mięso - 63110 przepisów (strona:952/4208)

Stek wołowy z antrykotu. Przepis krok po kroku 121

tymianek) 1 ząbek czosnku sól, czarny pieprz   Przygotowanie:   Steka 10 minut przed włożeniem na patelnie doprawiam solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstaw mięso na bok i zajmij się masłem ziołowym.   Masło wyjmij prosto z lodówki i wymieszaj z posiekaną drobno natką pietruszki, szczypiorkiem, listkami tymianku oraz(...)wpisie pozwoliłem sobie także zerwać z kolejnym kulinarnym mitem. Mianowicie, że stek solimy po usmażeniu… to moim zdaniem wierutna bzdura. Po posoleniu mięsa zachodzi proces OSMOZY , czyli wyciek soków z komórek, co powoduje w jakimś stopniu utratę soczystości. Ale jeżeli stek solimy tuż przed smażeniem, w najmniejszym stopniu

kuron.com.pl
Aromatyczny Ramen 119

grube plastry i wrzucamy do garnka. Marchewkę obieramy, opłukujemy, następnie kroimy w większe kawałki i dorzucamy do garnka razem z obranym czosnkiem. Cebulkę kroimy na pół i dorzucamy do mięsa. Mięso i warzywa zalewamy ok. 2l zimnej wody i gotujemy na dużym ogniu przez około 30 min. W międzyczasie za pomocą łyżki cedzakowej ściągamy z wywaru szumowiny. Szumowiny(...)innego jak białko z mięsa ścięte podczas gotowania, które wygląda jak biała lub szara piana. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ramen na niskiej mocy przez ok. 1,5-2h. Wywar odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy z niego kości i warzywa, a łopatkę przekładamy na blachę i pieczemy w 180° przez ok. 15-20 minut, by zyskała złoty kolor. Ramen

Mostek w kuchni
Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych 162

przekąska która smakuje chyba każdemu. 1 duży filet z kurczaka 1 jajko pół szklanki mąki kukurydzianej pół szklanki mleka szczypta soli  szczypta pieprzu cayenne płatki kukurydziane ok.130 gramów Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie kroimy na mniejsze nieduże kawałki. Mleko, mąkę, jajko i przyprawy mieszamy ze sobą dokładnie aby nie było grudek. Mięso zanurzamy w cieście(...)najlepiej odstawić na godzinkę do lodówki. Płatki kukurydziane rozdrobnić ale niezbyt mocno. Zamarynowane mięso kawałek po kawałku panierujemy w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Smażymy na patelni na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Andzia Pichci
Co jeść na anemię? 122

ciąży. Jak jej zapobiec? Otóż okazuje się, że taka odpowiednia dieta na anemię może pomóc Nam złagodzić objawy choroby. Zatem co jeść na anemię? Oczywiście na pierwszym miejscu jest mięso. Jedzmy mięso, gdyż żelazo, które jest w produktach roślinnych jest znacznie gorzej przyswajalne od tego, które jest w produktach zwierzęcych. Z tego też względu naprawdę warto jest, by nasza dieta(...)przy anemii uwzględniała odpowiednią ilość mięsa. Dobrym rozwiązaniem przy anemii jest jeść wątróbkę wieprzową, kaszankę, salceson i podroby. Źródło: pixabay.com Warzywa i owoce także powinny znaleźć się w naszej diecie na anemię. Jest tak, ponieważ zawierają witaminę C, która doskonale wspomaga wchłanianie się żelaza. To właśnie brokuły i sałata należą do grupy zielonych warzyw, które mają najwyższe stężenie tego pierwiastka

Dajet
Co dziś na obiad? Przepis na udka BBQ 124

dopasujesz dodatki. Zobacz sprawdzony przepis na udka BBQ. Sprawdzony przepis na udka BBQ Mój przepis na udka BBQ to nie tylko sposób na sprawdzony i pyszny obiad. Tak przygotowane mięso możesz także wykorzystać jako główny składnik sałatki z ulubionymi warzywami lub kanapki do pracy. Ważny jest sam wybór mięsa. Alternatywą dla tradycyjnych udek z kurczaka są takie, które nie mają(...)rozgrzej piekarnik do 190 stopni z grzałką góra i dół. Każde udko dopraw solą i pieprzem, a potem posmaruj sosem BBQ . Jeśli coś Ci zostanie, zalej resztę. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na minimum 1h. Ułóż udka w naczyniu żaroodpornym i piecz przez około 40-50 minut. Twoje udka BBQ są gotowe! Artykuł Co dziś na obiad? Przepis

Rozdomowiona
Menu na tydzień: Niedzielny obiad i 5 lanczy na cały tydzień 88

słodko-słonym sosie. Czwartek: Indyk z grzybami po chińsku Jak na danie stir fry przystało robi się je bardzo szybko, przy czym metoda smażenia jest dość ciekawa, bo obsmażone mięso podlewa się sosem słodko-kwaśnym i dusi aż indyk wchłonie płyn i jego aromaty. Do mięsa można dodać dowolne grzyby. My użyliśmy naszych ulubionych boczniaków. Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem(...)zachowują świeżość i smakowitość. Pozostałe dania zamrażamy. Chińskie dania typu stir fry mrożą się doskonale. Trzeba je zapakować do woreczków strunowych, wycisnąć jak najwięcej powietrza i zamknąć. Osobno pakujemy mięso, osobno ryż i kaszę, które są dodatkami do obydwu dań. Rybę zamrażamy w foremkach w jakich się piekła, szczelnie zapakowaną. Pięć obiadów gotowe. Rano wystarczy spakować pudełko do pracy. Mrożone

Niedzielny kucharz
Kaczka w czosnkowej marynacie 124

bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Niezwykle aromatyczne mięso w chrupiącej skórce. Składniki:  4 udka kaczki 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 150 ml śmietany kwaszonej sól, pieprz Przygotowanie:  Normal(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso oczyszczamy, nakłuwamy, przekładamy do miski. Przygotowujemy marynatę. Czosnek siekamy, mieszamy ze śmietaną, majonezem, paprykami, solą i pieprzem do smaku. Mięso obtaczamy w marynacie, pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Przekładamy

R'n'G Kitchen
Makaron z wołowiną w sosie śmietanowym 103

wołowiny 300 g makaronu penne 125g pieczarek 1 cebula 200 ml kwaśnej śmietany 150 ml mleka 50 g startego parmezanu oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie:   Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Na patelni natartej czosnkiem rozgrzałem oliwę, smażyłem, aż było brązowe. Pokroiłem cebulę w kostkę, a pieczarki w plastry, dodałem do mięsa na patelni. Smażyłem, aż zmiękły. Wymieszałem(...)kwaśną wiejską śmietanę z mlekiem i drobno pokrojonym czosnkiem. Rozgrzałem na wolnym ogniu. Dodałem sos do mięsa i na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem sola i pieprzem. Połączyłem sos z ugotowanym makaronem, posypałem startym parmezanem

R'n'G Kitchen
Kurczak w sosie ziołowo - śmietanowym 136

obiad . Dziś na obiad wjechał kurczak . Pyszny mięciutki kurczak w aromatycznym sosie, podany w towarzystwie młodych ziemniaków i tradycyjnej mizerii. Przepyszny pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. Mięso na obiad nie jest u nas na co dzień, jest zwłaszcza wtedy, kiedy mąż jest w domu. Faceta ciężko zadowolić samymi warzywami :) A szybki obiad z kurczakiem pozwoli Wam spędzić cudowny(...)gałązki tymianku 2 gałązki bazylii 400 ml śmietanki 36%, u mnie  Śmietanka UHT MU! 36% tłuszczu 3 łyżki sosu rybnego sól, pieprz Kurczak w sosie ziołowo - śmietanowym -przygotowanie: Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na dwie części. Na rozgrzanej patelni układamy mięso kurczaka skórą do dołu, żeby wytopił się tłuszcz. Obsmażamy na sporym ogniu z obydwu stron. Następnie

MamaOskarka
Duszone żeberka  97

gałązka rozmarynu 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 większa papryczka chilli (może być suszona) pieprz sól Najpierw dzielimy żeberka na małe mniej więcej takie same kawałki. Następnie mięso doprawiamy pieprzem i solą. Dobrze nacieramy je przyprawami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzany wrzucamy mięso i obsmażamy go z każdej strony na ładny złoty kolor. Następnie zalewamy je niewielką(...)chilli, rozmaryn i listki laurowe. Następnie przykrywamy i zmniejszamy ogień na średni. Żeberka dusimy przez około godzinę, aż będą bardzo miękkie. W tym czasie kilkukrotnie je przewracamy. Podczas duszenia mięso cały czas musi mieć trochę wody na dnie patelni, więc sprawdzajcie czy nie wyparowała i w razie potrzeby dolewajcie. Gotowe najlepiej smakują z kiszoną kapustą i pieczonymi ziemniaczkami lub leniwymi

PatiGotuje
Żeberka na grilla 146

wtedy bez grillowanych żeberek. Jakie żeberka z grilla są najlepsze? Po pierwsze: mają chrupiącą i aromatyczną skórkę. Drugie: dzięki idealnie dobranym smakom marynaty. Po trzecie: są mięciutkie i soczyste, mięso samo odchodzi od kości. Takie żeberka możecie grillować na węglu drzewnym, grillu elektrycznym, gazowym lub zwyczajnie upiec w piekarniku. Idealnie soczyste i podpieczone smakują wszystkich domownikom i gościom. Jest(...)ostudzenia. Do miski lub wysokiego naczynia dodajemy 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki oliwy, ocet, roztarty czosnek oraz przyprawy. Ostudzone żeberka zalewamy przygotowaną marynatą. Najlepiej aby marynata pokryła każdą część mięsa. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, wtedy przejdą smakiem marynaty. Jeżeli jest taka możliwość to najlepiej pozostawić je w marynacie na całą noc. Żeby żeberka były chrupiące i miały

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Krupnik 119

seler, pietruszka, por) Ziele angielskie Liść laurowy 3-4 ziemniaki Sól Natka pietruszki Sposób przygotowania: Na początku żeberka kroimy na mniejsze kawałki i myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Umyte mięso wrzucamy do garnka i dodajemy 1,5 l wody. Wywar zagotowujemy. Musimy pamiętać żeby co jakiś czas zbierać szumowinę z góry. Następnie do tego dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy(...)sitku przemywamy kaszę. Następnie odcedzamy i dodajemy do garnka. Całość gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Na samym końcu doprawiamy solą. Po gotowaniu wyciągamy z zupy żeberka i oddzielamy mięso od kości. Krupnik na żeberkach podajemy z kawałkami mięsa, posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Artykuł Krupnik pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Roladki drobiowe z kremowym nadzieniem porowym 1294

kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki *** *** Pora myjemy, osuszamy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i jeszcze chwilę przesmażamy. Studzimy *** *** Mięso rozbijamy na cienkie kotlety *** *** Płaty mięsa oprószamy solą i pieprzem. Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego *** *** Nakładamy pełną łyżkę farszu porowo-kukurydzianego *** *** Mięso zwijamy w roladki *** *** Obtaczamy w mące

Blog z Apetytem
Zupa serowa z pulpecikami (z serków topionych) 139

zupę. Z dodatkiem grzanek i pulpecików z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Zwłaszcza zimą. Wedle uznania - doprawiona mniej lub mocniej ostrą papryką świetnie rozgrzewa. Jeżeli nie przepadamy za mielonym mięsem - pulpeciki można zamienić na chrupki bekon, który także świetnie pasuje. Składniki (4 porcje) -1 litr bulionu -300 g serków topionych -1 marchew -1 pietruszka korzeniowa -1/2 cebuli(...)mięsa drobno mielonego -1 jajko -2-3 łyżki bułki tartej -1 łyża oleju -ostra papryka -sól, pieprz -grzanki Przygotowanie Cebulę drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Zalać ciepłym bulionem. Dodać obraną i startą marchew i pietruszkę. Gotować na małym ogniu. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić

Zielona Kuchnia
Hamburger wołowo-wieprzowy z salsą mango (Hamburger di suino e bovino con salsa al mango) 175

penserà invece il peperoncino. Buon appetito :) SKŁADNIKI  (4 porcje) 4 bułeczki do hamburgerów kilka listków sa ł aty  Hamburger wołowo-wieprzowy 350 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g mielonego mięsa wołowego 1-2 łyżki przyprawy do mi ę s (mieszam chili, tymianek, rozmaryn, słodką paprykę, majeranek, czosnek i natkę pietruszki) oliwa(...)bazylii. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine, ok. 30-50 ml. Wszystko blendujemy  w zależności jaką konsystencję pasty chcemy uzyskać.  Burger wołowo-wieprzowy W misce mieszamy mięso wołowe i wieprzowe; doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy 4 okrągłe hamburgery, które delikatnie spłaszczamy

La grande e la piccola cuoca