mięso - 63110 przepisów (strona:953/4208)

Chiński rosół z sakiewkami 797

pieprz czarny opcjonalnie odrobina koperku/natki pietruszki 2-3 łyżki sosu sojowego szczypta imbiru mielonego SAKIEWKI : Ciasto: 450 g mąki 300 ml wrzątku łyżeczka soli łyżka oleju FARSZ: 500 g mięsa mielonego z szynki 1 mała cebula sól pieprz jajko PRZYGOTOWANIE : Jedną marchewkę pozostawiamy całą, a pozostałe warzywa kroimy w słupki (3 marchewki, 2 pietruszki i selera), cebulę opalamy, razem(...)mięsem i porem wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Porcję rosołową, pora, pozostawioną w całości marchewkę oraz cebulę wyjmujemy z gotowego rosołu a następnie dodajemy do niego sos sojowy, szczyptę imbiru i chilli, gotujemy jeszcze chwilę. Opcjonalnie dosypujemy koperek i/lub pietruszkę. Gotowy rosół powinien być pikantny. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy

Gotowanie jest łatwe
Łopatka rozpływająca się w ustach 138

ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 1 liść kaffiru (opcjonalnie sparzona, starta skórka z limonki) Pozostałe składniki do duszenia mięsa: 2 łyżki cukru palmowego 1 litr gorącego bulionu wołowego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki 100 ml zimnej wody sól, pieprz Przygotowanie Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki(...)zagotowujemy (około 1,5 l wody), studzimy. Mięso nakłuwamy, przekładamy do marynaty na dwa dni. Co kilka godzin obracamy, aj jak nie budzimy się w nocy, to nie ma takiego przymusu ;) Ważne by, co jakiś czas obracać w marynacie. Następnie mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i zapiekamy 60 min w temperaturze 200°C . Studzimy. Kroimy na plastry o grubości

R'n'G Kitchen
Rolada z indyka 169

cebula sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju 50 g masła Filet z indyka umyć,osuszyć i rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa. Natrzeć z obu stron solą,pieprzem i curry. Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki. Włożyć na patelnię,dodać pokrojoną w piórka cebulę,wlać olej i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem,przestudzić(...)Podsmażone pieczarki rozłożyć na mięsie,na pieczarkach poukładać paski kolorowej papryki.  Ciasno zwinąć roladę,natrzeć majerankiem,obwiązać sznurkiem i na wierzchu ułożyć plasterki masła. Roladę zawinąć w folię aluminiową,ustawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec 40 minut.  Roladę można podać na zimno

Kolorowa kuchnia Elki
Kociołek naturalnych rozmaitości - danie jednogarnkowe 755

kociołku rozmaitości znajdziecie mnóstwo smaku, aromatu i koloru oraz naturalnych witamin. Oparty jest na warzywach oraz dodatku mięsa.Wszystko razem dusi się pod przykryciem w bulionie w jednym naczyniu. Może to być naczynie żaroodporne z przykrywką lub garnek, którego można używać w piekarniku. Kociołek możemy zrobić na obiad, a jeśli zostanie zabrać następnego dnia do pracy na lunch,albo zjeść(...)szynki wieprzowej  1 puszka pomidorów krojonych przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek, przyprawa do ziemniaków 2 kostki rosołowe Vegeta Natur  0,7 l gorącej wody Przygotowanie: Mięso kroimy na małe plasterki, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy solą, pieprzem i czerwoną papryką.  Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki jeśli są małe lub w "ósemki". Obtaczamy dokładnie

Bon appetit mon amie
Dietetyczne pulpety drobiowe w sosie koperkowym bez śmietany 259

light? Od dziś to mój numer 1 ! Smakują lepiej niż w tradycyjnej wersji- na śmietanie, z bułką zamiast płatków owsianych...Nieskromnie przyznam, że wyszły rewelacyjne!   Składniki: 400 gram mięsa mielonego z kurczaka 1 średnia marchew 3 łyżeczki koperku 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka kaszy manny Mleko do zalania płatków 1 szklanka rosołu 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)lubczyk, majeranek) Olej kokosowy/ masło klarowane Wykonanie: Płatki zalać mlekiem (do przykrycia), odstawić. Marchew obrać i lekko obgotować około 10 minut, wystudzić. Zetrzeć na grubych oczkach i dodać do mięsa mielonego. Dodać pozostałe składniki: jajko, namoczone płatki owsiane, kaszę mannę, przyprawy, 2 łyżki koperku. Formować pulpety i obtoczyć w mące (użyć kukurydzianej lub kokosowej wymieszanej w proporcji 50/50 z pszenną

Tradycyjna Kuchnia
Kotlet schabowy w chrupiącym cieście 137

tradycyjnego schabowego , a to już naprawdę duża pochwała Wiadomo schabowy rządzi , ale u nas czasowo ten w cieście . Polecam , chrupiącą odmianę kotleta na niedzielny obiad Składniki na 4 porcje : mięso : 4 plastry schabu o grubości około 1,5 cm 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól do smaku ciasto : 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 świeże papryczki chilli(...)Cola dodatkowo : 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Każdy plaster schabu rozklepujemy jak na kotlety schabowe klasyczne . Niezbyt cienko , tak żeby po usmażeniu w cieście można było wyczuć mięso Solimy , doprawiamy granulowanym czosnkiem i odstawiamy na chwilkę na bok . Czas na ciasto . Do miski wsypujemy szklankę mąki, proszek do pieczenia , sól , wędzoną paprykę , mieszamy trzepaczką . Powoli ciągle mieszając dolewamy

Ogrodnik w podróży
Sałatka z gyrosem 179

każdą okazję. Jest łatwa w przygotowaniu, raczej wszystkim smakuje. Polecam. 1 opakowanie (250g) makaronu w kształcie ryżu 1 duży ogórek szklarniowy 1 puszka kukurydzy 1 duża papryka 500 g mięsa z piersi kurczaka przyprawa GYROS 3 łyżki majonezu dekoracyjnego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego           Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso umyć, pokroić(...)kostkę, obsypać dość obficie przyprawą GYROS, wymieszać. Pozostawić w lodówce na kilka godzin, następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso i makaron wystudzić. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Jeżeli jest taka potrzeba osączyć na sicie. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z jogurtem. Połączyć wszystkie składniki. Schłodzić

Praktyczna pl
Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą 156

Składniki (na 1 porcję) - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - 4 garście świeżego szpinaku (ok. 100 g), - ząbek czosnku, - 1/3 opakowania sera feta (ok. 89 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 39 g), - 1/4 szklanki mąki pszennej(...)przyprawy: pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju, pieprzu i podsmażamy na patelni. 2. Do mięsa dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dusimy kilka minut (aż szpinak zmięknie). 3. Do kurczaka i szpinaku dodajemy pokruszony ser feta. 4 . Miksujemy jajko z mlekiem. 5. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Szynka domowa z majonezowej zalewy 181

Już niejednokrotnie podkreślałam, że najlepsze wędliny są domowe! Szynka w tej zalewie jest pyszna, krucha a jednocześnie delikatna! Składniki: Szynka wieprzowa 1 kg Przyprawa do marynowania mięsa 1 opakowanie Składniki na zalewę: Woda 2 litry Sól 2 łyżki Vegeta 2 łyżki Majonez 2 łyżki Wrząca woda 1 szklanka Czosnek 4 ząbki Ziele angielski (kilka ziarenek) Pieprz ziarnisty(kilka ziarenek) Listek(...)laurowy 5 szt. Siatka do gotowania szynki Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć dokładnie przyprawą i włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie włożyć do siatki i dobrze zacisnąć. Wszystkie składniki na zalewę zagotować, włożyć szynkę i gotować na bardzo wolnym ogniu przez 40 minut. Odstawić ponownie na 24 godziny, po czym mięso wyjąć, zalewę zagotować, włożyć szynkę z powrotem

Tradycyjna Kuchnia
Zupa meksykańska 159

marchewki 3-4 większe ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych   u mnie z czosnkiem i ziołami 1 duża cebula 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 800g mięsa mielonego u mnie z mięsa z łopatki wieprzowej Olej do smażenia Przyprawy: 3-4 kulki ziela angielskiego, kmin rzymski pół łyżeczki, pieprz cayenne,   czosnek granulowany, cukier, sól/vegetta(...)mrożonkę, odsączoną fasolę całość podlać gorącą wodą do wysokości nieco ponad poziom warzyw, dodać ziele angielskie i resztę przypraw. W między czasie na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso mielone do lekkiego odparowania. Po czym przełożyć je do wywaru. Całość gotować ok 20 minut po czym dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. W razie potrzeby podlać wodą

W garach u Gosi
Gołąbki 185

mamę. Ostatnio zostało mi trochę ugotowanego ryżu z dnia poprzedniego więc postanowiłam zrobić gołąbki. Wymagają one trochę zachodu, ale warto ;) Gołąbki składniki 1 średniej wielkości biała kapusta 200 g mięsa wieprzowego  1/2 szklanki ryżu 1/2 litra bulionu  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki wykonanie: Ryż ugotować na sypko, dodać do mięsa, cebule drobniutko(...)posiekać, można zetrzeć ją również na tarce. Mięso doprawić pieprzem i solą, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać. Kapustę gotujemy we wrzątku przez około 15 minut i obracając ją co kilka minut, uprzednio wycinając głąb. Po ostudzeniu obieramy z liści, odkrawamy z wierzchu tą grubszą część liścia. Jeżeli liście bliższe środka główki kapusty są zbyt twarde należy je dodatkowo

Delusional Trine
ZUPA GOŁĄBKOWA 559

Pyszna, treściwa zupka, która świetnie sprawdzi się w takie chłodne dni jak dzisiaj. Mięso mielone, ryż, aromatyczne warzywa to wszystko razem sprawia , że będzie świetnym obiadem dwudaniowym.  Składniki: pół główki kapusty włoskiej 1/2 kg mięsa mielonego szklanka ryżu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1/2 pora - białej części 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziarna ziela(...)tarce na dużych oczkach selera i pietruszkę oraz pokrojony w półplasterki por. Wrzucamy ziele, pieprz, listem, dodajemy sól. Gotujemy ok 20 minut.  * Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażone dodajemy do zupy wraz z koncentratem pomidorowym, mieszamy. Dokładamy również ryż. Próbujemy , doprawiamy obiema paprykami , solą, pieprzem mielonym. Gotujemy jeszcze ok 10 minut. Gotowe

Z Majeczką w kuchni
Lekkie taco z wołowiną na liściach sałaty 176

mała cebula 1 ogórek 50 g rukoli nasiona konopi lub sezamu do posypania Rozgrzej oliwę na patelni. Zeszklij czosnek i chili pokrojone w drobną kostkę. Dodaj utarty imbir i mięso. Smaż mięso aż przestanie być czerwone. Dodaj płatki chili, kmin rzymski, soję i pieprz do smaku. Na drugiej patelni usmaż grzyby z pietruszką i dodaj do mięsa. Lekko wymieszaj. Przygotuj

codojedzenia