mięso - 63110 przepisów (strona:980/4208)

Rosół polski z pielmieniami, czyli kulinarna wyprawa do źródeł oryginalnego smaku 152

szpondrem i włoszczyzną pieczemy w piekarniku (180 stopni) około 1 godzinę, po czym wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 3 godzin. Następnie wyjmujemy mięso i dokładnie studzimy. Do gotującego się wywaru dodajemy liście kapusty, śliwki oraz zioła i sok z limonki. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy(...)niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut.  Przystępujemy do przygotowania farszu na pielmieni. W tym celu obieramy z kości wystudzone mięso i przepuszczamy je przez maszynkę lub siekamy bardzo drobno. Farsz na pielmieni doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę wywaru i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie

Kulinarne przygody Gatity
Kiełbasa z orzechem włoskim 205

czosnek świeży 2 g/kg -kolendra mielona 1,5 g/kg -woda 300 ml dodana podczas dodania przypraw -jelita wieprzowe 28-30+ do kiełbasy podpiekanej podsuszanej proponuje 30-32 WYKONANIE Kupione mięso kroimy do peklowania łopatkę pierwsza klasa dajemy docelowo jak podane wyżej resztę mięsa w większą kostkę około 3 cm. Każdy rodzaj w osobnych pojemnikach. Czas peklowania(...)czasie mięso rozdrabniamy dodajemy wodę i wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita dość ściśle i odwieszamy o osadzenia w przewiewnym pomieszczeniu na 3 godz. Następnie kiełbasę osuszamy w wędzarni w temp. 35-45 st. do momenty aż powierzchnia jelit będzie sucha. Teraz wędzimy 3-3,5 godz. w temp. 50-60 st. Kiełbasę podpiekaną podpiekamy w temp

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
KRUCHE PIEROŻKI BBQ Z KURCZAKIEM 140

Olej rzepakowy do smażenia 4 łyżki ketchupu pikantnego 4 łyżki sosu bbq 15 dag sera żółtego tartego 1 jajka PRZYGOTOWANIE:    Filety z kurczaka mielę w maszynce do mięsa lub malakserze. Papryki myję i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodaję mięso. Doprawiam smażę na rumiano. Dodaję paprykę. Całość mieszam. Cebulę obieram, kroję w kostkę dodaję do mięsa

Gotowanie Patki
Makaron z mięsem mielonym z patelni 123

słodka papryka oregano bazylia sól morska, pieprz kilka listków świeżej bazylii Cebule kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się podsmaży dodajemy mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do czasu aż mięso straci różowy kolor. Dodajemy pomidory wraz zalewą oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy mieloną słodką i ostrą papryką, oregano, bazylią oraz

Smaki Na Talerzu
pollo al ajillo​ 217

Kolejny przepis tyle banalny, co smaczny. Można poćwiartować całego kurczaka, razem z kośćmi. My zwykle używamy tylko wyfiletowanego, ciemnego mięsa… Należy sprawdzić, co komu bardziej pasuje. Składniki: 1 ćwiartka kurczaka na dorosłą osobę (albo 1kg całego kurczaka na 4 dorosłe osoby) 2 duże główki czosnku (rozebrane na ząbki, obrane ze skórki) 1 kieliszek białego wina oliwa z oliwek natka(...)pietruszki (posiekana) mielony pieprz sól Mięso osolić i opieprzyć. Na patelni rozgrzać sporo oliwy, kiedy się rozgrzeje, zezłocić na niej czosnek pilnująć, żeby go nie przypalić. Zdjąć z patelni i odłozyć do miseczki. Na tej samej patelni zarumienić kurczaka – jeżeli smażymy partiami, zrumienione mięso odkładać na bok i smażyć kolejną porcję. Kiedy cały kurczak jest już ładnie rumiany, włożyć

stajnia gołębie od kuchni
Chili con carne 143

mięsa wieprzowego (może być pół na pół z wołowym) 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 lampka wina czerwonego pół puszki kukurydzy 2 marchewki 2 ząbki czosnku 5 pomidorów smalec do smażenia listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz chili oregano hyzop bazylia natka pietruszki W głębokiej patelni lub rondlu rozpuszczamy tłuszcz. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę(...)podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mięso również pokrojone w kostkę, smażymy aż do odparowania płynu po czym gasimy najpierw winem a następnie dodajemy dodajemy do niego pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę i marchewkę pokrojoną w drobną kostkę oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu często mieszając aż mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy fasolę i kukurydzę i gotujemy

Gotowanie jest łatwe
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami 189

tani, rodzinny obiad. Krokiety są proste w przygotowaniu, choć może nieco pracochłonne. Składają się z ciasta z gotowanym ziemniaków i farszu pieczarkowego (ale może to by również farsz z mięsa czy szpinaku albo kapusty kiszonej). Są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. Obiad nie musi składać się ze sztuki mięsa i góry ziemniaków, aby był treściwy(...)smaczny. Takie bezmięsne krokieciki powinny zasmakować nawet zdeklarowanym mięsożercom. Ewentualnie można je również jako dodatek do jakiegoś mięsa. Krokiety podałam z sosem pieczarkowym. Będzie do nich pasował również sos pieczeniowy czy koperkowy albo barszczyk czerwony. [embed]https://youtu.be/1iI8a3iIfag[/embed] Składniki na krokiety ziemniaczane z pieczarkami (około 10 sztuk) 800 g ziemniaków 2 łyżki masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół

e-PrzepisyKulinarne
serowe frykadelki 144

zrobiłam moim dzieciakom takie serowe frykadelki. Konsystencją wyszły bardzo podobnie do nuggetsów z McDonalda. Serek jest wyraźnie wyczuwalny, przez co nie smakują jak zwykłe mielone.  Składniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego 100 g serka topionego bez dodatków 3 kromki weka 2-3 łyżki kaszy manny jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz  bułka tarta olej do smażenia Mięso rozdrobnić(...)blenderem na papkę. Weka namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Dodać do mięsa. Dodać kaszę mannę, serek topiony, starty czosnek i przyprawić. Masa będzie dość kleista dlatego przed formowaniem kotlecików ręce trzeba zmoczyć zimną wodą. Lepić kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż będą miały złoty kolor

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Poniedziałek: Kurczak alla cacciatora 134

łyżki oliwy. Udka i pałki osusz ręcznikiem papierowym, posól i popieprz. Połóż na mocno rozgrzanej patelni (udka skórą do dołu). Smaż 3-4 minuty lub do momentu aż mięso się przyrumieni. Po tym czasie odwróć na drugą stronę. Smaż kolejne 3 minuty. Krok 2 Zdejm kurczaka z patelni i wylej na nią szklankę wina. Drewnianą szpatułką zeskrob z dna naczynia(...)wszystkie przypalone kawałki mięsa. Gotuj 5 minut aż wino niemal zupełnie wyparuje. Krok 3 W międzyczasie drobno posiekaj cebulę, wlej na patelnię 2 łyżki oleju i wysyp na niego cebulę. Zamieszaj i smaż przez 6-8 minut aż zmięknie. Pod koniec dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż 2 minuty. Krok 4 Przełóż kurczaka z powrotem na patelnię, dodaj łyżeczkę przecieru pomidorego

Niedzielny kucharz
Nowe jesienne menu - Stekówka - steki i burgery 142

czyli struś, rukola, chorizo, marynowana dynia i sos majonezowy (po prawo) Struś w karcie Stekówki to już norma i bardzo mnie to cieszy, bo to mało znane i niedocenione mięso, które ma szereg zalet i niesamowity smak. W połączeniu z marynowaną dynią o słodkim, octowym posmaku i pikantnym chorizo sprawdza się znakomicie. To na pewno propozycja godna uwagi, dla szukających(...)klasykę to postawcie na jajo-burgera, bo na pewno się nie zawiedziecie! Jest w nim wszystko, czego trzeba, by Wasze buźki wprost eksplodowały smakiem! Gdy tylko wgryziecie się w mięso to będziecie oczarowani. Szef kuchni nie chciał zdradzić mi z jakiej części krowy robią burgery, ale są one niesamowite! Przysięgam, że nigdy nie jadłam bardziej soczystego i lepiej przyprawionego kawałka

Cooking Monster
Drugie Dno Nowogrodzka – recenzja multitapu 123

temu trunkowi. Musi być solidnie i syto, żeby zrobić sobie dobry podkład. Jest oczywiście wersja vege, ale 3 piwa = sznycel a nie 3 piwa = vege sałatka, więc idziemy w mięso. DD Nowogrodzka specjalizuje się w burgerach i pampuchach, czyli bao burgerach. Zamawiamy więc Burger Mango (z 200 g wołowiny, dużą ilością pomidora i lekko pikantną salsą z mango, kolendry(...)wołowiną, grillowanym boczkiem, serem i krążkami cebulowymi). Przychodzą ze sztućcami, bo są nieco zbyt duże, żeby złapać je w łapkę i zjeść jak kanapkę. Atutem tutejszej kuchni jest mięso – nie jest za bardzo zjarane. Doprawiono je w takim stopniu solą i pieprzem, żeby można było poczuć smak mięsa. Wersja z mango miała super salsę a BBQ był bardziej

Ugotowane pozamiatane
Azjatycki rosół wołowy 129

łyżki białego sezamu Sól, pieprz do smaku Do podania: ½ opakowania ugotowanego makaronu nitki Jajka ugotowane na półtwardo (z płynnym żółtkiem) Talarki pora Świeża kolendra Słupki czerwonej papryki Sposób przygotowania: Mięso myjemy, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy warzywa- obraną marchewkę, pietruszkę oraz pora. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, można również użyć wolnowara lub jak ja- skorzystać(...)urządzenia wielofunkcyjnego (ustawiłam program slow cook 95⁰C na 2 godziny). Gotowy wywar przecedzamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Mięso obieramy i ponownie dodajemy do rosołu. W trakcie gotowania wywaru przygotowujemy także makaron- gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz jajka- te wkładamy do gotującej wody i wyciągamy po upływie 5 minut. Na miseczkach układamy porcję

Kuchnia w czekoladzie
Kiełbasa boczkowa 265

gałka muszkatołowa 0,5 /kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -woda 300 ml  boczku + 100 ml do golonki -osłonki białkowe rozmiar 55-65 fi WYKONANIE Kupione mięso kroimy i peklujemy czas 48 godz. w temperaturze 4-8 st. Boczek kroimy docelowo w kostkę 3 cm. Golonkę w kostkę do peklowania. Po tym czasie do boczku dodajemy wodę i wszystkie(...)przyprawy i dokładnie mieszamy. Golonkę mielimy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości, łączymy oba mięsa i bardzo dokładnie mieszamy aż mięso będzie się dobrze kleić. Napełniamy osłonki i odstawiamy do osadzenia na 12 godz, w chłodnym pomieszczeniu.Na dwie godz. wieszamy w pokojowej temp. Następnie osuszamy w wędzarni w temp. 35-40 st. około 60 min .Teraz możemy zacząć wędzić. Wędzenie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kurczak w klasycznej, włoskiej marynacie (z octem balsamicznym i czosnkiem)... 95

Przepis  Today Food . Składniki: (na zamarinowanie 2 pojedynczych piersi z kurczaka, czyli okolice 500g mięsa) 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki octu balsamicznego 1 duży zabek czosnku, posiekany  1 łyżka posiekanej drobno świeżej pietruszki, lub 1 łyżeczka suszonej 1 łyżka posiekanej drobno świeżej bazylii, lub 1 łyżeczka suszonej 1/2 łyżeczki płatków chilli Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w sporej misce(...)zużycia. Przechowuj w lodówce, jeśli planujesz zużyć do 24 godzin. Można zamrażać - całość wystarczy wrzucić do plastikowej torby, a przed użyciem (na 24 godziny) rozmrozić w lodówce. Zamarynowane mięso można grillować, smażyć na patelni, lub upiec w piekarniku (180stC), a czas będzie zależał od tego, jak potniemy mięso przed przygotowaniem

Lejdi of the house
Sałatka ze smażonym serem 101

który wygotuje się podczas przygotowania. Moi ulubieńcy czyli pasty przyprawowe. Na zdjęciu widzicie dwie z nich – łagodną mild curry i średnio pikantną tikka masala. Używałam ich do marynowania mięsa lub ryb, dodatek do sosu (łączę je z sosem pomidorowym lub przygotowuję sos na bazie mleczka kokosowego), idealnie sprawdzają się jako marynata do grilla. Zobaczycie na blogu jeszcze wiele potraw(...)wykorzystaniem tych past. To jedne z najciekawszych produktów z gamy Patak’s. Mango chutney to słodko-ostry sos, idealny dodatek do pieczonych mięs, kanapek, wytrawnych potraw. Bardzo polubiłam pikle czosnkowe, które podaję podobnie jak mango chutney do mięsa, ale idealnie smakowały także z plackami z cukinii. Uwielbiam takie zestawienia smaków. A na koniec kilka nowości które już za kilka

nietylkopasta.pl