mięso - 63110 przepisów (strona:950/4208)

Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms 194

kapusty, ewentualnie mogę zjeść bigos z małą domieszką, ale bez radości. Bigos ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zapewniam, przepyszny! Jest też świetnym sposobem na wykorzystanie zalegających resztek mięs. Ja wykorzystałam zalegające w zamrażarce mięsa jeszcze ze Świąt. Zapraszam zatem po przepis na bigos mojego dzieciństwa Scroll down for recipe in English Mięsny bigos z grzybami (8 porcji) Składniki

karmelowy
Ciasto na jogurcie czyli pierogi i pyszne nadzienie 137

kilka ostatnich sztuk to postanowiłam je wrzucić do gorącego oleju i zobaczyć co z tego wyniknie i to było to ! Zaczęło się od tego, że dzień wcześniej kupiłam mięso mielone aby zrobić zupę gołąbkową, ale ponieważ zmieniły mi się plany i szukałam czegoś innego. Tak aby nie był to makaron, ryż, kasza i wtedy przypomniałam sobie o genialnym przepisie(...)łyżeczkę mielonej kozieradki 1 łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki łyżkę oregano   Czosnek, cebulę i marchewkę obrałam i zmiksowałam w małym blenderze. Selera pokroiłam na drobne kawałeczki i dodałam do mięsa z pozostałymi składnikami. . Ciasto wałkowałam w częściach, wycinałam kółka szklanką i nakładałam niedużo nadzienia, tak aby pierogi się nie rozpadały. Pierogi ugotowałam w koszyku na parze . Gotowałam ok. 10 minut

Kuchnia na wzgórzu
Wieprzowina po meksykańsku 170

smaku . Skrapiamy olejem , mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny . Następnie w garnku na niewielkiej ilości tłuszczu , podsmażamy cebulę z kuminem i kolendrą . Na patelni rumienimy mięso . Pamiętajcie żeby smażyć małymi porcjami , wtedy ładnie się rumieni i nie puszcza soku . Dorzucamy mięso do garnka z cebulą , wlewamy pomidory z puszki , koncentrat, pastę z pieczonej papryki , cynamon , sól(...)wody . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około 2 godzin . Co jakiś czas warto zajrzeć , czy sos za bardzo nie odparował i w razie potrzeby uzupełnić . Mięso ma się dusić w małej ilości sosu nie pływać jak w zupie . Po upływie dwóch godzin sos powinien samoczynnie się zagęścić . Dodajemy czekoladę , mieszamy do rozpuszczenia . Serwujemy na gorąco

Ogrodnik w podróży
Kiełbasa pieczona z porem. 193

wody  Sposób wykonania :   M ięso i boczek zmiel w maszynce przez sitko 8 mm. Pora drobno posiekaj lub także zmiel w maszynce na takich samych oczkach jak mięso ( ja zmieliłem, nie chciało mi się drobno siekać ). Do zmielonego mięsa i pora dodaj miętę , cząber, paprykę , dopraw do smaku pieprzem i solą , dokładnie wymieszaj całość. Odstaw(...)chłodne i ciemne miejsce np. do lodówki ( ja wyniosłem na strych , bo teraz w zimie jest tam tak jak w lodówce 4 - 5 C ). Po tym czasie dodaj do mięsa około 200 ml zimnej wody i ponownie dokładnie wymieszaj. Masą kiełbasianą nadziewaj jelita wieprzowe i skręcaj w odcinki około 15 - 20 cm w zależności od potrzeb. Jelita przed nadziewaniem namocz

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z pikantnym kurczakiem a la stripsy 175

niedbale) lub długie paski (forma jest dowolna). Posypujemy je mieszanką przypraw (ilość wg uznania, u mnie około 1/3 łyżeczki każdej przyprawy), całość dokładnie mieszamy aby przyprawy pokryły wszystkie kawałki mięsa. Odstawiamy całość na minimum 30 minut do lodówki (pamiętajmy, aby kurczaka wyciągnąć przed smażeniem chwilę wcześniej, aby nabrał temperatury pokojowej). Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka(...)Kurczaka zalewamy ciastem. Do miski z pokrywką (lub jakiegoś garnka) wsypujemy mąkę.Wkładamy tam po kilka kawałków kurczaka (nie za dużo), zamykamy pokrywkę i potrząsamy miską, aby mąką pokryła mięso. Mąki nie należy dociskać do kawałków kurczaka. Tak przygotowane mięso smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z dowolnymi dodatkami lub wykorzystujemy

Słodkie okruszki
Domowe burgery 377

Składniki /2 porcje – 2 plasterki boczku dobrej jakości – 2 kotlety z mięsa mielonego – 2 bułki do hamburgerów bez konserwantów – 2 plasterki sera cheddar – 2 krążki cebuli – sałata rzymska – 2 plastry pomidora – przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka) – majonez i ketchup    Przygotowanie : Mięso na kotlety doprawiamy solą, pieprzem i papryką(...)kotlety o średnicy ok. 7 cm. (średnica nie powinna być większa niż średnica bułek). Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym. Smażymy kotlety ok. 3 minut z każdej strony. Następnie podsmażone mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 160°C (termoobieg). W tym czasie plastry boczku układamy na patelni grillowej i smażymy z obydwóch stron. Pieczemy

I LOVE LIFE
Sałatka z pieczonym kurczakiem 188

tutaj trzeba pokroić to orzechy włoskie. Sałatka jest lekka, gdyż jej bazą jest sałata lodowa. Do sałaty a dokładnie do mixu sałat dodałam kilka dosłownie dodatkowych składników takich jak mięso kurczaka, ser czy sos jogurtowy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka(...)Ułożyć na blasze do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec, aż będą miękkie. Mi zajęło to przeszło godzinę. Po upieczeniu udka wystudzić i podzielić mięso na kawałki. W kubeczku wymieszać jogurt, miód oraz estragon. Do miski włożyć sałatę, mięso z udek kurczaka, utarty na tarce o dużych oczkach ser oraz grubo krojone orzechy włoskie. Wymieszać

mecooks
Czwartek: Kurczak saltimbocca z kaszą orkiszową 166

danie dość niepozorne, a naprawdę wyjątkowe. Mocno zesmażone prosciutto wspaniale aromatyzuje kurczaka, a szałwia dodaje od siebie oszałamiającego ziołowego, łagodnego posmaku, łagodzącego wyraziste mięsne składniki. Tu ważna uwaga: mięso trzeba solić z umiarem, gdyż prosciutto jest słone. Dla przełamania słoności dobrze jest zapiec kotlety z łagodnym serem, typu camembert, gouda. Nie jest to jednak konieczny zabieg. Zobacz inne przepisy(...)Zaczynasz od cieńszego końca, kroisz w poprzek, tak żeby powstał ładny kotlet i dalej odcinasz kolejne kotlety. Rozciągnij folię spożywczą nad kotletami i rozbij je delikatnie tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa posól (oszczędnie, bo prosciuto jest słone), popieprz i oprósz suszoną szałwią, lub, jeśli masz świeże zioło, na każdym kotlecie połóż listek. Na wierzch każdego kawałka mięsa połóż plaster prosciutto

Niedzielny kucharz
Rosół (bulion) - najzdrowsza zupa świata 169

się z jednej warstwy komórek i jeśli połączenia ścisłe między nimi się otworzą, stajesz się podatny na chorobę nieszczelnego jelita. Wtefy może Ci pomóc spożywanie kolagenu, który występuje w mięsie, chrząstkach, skórze i kościach, a jest uwalniany podczas gotowania rosołu. Spożywanie rosołu wpływa wyjątkowo kojąco na Twoje jelita. Rosół (bulion) na kościach jest bardzo popularny wśród osób dbających o swoje(...)cebula liście luczyku 2-3 plasterki imbiru kawałek kurkumy 1-2 łyżki żywego octu jabłkowego (niepasteryzowanego) sól kamienna (morska, himalajska), pieprz listek laurowy, ziele angielskie - opcjonalnie Przygotowanie: umyte mięso, obrane warzywa, przypaloną na płycie cebulę i wszystkie inne składniki umieścić w garnku i zalać zimną wodą, w takiej ilości, by je przykryła (ale nie więcej) zagotować, następnie zmniejszyć ogień

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puree z batatów i dyni 119

oraz dyni z dodatkiem mleka i masła, oto moja propozycja dodatku do obiadu. Dla tych co lubią dodać nieco słodyczy do obiadu, nie każdym pasuje słodki ziemniak do kawałka mięsa. A jeśli lubicie to podajcie z mięsem na ostro i ulubioną surówką a otrzymacie super zestaw obiadowy, różnorodne smaki słodycz-ostrość. Polecam i życzę smacznego! SKŁADNIKI: 1800 g batatów (przed(...)układam bataty, dodaję dynię (bez rozmrażania), zalewam wodą tak by przykryła warzywa, solę. Gotuję do miękkości. Odlewam wodę, dodaję mleko i masło, ugniatam na puree. Podaję posypane koperkiem do mięs i surówek

Zasmakuj Kuchni
Kaszotto z marchewką i groszkiem 213

Przepis na kaszotto z marchewką i groszkiem Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju i podczas smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso będzie miękkie i usmażone przekładamy je do miseczki. Na tą samą patelnię dodajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w półplasterki pora. Jak por zmięknie dodajemy kaszę i całość(...)smażymy ok. 3 minut. Następnie dodajemy marchewkę, groszek , pokrojoną w kostkę paprykę, usmażone mięso. Całość smażymy ok. 2 minuty, a następnie dodajemy bulion. Kaszotto doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, oregano. Całosć dusimy przez kolejne 15 minut. Smacznego! Artykuł Kaszotto z marchewką i groszkiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, porem, cukinią i pieczarkami 194

sól, pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szkl. mleka 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy solą morską, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na plasterki. Pora kroimy(...)posypiemy nimi wierzch zapiekanki). Pod sam koniec dokładamy cukinię. Smażymy jeszcze chwilę, po czym doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Na osobnej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażymy do czasu, aż straci różowy kolor. W międzyczasie w osolonym wrzątku gotujemy makaron na al dente. Odcedzamy. Mieszamy w dużym garnku razem z warzywami i mięsem. Naczynie żaroodporne smarujemy

Smaki Na Talerzu
Golonka 173

resztę sierści .Golonkę poddajemy klasyfikacji. Odcinamy skórę którą tniemy w kosteczkę 1 cm, następnie pozyskujemy chude mięsko bez błon i ścięgien, które kroimy w kostkę 2-4 cm. Chude mięso i pociętą skórkę peklujemy 48 godz. Tłuste kawałki peklujemy w osobnym pojemniku. Po 48 godz.Tłuste kawałki mielimy na sitku 6 mm. Robiłem to na maszynce nr.8. Łączymy chude mięso(...)skórkami i dodajemy zmielone tłuste kawałki. Dokładnie mieszamy dodając wszystkie przyprawy. Teraz mięso upychamy w słoiki lub puszki i dodajemy 15 ml wody na 300 g słoik/puszkę , zakręcamy-zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze 80 min. Wyrób jest pyszny mięciutki i soczysty .Polecam. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sałatka rosołowa 158

Sałatka rosołowa zaskoczyła mojego męża, a to że jemu tak bardzo smakowała - zaskoczyło mnie! :) Sałatka z warzyw i mięsa z rosołu to rewelacyjny sposób na to, żeby mięso z rosołu i warzywa z rosołu nam się nie zmarnowały. Często zastanawiacie się co zrobić z mięsem i warzywami, na których był gotowany rosół. Podpowiadam! Można zrobić z nich przepyszną sałatkę

MamaOskarka
Zupa meksykańska 177

Składniki ( na 4 porcje) - średnia cebula (ok. 150 g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20 g), - 2 ząbki czosnku, - 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, - papryka czerwona (ok. 150 g), - puszka czerwonej fasoli (ok. 240 g), - puszka kukurydzy (ok. 220 g), - 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 50 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, zioła prowansalskie, sól, pieprz(...)Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżce oleju.  2. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone i smażymy kilka minut. 3. Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. 4. Do mięsa dodajemy podsmażoną paprykę, czerwoną fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy i wodę (ok. 2 szklanki, w zależności od preferencji konsystencji). 5. Całość doprawiamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach