mięso - 63110 przepisów (strona:959/4208)

Kotleciki drobiowe (siekane) z kukurydzą, pomidorem i mozzarellą 147

mały pomidor 2 łyżki kukurydzy z puszki kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mleka 1 duże jajko oliwa/olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Pokrojone mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie przygotować ciasto: do miski wbić jajko, wsypać mąkę i wlać mleko(...)pomocą trzepaczki, składniki połączyć ze sobą. Liście bazylii umyć i drobno posiekać. Mozzarellę i pomidora pokroić w kostkę. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę, pomidora, mozzarellę i listki bazylii. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Na sam koniec wlać ciasto. Za pomocą łyżki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy/oleju. Gdy patelnia będzie gorąca to usmażyć kotleciki

Ugotować
Wiosenny garnek: pyszne klopsiki duszone w młodej kapuście. PRZEPIS 611

Mamy przepis na świetne wiosenne danie jednogarnkowe. Robi się szybko i każdemu smakuje. Przepis na pulpeciki duszone w młodej kapuście Składniki: 500 gramów mięsa mielonego z indyka (może być też wieprzowe), 1 jajko, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule, średniej wielkości główka młodej kapusty, 2 marchewki, pęczek świeżego koperku, łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz, olej. Zrób tak: do mięsa wbij

Kulinarna Polska
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym 189

koperku i sosem ze słodką śmietanką zapraszają do stołu!. Obiad w 30 minut!. Porcja dla 4 osób. Ilość pulpetów 12 sztuk. Czas wykonania 30 minut. Składniki: - 70 dag mielonego mięsa drobiowego, indyk lub kurczak - 2 pęczki koperku - 2 jajka - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub dwie kromki chleba - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - bułka tarta - olej lub smalec do smażenia(...)szklanki słodkiej śmietanki, 12 % lub 30 % - 2 łyżki mąki - sól - pieprz - koper 1. Koper drobno siekamy. Mięso łączymy z lekko odciśniętym z mleka chlebem, jajkami, przyprawami i większością kopru. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią i jeśli masa jest zbyt luźna dosypujemy bułki tartej. Formujemy pulpety wielkości kurzego jajka i obtaczamy je w bułce tartej. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy

Apetyczna babeczka
Tortille z mięsnym farszem i kolorowymi warzywami (Tortille con ragù di carne e verdure fresche) 171

stessa natura, la loro presenza contribuirà ad aggiungere allegria e spensieratezza sia in famiglia che tra amici. Buon appetito :) SKŁADNIKI Mięsne ragù 400 g passaty pomidorowej 250 g mięsa mielonego wołowego 250 g mięsa mielonego wieprzowego 5 suszonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 2 szalotki oliwa z oliwek s ó l, pieprz(...)pomidory kroimy na cienkie plasterki. Szalotki oraz czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy szalotki  oraz czosnek.  Po  ok. 5 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy kolor.  Na koniec dodajemy passatę pomidorow ą, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, suszone pomidory oraz  1 łyżeczkę ziół prowansalskich ;  doprawiamy

La grande e la piccola cuoca
Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym 100

mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciepłej wody Kilka łyżek siekanego szczypiorku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj ryż (np. korzystając z tego przepisu ) Krok 2 W międzyczasie przygotuj burgery. Mięso posól (około pół łyżeczki soli) i dobrze popieprz (wedle uznania, ale łyżeczka pieprzu to nie będzie za dużo). Zagnieć szybko drewnianą łyżką lub ręką. Nie wyrabiaj mięsa, zamieś tyle tylko(...)kotleta, tak żeby uformować w tym miejscu wgłębienie. Dzięki temu zabiegowi burger nie skurczy się podczas smażenia i nie wybrzuszy na środku. Temperatura smażenia powinna być dość wysoka, żeby mięso delikatnie przypiekło się z zewnątrz. Smaż po 3 minuty z jednej i dwie minuty z drugiej strony (w przypadku kotletów o grubości około centymetra). Odstaw kotlety na talerz i przykryj

Niedzielny kucharz
Kurczak pieczony w maśle i ziołach 197

Składniki: 800 g mięsa z udźca kurczaka 100 g masła 1 łyżka suszonego rozmarynu 1 łyżka suszonego oregano garść świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego) 5 ząbków czosnku sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Mięso kroimy na porcje i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Oprószamy rozmarynem, oregano oraz solą i pieprzem. Dodajemy poszatkowany czosnek, następnie mieszamy aby przyprawy pokryły równomiernie każdy kawałek(...)wierzchu mięsa układamy kawałki masła oraz gałązki tymianku. Naczynie z kurczakiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez godzinę

Qchnia po prostu
Gołąbki z młodej kapusty z komosą ryżową 162

zapragnęłam gołąbków na obiad, miałam w lodówce prawie wszystko, ale zabrakło mi ryżu. Na szczęście w zapasie miałam komosę Wyszły takie cudeńka Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego z szynki 1 szklanka kompsy ryzowej (dodałam odrobinęryżu który mi został) 1,5 szklanki wrzątku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz papryka słodka w poszku(...)wodzie by nie utracić koloru. Komosę wypłukać w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem, posolić, gotować do wchłonięcia płynu. Cebulę i czosnek drobno posiekać, usmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 minut. Mięso połączyć z komosą – farsz gotowy. Każdy liść kapusty nafaszerować, zawinąć. SOS POMIDOROWY:  W rondelku podsmażyć chwilkę na oleju posiekany czosnek

Mój pomysł na
Spaghetti weganiese, czyli pyszne spaghetti bez mięsa 101

Prawie jak bolognese, tylko bez mięsa! Poznaj przepis na pyszny, bezmięsny sos do spaghetti. Artykuł Spaghetti weganiese, czyli pyszne spaghetti bez mięsa pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Faszerowane papryki 106

Jeszcze tak na koniec dnia przyszłam do Was z faszerowaną papryką. Taką, którą zrobicie z pozostałości po niedzielnym rosole, bo nie dość, że mięso zużyjecie, to śmiało rosołu możecie użyć jako bazy na sos. Czasem zdarza się też, że jest resztka ugotowanego ryżu, więc tym bardziej wtedy należy skorzystać właśnie z takiego prostego rozwiązania ;) Składniki dla 2 osób: 2 papryki(...)ryżu 200g chudego, gotowanego mięsa 1 mała cebula Kilka gałązek świeżej pietruszki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego #Pudliszki 2 łyżki masła Sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka domowego bulionu ¾ szklanki wody ½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego #Pudliszki Szczypta cukru Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Ugotowane mięso- najlepsze rosołowe

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki ziemniaczane – smaczny obiad 128

dziś udało mi się stworzyć, moim zdaniem, idealne placki. Nie jestem w stanie podać idealnych proporcji składników, ponieważ ilość żależna jest od odmiany ziemniaków jak i od jakości mięsa oraz gatunku żółtego sera. Składniki na Naleśniki 70 dkg ziemniaków Jedna duża cebula 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 2 jaja Sól, pieprz Krok po Kroku 1 Ziemniaki i cebulę obieramy(...)przyprawach i cebuli) 1 średniej wielkości cebula 10-15 dkg sera żółtego Sól, pieprz, pieprz ziołowy Krok po Kroku 1 Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Mięso oddzielamy od kości, mielimy i dodajemy do usmażonej cebuli. Całość mieszamy i doprawiamy. 2 Ostudzone mięso łączymy ze startym na drobnej tarce serem. Na każdego naleśnika nakładamy przygotowany farsz i składamy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Delikatne curry z kurczakiem i warzywami 113

drobno posiekać. Pora umyć, przeciąć wzdłuż. Następnie w cienkie piórka. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i pora. Smażyć około 1 minuty. Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chili, kurkumą. Wymieszać i wrzucić na patelnię, wymieszać. Smażyć tak długo aż mięso straci kolor surowizny. Cukinię umyć, przekroić na pół(...)pomocą dużej łyżki wydrążyć nasionka. Teraz to już tylko pociąć na cienkie pół plasterki. Wlać tyle wody żeby mięso było prawie przykryte. Zagotować, w razie potrzeby doprawić do smaku solą. Gotować około 15 minut. Dodać śmietanę, natkę pietruszki, wymieszać. Najlepiej podawać z ryżem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Szaszłyki po hiszpańsku 173

dodatkowo z orzechami - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 4 średnie cebule - 25 dag pieczarek - 1/2 szklanki oleju najlepiej smakowego, ja dałam czosnkowo - bazyliowy - 3 łyżeczki carry - sól 1. Mięso kroimy na małe kawałki zalewamy olejem, dodajemy carry i pół łyżeczki soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki aby mięso się macerowało. 2. Paprykę kroimy w dość grube(...)Gotowe szaszłyki można oprószyć solą. Czas pieczenia w zamkniętym grillu na tacce aluminiowej ok. 30 do 40 minut w zależności od jego nagrzania. NA odkrytych grillach dłużej, najważniejsze aby mięso było miękkie. Podajemy z sosem czosnkowym lub  Bbq . Smacznego

Apetyczna babeczka
Paprykowe łódeczki z pudliszkowo-mięsnym nadzieniem w sosie bolońskim 128

namiastkę w postaci pudliszkowego słoiczka. Dziś mam dla Was propozycję obiadową na   paprykowe łódeczki   zapieczone   z pysznym i zdrowym nadzieniem które zawiera kaszę jaglaną, chude mięso mielone, warzywa a   całość duszona jest   w pomidorowym sosie bolońskim.   Ostrość zależy tylko od tego czy   doprawicie   ostrą czy słodką papryką, sos doskonale łączy się(...)delikatnym smakiem warzyw. Nie dość, że smaczne danie to łatwo je przygotować. Palce lizać! Składniki: 3 papryki żółte 1 papryka czerwona Nadzienie: ¾   szklanki kaszy jaglanej 40 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 marchewka 1 mała cukinia 1 cebula ½ pora 1 szklanka passaty pomidorowej Pudliszki ½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 3 łyżki oliwy Szczypiorek

Wanilia i Kardamon
Jakie przyprawy do jakich potraw? 117

kapusty kwaszonej octem, a tej lepiej unikać. Podczas przyrządzania bigosu pamiętajmy, by nie solić go aż do końca, a nawet wtedy zachować dużą dozę umiaru. Wędliny, boczek czy pieczone mięso, które zwykle dodajemy do tego tradycyjnego dania już zawierają w sobie sól i to wcale w niemałych ilościach, dlatego dodatkowe solenie potrawy może skończyć się zbyt słonym bigosem. Do bigosu(...)przepisów z kaczką w roli głównej wykorzystuje się też popularne zioła – kolendrę, oregano czy rozmaryn. Na szczególną uwagę zasługuje majeranek, który wyśmienicie sprawdza się w towarzystwie nieco bardziej tłustych mięs, także drobiowych jak kaczka czy gęś – dzięki niemu potrawy są nie tylko smaczne, ale i łagodniejsze dla żołądka. Jakie przyprawy do rosołu? Tradycyjny wywar mięsno-warzywny doprawia się w pierwszej

Kulinarne Przeboje
Zupa potrawkowa 119

Zazwyczaj po niedzielnym rosole, poniedziałkowo następują dwa dania. Zupa pomidorowa lub potrawka z kurczaka. Tym razem z tego drugiego dania, postanowiliśmy zrobić zupę. A co! Składniki: 500 g mięsa drobiowego z rosołu 2 marchewki 1 łyżeczka masła 1 mała puszka groszku 1,5 litra rosołu drobiowego 3 łyżki ryżu 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane mięso(...)kurczaka ( u nas również żołądki drobiowe ) kroimy na kawałki. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle, zalewamy rosołem, gotujemy przez 15 min. Do rosołu wrzucamy mięso, groszek wraz z zalewą, ryż, gotujemy do jego miękkości. Zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną gorącego rosołu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen