mięso - 63110 przepisów (strona:964/4208)

Galaretka z nóżek w jaju 121

kurczaka 5 marchewek 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 pora 4 ziela angielskie 4 listki laurowe pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 litry wody Mięso należy oczyścić i zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować na bardzo wolnym ogniu rzez ok 3 godziny. Po tym czasie dodać warzywa i gotować jeszcze(...)minut. Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić przez gazę. Mięso oddzielić od kości, rozdrobnić.  Aby powstały galaretki w wielkanocnym kształcie należy zrobić z jednej strony jaja dziurkę, wylać zawartość do osobnej miseczki. Skorupki dobrze wyparzyć.  Do środka wrzucamy wszystkie rozdrobnione składniki, a następnie zalewamy wywarem. Gdy zastygną obieramy ze skorupki. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz

Słodki Zakątek
Jednogarnkowy kolorowy kurczak 141

smażenia Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką. Cebulę siekamy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Gdy cebula zmięknie dodajemy mięso oraz mrożony szpinak. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki.  Warzywa dokładamy do mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość(...)dusimy na wolnym ogniu, aż wszystkie produkty będą miękkie. Na końcu mięso podlewamy wodą wymieszaną z jogurtem naturalnym i mąką ryżową. Doprawiamy ponownie do smaku. Posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy z ryżem lub kaszą

VioletoweKucharzenie
GOLONKI W CZERWONYM WINIE 158

palce lizać... i to dosłownie, kolagenu w tym daniu pod dostatkiem... :-) U mnie 3 golonki przednie, każda przecięta na pół, czyli 6 mniejszych. Mogą być oczywiście tylne (mają więcej mięsa, ale są też tłuściejsze). My preferujemy przednie. Samych malutkich z kolei też nie polecam, bo zostaje z nich niewiele, dosłownie tylko smak... Składniki: - 3 świeże (nie peklowane) przednie golonki(...)nasze golonki dalej. W trakcie pieczenia golonki przewracamy na drugą stronę, również posypujemy je pieprzem oraz czosnkiem, wlewamy w dwóch turach resztę wina i pieczemy dalej. Całkowity czas pieczenia mięsa, to ponad 3h, u nas było to 3h i 15 minut . Golonki muszą być bardzo miękkie, wręcz mięso powinno odpadać od kości. Ok. 1-1,5h przed końcem pieczenia dodajemy

Smaczne Zdrowe
Gdzie zjeść we Lwowie? Najlepsze restauracje i kawiarnie we Lwowie 201

tylko je wynalazłam od razu wiedziałam, że muszę po nie wstąpić. Za 4 magiczne eklerki zapłaciłam ok. 25 zł. GDZIE NA OBIAD/KOLACJĘ WE LWOWIE? NAJLEPSZE RESTAURACJE WE LWOWIE MIĘSO I SPRAWIEDLIWOŚĆ/ARSENAL RIBS Początkowo mieliśmy wstąpić do Arsenal Ribs jednak pomyliłam lokale i stanęliśmy nie w kolejce nie pod tym lokalem co do końca chciałam. Zorientowaliśmy się tuż przed(...)wejściem gdy już „swoje” odstaliśmy. Więc koniec końców obiad jedliśmy w Mięso i Sprawiedliwość . Wybraliśmy mały talerz z różnymi mięsami za ok. 360 UAH (54 zł). Mieliśmy tam wieprzowinę, żeberka i kurczaka, a do tego trzy sosy. Było smacznie, poprawnie, najedliśmy się. Dodatkowo sam lokal ma super klimat i jeżeli lubicie zapach grilla to będziecie w niebie. Ja nie mogę

Czarnawisienka
Szarpane kotleciki drobiowe z camembertem 163

camembert 1/3 czerwonej papryki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia       *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Mięso mieszamy z majonezem, jajkami, mąką oraz przyprawami – solą i pieprzem *** *** Do miski z mięsem dodajemy drobno pokrojoną paprykę, camembert oraz posiekany szczypiorek *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Następnie na patelni(...)niego mięsną masę, formując kotleciki *** *** Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor. Kotleciki należy z każdej strony dość mocno zasmażyć, aby nie rozpadły nam się podczas przewracania. Mięso najlepiej przekładać na drugą stronę za pomocą szerokiej, drewnianej łopatki. Dobrze jest przewracać kotleciki jednym płynnym ruchem, wówczas nic nam się nie rozleci *** *** Po zdjęciu z patelni kotleciki układamy na ręczniku

Blog z Apetytem
Pieczone kotlety mielone z indyka i cukinii 156

Składniki: 1000 g mięsa z udźca indyka 2 małe cukinie 1 marchewka 1/2 pora (jasna część) 2 jajka 5 łyżek kaszy manny 1 łyżka oleju sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Mięso mielimy. Pora kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Studzimy. Cukinię (ze skórką) oraz obraną marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Warzywa solimy, mieszamy i odstawiamy(...)minut aby puściły sok. Odciskamy go. Wszystkie warzywa, jajka oraz kaszę manną dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy kotlety, które następnie układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut

Qchnia po prostu
Pasztet pomidorowy 96

Przy okazji robienia tradycyjnego pasztetu powstał pasztet pomidorowy, który bardzo wszystkim zasmakował :) Składniki : - około 1 kg mięsa z łopatki, - około 200 g wątróbki drobiowej, - włoszczyzna, - ziele angielskie, pieprz ziarnisty, - cebula, - czosnek, - mała bułka, - sól, pieprz mielony, - 2 jajka, - 5 - 6 suszonych pomidorów z oleju, - suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim, - 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - olej do podsmażenia cebuli ( użyłem oleju(...)suszonych pomidorów ) Wykonanie : Mięso z włoszczyzną, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i solą ugotować do miękkości. Cebulę przesmażyć z oczyszczoną wątróbką na oleju. Czosnek obrać, a bułkę namoczyć w rosole z gotowania mięsa. Całość zmielić, dodać posiekane suszone pomidory, koncentrat i suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić solą i pieprzem. Na tym etapie smakujemy i ewentualnie dosmaczamy. Dodajemy jajka i mieszamy

Przepisy Mikołaja
Niezawodne Chilli con carne 121

ząbki marchewka – 1 sztuka seler naciowy – 1 łodyga papryka czerwona – 1 sztuka czerwona fasola – 1 puszka – 400g pomidory – 1 puszka – 400g mięso mielone wołowe – 250g ocet balsamiczny – 1 łyżka chilli mielone – 1 łyżeczka kmin mielony – ½ łyżeczki cynamon mielony – ½ łyżeczki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Obierz i posiekaj(...)kawałki. Na ogniu postaw dużą patelnię lub garnek, wlej olej i wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy. Smaż całość kilka minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj pomidory, fasolę bez zalewy i mięso. Drewnianą łyżką podziel mięso na małe kawałeczki. Do całej zawartości wlej pół szklanki wody i dodaj ocet balsamiczny. Zagotuj całość i zmniejsz ogień na najmniejszy. Gotuj pod lekko uchyloną pokrywką

wiecejwarzyw.pl
MUSAKA Z CIELĘCINĄ BEZ GLUTENU, ALE Z BESZAMELEM :) 113

użyć małą ilość oliwy i pozwolić mu się zgrillować, bo jakiej byśmy nie użyli bakłażan i tak ją wchłonie. Plastry bakłażana układamy na ziemniakach.  Następnie przyrządzamy sos z mięsa: smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso, przyprawy (sól, pieprz, kminek, oregano) następnie pomidory z odrobina cukru. Chwilę gotujemy a w tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy i ścieramy ser (Ci którzy(...)jedzą mleka, chwilę odpoczywają;) Ja zgrzeszyłam odrobiną sera, ale bez wielkich wyrzutów sumienia ;) Na bakłażany układamy warstwę sosu z mięsem, następnie sos beszamelowy i starty ser. Zapiekamy przez około 20 minut w 200 stopniach

Cytryna&Co.
,,WŁOSKI" SCHAB DŁUGODOJRZEWAJĄCY 91

cukier biały sól morska gruboziarnista pimenton  (ostra , grillowana , papryka hiszpańska , sproszkowana) pieprz czarny świeży rozmaryn świeży tymianek pończocha  2 ząbki czosnku Opis działania krok po kroku:  Mięso,myjemy , oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i obtaczamy w cukrze. Wkładamy do lodówki na 24 godziny , zakrywając naczynie folią. Po 24 godzinach mięso myjemy , pod bieżącą , zimną wodą i osuszamy ręcznikiem(...)Obtaczamy w soli morskiej i władamy do lodówki na 24 godziny , nie zapominając o folii . Po kolejnej dobie , mięso ponownie myjemy z soli , osuszamy i obtaczamy w przyprawach i papryce. Wkładamy do lodówki na kolejną dobę , bez folii!!! Po upływie podanego czasu wyjmujemy schab z lodówki i NIE ZMYWAJĄC PRZYPRAW wkładamy do pończochy. Zawieszamy na sznurku w ciepłym i przewiewnym

Cytryna&Co.
ROSÓŁ DWUNASTOGODZINNY 127

godzinny). Zrób duży garnek rosołu, przecedź i schowaj do lodówki. Używaj jako bazę do innych dań, podawaj na różne sposoby lub pij filiżankę rosołu dziennie. 🍖 Użyj dobrego jakościowo mięsa! Świetne na rosół są ogony wołowe, kości z chrząstkami. Możesz dodać wołowinę, indyka, kaczkę, cielęcinę (np. gicz), kurczaka wolno-wybiegowego, kurę wiejską. 🍗 Mięso wykorzystaj do PHO-sołku, podaj z rosołem(...)family:Cambria; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:CS;} Umyj mięso. Zalej do 3/4 dużego garnka filtrowaną zimną wodą. Zacznij gotować, gdy się zagotuje ściągnij szum i zmniejsz ogień. Opal cebulę. Dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez

Cytryna&Co.
Menu na tydzień: Sycące sałatki na początek wiosny 116

przypadku makaronu) przesmażyć na patelni. Można też zjeść lancz na zimno. Jeśli nie macie ochoty na dania rózmrożone – to możecie zamrozic tylko przygotowane wcześniej połskładniki (np. upieczone wcześniej mięso), a np. makaron zrobić na świeżo Jak gotowaliśmy W tym tygodniu używaliśmy dużo piekarnika. Upiekliśmy batata, pomidory, paprykę i bakłażana oraz kurczaka i indyka, a nawet steki. Jeśli chodzi(...)steki to był to eksperyment, niestety niespecjalnie udany, gdyż mięso wyszło dość twarde. Piekarnik nie jest niestety idealnym miejscem do robienia steków, ale dużym plusem jest fakt, że mniej się dymi. W piekarniku upiekliśmy też grzanki do panzanelli. Potem wystarczyło już tylko ugotować makarony, ryż i soczewicę, zrobić tortille i jedzenie na cały tydzień było gotowe! Przy odpowiednim planowaniu, sprawa

Niedzielny kucharz
ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ - łatwy, wypróbowany przepis na żurek z jajkiemi i kiełbasą 119

jajkiem. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam. Domowy, pyszny żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Składniki i przyprawy na 3 litry żurku: ok. 2 litry wywaru z mięsa i kości 500g białej kiełbasy 1,5 - 2 szklanki dobrego zakwasu pszennego na żurek 2 płaskie łyżki suszonego majeranku -  3 ziarenka ziela angielskiego i ew. listek laurowy 1 płaska łyżka(...)oddzielnie ugotowane i okraszone zrumienioną cebulką i boczkiem ugotowana oddzielnie kasza jęczmienna albo pęczak ( kuchnia staropolska ) ugotowana oddzielnie gruboziarnista fasola (kuchnia staropolska) Przepis na żurek: Krok 1. wywar z mięsa i kości przecedzić majeranek  przesiać przez gęste sito kiełbasę umyć czosnek rozetrzeć z solą rozmieszać zakwas z mąką Krok 2. Wywar z mięsa i kości zagotować, włożyć do niego

Moja Książka Kucharska
Najlepsze przepisy na bigos – top 5 161

Każdy wie, że bigos to danie z długo gotowanej kapusty i mięsa. Ma on jednak tyle wariantów, ile domów. Pierwotnie było więcej mięsa i wędlin niż kapusty. Niektórzy robią go z białej kapusty, inni z kiszonej. Bardzo popularny jest bigos wegetariański, który każdy je co najmniej raz do roku na Wigilię, a niektórzy przez całą zimę, kiedy mają ochotę(...)bigos galicyjski z kapusty z ziemniakami i z fasolą, węgierski z ostrą papryką i śmietaną. Są też bigosy z cukinii i innych warzyw, gdzie nie ma ani kapusty, ani mięsa. Szokuje was to? A przecież słowo bigos pochodzi od wyrażenia siekać na bigos i opisuje sposób krojenia a nie składniki. Co mają wspólnego wszystkie bigosy oprócz konsystencji i nuty umami

Ugotowane pozamiatane
Makaron zapiekany z pulpecikami i serem 192

włoski przepis na zapiekany makaron, który można przygotować sobie szybciej i dla większej ilości osób. Idealne na dzisiejsze święto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI opakowanie makaronu  200 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 l przecieru pomidorowego 50 g boczku 200 g mozzarelli lub żółtego sera olej z oliwek mała cebula bułka tarta, sól, pieprz 3 łyżki tartego sera SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA Przygotować pulpeciki z mięsa, 1 jajka i bułki tartej.Dodać sól i pieprz do smaku. Uformować pulpeciki wielkości małego orzecha włoskiego i usmażyć. Na patelni usmażyć pokrojony drobno boczek z cebulą, dodać przecier pomidorowy i pogotować 10 minut. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu minus 2 minuty. Makaron należy gotować krócej, żeby był trochę nie dogotowany, czyli "al dente

zielonacukinka