mięso - 63110 przepisów (strona:974/4208)

Biała kiełbasa ze śliwkami i rozmarynem 113

dzień świąt.   Dobra biała kiełbasa   Najważniejszym elementem tego dania jest oczywiście dobra biała kiełbasa. Czyli taka która jest w naturalnym jelicie z dużą ilością mięsa i aromatycznymi przyprawami, o naturalnym składzie samo mięso i przyprawy. Taka właśnie jest kiełbasa biała wieprzowa NATURRINO (link) Najczęściejbiała kiełbasa kojarzy się właśnie ze świętami Wielkiejnocy(...)Natomiast ja przygotowuję ją okrągły rok, również na Boże Narodzenie. Biała kiełbasa ze śliwkami i rozmarynem kapitalnie sprawdzi się jako alternatywa dla długo pieczonych mięs lub jako danie uzupełniające świąteczny stół.   Wraz z firmą Sokołów życzymy Wam udanych świąt oraz dużo wolnego czasu, spędzonego w rodzinnym gronie. Biała kiełbasa ze śliwami

kuron.com.pl
Pierś kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami w cukinii na parze i surówka 181

Często mnie pytacie o propozycje obiadowe albo na kolację dla diabetyka. Zobaczcie, to jest idealny obiad dla osoby z cukrzycą. Chude mięso, w moim wydaniu pierś kurczaka i duuużo warzyw. Mało węglowodanów i dużo sycącego białka. Pierś kurczaka jest popularnym mięsem wśród osób będących na diecie. Jednak czy można ją przygotować tak, żeby jednocześnie było dietetycznie i smacznie? No pewnie(...)można! Taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja. Mięso przygotowałam na parze, a jako dodatek przygotowałam miskę chrupiących sałat z lekko słodkim dressingiem. Pierś kurczaka dosyć często się pojawia w moich propozycjach, które mam nadzieję nie są oczywiste i nudne. Na Waszą uwagę zasługują na przykład roladki z kurczaka faszerowane łososiem czy drobiowe roladki saltimbocca . Zresztą, sami poszperajcie w archiwum bloga

Dietolog
Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym 282

Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, płuczemy i kroimy w jednocentymetrowe plastry, które następnie lekko pobijamy tłuczkiem do mięsa Przygotowane mięso oprószamy solą, pieprzem, papryką w proszku i rozmarynem. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i obsmażamy każdy kawałek mięsa z obu stron na złoty kolor

Księga-Smaku
Menu na tydzień: Przedświąteczna dieta oczyszczająca 140

dotyczącymi jedzenia. Adwent na Wschodzie nazywany bywa Małym Postem, gdyż rygory żywieniowe, co można a czego jeść nie należy są mniejsze niż przed Wielkanocą, ale obowiązuje wstrzemięźliwość od jedzenia mięsa, czy nabiału. W Kościele rzymskim, post dawno już zniesiono, jednak w pokoleniu naszych rodziców żywa jest jeszcze pamięć ostrej głodówki poprzedzającej Boże Narodzenie. Obowiązywał zakaz jedzenia wyrobów mięsnych, jajek, nabiałów(...)pomidorowo-szafranowym sosie Czwartek: Marokańska zupa z bobu i rzepy Piątek: Hinduskie rybne krokiety Piszemy o postnych sprawach, bo obydwoje w Niedzielnym Kucharzu poczuliśmy potrzebę zrobienia menu lżejszego, bez mięsa, nie przeładowanego przyprawami, opartego o składniki zdrowe, o właściwościach oczyszczających organizm. Postanowiliśmy wyszukać zestaw postnych przepisów na okres przedświąteczny, żeby przygotować lepiej organizm na świąteczny wypas. Pomysł nie jest dyktowany

Niedzielny kucharz
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonymi pomidorami 196

ścinamy białą błonkę z jej boku. Kroimy w lekko ukośne plastry o grubości około 1 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów i przesmażamy na niej kawałki mięsa. Podczas smażenia oprószamy je delikatnie solą i pieprzem. Gdy polędwiczki będą rumiane z obydwu stron, dodajemy do nich zmiażdżony czosnek oraz sos sojowy. Po 2-3 minutach podlewamy je wodą, przykrywamy(...)przykrywką i dusimy przez 30 minut. Po tym czasie do mięsa wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez 5 minut. Do mięsa dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy aby uzyskać aksamitny sos. Doprawiamy całość solą i ostrą papryką. Podgrzewamy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki

Qchnia po prostu
Nuggetsy a'la KFC 478

jeśli ktoś lubi jedzenie typu fast food. W domu wszyscy lubimy, więc nie zawsze jadamy fit. W sumie to rzadko jadamy fit :)  Składniki na nuggetsy: * ok. 60 dkg mięsa z kurczaka np. z udek * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 3/4 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka czosnku granulowanego Mięso z kurczaka pokroiłam na drobniejsze kawałki(...)długości i 3 cm szerokości.  Wszystkie przyprawy wymieszałam ze sobą a następnie z mięsem z kurczaka i odstawiłam na ok. 1 godzinkę do lodówki.  Zrobiłam ciasto naleśnikowe: * 1 jajko * 1/2 szklanka mleka * mąka * 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne * 1/2 łyżeczka soli * płatki kukurydziane * olej Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą trzepaczki do jajek. Nie pisałam ile trzeba dać mąki

Pieprzyć z Fantazją
Rosół z kaczki 166

kaczce. Cebulę przekroić na pół i mocno ją opalić aby nabrała dymnego aromatu. Dodać do warzyw. Dołożyć listek laurowy i ziele angielskie. Całość zalać wodą tak, aby całe mięso i warzywa były przykryte. Garnek przykryć, włączyć palnik i na bardzo małym ogniu gotować przez około 2-3 godziny. Następnie wyjąć warzywa i kości a rosół przecedzić. Na tym etapie, jeśli(...)rosół wyszedł bardzo tłusty, można zebrać nieco tłuszczu z wierzchu zupy. Pozostałe na kościach mięso obrać a marchewkę pokroić. Rosół doprawić solą i pieprzem. Podawać gorący, z ugotowanym makaronem, marchewką i ewentualnie kawałkami mięsa z kaczki

My simple kitchen
Pomysł na kotlety z kurczaka i komosy ryżowej 117

Pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu. Mięsa i kaszy. W tym przypadku była to komosa ryżowa i mięso pozostałe z pieczonego kurczaka. Do pozostałości z obiadu dodałam startą cukinię. Starłam ją na tarce o dużych oczkach, lekko posoliłam i zostawiłam, aby puściła sok. Odciśniętą z nadmiaru soku wymieszałam z komosą ryżową (ok. szklanki ugotowanej) oraz posiekanym mięsem (również ok. szklanki

Kucharzyca
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 163

było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko. Również smażone w całości, a następnie(...)zapieczone w piekarniku piersi kurczaka wyszły pyszne i soczyste. Nie wiem czy to kwestia samego mięsa, czy jednak nowego sprzętu, ale dawno już nie jadłam tak soczystej piersi. Oczywiście z przyzwyczajenia podsmażone piersi przełożyłam do naczynia do zapiekana. Pod koniec zorientowałam się, że zabieg ten był zbędny, gdyż patelnia nadaje się do tego celu idealnie… Cóż, następnym razem już

Smaki Na Talerzu
POTRAWKA Z KURCZAKA Z ROSOŁU 90

Przyrządzenie potrawki z kurczaka to doskonały pomysł na wykorzystanie pozostałego z obiadu rosołu i mięsa. Prosty, szybki, smaczny i tani obiad. W większości domów w niedzielę na obiad gości rosół a w poniedziałek przerabiamy go na pomidorówkę. Jednak ja bardzo często przyrządzam tą właśnie potrawkę, uwielbiana przez moją rodzinę :) Składniki: * 3 łyżki masła * 2 łyżki mąki * 2 szklanki rosołu * pół(...)szklanki śmietanki 12% * 3 żółtka * sok z połowy cytryny * około 1 łyżki cukru Dodatkowo drobno pokrojona marchewka i mięso z rosołu. wykonanie: W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić z tego zasmażkę. Następnie wlać rosół, wsypać cukier i dodać sok z cytryny, zagotować co chwilę mieszając. W szklance wymieszać śmietanę z żółtkami. Przygotowaną zawiesinę wlać do sosu, wymieszać

Zrób to smacznie
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 120

było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko. Również smażone w całości, a następnie(...)zapieczone w piekarniku piersi kurczaka wyszły pyszne i soczyste. Nie wiem czy to kwestia samego mięsa, czy jednak nowego sprzętu, ale dawno już nie jadłam tak soczystej piersi. Oczywiście z przyzwyczajenia podsmażone piersi przełożyłam do naczynia do zapiekana. Pod koniec zorientowałam się, że zabieg ten był zbędny, gdyż patelnia nadaje się do tego celu idealnie… Cóż, następnym razem już

Smaki Na Talerzu
Schab duszony w sosie cebulowym 195

także do różnych kluseczek. składniki: 800 g schabu 450 g cebuli ok 800 ml gorącej wody sól,pieprz 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku olej lub smalec do podsmażenia mięsa Schab pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę. Na odobinie oleju lub smalcu obsmażyć z obu stron plastry(...)schabu. Przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Dodać pokrojoną cebulę oraz 2 listki laurowe i majeranek. Całość dusić aż mięso bedzie miękkie. Gdy mięsko będzie już miękkie plastry schabu przełożyć na talerz. Wyłowić listki laurowe a wywar z cebulą zmiksować blenderem aby go zagęścić. Sos można zmiksować niedokładnie pozostawiając kawałki cebuli lub całkowicie na gładko, wedle uznania.  Jeśli

Monia miesza i gotuje
Kotlety z indyka z pieczarkami 167

Składniki: 1 kg mięsa z udźca indyka 150 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki (około 1/2 szklanki) 3 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku sól, pieprz czarny bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób wykonania: Umyte i osuszone mięso mielimy. Kajzerkę zalewamy mlekiem i moczymy około 15 minut aby namiękła. Cebulę(...)pieczarkami i smażymy od czasu do czasu mieszając. Podczas smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Gdy cebula będzie szklista a woda z pieczarek odparuje odstawiamy do wystygnięcia. Do mięsa dodajemy jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę oraz cebulę z pieczarkami. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie wyrabiamy ręką jednolitą masę. Kotlety formujemy zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi a następnie obtaczamy

Qchnia po prostu
Polędwiczka z sosem pieczeniowym pomarańczowo-żurawinowym 125

wędlina zawsze smakuje znakomicie, a zbliżające się święta są najlepsza okazją, aby zagościła na naszych stołach. Dzisiaj propozycja przedświąteczna na polędwicę z sosem pieczeniowym z nutą pomarańczy i żurawiny. Mięso wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Sos świetnie je uzupełnia.  Przy okazji chciałam Was zachęcić do zajrzenia na stronę Ambition ( klik ), gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów(...)duża polędwiczka wieprzowa po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu  2 łyżki majeranku 1 ząbek czosnku 1 szklanka wody 250 ml soku pomarańczowego 2 łyżki konfitury żurawinowej do mięs Przygotowanie: Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz obtaczamy w majeranku. Odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Polędwiczkę obsmażamy  z każdej strony na głębokiej patelni. Kiedy polędwica

Bon appetit mon amie