mięso - 63110 przepisów (strona:956/4208)

Pierś marynowana w kefirze z parowaru 138

sztuk fasolki szparagowej żółtej -2 cebule - łyżeczka suszonego tymianku -1 łyżka masła  -1 łyżeczka soku z cytryny -szczypta cukru -olej do smażenia -sól do smaku Na marynatę do mięsa potrzebujemy: -kefir - jarzynka bez soli ( najlepiej domowej roboty ) -1 duża cebula Przygotowujemy mięso: kefir wylewamy do miski w której będą marynować się piersi. Cebulę kroimy w pół krążki, wrzucamy(...)były w niej zanurzone w całości. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.  Po tym czasie wyciągamy miskę z lodówki na godzinę przed  włożeniem do parowaru, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. W tym czasie szorujemy dokładnie ziemniaki. Jeżeli są małe parujemy w całości, większe dzielimy na pół lub ćwiartki. Na samym dole parowaru układamy pierś wraz z cebulą

Kulinarne przemyslenia
Spaghetti bolognese 125

zwał! Wy się „bijcie”, my jemy! To w sumie takie polskie żarło :P Składniki: 200 g boczku 2 szt cebuli 1 duża marchew 2 szt łodygi selera 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 ml passaty pomidorowej 250 ml mleka cukier sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w paski. Wytapiamy(...)rozgrzanej patelni, dodając posiekane cebule, pokrojoną marchew i seler. Mięso mielone wrzucamy, rozdrabiając je. Zalewamy winem, odparowujemy. Zalewamy passatą, dodajemy listki oregano, dusimy przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy szklankę mleka i redukujemy sos. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Risotto z mięsem mielonym, chili i papryką 117

Lekko ostre smaczne i sycące risotto. Sprawdzi się jako oddzielne danie, jak i jako dodatek do mięsa.  Składniki (4 porcje) -300g mielonej wołowiny -300g ryżu do risotto (krótkoziarnistego) -2 świeże papryczki chili -pół czerwonej papryki -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -puszka pomidorów -2 łyżki oliwy z oliwek -sól, pieprz Przygotowanie  Cebulę drobno posiekać. Papryczki chili(...)opakowaniu). Lekko osolić, ugotować i odstawić. Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Dodać pozostałą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Paprykę drobno pokroić, wyłożyć na patelnię i podsmażyć. Dodać mięso i smażyć aż się zetnie. Dodać pomidory w puszce. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut na mniejszej mocy palnika. Do ugotowanego ryżu z papryczkami przełożyć mięso z sosem. Całość dokładnie

Zielona Kuchnia
Zapiekanka spaghetti z polędwiczką i szpinakem 127

Dzisiejsza propozycja to totalny misz masz. Ale jaki pyszny. Połączenie makaronu, mięsa i sosu. Zapraszam na obiadek. Co nam trzeba? 300 g makaronu spaghetti polędwiczka wieprzowa- ok 300g świeży szpinak-opakowanie z popularnych sklepów olej rzepakowy do smażenia ser mozzarella w wiórkach 200g przyprawy: sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka 2 czubate łyżki sosu pomidorowego sos: 200ml ciepłego mleka(...)jeszcze na półkrążki i lekko rozbijamy. Podsmażamy 15 minut na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, papryką. Szpinak wrzucamy na tę samą patelnię co robiło się mięso. Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Doprawiamy lekko solą i pieprzem do smaku. W dużej misce mieszamy makaron z kawałkami polędwiczki i sosem pomidorowym. Sos: Ciepłe mleko roztrzepujemy z jajkami. Wlewamy

Latosiowydom
Swojski garnek z młodą kapustą i klopsikami 111

garnek Smakowite i sycące danie jednogarnkowe z klopsikami, młodą kapustą, pieczarkami i ziemniaczkami. Świetny pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego ok 10 dkg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 1 marchew 4-5 ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików przyprawy: sól(...)pieprz, majeranek, słodka papryka, suszone zioła ok 150ml bulionu lub rosołu olej do smażenia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki       *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Z masy mięsnej formujemy średniej wielkości klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** W szerokim garnku lub na dużej patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego

Blog z Apetytem
Makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym wołowym 132

swój pomysł na wykonanie takiego dania. Ja sama robię na różne sposoby i z różnymi dodatkami.  Tu opisałam najprostszą wersję mojego sosu do makaronu. Składniki: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 700 ml passaty pomidorowej * 1 mała cebula * 2 ząbki czosnku * ulubiony ser do posypania * liście świeżej bazylii * sól, cukier * opakowanie makaronu 500 g Mięso mielone wyłożyłam na patelnię razem(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulką.  Chwilę podsmażyłam i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek.  Kiedy mięso zmieniło kolor dolałam passatę i 1/2 szklanki wody. Chwilkę gotowałam. Posoliłam i dodałam cukru do smaku.  Ugotowany sos odstawiłam i w tym czasie ugotowałam makaron wedle przepisu na opakowaniu. Wykładałam na talerze makaron i polewałam sosem. Posypałam listkami bazylii i serem. Akurat

Pieprzyć z Fantazją
Czwartek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 124

Przełóż do miski lub woreczka foliowego, posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Krok 4 Dodaj filety do smażących się warzyw, podkręć temperaturę i smaż na dość intensywnym ogniu, żeby mięso ładnie się zrumieniło i usmażyło w środku – około 5-7 minut. Sprawdź, czy jest już gotowe rozkrawając jedną z kostek. Jeśli mięso jest białe to jest już gotowe. Gdyby było(...)różowe, smaż jeszcze chwilę. Krok 5 Wlej do rondla sos słodko-kwaśny. Dokładnie obtocz z w nim mięso i warzywa. Smaż chwilę mieszając aż sos lekko się karmelizuje i przylgnie do składników. Podawaj z gotowanym ryżem. Smacznego! Artykuł Czwartek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
SPAGHETTI BOLOGNESE + FILMIK 124

Spaghetti bolognese to najpopularniejsze danie z makaronem, mięsem i pomidorami. Przepis przygotowałam bardzo łatwy i myślę że jest tak smaczny że nie trzeba do niego nic dodawać. Po prostu pyszny.  SKŁADNIKI :   250 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego, mieszanego 2 puszki pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka naturalnej jarzynki lub trochę więcej(...)PRZYGOTOWANIE :  Makaron gotujemy według przepisy na opakowaniu.  W garnku podpiekamy na oleju cebulę, dodajemy mięso, mieszamy aby sie nie zbryliło i dodajemy przyprawy. Wlewamy pomidory z puszki. Chwilkę gotujemy na małym ogniu.  Do sosu bolognese dodajemy przecier, mieszamy, doprawiamy jeszcze do smaku, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę gotujemy i zakręcamy gaz.  Do sosu

Kulinarne Fantazje Marioli
Podudzia z kurczaka w sosie wlasnym 162

kurczaka przyprawa do kurczaka lub sól, pieprz,papryka czerwona słodka,czosnek w granulkach,pieprz olej majeranek mąka do zagęszczenia  sosu woda Olej łączymy z przyprawami i nacieramy mięso,wstawiamy do lodówki na 30 minut lub przygotowujemy dzień wcześniej (ewentualnie można bezpośrednio przyprawić na patelni) Przekładamy na rozgrzaną patelnię i opiekamy z każdej strony na złoty kolor. Następnie posypujemy(...)majerankiem i zalewamy do połowy wodą. Dusimy pod przykryciem   na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie.(od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę) W razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn. Miękkie mięso wyciągamy na bok a powstały sos delikatnie zaciągamy mąką

Andzia Pichci
Zupa meksykańska 121

Aromatyczna pikantna zupa którą robi się dość szybko. 500 gram mięsa mielonego najlepiej wołowego 1 puszka fasoli czerwonej pół puszki kukurydzy 1 średnia papryka czerwona 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych (można zastąpić pasatą lub przecierem pomidorowym) Opcjonalnie 2 marchewki średnie Przyprawa do chili con carne( całe opakowanie) lub kmin rzymski, kolendra mielona ,pieprz cayenne, papryka słodka sól(...)wody ⧪⧪⧪ Cebulę, paprykę i ewentualnie marchewkę kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do garnka, solimy przesmażamy chwilę, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości. Gdy mięso i cebula zmiękną dodajemy resztę składników, przyprawy, odsączoną fasolę i kukurydzę pokrojoną marchewkę i paprykę ( pomidory można zblendować) zalewamy wodą . Przykrywamy i całość gotujemy ok.10/15 minut. Można podawać z opieczoną tortillą lub pieczywem

Andzia Pichci
Rolada z kurczaka z omletem szpinakowym 109

Jajka roztrzepujemy dodajemy rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak,przyprawiamy, ponownie dokładnie mieszamy. Omlet smażymy pod przykryciem ,aż się całkowicie zetnie, odkładamy na bok. Fileta rozbijamy tłuczkiem do mięsa ,ale nie zbyt cienko.( najlepiej zrobić to przez folię spożywczą , nie zrobią się dziury)Filet układamy na folii tzw. błonką do dołu. Fileta składamy tak aby powstał mniej-więcej prostokąt(...)środku delikatnie zbijamy brzegi, tak aby powstał równy płat mięsa.Przyprawiamy sola i pieprzem. Rozkładamy szynkę Rozkładamy po całości  połowę startego sera. Na  serze układamy omleta ,ewentualnie docinamy tak aby pokrył rozbity płat mięsa zostawiając 1 cm. margines z każdej strony. Posypujemy drugą częścią sera. Zwijamy od szerszego boku ściśle w roladę. Folę aluminiową smarujemy olejem i zawijamy

Andzia Pichci
Szaszłyki z kurczaka z imbirem i sezamem 154

mieszanki przyprawowej curry 1 łyżka sezamu białego rozdrobniony mały ząbek czosnku  Filety kroimy wzdłuż w ok.1 centymetrowe plastry,paski. W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę,dodajemy pocięte mięso dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinkę. W międzyczasie patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie.( nie będą się przypalać podczas smażenia) Zamarynowane mięso nabijamy(...)patyki. Smażymy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej ( zwykła patelnia też się sprawdzi ) po ok. 5/8 minut z każdej strony. Podajemy z pikantnym sosem. MÓJ ULUBIONY SOS DO MIĘS Z GRILLA 100 gram cebuli 100 gram papryki czerwonej 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej w proszku 2 łyżeczki mieszanki przyprawowej curry 1 mały ząbek czosnku szczypta soli pół łyżeczki pieprzu cayenne

Andzia Pichci
Karkówka pieczona na kiszonej kapuście 123

Krucha karkówka do tego kapusta przesiąknięta smakami mięsa to kolejna propozycja na obiad który robi się praktycznie sam a my cieszymy się wolnym czasem. 4 porcje 4 plastry karkówki 4 łyżki oleju sól,  1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki wędzonej pół łyżeczki czosnku granulowanego 600 gram kiszonej kapusty 1 łyżeczka wegety przepis na domową wegetę znajdziecie(...)liście laurowe 1 szklanka wody lub bulionu Kapustę jeżeli mocno kwaśna przepłukujemy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym,przyprawiamy. Przygotowujemy marynatę łącząc olej z przyprawami następnie nacieramy plastry karkówki. Mięso układamy na kapuście kiszonej najlepiej obok siebie,wlewamy wodę lub bulion. Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy ok.1 godzinę 15 minut do półtorej godziny,(w między

Andzia Pichci
Kotlet devolay 133

zielonej pietruszki sól, pieprz Klarowane masło do smażenia Do panierowania  mąka pszenna roztrzepane jajko bułka tarta  Filety myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy polędwiczki i górną grubszą część mięsa Następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa ( najlepiej użyć do tego folię spożywczą) ,delikatnie aby nie było dziurek, boki nieco cieniej  Przyprawiamy solą i pieprzem, na środku  układamy masło(...)zieloną pietruszkę Szerszą część mięsa zakładamy do środka, boki delikatnie zbijamy tłuczkiem Następnie zawijamy po skosie w rulon Formujemy devolaya starannie dociskając końcówki, aby masło nie wypłynęło podczas smażenia. Następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy w sporej ilości średnio rozgrzanego masła klarowanego z każdej strony na złoty kolor ok.10/13 minut

Andzia Pichci
Szaszłyki drobiowe w marynacie musztardowej 110

łyżki majonezu 3 łyżeczki miodu sól Patyczki do szaszłyków 20 cm. Składniki na marynatę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Fileta z kurczaka kroimy wzdłuż na 2/3 cm paski. Mięso dodajemy do marynaty,bardzo dokładnie mieszamy aby każdy kawałek był całkowicie zanurzony w marynacie. Przykryć folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Zamarynowane mięso(...)mięso nabijamy na patyczki, jak w harmonijkę.  Jeżeli pieczemy w piekarniku, układamy szaszłyki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok.20 minut. Jeżeli przygotowujemy na patelni to patelnię smarujemy tłuszczem, wkładamy szaszłyki, dodajemy pozostałą marynatę i smażymy na średnim ogniu ok. 6/7 minut z każdej strony. Idealne

Andzia Pichci