mięso - 63110 przepisów (strona:955/4208)

Jakie przyprawy do jakich potraw? 121

kapusty kwaszonej octem, a tej lepiej unikać. Podczas przyrządzania bigosu pamiętajmy, by nie solić go aż do końca, a nawet wtedy zachować dużą dozę umiaru. Wędliny, boczek czy pieczone mięso, które zwykle dodajemy do tego tradycyjnego dania już zawierają w sobie sól i to wcale w niemałych ilościach, dlatego dodatkowe solenie potrawy może skończyć się zbyt słonym bigosem. Do bigosu(...)przepisów z kaczką w roli głównej wykorzystuje się też popularne zioła – kolendrę, oregano czy rozmaryn. Na szczególną uwagę zasługuje majeranek, który wyśmienicie sprawdza się w towarzystwie nieco bardziej tłustych mięs, także drobiowych jak kaczka czy gęś – dzięki niemu potrawy są nie tylko smaczne, ale i łagodniejsze dla żołądka. Jakie przyprawy do rosołu? Tradycyjny wywar mięsno-warzywny doprawia się w pierwszej

Kulinarne Przeboje
Zupa potrawkowa 127

Zazwyczaj po niedzielnym rosole, poniedziałkowo następują dwa dania. Zupa pomidorowa lub potrawka z kurczaka. Tym razem z tego drugiego dania, postanowiliśmy zrobić zupę. A co! Składniki: 500 g mięsa drobiowego z rosołu 2 marchewki 1 łyżeczka masła 1 mała puszka groszku 1,5 litra rosołu drobiowego 3 łyżki ryżu 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane mięso(...)kurczaka ( u nas również żołądki drobiowe ) kroimy na kawałki. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle, zalewamy rosołem, gotujemy przez 15 min. Do rosołu wrzucamy mięso, groszek wraz z zalewą, ryż, gotujemy do jego miękkości. Zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną gorącego rosołu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym 216

domu według poniższego przepisu, a smak na pewno przywoła miłe wspomnienia z tego pięknego kraju. Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Składniki(na 4 porcje): 500g mięsa mielonego wołowego 0,5kg ziemniaków 1 pomidor 3 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki” 1 papryka stożkowa 1 cebula 2 ząbki czosnku Bułka tarta Pęczek pietruszki ½ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku ¼ łyżeczki papryki(...)przepis Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do większej miski, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dwie łyżki bułki tartej, oraz pęczek pietruszki drobno posiekanej. Dodajemy mięso mielone, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ¼ łyżeczki papryki chili, sól i pieprz do smaku, dwie łyżki oliwy i 1/3 szklanki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z powstałej masy mięsnej formujemy porcje wielkości jaja

Księga-Smaku
Zupa cebulowa z klopsikami 141

cebulową, ale taką nie do końca tradycyjną francuską, ale troszkę inną. Taka zupka jest bardzo rozgrzewająca, idealna na chłodniejsze wieczory.  Zupa cebulowa z klopsikami składniki: 200 g mielonego mięsa wieprzowego 1 litr bulionu warzywnego 4 duże cebule 500 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa cebulowa z klopsikami wykonanie: Mięso przekładamy do miski, doprawiamy(...)imbirem, curry, słodką i ostrą papryką. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na patelni. Bulion podgrzewamy razem z winem. Dodajemy zeszkloną cebulę. Z mięsa formujemy małe klopsiki i wrzucamy do gotującego się bulionu, gotujemy przez około godzinę. Śmietanę rozrabiamy z mąką, dodajemy po trochu zupy, aby się później nie zrobiły grudki. Dodajemy do zupy, gotujemy aż całość zgęstnieje, doprawiamy majerankiem solą

Delusional Trine
Udka kurczaka marynowane w jogurcie z pastą curry 162

kurczaka 200 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki żółtej pasty curry 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól 4 łyżeczki masła 4 łyżek oleju Sposób wykonania: Mięso kurczaka wkładamy do miski. Jogurt łączymy z pastą curry, zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, papryką i solą. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso. Mieszamy aby każdy kawałek był równomiernie nią pokryty. Odkładamy(...)piekarnika nagrzanego do 180­°C i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie przekładamy kurczaki na drugą stronę i pieczemy przez następne 20 minut. Po upływie tego czasu mięso znów przekładamy skórką do góry, a na każdym kawałku nakładamy po łyżeczce masła. Pieczemy następne 20 minut (do momentu aż skórka będzie rumiana i chrupiąca

Qchnia po prostu
Mięso z indyka, które oczaruje Twoich bliskich – przepisy 135

Mięso indyka jest doskonałą alternatywą dla mięsa kurczaka. Chociaż zapłacimy za nie nieco więcej, to jednak przygotowane z niego potrawy mogą być nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze! Przygotowanie indyka wcale nie musi być trudne. Nie musimy od razu decydować się na kupno całej tuszki i pieczenie jej w brytfannie. W sklepach znajdziemy także łatwe w przyrządzeniu filety z indyka(...)oleju przyprawy – słodka papryka, kumin, oregano, suszona pietruszka, sól, pieprz Indyka pokroić na mniejsze kawałki. Rozbić je tak, aby miały równą grubość. Olej wymieszać z przyprawami i natrzeć mieszanką mięso. Odłożyć je do lodówki na kilka godzin. Warzywa pozostawić do rozmrożenia, odlać wodę. Dodać sól i pieprz. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i włożyć do niego warzywa. Na nich ułożyć filety

Kuchcik gotuje
Strogonow 124

ciepło, to zazwyczaj pada właśnie na strogonowa. Nie wiem czy u Was też się to tak nazywa, ale u mnie, odkąd pamiętam zawsze mówiło się strogonow, choć z mięsem wołowym nigdy go nie robiliśmy. Obowiązkowo z dodatkiem pieczarek, papryki, ogórków i oczywiście koncentratu. Najlepszy kilka dni po zrobieniu, niczym bigos, pod warunkiem, że nie będzie miał dostępu do wysokich temperatur(...)łyżka masła Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju rumienimy posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy oczyszczone z błon i pokrojone w kostkę mięso. Podlewamy 500ml przegotowanej, zimnej wody i dusimy pod przykryciem do miękkości- w trakcie, jeśli woda zbytnio odparowała, dolewamy nowej. Na drugiej patelni, na maśle dusimy pokrojone w talarki pieczarki, dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
WIOSENNA KOPERKOWA Z ZACIERKAMI I I ŚMIETANĄ 121

zacierkowym, który bardzo lubię.  Zupa jest delikatna w smaku, aby nadać jej odrobinę charakteru zawsze dodaje do niej dużo śmietany ukwaszonej, i oczywiście całe mnóstwo świeżo posiekanego koperku 👍👌 Mięso, na którym gotuję wywar zawsze obieram i wrzucam  ponownie do zupy.  Składniki: bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydle indyka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól pieprz(...)majeranek pęczek koperku 1 łyżka mąki ukwaszona śmietana 18% Wykonanie: Gotujemy bulion z kurczaka lub indyka. Pod koniec gotowania dorzucamy do gotującego się mięsa startą na oczkach lub pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler. Gotujemy całość do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec zaciągamy zupę łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną majeranku roztartego

Walijskie Pichcenie
Tortilla z karkówką 113

zrobić z mięsa, które pozostanie po grillowaniu? Wczoraj był grill , a dziś został jeszcze jeden kawałek przepysznej karkówki, o którym zamarzył mój mąż zaraz po przebudzeniu. Wcale mu się nie dziwię, bo karkówka w ziołach była niesamowicie pyszna. Karkówka z grilla to rewelacja. Zawsze krucha, zawsze soczysta i przepyszna. Został tylko jeden kawałek, którym facet niestety się nie naje, więc(...)przekrojonych na połówki szczypiorek 4 plastry sera żółtego ulubiony sos, u mnie: żurawina, majonez, ketchup, musztarda Tortille smarujemy sosem, nakładamy na każdą z nich po połowie pokrojonego w paski mięsa z karkówki. Jajko kroimy wzdłuż na 4 części i układamy po równo na każdej tortilli. Na mięsie układamy połówki pomidorków, następnie szczypiorek i ser. Tortille zawijane są dość ściśle

MamaOskarka
Łopatka duszona. Przepis krok po kroku. 166

Łopatkę oczyść z błon, pokrój w dużą kostkę (3×3 cm). Polej olejem roślinnym, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni, aż mięso zarumieni się z każdej strony. Następnie przełóż do garnka, dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w pół plastry, posiekany czosnek oraz przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, goździki . Smaż(...)minuty na małym ogniu aby smaki się przeniknęły. Wlej 200 ml wody.   Duś na małym ogniu pod przykryciem, około 60 minut. Wszystko zależy od mięsa, czasami trzeba dodać 15-20 minut do czasu gotowania.   Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i surówką z kiszonych ogórków z cebulą.   Idealna

kuron.com.pl
Kurczak podwójnie pomidorowy 153

filety z kurczaka - 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 6 suszonych pomidorów w oliwie plus oliwa w której były zalane - 4 łyżki słodkiej śmietany 12 % - szczypiorek - sól - pieprz Przygotowanie: 1. Mięso myjemy, osuszamy i każdy filet kroimy wzdłuż na 4 lub 5 pasków, oprószamy solą i pieprzem. 2. Na patelni rozgrzewamy olej w którym były suszone pomidory, mięso obsmażamy(...)suszone pomidory, chwilę razem smażymy. 3. Całość podlewamy szklanką wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz słodką śmietankę i dusimy razem przez kilka minut. Jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z odparowanym sosem posypujemy obficie drobno krojonym szczypiorkiem i gotowe. Kurczak podwójnie pomidorowy idealnie pasuje do kaszy, kuskusu, ziemniaków czy ryżu. Smacznego

Apetyczna babeczka
Sałatka z szynką 116

naprawdę uwielbiam. Pyszna Szynka Ojca wędzona drewnem bukowo - olchowym z najlepszej części szynki wieprzowej jest podstawą tej sałatki i świetnie komponuje się z pozostałymi jej składnikami. Jeżeli chodzi o mięso w sałatkach to równie często wykorzystuję do nich wędliny, jak i gotowane, czy wędzone mięso z kurczaka. Sałatka z mięsem może posłużyć nawet jako obiad, jest bardzo sycąca i pyszna

MamaOskarka
Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 155

Dziś trochę greckich wariacji w polskim wydaniu, a przy okazji danie dla wegetarian ;) Podczas naszej blogowej nieobecności związanej z wyjazdem, spożywaliśmy bardzo dużo mięsa: głównie wieprzowiny i drobiu. Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale mam dość mięsa. Odkąd wróciliśmy nasza dieta obfituje w ryby, warzywa i nabiał. Z mięs jak do tej pory pokusiliśmy się dwa razy na wołowinę

W kuchni Katie
Karkówka w ciemnym sosie własnym 311

karkówki sól pieprz mielony 1 cebula pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego 3 ząbki czosnku olej Wykonanie: Karkówkę myjemy i kroimy na mniejsze kotleciki, które rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy i odstawiamy na 30 minut.  Karkówkę podsmażamy z obu stron na bardzo gorącym oleju. Powinna się dość mocno zarumienić. Na patelnię nie kładziemy na raz zbyt dużo mięsa(...)dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Razem podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty. Do cebuli dokładamy kotlety, dolewamy pół szklanki wody. Patelnię przykrywamy i na małym ogniu dusimy do miękkości mięsa. U mnie trwało to 70 minut. Smacznego

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania