mięso - 63110 przepisów (strona:960/4208)

Jak jeść na all-inclusive? 190

wytrzymać do południa, bo przecież wszyscy wokół cały czas jedzą. :) Obiad i kolacja Jesz wszystko, co dozwolone na diecie... czyli masz ogromny wybór na takich wakacjach. Możesz wybierać pośród mięs, ryb, serów i warzyw. Odradzam jeść zupy. Niestety często są zagęszczane i mają sporo węglowodanów. Pamiętaj, aby najpierw nakładać sałatę i warzywa. Niech stanowią 3/4 twojego talerza. Wszystko polej oliwą(...)oliwek. Na sałatę kładź dowolne mięso czy ryby. Masz ochotę na więcej mięsa? Nie zapomnij polać wszystkiego tłuszczem. Chcesz wziąć dokładkę? Nie ma sprawy, ale podstawą zawsze ma być sałata. Bez sałaty polanej oliwą/tłuszczem nie ma dokładki. Poniżej zdjęcia przykładowych dań: Jedz ile chcesz... pod warunkiem, że są to w miarę racjonalne ilości. ;) Nie podjadaj jednak między obiadem

Keto Przepisy
Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym 205

domu według poniższego przepisu, a smak na pewno przywoła miłe wspomnienia z tego pięknego kraju. Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Składniki(na 4 porcje): 500g mięsa mielonego wołowego 0,5kg ziemniaków 1 pomidor 3 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki” 1 papryka stożkowa 1 cebula 2 ząbki czosnku Bułka tarta Pęczek pietruszki ½ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku ¼ łyżeczki papryki(...)przepis Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do większej miski, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dwie łyżki bułki tartej, oraz pęczek pietruszki drobno posiekanej. Dodajemy mięso mielone, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ¼ łyżeczki papryki chili, sól i pieprz do smaku, dwie łyżki oliwy i 1/3 szklanki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z powstałej masy mięsnej formujemy porcje wielkości jaja

Księga-Smaku
Zupa cebulowa z klopsikami 134

cebulową, ale taką nie do końca tradycyjną francuską, ale troszkę inną. Taka zupka jest bardzo rozgrzewająca, idealna na chłodniejsze wieczory.  Zupa cebulowa z klopsikami składniki: 200 g mielonego mięsa wieprzowego 1 litr bulionu warzywnego 4 duże cebule 500 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa cebulowa z klopsikami wykonanie: Mięso przekładamy do miski, doprawiamy(...)imbirem, curry, słodką i ostrą papryką. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na patelni. Bulion podgrzewamy razem z winem. Dodajemy zeszkloną cebulę. Z mięsa formujemy małe klopsiki i wrzucamy do gotującego się bulionu, gotujemy przez około godzinę. Śmietanę rozrabiamy z mąką, dodajemy po trochu zupy, aby się później nie zrobiły grudki. Dodajemy do zupy, gotujemy aż całość zgęstnieje, doprawiamy majerankiem solą

Delusional Trine
Udka kurczaka marynowane w jogurcie z pastą curry 152

kurczaka 200 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki żółtej pasty curry 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól 4 łyżeczki masła 4 łyżek oleju Sposób wykonania: Mięso kurczaka wkładamy do miski. Jogurt łączymy z pastą curry, zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, papryką i solą. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso. Mieszamy aby każdy kawałek był równomiernie nią pokryty. Odkładamy(...)piekarnika nagrzanego do 180­°C i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie przekładamy kurczaki na drugą stronę i pieczemy przez następne 20 minut. Po upływie tego czasu mięso znów przekładamy skórką do góry, a na każdym kawałku nakładamy po łyżeczce masła. Pieczemy następne 20 minut (do momentu aż skórka będzie rumiana i chrupiąca

Qchnia po prostu
Mięso z indyka, które oczaruje Twoich bliskich – przepisy 126

Mięso indyka jest doskonałą alternatywą dla mięsa kurczaka. Chociaż zapłacimy za nie nieco więcej, to jednak przygotowane z niego potrawy mogą być nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze! Przygotowanie indyka wcale nie musi być trudne. Nie musimy od razu decydować się na kupno całej tuszki i pieczenie jej w brytfannie. W sklepach znajdziemy także łatwe w przyrządzeniu filety z indyka(...)oleju przyprawy – słodka papryka, kumin, oregano, suszona pietruszka, sól, pieprz Indyka pokroić na mniejsze kawałki. Rozbić je tak, aby miały równą grubość. Olej wymieszać z przyprawami i natrzeć mieszanką mięso. Odłożyć je do lodówki na kilka godzin. Warzywa pozostawić do rozmrożenia, odlać wodę. Dodać sól i pieprz. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i włożyć do niego warzywa. Na nich ułożyć filety

Kuchcik gotuje
Strogonow 121

ciepło, to zazwyczaj pada właśnie na strogonowa. Nie wiem czy u Was też się to tak nazywa, ale u mnie, odkąd pamiętam zawsze mówiło się strogonow, choć z mięsem wołowym nigdy go nie robiliśmy. Obowiązkowo z dodatkiem pieczarek, papryki, ogórków i oczywiście koncentratu. Najlepszy kilka dni po zrobieniu, niczym bigos, pod warunkiem, że nie będzie miał dostępu do wysokich temperatur(...)łyżka masła Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju rumienimy posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy oczyszczone z błon i pokrojone w kostkę mięso. Podlewamy 500ml przegotowanej, zimnej wody i dusimy pod przykryciem do miękkości- w trakcie, jeśli woda zbytnio odparowała, dolewamy nowej. Na drugiej patelni, na maśle dusimy pokrojone w talarki pieczarki, dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
WIOSENNA KOPERKOWA Z ZACIERKAMI I I ŚMIETANĄ 114

zacierkowym, który bardzo lubię.  Zupa jest delikatna w smaku, aby nadać jej odrobinę charakteru zawsze dodaje do niej dużo śmietany ukwaszonej, i oczywiście całe mnóstwo świeżo posiekanego koperku 👍👌 Mięso, na którym gotuję wywar zawsze obieram i wrzucam  ponownie do zupy.  Składniki: bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydle indyka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól pieprz(...)majeranek pęczek koperku 1 łyżka mąki ukwaszona śmietana 18% Wykonanie: Gotujemy bulion z kurczaka lub indyka. Pod koniec gotowania dorzucamy do gotującego się mięsa startą na oczkach lub pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler. Gotujemy całość do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec zaciągamy zupę łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną majeranku roztartego

Walijskie Pichcenie
Tortilla z karkówką 104

zrobić z mięsa, które pozostanie po grillowaniu? Wczoraj był grill , a dziś został jeszcze jeden kawałek przepysznej karkówki, o którym zamarzył mój mąż zaraz po przebudzeniu. Wcale mu się nie dziwię, bo karkówka w ziołach była niesamowicie pyszna. Karkówka z grilla to rewelacja. Zawsze krucha, zawsze soczysta i przepyszna. Został tylko jeden kawałek, którym facet niestety się nie naje, więc(...)przekrojonych na połówki szczypiorek 4 plastry sera żółtego ulubiony sos, u mnie: żurawina, majonez, ketchup, musztarda Tortille smarujemy sosem, nakładamy na każdą z nich po połowie pokrojonego w paski mięsa z karkówki. Jajko kroimy wzdłuż na 4 części i układamy po równo na każdej tortilli. Na mięsie układamy połówki pomidorków, następnie szczypiorek i ser. Tortille zawijane są dość ściśle

MamaOskarka
Łopatka duszona. Przepis krok po kroku. 150

Łopatkę oczyść z błon, pokrój w dużą kostkę (3×3 cm). Polej olejem roślinnym, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni, aż mięso zarumieni się z każdej strony. Następnie przełóż do garnka, dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w pół plastry, posiekany czosnek oraz przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, goździki . Smaż(...)minuty na małym ogniu aby smaki się przeniknęły. Wlej 200 ml wody.   Duś na małym ogniu pod przykryciem, około 60 minut. Wszystko zależy od mięsa, czasami trzeba dodać 15-20 minut do czasu gotowania.   Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i surówką z kiszonych ogórków z cebulą.   Idealna

kuron.com.pl
Kurczak podwójnie pomidorowy 144

filety z kurczaka - 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 6 suszonych pomidorów w oliwie plus oliwa w której były zalane - 4 łyżki słodkiej śmietany 12 % - szczypiorek - sól - pieprz Przygotowanie: 1. Mięso myjemy, osuszamy i każdy filet kroimy wzdłuż na 4 lub 5 pasków, oprószamy solą i pieprzem. 2. Na patelni rozgrzewamy olej w którym były suszone pomidory, mięso obsmażamy(...)suszone pomidory, chwilę razem smażymy. 3. Całość podlewamy szklanką wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz słodką śmietankę i dusimy razem przez kilka minut. Jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z odparowanym sosem posypujemy obficie drobno krojonym szczypiorkiem i gotowe. Kurczak podwójnie pomidorowy idealnie pasuje do kaszy, kuskusu, ziemniaków czy ryżu. Smacznego

Apetyczna babeczka
Sałatka z szynką 113

naprawdę uwielbiam. Pyszna Szynka Ojca wędzona drewnem bukowo - olchowym z najlepszej części szynki wieprzowej jest podstawą tej sałatki i świetnie komponuje się z pozostałymi jej składnikami. Jeżeli chodzi o mięso w sałatkach to równie często wykorzystuję do nich wędliny, jak i gotowane, czy wędzone mięso z kurczaka. Sałatka z mięsem może posłużyć nawet jako obiad, jest bardzo sycąca i pyszna

MamaOskarka
Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 148

Dziś trochę greckich wariacji w polskim wydaniu, a przy okazji danie dla wegetarian ;) Podczas naszej blogowej nieobecności związanej z wyjazdem, spożywaliśmy bardzo dużo mięsa: głównie wieprzowiny i drobiu. Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale mam dość mięsa. Odkąd wróciliśmy nasza dieta obfituje w ryby, warzywa i nabiał. Z mięs jak do tej pory pokusiliśmy się dwa razy na wołowinę

W kuchni Katie
Karkówka w ciemnym sosie własnym 304

karkówki sól pieprz mielony 1 cebula pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego 3 ząbki czosnku olej Wykonanie: Karkówkę myjemy i kroimy na mniejsze kotleciki, które rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy i odstawiamy na 30 minut.  Karkówkę podsmażamy z obu stron na bardzo gorącym oleju. Powinna się dość mocno zarumienić. Na patelnię nie kładziemy na raz zbyt dużo mięsa(...)dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Razem podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty. Do cebuli dokładamy kotlety, dolewamy pół szklanki wody. Patelnię przykrywamy i na małym ogniu dusimy do miękkości mięsa. U mnie trwało to 70 minut. Smacznego

Smak mojego domu