Składniki: 700 g mięsa z udźca indyka 1 cukinia 2 cebule 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz ziołowy 4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju z suszonych pomidorów) Sposób wykonania: Mięso mielimy w maszynce. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy pokrojoną(...)mieszając. Gdy będzie czuć intensywny zapach rozgrzanych ziół dodajemy startą na dużych oczkach cukinię i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut. Składniki z patelni studzimy a następnie dokładamy do mięsa. Dodajemy jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrabiamy masę dłońmi przez parę minut, tak aby wszystkie składniki równomiernie się przemieszały. Zwilżamy dłonie zimną wodę i formujemy płaskie kotleciki. Na patelni
Qchnia po prostuząbki czosnku łyżka oleju sezamowego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego łyżka wódki 1/3 kapusty pekińskiej 90 g suszonych grzybów mun 100g pędów bambusa natka pietruszki lub kolendra Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy i marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem wódki przez 30 minut.. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Pozostawiamy na kilka minut. Na oleju sezamowym przesmażamy przeciśnięty przez(...)praskę czosnek i imbir. Dodajemy pokrojone w paski mięso i przesmażamy. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy odsączone grzyby mun, bambusa i poszatkowana w paski kapustę pekińską. Dodajemy pół szklanki wody z moczenia grzybów i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta będzie poł twarda i sprężysta. Serwujemy posypane kolendrą lub pietruszka w towarzystwie ryżu lub makaronu ryżowego
Pyry na Gazkażdym razie, jak zwał, tak zwał…ważne, że pysznie wyszło, basta! Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 2 cebule 1/2 szklanki ketchupu od Folwark sól, pieprz Przygotowanie K Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Całość oprószamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ketchup, obtaczamy mięso i odstawiamy na kilka godzin
R'n'G KitchenPyszne skrzydełka z grilla w bardzo prostej glazurze na bazie oleju i masła, która wspaniałe nawilża mięso, chroniąc przed wysuszeniem. Dzięki temu będzie soczyste i aromatyczne. Przepis na te skrzydełka z grilla podpatrzyliśmy u Marthy Steward, ale trochę go zmodyfikowaliśmy, dodając od siebie miód i cytrynę. To danie równie dobrze jak z grilla wychodzi z piekarnika. Grillowane skrzydełka w domu(...)pół godziny. Na koniec dodaj do marynaty miód i cytrynę, wymieszaj i jeszcze raz posmaruj skrzydełka z obydwu stron. Grilluj odwracając skrzydełka, aż glazura ładnie się skarmelizuje (czyli przypiecze). Mięso a la grill z piekarnika Ta glazura do skrzydełek doskonale nadaje się także do mięsa pieczonego w piekarniku. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Smaruj glazurą co 10 minut odwracając skrzydełka
Niedzielny kucharzsycący obiad. Od kiedy polubiłam się z przyprawą curry dodaję ją do wielu potraw w tym także do zup. Tak też powstała moja zupa tajska. Dodałam dużo warzyw, trochę mięsa, mleczko kokosowe oraz dużo curry. Rodzina się nią zachwycała. Spróbujcie i oceńcie sami;) Składniki (4-6 porcji): Na bulion - 2-3 marchewki - pietruszka - pół selera - 1 por - 2 liście laurowe(...)wodą i gotujemy aż nie zmiękną. Cebulę oraz czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki. Tak samo kroimy paprykę. Mięso oraz paprykę dodajemy do cebulki. Całość podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz przyprawą curry. Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy je do naszego bulionu. Gotujemy chwilę. Wlewamy mleczko kokosowe. Przyprawiamy
Health-Fit-Lifepieczarkami, to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Można je zrobić w niecałe 20 minut, w trakcie gotowania ziemniaków, które będą dodatkiem do nich. Ważne aby nie dusić mięsa zbyt długo ponieważ polędwiczki ,,nie lubią " tego, robią się twarde. Do mojej potrawy dodałam sporo majeranku i mocno czuć go w smaku sosu, jeśli nie lubicie tego zioła(...)suszonego majeranku 1 łyżka gęstej śmietany 22 % 2 płaskie łyżeczki mąki (opcjonalnie) 1 szkl. mocnego bulionu 1 łyżka oleju do smażenia sól, pieprz czarny, mielona kolendra do smaku Przygotowanie: Mięso pokroić na 1 cm plastry, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na talerz. Dodać
Codziennik Kuchennykapusty kiszonej, 30g suszonych grzybów, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, ½ pęczka koperku, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka kroję na porcje. Mięso przekładam do garnka razem z kapustą kiszoną. Dodaję suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Całość zalewam wodą, tak by kapusta i mięso były zanurzone. Gotuję około 30 minut(...)Cebulę kroję w kostkę. Na oliwie szklę cebulę. Cebulę dodaję do kapusty razem z posiekanym koperkiem. Kapustę i żeberka duszę na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasitajemniczy dodatek. Składniki 500 g łopatki wieprzowej 2 duże cebule 6 ząbków czosnku bułka tarta 1 jajko 1/4 łyżeczki maggi mąka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie M Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, na dużych oczkach. Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, na dużych oczkach. Cebule kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem
R'n'G Kitchenpuszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia *** Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę oprószamy przyprawami i smażymy na patelni, ciągle mieszając, aż mięso straci surowy wygląd *** *** Do mięsa dodajemy liście szpinaku i wszystko podsmażamy razem przez kilka minut – do momentu, aż liście zwiędną. Patelnie zdejmujmy z kuchenki i odkładamy(...)osobnej miseczce mieszamy ze sobą ser feta i jogurt naturalny *** *** Ser z jogurtem dodajemy do mięsa i wszystko razem dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy i przez chwile całość razem dusimy *** *** Pomidory miksujemy na gładką masę, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze
Blog z ApetytemSkładniki: -1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wyszło mi z tego 15 roladek) -15 cienkich plastrów boczku -15 plasterków sera żóltego o szerokości 2 cm. -sól -pieprz -majeranek -czosnek suszony -2 bułki -jajko Sposób przygotowania: Bułki namaczamy w wodzie. Do miski wrzucamy mięso mielone, odsączone bułki, jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżką mięso, rozgniatamy na całej dłoni
Magia jedzenia.Duszona wieprzowina w pysznym, aromatycznym pieczarkowym sosie to kolejna propozycja na prosty, ale smaczny i pożywny obiad. Kruche plastry mięsa zatopione w gęstym, pieczarkowym sosie dają nam klasyczne danie kuchni polskiej. Składniki: 600-700 g schabu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek sól pieprz ziołowy ziele angielskie liść laurowy śmietana ukwaszona 18% 1 łyżka mąki do zaciągnięcia(...)sosu masło klarowane Wykonanie: Mięso kroimy na 1 cm plastry delikatnie rozbijamy. Nacieramy solą i pieprzem ziołowym i smażymy na klarowanym maśle z obu stron do delikatnego zrumienienia. Następnie przekładamy na talerz, a na patelnie przekładamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę, po czym dodajemy pokrojone pieczarki. Ponownie smażymy całość chwilę, a następnie przekładamy na patelnię plastry
Walijskie Pichceniewieprzowej pokrojonej z małe kawałki po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki 1 cebula sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: na patelni rozgrzej olej i dodaj mięso, przemieszaj w czasie gdy smaży się mięso, pokrój papryki i cebule w kostkę, dodaj do mięsa, wymieszaj wszystko smaż na małym ogniu przez około 10 minut dodaj sól i pieprz
Oka w rosole czyli KaFka gotujeJagnięcina to specyficzne mięso i musi być ona dobrze przyrządzona, najlepiej z dużą ilością warzyw. Taką właśnie dziś Państwu prezentuję Pyszne, rozpływające się w ustach kotleciki jagnięce w sosie pomidorowym, z cukinią, fasolką szparagową, boczkiem i bazylią, z pewnością zachwycą wszystkich amatorów tego rodzaju mięsa. Danie jest praktycznie jednogarnkowe, bardzo szybko się je przygotowuje, a co najważniejsze – jest bardzo
karmelowyjaki sposób przygotować odpowiednią marynatę aby wyszły aromatyczne, chrupiące i przede wszystkim soczyste… Tak, tak aby móc cieszyć się ze smaku potraw z grilla warto odpowiednio zamarynować mięso inaczej nasza potrawa będzie bez smaku. Kilka prostych trików i składników do marynaty odmieni Waszą potrawę. Na blogu znajdziecie też przepisy na proste sałatki, które idealnie będą się komponować z pieczonymi(...)myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie marynujemy w niej skrzydełka. Najlepiej jest odstawić je na całą noc do lodówki przejdą wtedy marynatą, mięso stanie się kruche, delikatnie i bardzo aromatyczne. Spróbujcie… Moja porada: Pomimo wielu dostępnych artykułów dotyczących grillowania bez tacek aluminiowych, warto skorzystać z tej możliwości i grillować kurczaka bezpośrednio
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukinii będziecie potrzebować specjalnej temperówki do warzyw. Oczywiście będzie smacznie, pysznie, zdrowo i kolorowo :) Nie ma co się rozpisywać, trzeba brać się do gotowania. Składniki 1 cukinia 250g mięsa mielonego z łopatki 5-6pieczarek pomidory w puszce krojone jogurt naturalny mały czosnek sól pieprz zioła prowansalskie bazylia świeża i suszona Przygotowanie Cukinię myję, nie obieram(...)według uznania), podsmażam na odrobinie oliwy. Gdy pieczarki są lekko zarumienione, a cebula zeszkli, przekładam warzywa do miseczki. Na tej samej patelni znowu delikatnie podsmażam mięso już bez dodatku tłuszczu. Kiedy mięso nie jest już surowe dodaję do niego przciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję wcześniej przygotowane cebulę i pieczarki
Zdrowo i kolorowo