szybkie i pyszne danie, które można przygotować dosłownie w 20 minut + 30 minut gotowania. Potrzebne składniki: 4 duże papryki 30 dag mielonej wieprzowiny (najlepiej szynki), można zastąpić dowolnym mięsem mielonym ok. 10 dag suchego ryżu (jedna torebka lub nieduża filiżanka) 1 cebula 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki Papryczka chili lub pieprz kajeński 1 l bulionu warzywnego Tarty żółty(...)natka pietruszki – nie są konieczne Cebulę pokroić w niedużą kostkę i zeszklić na patelni, Dodać mielone mięso, słodką paprykę i smażyć razem ok. 10 minut. Równocześnie ugotować ryż. W tym czasie oczyścić papryki – z umytych warzyw odciąć górne części z ogonkami (zostawić jako „pokrywki”), ze środków usunąć nasiona i białe włókna. Usmażone mięso wymieszać z gorącym ryżem. Wszystko lekko przestudzić
Gotujemy i jemybyłabym sobą). Zapraszam Was do dołączania do grupy - znajdziecie tam moc FIT inspiracji! SKŁADNIKI (na 6 porcji - foremka 30X20 cm) 2 średnie cukinie (ok. 600 g) 500 g mielonego mięsa z indyka 300 g tartej mozzarelli ( 2 opakowania) 1 biała średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 mała marchew 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz(...)kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cukinię kroimy w plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę, dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy łopatką. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Do usmażonego mięsa dodajemy marchew, przesmażamy razem 2 minuty i dodajemy pomidory oraz koncentrat. Dusimy, aż płyn odparuje
Moje Kuchenne RewelacjePapryka marynowana w zalewie octowej Marynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs, sałatek, kanapek, burgerów. Oczywiście marynowana paprykę można przez cały rok po prostu kupić w sklepie, można także przygotować ją samemu i przy okazji trochę poeksperymentować. Dzisiaj podaję przepis na marynowaną paprykę w wersji podstawowej - na bazie tej receptury można
KorniszonkiPRZYGOTOWANIE : Całe mięso myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, jarzynę i gotujemy do miękkości. Mięso wyjmujemy i obieramy od kości, marchew kroimy w plastry. Zalewę przecedzamy przez sitko, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem w proszku, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Z dwuch butelek plastikowych odcinamy górę i nakładamy mięso do 1/4 wysokości
Kulinarne Fantazje Marioliaromat, który od zawsze kojarzy mi się z tą porą roku. Kurczak w nieco innym wydaniu, bo z owocami. Sezonowe śliwki okazały się być bardzo dobrym dodatkiem do tego mięsa. Jeśli znudził Wam się kurczak w tradycyjnym wydaniu, to może skusicie się na jego jesienną wersję :) Składniki na 4 porcje: 4 udka z kurczaka 2 czerwone cebule 2 łyżeczki musztardy(...)ziarnistej 2 łyżeczki miodu 400 g śliwek sól, pieprz, tymianek, słodka papryka - do mięsa oliwa, sól, tymianek - do śliwek i cebuli Udka kurczaka przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem; odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Śliwki przekroić na połówki i usunąć z nich pestki. Cebulę i śliwki ułożyć na blasze. Polać
My simple kitchenwiem, czy to prawda. Ja nie lubię. I tyle. Uwielbiam za to nasiona kolendry i często ich używam. 4 porcje: Zupa: 1/2 białej, większej cebuli 1 noga indycza lub mięsa z ud indyka 1-2 łyżki miso, wedle upodobania 1 łyżeczka płatków drożdżowych (można też pominąć) 2 łyżki natki pietruszki ok. 1 cm korzenia imbiru 2 łyżki sosu sojowego(...)mini cukinie lub pół średniej pokrojona w grubą kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w grube paski 2 kolby kukurydzy pokrojone w grube plastry Klopsiki: ok. 400 g mielonego mięsa z indyka 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry lub pieprzu ziołowego Dodatki: 150 g makaronu ramen 4 jajka Cebulę kroimy w kostkę, imbir siekamy
KucharzycaZapraszam Was do wypróbowania przepisu na pyszne kotlety mielone pieczone. Tradycyjne kotleciki w nowej, smacznej odsłonie. PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE PIECZONE Składniki na kotlety mielone pieczone: 500g mięsa mielonego 2 bułki kajzerki 1 szkl mleka 1 cebula mała 1 jajko sól pieprz 3 łyżeczki ulubionej mieszanki przyprawowej np przyprawy gyros 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 papryki czerwonej – opcjonalnie(...)zrobić kotlety mielone pieczone: Bułki moczymy w mleku, miksujemy je. Do mięsa dodajemy bułki z mlekiem, jajko, startą na tarce cebulę, drobno pokrojona w kostkę paprykę, przyprawy, wyrabiamy chwilę masę. Z masy formujemy kotlety i układamy na oleju na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy 40 min w 180st. Artykuł Kotlety mielone pieczone pochodzi z serwisu Dorota
Dorota Smakujekilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka w proszku ostra i łagodna, kminek mielony 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju Gulasz po węgiersku Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, aż się zarumieni i przełożyć do rondla. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule pokroić w pół talarki. Marchewkę pokroić w cienkie talarki. Paprykę oczyścić(...)gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Na tłuszczu, który nam pozostał po smażeniu mięsa podsmażyć czosnek i cebulę. Następnie dorzucić marchew i połowę pokrojonej papryki, pieczarki pokrojone w pół talarki. Podsmażyć chwile warzywa i przełożyć do mięsa. Podlewać wodą , dodać przecier pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy Pamiętając o tym, że gulasz powinien być dość ostry. Dusić
Pomysłowa kuchniamoich ulubionych obiadów na przełomie sierpnia/września. Przygotujesz go w prosty sposób! Uwaga! Do rozbijania polędwiczki wieprzowej nie stosuj zbyt dużo siły czy tłuczka. Wystarczy, że lekko rozpłaszczysz mięso dłonią, aby nie powstały dziury. To delikatne mięso, zresztą niezbyt tanie, dlatego warto o nie zadbać podczas przygotowania. Przepis na polędwiczki w sosie kurkowym Składniki: około 500 g polędwiczki wieprzowej(...)solą i pieprzem. Jeśli lubisz intensywniejszy smak, możesz dodać przyprawę do wieprzowiny. Nie muszą być one usmażone w 100%. Kiedy bulion się zagotuje, przełóż do niego polędwiczki. Duś mięso przez około 25-30 minut. Dodaj do garnka śmietanę 30%. Dopraw całość solą, pieprzem, koperkiem i pietruszką według uznania. Zagotuj całość i duś przez kolejne 10 minut . Wymieszaj mąkę z wodą
Rozdomowionaprosty nawet dla początkujących i zarazem doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Pulpety w sosie pomidorowym uwielbiają dzieci i dorośli. Pyszne, delikatne klopsiki z mięsa mielonego pasują do wszystkiego - do klusek, makaronu, ryżu czy ziemniaków. Bardzo lubię pulpeciki w różnych wariantach, te przypominają mi czasy, kiedy mieszkaliśmy w Arabii Saudyjskiej. Na emigracji poznałam prawdziwy smak(...)kolor sosu (korma) i dodawanie do potrawy aromatycznych przypraw. Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym po indyjsku Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym składniki na pulpety drobiowe 500 g mielonego mięsa drobiowego (kurczak, indyk) 1 jajko 1 średnia cebula starta na tarce 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku olej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąki ziemniaczanej 2 łyżki ciepłej wody Kilka łyżek siekanego szczypiorku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj ryż (np. korzystając z tego przepisu ) Krok 2 W międzyczasie przygotuj burgery. Mięso posól (około pół łyżeczki soli) i dobrze popieprz (wedle uznania, ale łyżeczka pieprzu to nie będzie za dużo). Zagnieć szybko drewnianą łyżką lub ręką. Nie wyrabiaj mięsa, zamieś tyle tylko(...)kotleta, tak żeby uformować w tym miejscu wgłębienie. Dzięki temu zabiegowi burger nie skurczy się podczas smażenia i nie wybrzuszy na środku. Temperatura smażenia powinna być dość wysoka, żeby mięso delikatnie przypiekło się z zewnątrz. Smaż po 3 minuty z jednej i dwie minuty z drugiej strony (w przypadku kotletów o grubości około centymetra). Odstaw kotlety na talerz i przykryj
Niedzielny kucharzupiec w mikrofali). Za to pozostałe dania są bardzo proste, a niektóre mega szybkie, jak kurczak three cup oraz gyros (choć tu potrzeba trochę czasu poświęcić na marynowanie mięsa). Bardzo prostym, ale i szybkim daniem jest pasta primavera. My cztery dania zrobiliśmy w jeden sobotni wieczór, bez specjalnego wysiłku. Część obiadów zaraz po wystudzeniu zapakowaliśmy do woreczków strunowych i wstawiliśmy(...)przepis Czwartek: Gyros z kurczaka z pitą Rodzaj greckiego kebaba, pachnący przyprawami i łatwy do zrobienia. Jeśli kiedyś używaliście kupnej mieszanki przypraw „gyros”, dajcie sobie z nią spokój. Przyprawienie mięsa we właściwy sposób wymaga tylko trzech przypraw i odpowiednio długiego czasu marynowania. Do tego pity domowego wyrobu, frytki z piekarnika i pyszne danie gotowe. Zobacz przepis Piątek: Gnocchi z batatów
Niedzielny kucharzjedno, najlepiej do tego dania nadają się udka z kurczaka. Filet też da radę, ale nie będzie tak soczysty. Jeśli chcecie, żeby udka były bardzo delikatny przed smażeniem obtoczcie mięso w łyżce sody oczyszczonej. Po 10 minutach trzeba dokładnie umyć udka i osuszyć. Po tym zabiegu, usmażone same rozpływają się w ustach. Składniki: 500 g udek kurczaka bez kości(...)chodzi o powolne podgrzewanie warzyw, a nie smażenie na ostrym ogniu, bo inaczej czosnek szybko się przypali. Smaż 2 minuty mieszając od czasu do czasu. Krok 2 Osusz mięso ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Przesuń szpatułką imbir i czosnek na skraj naczynia, a na środek wlej łyżkę oleju. Dodaj pokrojone mięso i smaż 5-7 minut, aż udka zaczną
Niedzielny kucharzOczywiście, że smakuje, bo to jest WŁAŚNIE PRAWDZIWY KEBAB, zrobiony w domu, ze sprawdzonych przepisów. W Niedzielnym Kucharzu robiliśmy już kebaby w kilku wersjach. Spróbuj libańskiego kebaba z mielonego mięsa z magiczną sałatką z kuskusu, zrobionego z… pieczonego kalafiora. Danie zdrowe i ładnie się prezentujące. To będzie dobra wprawka do doner kebaba , zrobionego z pieczonego mięsa, nadzianego na specjalnie przygotowany(...)grecki . W sklepach można kupić przyprawę gyros, ale to zupełnie niepotrzebny wydatek, bo mieszankę można zrobić samu, gdyż składa się na nią raptem kilka przykład. Ale jak one pachną!!! Mięso najlepiej zamarynować na całą noc. Długo, za to smażenie to 5 minut. Gyrosa można go zjeść w chlebku pita, można podać na bogato z pitą, frytkami sałata i obowiązkowo sosem
Niedzielny kucharzŚwietny przepis na dobrze doprawionego glazurowanego kurczaka, którego… przyprawiać wcale nie trzeba. Całą sprawę załatwia glazura miodowo-musztardowa, którą trzeba pokryć upieczone mięso i zapiec. Czas przygotowania: 5 minut Czas pieczenia: 35-40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Glazurowane udka świetnie smakują. Cukry zawarte w glazurze karmelizują się podczas pieczenia, dzięki czemu skórka jest wyjątkowo chrupiąca(...)udka w glazurze miodowo-musztardowej to najprostszy i najszybszy sposób na smacznego, przyprawionego kurczaka, bez tony przypraw, macerowania i marynowania całymi godzinami. Prosty trick polega na tym, żeby upieczone mięso pokryć glazurą i wstawić do piekarnika do zapieczenia. To naprawdę świetny i prosty sposób na dobre jedzenie. Glazurowane udka możecie podać z pieczonymi frytkami, które upieką się razem z kurczakiem
Niedzielny kucharz