Nasi znajomi często nas rozpieszczają. Ostatnio zostało nam trochę oscypku, więc postanowiliśmy połączyć go z mięsem mielonym. W zasadzie wiele nie trzeba, a smak przypadnie do gustu wielbicielom tego sera. Składniki 500 mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 oscypka 1 jajko 1 żółtko 5 łyżek bułki tartej mąka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie(...)mięsa mielonego dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na dużych oczkach ser, jajko, żółtko, bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchenczyli zawijane tortille z ryżowym nadzieniem i warzywami polane sosem pomidorowym i posypane serem żółtym , całość zapieczona w piekarniku. To jedno z najpopularniejszych meksykańskich dań , enchilady wypełnia się najczęściej mięsem , owocami morza , warzywami, koniecznie podaje się je na ostro więc nie żałujmy przypraw , ta jest pyszna, gorąca i pożywna. Składniki na 4 porcje: 8 sztuk pszennych tortilli ½ kg fileta(...)mała puszka kukurydzy 20 dag sera mozzarella lub gouda ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta płatków chili Sól morska do smaku Oliwa do podsmażenia mięsa Sos pomidorowy ½ kg mięsistych czerwonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku Szczypta ostrej papryki Sól
Wanilia i KardamonLekko posól. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dość mocno podkręć ogień. Wyłóż na patelnię pokrojonego kurczaka i smaż około 10 minut, mieszaj co jakiś czas, żeby mięso równo obsmażyło się z każdej strony. Krok 4 Zmniejsz ogień na patelni, a kiedy nie będzie już mocno rozgrzana przesuń kawałki mięsa w kierunku brzegów patelni, tak żeby zrobić pusty płac(...)środku naczynia, i wylej na nie sos. Podgrzewaj chwilę, ale uważaj żeby temperatura nie była zbyt wysoka, żeby sos się nie przypalił. Rozprowadź kawałki mięsa w sosie, tak żeby otoczył kurczaka. Podgrzewaj całość jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj kurczaka z kaszą wymieszaną z natką pietruszki i rzodkiewką oraz szpinakiem lub innymi dowolnymi warzywami. Przepis pochodzi z menu na tydzień
Niedzielny kucharzFilet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem Filet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem to bardzo smaczne danie obiadowe, które urzeknie Was swoim smakiem i aromatem Delikatne mięso o smaku curry, miękka fasolka, a całość wraz z podprażonym sezamem smakuje rewelacyjnie. Filet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem jest bardzo łatwy w przygotowaniu i niesamowicie smaczny. Zachęcam do wypróbowania przepisu(...)ręcznikiem i pokroić w kostkę średniej wielkości. Do miseczki wlać sos sojowy, dodać przyprawę curry i chili pieprz cayenne, dokładnie wymieszać. Do miseczki z przyprawami włożyć pokrojone w kostkę mięso i dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na około godzinę do lodówki. Na suchej patelni uprażyć sezam, a następnie przesypać do miseczki ( pozostawienie uprażonego sezamu na gorącej patelnie może sprawić
WSZYSTKO SMACZNEspontaniczne lub jak moje już dorosłe dzieci mówią, "sa na winie" . Czyli co się nawinie pod rękę to jest na talerzu. Składnik -1 cukinia -1/2 papryka -20 dkg mięsa ( łopatka -sól . pieprz do smaku -majeranek -1 cebula Wykonanie - Pokroiłam drobno mięso , paprykę i cebule. Wymieszałam , dodałam majeranek , sól i pieprz. Jeszcze raz porządnie wymieszałam . ( mięso można zmielić) - Umytą
Eli Gotowaniepokroić w okrągłe plasterki grubości ok 1 - 1,5 cm, zachowując końcówki. Włożyć do miski zalać zimną, posoloną ( 2 łyżeczki soli) wodą i odstawić na 30 minut. Przygotować mięso. Mieloną wołowinę umieścić w misce, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę ( siekałam w blenderze), natkę pietruszki, paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Bakłażany odcedzić(...)osuszyć. Mięso wyjąć z lodówki, podzielić na porcje (jedna mniej niż ilość plasterków bakłażana). Uformować płaskie kotleciki, dopasowując ich wielkość do wielkości bakłażanowych krążków. Zaczynając od bakłażana ułożyć na przemian plasterki bakłażana i mięsne kotleciki. Ułożyć w odpowiedniej wielkości naczyniu do zapiekania. Jeżeli robimy danie z jednego dużego bakłażana, można go na tym etapie podzielić na dwie porcje
Stare GaryPropozycja na danie jednogarnkowe :).Klopsiki w sosie śmietankowym z dodatkiem pieczarek i pora.Sycące i pyszne danie. Polecam!! SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko cebula 2 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy ostrej słodka papryka do smaku sól,pieprz 300g makaronu por 250g pieczarek 250ml śmietany kremówki 2 żółtka olej do smażenia WYKONANIE Gotujemy makaron al dente.Cebul(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa.Do mięsa wbijamy jajko,dodajemy musztardę, bułkę tartą,paprykę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki obtaczamy je w mące i na patelni gdzie podsmażaliśmy cebulkę smażymy klopsiki ze wszystkich stron. Następnie ściągamy je z patelni .Następnie podsmażamy pokrojone pieczarki i pokrojony drobno por.Chwilkę smażymy
Mała w garnku mieszaidealne na obiad (można podać z ziemniakami lub pieczywem) albo jako ciepłe danie podczas spotkania z przyjaciółmi czy na świątecznym stole. Z pewnościom zasmakują wszystkim gościom. Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 g suchego ryżu główka niewielkiej kapusty 2 jajka cebula pół szklanki kaszy manny sól, pieprz Sos: 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów szklanka(...)czasie odciskamy ją z nadmiaru wody. Ryż gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Kapustę, ryż, mięso mielone i cebulę przekładamy do jednej dużej miski. Dodajemy jajka, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy okrągłe kotleciki wielkości mandarynki. Gołąbki obsmażamy
e-PrzepisyKulinarneliść laurowy 0,5 g/kg -czosnek świeży 2,5 g/kg -żelatyna 15 g -skrobia ziemniaczana 6 g -woda 70 ml -drobne sitko -słoiki -puszki -większy garnek do pasteryzowania WYKONANIE Mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i tniemy w kawałki około 4 na 4 cm. Peklujemy 24 godziny w temp. 4-6 stopni. Po tym czasie całość mięsa rozdrabniamy. Następnie dodajemy(...)wszystkie przyprawy i składniki. Skrobie ziemniaczaną dodajemy do mięsa przez drobne sitko aby uniknąć niepożądanych grudek. Dokładnie mieszamy, napełniamy słoiki lub puszki i pasteryzujemy dwa razy po 35 min w odstępach 24 godziny. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będą już chłodne chowamy do lodówki temp.4-8 stopni. Po kilku dniach można zajadać
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.toskańsku można zrobić na dwa sposoby: szybszy i wolniejszy. W pierwszym przypadku danie jest gotowe w 20 minut. W drugim trzeba dwa razy więcej czasu. Wszystko zależy od rodzaju mięsa jakiego użyjemy: czy będą to filety czy udka. Piersi oczywiście smażą się krócej, za to nogi, wymagające więcej cierpliwości, mają więcej smaku, a wytopiony podczas długiego smażenia tłuszcz stanowi wspaniałą(...)skórką w dół. Smaż 15 minut, co jakiś czas przesuwając kurczaka po patelni. Odwróć na drugą stronę i smaż w taki sam sposób przez kolejne 15 minut. Sprawdź, czy mięso jest usmażone: nakłuj udka cienkim nożem lub patyczkiem szaszłyków. Jeślo wypłynie przezroczysty, klarowny sos, mięso jest wysmażone. Jeśli nie, potrzymaj je jeszcze na patelni a potem zdejm i przełóż
Niedzielny kucharzpozostała chrupiąca. Moja mama naprawdę wczuła się w klimat :) Tak jak to określili Państwo od których wynajmowaliśmy kwaterę: cały tydzień jedzą to, co daje morze, a w weekend dopiero mięso. Gigantyczna porcja, którą po jednej zamówili sobie mój mąż i tata. W mojej ocenie mix grillowanych mięs (przeróżnych) z frytkami, cukinią i ajvarem spokojnie wystarczyłby dla dwóch osób. Bardzo dobrze(...)przyrządzone mięsa. No i na koniec przyszła pora na moje danie. Średniowysmażony idealny stek, którym bez cienia wątpliwości Dalamtina skradła moje serce. Do tego gnocchi w aksamitnym sosie z błękitnym serem pleśniowym. Oczywiście potrzebowałam pomocy w związku z wielkością dania, ale było ono niesamowite. Moja radość była ogromna, ponieważ nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam sos na bazie sera i śmietany
Karola gotujeFilet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem Filet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem to bardzo smaczne danie obiadowe, które urzeknie Was swoim smakiem i aromatem Delikatne mięso o smaku curry, miękka fasolka, a całość wraz z podprażonym sezamem smakuje rewelacyjnie. Filet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem jest bardzo łatwy w przygotowaniu i niesamowicie smaczny. Zachęcam do wypróbowania przepisu(...)ręcznikiem i pokroić w kostkę średniej wielkości. Do miseczki wlać sos sojowy, dodać przyprawę curry i chili pieprz cayenne, dokładnie wymieszać. Do miseczki z przyprawami włożyć pokrojone w kostkę mięso i dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na około godzinę do lodówki. Na suchej patelni uprażyć sezam, a następnie przesypać do miseczki ( pozostawienie uprażonego sezamu na gorącej patelnie może sprawić
WSZYSTKO SMACZNEmieć w swoim zeszycie z przepisami. Robi się je błyskawicznie. Czasami ktoś nas zaskoczy z odwiedzinami i nie wiemy co zrobić. To to właśnie jest takie danie. Polecam. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić wszystkimi przyprawami. Wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć mięso. Zrobić to na dużym ogniu i bardzo szybko. Jak już mięso straci kolor surowizny dodać
Kuchnia Pokoleńoraz pędów bambusa. Pamiętajcie, że mleczko kokosowe samo w sobie nie jest jakieś mocno wyraziste w smaku, więc finalny efekt wiele zależy od końcowego doprawienia;) 600-800 g mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 1-2 ząbki czosnku mielony imbir 250 g zielonej fasolki szparagowej 200 g pędów bambusa 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 papryczka chilli(...)limonka sól, pieprz 1-2 łyżki posiekanej kolendry/natki Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy połowę cebuli i podsmażamy. W misce mieszamy mielone mięso, przestudzoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą mielonego imbiru, dokładnie mieszamy. Z mięsnej masy formujemy okrągłe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażamy je na rozgrzanym na patelni
Smaki Na Talerzupulpecikami w sosie pomidorowym Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 25 minut Składniki: – 200 g makaronu typu kolanka, penne, farfalle lub innego z pszenicy durum – 500 mielonego mięsa drobiowego – 3-4 łyżki bułki tartej – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz, oregano – 1 łyżka oliwy – pół cebuli drobno posiekanej – 2 fileciki anchois (opcjonalnie(...)ząbki czosnku – 2 szczypty chili – 350 g passaty pomidorowej – 300 ml bulionu – oliwa – świeża bazylia – tarty parmezan lub grana padano Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, sól pieprz, łyżeczkę oregano, natkę pietruszki i bułkę tartą. Wszystko wymieszaj i jeśli masa jest nadal zbyt klejąca dodaj jeszcze bułki tartej. Z masy przygotuj
nietylkopasta.pl