masłem i miodem polany musem z jabłek z imbirem i prażonymi orzechami to prawdziwy comfortfood. Ziemniaki w stylu no waste Składniki (na 4 osoby) Wywar/sos: kości z pieczonego mięsa np. żeberka obierki z warzyw głąb kapusty zwiędnięte zioła 3 cebule przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gwiazda anyżu 100 g przecieru pomidorowego Dodatki: 4 ziemniaki do pieczenia łodyga(...)brokuła wędliny (mogą być obeschnięte) obierki z marchewek pieczone mięso dymka Sposób przygotowania: Składniki na wywar (z wyjątkiem przecieru pomidorowego) umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu kilka godzin. W trakcie umieścić w metalowym sitku ziemniaki i ugotować je na parze (można podobnie zrobić z innymi warzywami, które chcemy wykorzystać w najbliższym czasie). Gdy wywar się zredukuje
AZgotuj!czyli popularne na naszych stołach soczyste pulpeciki podane tradycyjnie z sosem koperkowym i ziemniakami to obowiązkowa pozycja w naszej polskiej kuchni, która jest doskonałym pomysłem dania obiadowego. Składniki: 750g mięsa mielonego z udźca kurczaka 300g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki majeranku 3 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki mąka do obtoczenia kotlecików sól pieprz Sos koperkowy: 1,2l bulionu drobiowego 300ml śmietanki 30% 2 pęczki koperku 4 łyżeczki mąki pszennej Wykonanie: 1. Mięso drobiowe, łopatkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą
Szalona Kuchnia EwelinyPowoli przechodzimy na dietę. Ciężko jest tak od razu przestawić się na takie dania. Musimy robić to stopniowo. Zapiekaną cukinię kochamy, ryż i warzywa również. Mięso z indyka nie jest nam obce. Więc do dzieła ;) Składniki: 4 okrągłe cukinie 100 g ryżu 1 czerwona papryka 1 por (biała część) 1 marchew 150 g indyczego mięsa mielonego 1 łyżeczka oregano(...)pieprz Przygotowanie: Ryż gotujemy kilka minut krócej, niż w przepisie zawartym na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę. Por siekamy. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Wszystkie składniki łączymy z mięsem, do smaku doprawiamy przyprawami. Z cukinii odcinamy wierzch, środki wydrążamy, nadziewamy farszem. Całość zapiekamy 45 min w 180°C . Pod koniec możemy włączyć termoobieg
R'n'G KitchenPrzedstawiam chili con carne w zdrowszej wersji. Danie jest dietetyczne, bo z chudym mięsem z indyka i tak samo smaczne lub nawet smaczniejsze niż jego oryginalna wersja:). 500g mięsa mielonego z indyka 1 puszka czerwonej fasoli 2 czerwone papryki 2 cebule 2 puszki pomidorów 5 ząbków czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kminek, oregano, kolendra(...)łyżki oleju do podania: jogurt naturalny, starty ser, natka pietruszki 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę cebule i papryki oraz posiekany drobno czosnek. Smażymy przez 5 minut, po czym dodajemy fasolę odsączoną z zalewy i pomidory. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. 2. Do dania dodajemy przyprawy według smaku
Szefowa kuchnimuszę Was zachęcać, by wypróbować to danie przy najbliższej okazji :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab w sosie porowym – Składniki: 5 małych plastrów schabu – ok. 360 g do doprawienia mięsa: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany do smaku olej rzepakowy do smażenia 1 por – ok. 110 g białej i jasnozielonej części pora 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% pół(...)gałązki świeżej natki pietruszki do oprószenia dania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na schabowe duszone w sosie porowym: Schab umyć, osuszyć. Delikatnie rozbić tłuczkiem (ale nie cienko!). Mięso doprawić do smaku z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć schab z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok na talerzyk. Pora przekroić
Kulinarne Przebojesmak rewelacyjny. . Zagościł na stałe w naszym menu. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 3 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli 300 ml wywaru/rosołu Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, czyścimy, kroimy w kostkę i oprószamy solą. Obieramy marchew, cebule i kroimy w grubą kostkę. W garnku na małym ogniu roztapiamy masło, często je mieszając(...)przypalić. Na rozgrzane masło dodajemy pokrojone mięso i zwiększamy grzanie. .Mięso w garnku rozprowadzamy równą warstwą na dnie i smażyć z obu stron do zrumienienia. Dodajemy cebulę, marchew, podlewamy wywarem. Całość mieszamy dokładnie, zmniejszamy grzanie, przykrywamy garnek i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ( do momentu kiedy wszystko będzie miękkie). Sos można zabielić śmietaną lub zagęścić mąką.Jeśli chcemy zagęścić
Smaczne PotrawyKaczka przygotowana według mojego przepisu jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. Mięso pieczone z owocami nabiera delikatnego, lekko słodkawego posmaku, natomiast skórka jest chrupiąca. Mój przepis na kaczkę z owocami i miodem jest rewelacyjny. Polecam. SKŁADNIKI : 1 duża kaczka 1 pomarańcz, jabłko 1/2 część cytryny 2 gruszki do nacierania - sól, pieprz odrobina chili odrobina majeranku, szczypta(...)tymianku odrobina czosnku granulowanego 2 łyżki rozpuszczonego miodu 1 cebula do pieczenia PRZYGOTOWANIE : Kaczkę myjemy i przyprawiamy, na koniec polewamy miodem i nacieramy całe mięso. Owoce myjemy, wycinamy gniazda nasienne, cytrynę obieramy, wszystko kroimy w ćwiartki. Nadziewamy kaczkę. Następnie układamy w naczyniu do zapiekania, obok układamy ćwiartki cebuli i resztę owoców. Przykrywamy naczynie i pieczemy kaczkę
Kulinarne Fantazje Mariolicałym tym daniu robią przyprawy oraz dodatek sosu sojowego, imbiru i oleju sezamowego. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu, a także idealne do lunchboxa. Zapraszam po przepis! Składniki: 500g mielonego mięsa wołowo -wieprzowego jajko bułka namoczona w mleku lub wodzie 1 cm kawałek imbiru, obrany i starty na tarce 1 cebulka szalotka, drobno posiekana przyprawy do klopsików: 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)obrane i pokrojone w plastry 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oleju sezamowego mąka do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Przygotowujemy klopsiki. Do miski przekładamy mięso, jajko, odsączoną bułkę, posiekaną szalotkę, imbir oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy aby składniki dobrze się wymieszały. Z masy formujemy maleńkie klopsiki – takie „na raz”. Podsmażamy
Życie ze smakiemtwaróg, kakao czy czekoladę. Poza wersją słodką naleśników istnieje także wersja wytrawna. Naleśniki w tejże wersji są zazwyczaj nadziewane nadzieniem albo to z warzyw albo z warzyw z dodatkiem mięsa. Tak przynajmniej było u mnie. Farsz, który przygotowałam do nadziania naleśników był z wykorzystaniem paryki, kukurydzy i mięsa z kurczaka. Naleśniki zapiekłam wraz z sosem paprykowym i podałam z dodatkiem(...)patelnię wlać olej, dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 4-5 minut. Kiedy cebula lekko zmięknie dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w małą kostkę mięso z kurczaka, mrożoną kukurydzę, sól oraz pieprz. Smażyć przez kolejnych 15 minut. Sos: do garnka włożyć drobno krojonego pomidora, krojoną czerwoną cebulę, krojoną w paski paprykę, olej, słodką oraz ostrą paprykę
mecooksśniadaniowych , kukurydzianych 1 łyżeczka suszonej , mielonej cebuli , lub soli cebulowej sól , pieprz do smaku Plastry schabu, rozklepujemy tłuczkiem na wielkie ,ale niezbyt cienkie kotlety . Chodzi o to żeby było mięso , a nie sama panierka Każdy kotlet obsypujemy z obu stron suszoną , mieloną cebulą , ona nadaje im wspaniały , królewski aromat .. Nic nie pobije tego smaku Jeśli używacie soli cebulowej to już(...)jeśli suszonej cebuli jak ja ,to dodatkowo solicie do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Doprawiamy pieprzem i obtaczamy najpierw w jajku , a potem w mocno pokruszonych płatkach kukurydzianych . Tak aby mięso całkowicie zniknęło pod panierką . Smażymy na dużym ogniu , na porządnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor . Serwujemy na gorąco . Jak to z każdym schabowym bywa
Ogrodnik w podróżywięcej jeśli lubicie ostro) Odrobina soku z cytryny Marchewka Czerwona papryka Kilka pieczarek (około 6-7 sztuk) Pół kostki tofu (można pominąć lub zamienić na ugotowaną ciecierzycę lub mięso z indyka/kurczaka) Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku Sezam Makaron gryczany soba (można zamienić na ryżowy lub klasyczne spaghetti) Składniki na sos połączyć dokładnie, w razie potrzeby dodać wody Marchewkę oczyścić(...)cebulę, po chwili dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę uważając by czosnek się nie przypalił Dodać pokrojone warzywa oraz tofu i smażyć około 5 minut (jeśli w przepisie używacie mięso, może być konieczne dłuższe smażenie, żeby mięso nie było surowe) Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze 5 minut Po tym czasie dodać przygotowany sos i zostawić na ogniu jeszcze
HealthyCreationsbulgur w roli głównej. Sałatka ta powinna przypaść do smaku wszystkim tym, którzy lubią w pracy zjeść lekki, ale pożywny posiłek bez konieczności podgrzewania jedzenia. Polecam Składniki: -200g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe, ale najlepiej zrobić klopsiki z mięsa drobiowego) – 1 cebula – 100g kaszy bulgur – 6 rzodkiewek – 150g ogórka zielonego – 100g sera feta(...)puszka kukurydzy – 1 łyżeczka kurkumy – 2 łyżki soku z cytryny – 3 łyżki octu balsamicznego – przyprawy wg smaku Na początek należy usmażyć małe klopsiki. Mięso wymieszać z cebulą, startą na tace na drobnych oczkach, przyprawić wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, oregano, sól i pieprz), uformować małe klopsiki i usmażyć na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Gotowe
Smaki Arminekurczaka 5 marchewek 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 pora 4 ziela angielskie 4 listki laurowe pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 litry wody Mięso należy oczyścić i zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować na bardzo wolnym ogniu rzez ok 3 godziny. Po tym czasie dodać warzywa i gotować jeszcze(...)minut. Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić przez gazę. Mięso oddzielić od kości, rozdrobnić. Aby powstały galaretki w wielkanocnym kształcie należy zrobić z jednej strony jaja dziurkę, wylać zawartość do osobnej miseczki. Skorupki dobrze wyparzyć. Do środka wrzucamy wszystkie rozdrobnione składniki, a następnie zalewamy wywarem. Gdy zastygną obieramy ze skorupki. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz
Słodki Zakąteksmażenia Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką. Cebulę siekamy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Gdy cebula zmięknie dodajemy mięso oraz mrożony szpinak. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Warzywa dokładamy do mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość(...)dusimy na wolnym ogniu, aż wszystkie produkty będą miękkie. Na końcu mięso podlewamy wodą wymieszaną z jogurtem naturalnym i mąką ryżową. Doprawiamy ponownie do smaku. Posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy z ryżem lub kaszą
VioletoweKucharzeniepalce lizać... i to dosłownie, kolagenu w tym daniu pod dostatkiem... :-) U mnie 3 golonki przednie, każda przecięta na pół, czyli 6 mniejszych. Mogą być oczywiście tylne (mają więcej mięsa, ale są też tłuściejsze). My preferujemy przednie. Samych malutkich z kolei też nie polecam, bo zostaje z nich niewiele, dosłownie tylko smak... Składniki: - 3 świeże (nie peklowane) przednie golonki(...)nasze golonki dalej. W trakcie pieczenia golonki przewracamy na drugą stronę, również posypujemy je pieprzem oraz czosnkiem, wlewamy w dwóch turach resztę wina i pieczemy dalej. Całkowity czas pieczenia mięsa, to ponad 3h, u nas było to 3h i 15 minut . Golonki muszą być bardzo miękkie, wręcz mięso powinno odpadać od kości. Ok. 1-1,5h przed końcem pieczenia dodajemy
Smaczne Zdrowe