mięso - 63110 przepisów (strona:975/4208)

Pieczona gęś 131

Gęś w dzisiejszych czasach jest mięsem  luksusowym. Cena wręcz zawrotna, więc nie jest to danie codzienne, a wręcz od święta. Ja zakupiłam połówkę takiej gęsi. Jeżeli chodzi o pieczenie całej gęsi, warto wiedzieć, że odstające nogi i skrzydła muszą być przymocowane do tuszki, ponieważ w pieczeniu łatwo wysychają i się szybko przypiekają. Końcówki skrzydeł można po prostu odciąć(...)niewielką ilością gorącej wody lub bulionu. Wierzch polać gorącym tłuszczem, np. smalcem, wstawić do nagrzanego piekarnika (220°) Piec 3-4 godziny, w zależności od wielkości gęsi, aż do miękkości mięsa. Pamiętać o częstym polewaniu mięsa powstałym wywarem. Ja podałam z duszona kiszona kapustą. Kapustę gotowałam w garnku firmy  Ambition

Kulinarne przemyslenia
Sałatka królewska 2180

żółtego sera (u mnie cheddar) 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 2-3 łyżki majonezu szczypta granulowanego czosnku sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błonek. Następnie kroimy na paseczki i umieszczamy w misce. Mięso skrapiamy sosem sojowym, oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą oraz doprawiamy solą (uwaga! sos sojowy jest słony) oraz pieprzem. Mieszamy(...)Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy na nim mięso. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w grubą kostkę. Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w kostkę (warto pozostawić go na sicie, a następnie osuszyć dodatkowo ręcznikiem papierowym). Seler konserwowy osączamy z zalewy (lekko można jeszcze odcisnąć nadmiar

Smaki Na Talerzu
Frittata ze szpinakiem i mozzarellą 99

lekkie śniadanie lub kolację. Samo przygotowanie jest bardzo proste i warto czasami zrobić przyjemność bliskiej osobie, serwując jej pyszny posiłek. Frittata to włoskie danie z jajek z dodatkiem mięsa, serów i warzyw, przypomina dużego i bardziej bogatego omleta. Powinno się ją smażyć cały czas na małej mocy palnika i pod koniec wykorzystując duży talerz lub pokrywkę obrócić, ale ja raczej(...)frittaty mogą być dowolne, ale podstawa to dobrej jakości jajka od kur z wolnego chowu. Frittatę czasami nazywam sprzątaczką lodówki, gdyż często trafiają do niej jeszcze dobre końcówki warzyw, mięsa lub serów. Tym razem u mnie frittata była bez mięsa. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na frittatę ze szpinakiem i mozzarellą: średnia cukinia papryka 4 - 5 mięsistych

Kuchcik gotuje
steki z ligawy cielęcej, z sosem holenderskim 458

Składniki: po dwa steki na każdą osobę sól pieprz oliwa z oliwek masło sos holenderski Przygotować sos holenderski, zostawić nad gorącą wodą. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, włożyć mięso. Zrumienić z każdej strony (w sumie 3 – 4 minuty z każdej, obracając ze dwa razy). Solić i pieprzyć już zrumienione. Na koniec włożyć kawałek masła i przechyliwszy patelnię, polewać(...)mięso. Zdjąć z ognia. Ułożyć mięso na talerzach, polać sosem, podawać

stajnia gołębie od kuchni
Czwartek: Kurczak w kuskusie i jarmużu 108

się nieograniczony. Gotuje zdrowe, pełne protein, energetyczne dania, które są przy tym niesamowicie proste. Taki jest kurczak z kuskusem, gotowy w pół godziny. Tajemnica smakowitości polega na tym, że mięso najpierw jest obsmażane na złoto na mocnym ogniu, a potem dochodzi, razem z kuskusem, położone na wierzchu, nasycając się parą i smakami innych składników. W oryginalnym przepisie są filety(...)udek, które można zastąpić filetami z piersi, albo indykiem. Naszym zdaniem udka są najlepsze, gdyż składają się z różnych rodzajów mięsa. Pamiętajcie przy tym, że muszą to być udka bez kości. Udka z kostkami też byłyby świetne, pod dwoma jednakże warunkami: trzeba byłoby je najpierw obsmażać co najmniej z kwadrans, a potem dusić też około 30 minut. Kto ma czas

Niedzielny kucharz
Klopsiki w sosie śmietanowo musztardowym 212

zakochać w niektórych rzeczach lub gadżetach. Znajdziecie tam meble, oświetlenie oraz sporo produktów do wyposażenia wnętrz, kuchni, łazienki jak i całego domu.  Składniki: Klopsiki: około 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula  2 ząbki czosnku 1 jajko surowe 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy dijon 0,5 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)smażenia 4 gniazda makaronu tagliatelle mąka do obtaczania Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju. Do mięsa  mielonego przełożyć zrumienioną cebulkę dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Z mięsa uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące i podsmażyć z wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Klopsiki zalać

Ala piecze i gotuje
Pstrąg nie tylko w górach. Podpowiadamy, jak i gdzie kupić najlepszą rybę 126

Pstrąg to prawdziwy rarytas. Jego delikatne, białe i chude mięso smakuje naprawdę wszystkim. Najwięksi amatorzy na smażonego pstrąga jeżdżą w góry, jednak nie tylko w Tatrach można zjeść naprawdę dobrą, świeżą rybę. Dlaczego warto jadać pstrąga nie tylko na wakacyjnym wypadzie i gdzie można go znaleźć w miejskiej dżungli? Pstrąg hodowlany i pstrąg dziki Pstrągi to jedne z najbardziej znanych(...)Zdrowy pstrąg hodowlany Pstrągi z hodowli w Polsce są bardzo dobrej jakości. Nie są karmione w sposób sztuczny, czyli tuczone – możesz to poznać po tym, że zawsze mają chude mięso o odpowiedniej strukturze. Na dodatek Hodowcy dbają o to, by w stawie nie znajdowało się zbyt wiele ryb, dzięki czemu mają one odpowiednią przestrzeń do rozwoju. Rosną powoli, nie nabierają

Codogara
ZAPIEKANE PULPECIKI Z PIECZARKAMI 142

bardzo dużo sposobów. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pulpeciki z pieczarkami zapiekane w piekarniku. Przepis ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu,  a efekt końcowy wyśmienity. SKŁADNIKI: Pulpety: - mięso mielone  (wieprzowo-wołowe 500g) - jajko - bułka tarta (3 łyżki) - cebula (1 duża) - sól (1 łyżeczka) - pieprz (1/2 łyżeczki)) - olej do smażenia Sos: - mleko (300 ml.) - mąka (2 łyżki) - sól(...)łyżeczki) - pieprz (około 1/2 łyżeczki) - gałka muszkatołowa (około 1/4 łyżeczki) - parmezan (120 g) - pieczarki (200 g) WYKONANIE: 👌  jedną dużą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. 👌  do mięsa mielonego przekładamy usmażoną cebulę, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i dobrze mieszamy. 👌  z wymieszanego mięsa mielonego lepimy kulki w kształcie orzecha włoskiego i obsmażamy je z obydwu stron. Usmażone

RITA food channel
Spaghetti bolognese z papryką 184

Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz tego, bogata jest w witaminę A i E oraz wspomaga układ krążenia. Przepis oraz liste potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo –wieprzowego 500 ml passaty lub dwie puszki(...)Olej do smażenia Przepis na spaghetti bolognese z papryką Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu Gdy mięso zmieni kolor, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią. Smaż przez 10 minut na wolnym ogniu. Dodaj pomidory i smaż aż sos się zredukuje. Podawaj z ugotowanym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Imprezowa przekąska z tortilli 701

Imprezowa przekąska z tortilli Prosta i przepyszna przekąska, którą z pewnością pokochają wszyscy goście na przyjęciu. Rożki z tortilli faszerowane mięsem mielonym i warzywami oraz zapiekane z żółtym serem i podane z rewelacyjnym domowym sosem czosnkowym to danie, któremu ciężko się oprzeć!     Składniki: 5 placków z tortilli (Mogą być kupne lub domowe PRZEPIS TUTAJ ) 300 g wieprzowego mięsa(...)łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ ***       *** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy czosnek, mieszamy. Dokładamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, chili i oregano, podsmażamy *** ***Dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory (lub pomidory z puszki) oraz paprykę i podlewamy lekko bulionem *** *** Potrawę dusimy pod przykryciem przez około

Blog z Apetytem
Chrzanowa pasta z wędzonej makreli 167

swojej kuchni? Zajrzyj tutaj . Przepis – Chrzanowa pasta z wędzonej makreli Nasz przepis zaczynamy od zdjęcia z skóry z naszych wędzonych makreli. Powinna ona bez problemów odejść od mięsa ryby. Oddzielamy mięso od szkieletu na przykład widelcem i wybieramy większe ości kuchennymi cęgami. Ja wszystko robię jednak rękoma wygodniej i szybciej. Mięso makreli nieco rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Następnie

Kuchennyviral.pl
Danie Jednogarnkowe 3 składnikowe 138

łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 2 łyżki orygano 1 łyżka Bazyli 1 łyżka czosnku Olej rzepakowy do smazenia PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję, kroję w kostkę. Mięso doprawiam dokładnie.  Na patelni rozgrzewamy olej ,przekładam mięso, smażę na rumiano na średnim ogniu że wszystkich stron. Następnie natkę pietruszki drobno siekam. Dodaję do mięsa. Dodaję umyty szpinak. Całość smażę

Gotowanie Patki
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo - brokułowym 123

Składniki: 500 g mięsa z udźca kurczaka (lub piersi z kurczaka) 1 brokuł 2 ząbki czosnku 400 g śmietanki 30% 2 łyżki posiekanego koperku 130 g sera feta 250 g makaronu (np. świderki) 3 łyżki oleju sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kurczaka kroimy w małą kostkę i wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy mięso(...)wszystkich stron od czasu do czasu mieszając. Do mięsa dodajemy podzielony na różyczki brokuł oraz czosnek pokrojony w plasterki.  Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut.  Po tym czasie dodajemy śmietankę oraz fetę rozdrobnioną na kawałki. Podgrzewamy do momentu aż kawałki sera się rozpuszczą.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente a następnie odcedzamy

Qchnia po prostu
Rolady w sosie grzybowym 127

łyżki oliwy z oliwek mąka pszenna sól, pieprz Łopatkę wieprzową kroimy na kotlety o grubości około 1,5 cm i rozbijamy je tłuczkiem lub siekaczem do kotletów. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą i pieprzem. Na środek każdego z nich kładziemy po 2-3 suszone pomidory (w zależności od wielkości kawałka mięsa). Kotlety wraz z pomidorami zwijamy w rolady i spinamy(...)wykałaczką. Rolady obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Obsmażone rolady zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem grzybowym i dusimy 30 minut. Po tym czasie mięso doprawiamy sosem rybnym, sosem sojowym, solą i pieprzem i dusimy kolejne 15 minut. Sos finalnie jest dobrze zagęszczony. Do smaku dodajemy masło i podajemy z gorącymi ziemniaczkami i surówką. Smacznego :) Wioleta

MamaOskarka
Zupa potrawkowa 113

Zostaje Wam czasami mięso drobiowe z rosołu lub pieczeni? Tak jak my, nie lubicie marnować jedzenia? Jeśli tak, to ta zupa na stałe zagości na waszych stołach. Składniki 500 g pieczonego kurczaka (może być gotowany) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1 szklanka mrożonego groszku 1/2 małego kalafiora 1,2 litra bulionu drobiowego(...)passaty pomidorowej 5 łyżek ryżu 1 łyżka suszonego lubczyku cukier sól, pieprz Przygotowanie Mięso oddzielamy od kości. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka. Kalafior dzielimy na różyczki. Mięso, jarzyny, por, różyczki, groszek przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 min od momentu zawrzenia. Następnie dodajemy passatę pomidorową, lubczyk, ryż i gotujemy do jego

R'n'G Kitchen