś na małym ogniu przez ok godzinę na koniec dopraw do smaku przyprawami, które lubisz i aby zagęścić sos, możesz dodać zasmażkę podawaj z ulubionymi dodatkami Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami 186

posiekanego kopru 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki śmietany 12% pieprz sól Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo młode ziemniaki koper Wykonanie: 1. Mięso umyć, zalać 2 litrami wody i zagotować. Powstałą przy gotowaniu pianę usunąć, gotować aż mięso będzie miękkie (po ugotowaniu mięso wyjąć). Po tym czasie do wywaru dodać pokrojoną w kostkę

Szalona Kuchnia Eweliny