niejednym świątecznym stole i nie tylko. Miałam okazję jeść go już kilka razy, a że uwielbiam suszone owoce postanowiłam go zrobić w domu. Mój mąż nie jest zwolennikiem łączenia mięsa z owocami, ale ten schab mu zasmakował. Można go podawać na ciepło, jak i na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,2 kg schabu bez kości 150 g śliwek suszonych(...)przecinać schabu na pół. W nacięcie poupychać suszone śliwki. Schab natrzeć dokładnie marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 3. Zamarynowane mięso przełożyć wraz z marynatą do rękawa piekarniczego, wlać wino lub bulion, zawiązać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 60 minut. 10-15 minut przed upływem
Danka Pichcijest już przepis na kurczaka po indyjsku ( przepis ), jednak dzisiejsza moja wersja różni się od poprzedniej, ponieważ wtedy dodawałam warzywa i użyłam nieco innych przypraw. Tym razem jest tylko mięso z kurczaka w aromatycznym sosie pomidorowym z dużą ilością różnych przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójny filet z piersi z kurczaka (około(...)przypraw: soli, garam masala, kuminu, kolendry, słodkiej papryki, cynamonu, imbiru 100 ml bulionu drobiowego 2 łyżki oleju świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę lub paski 2. W moździerzu umieścić wszystkie suche przyprawy i obrany, pokrojony czosnek. Wszystko razem utrzeć. Następnie przełożyć do większej miseczki. Dodać 2 łyżeczki
Danka Pichcimniejsze 100 g żółtego sera tartego majonez do posmarowania zapiekanki sól, pieprz 1 łyżka masła do posmarowania naczynia 1 łyżka oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor. 2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. 3. Pora pokroić w krążki. Poukładać ciasno na dnie(...)naczynia. Następnie przełożyć podsmażone mięso. Wierzch zapiekanki posmarować dokładnie majonezem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 30 minut. Następnie zdjąć przykrycie, zapiekankę posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze około 15 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciSkładniki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 400 ml mleczka kokosowego sól, pieprz 1 łyżeczka curry olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, pokroić w paski. Doprawić solą, pieprzem, curry. Odstawić na 15-20 minut. 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać(...)mięso. Smażyć, aż mięso zbieleje. 3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Przełożyć na patelnię. Podsmażyć 2-3 minuty. Na patelnię wlać mleczko kokosowe. Całość smażyć przez chwilę, aż sos zgęstnieje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciużyłam Bio Pestek słonecznika firmy Polskie Młyny) 1 łyżka masła 1 łyżka oleju pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. 2. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w niedużą kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa (jeżeli ktoś nie lubi to może być tylko sól i pieprz). Odstawić na 15-20 minut. 3. Na patelni rozgrzać(...)łyżkę oleju. Dodać mięso i obsmażyć na złoty kolor. Przełożyć na papierowy ręcznik. Pozostawić do ostygnięcia. 4. Przestudzony makaron przełożyć do miseczki. Dodać mięso, pokrojoną w kostkę paprykę. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Dodać majonez, ketchup, musztardę. Doprawić pieprzem i wymieszać. 5. Gotową sałatkę posypać uprażonym na maśle słonecznikiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciMięso mielone w naszej kuchni pojawia się dosyć często. Robimy z niego wiele różnych dań. Bardzo popularne są pulpeciki w sosach, np. pomidorowym czy koperkowym . Tym razem zrobiłam te mięsne kuleczki w aromatycznym i lekko pikantnym sosie musztardowym. Jest to świetna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych klopsików smażonych na oleju. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 kajzerka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek 1 łyżeczka musztardy (ja użyłam rosyjskiej) bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sos: 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka musztardy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% lub 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku szczypiorek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę zalać mlekiem
Danka PichciPulpety w sosie czosnkowym to kolejna moja propozycja na wykorzystanie mięsa mielonego. Zwykle smażymy klopsiki na tłuszczu, ale możemy je podać z pysznym sosem, na przykład czosnkowym. Ich przygotowanie nie zajmie Wam wiele więcej czasu, a na pewno zaskoczycie swoją rodzinę nowym smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 kajzerki sól(...)ząbków czosnku 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie. Odstawić do napęcznienia. 2. Mięso przełożyć do miseczki, dodać odciśniętą kajzerkę, wbić jajko. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, szczyptą chili. Ręką wyrobić na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formować nieduże klopsiki
Danka PichciZapiekanki to pomysł na pożywny i smaczny obiad lub kolację dla całej rodziny. Możemy je przygotowywać z różnych składników, z samymi warzywami lub z dodatkiem mięsa lub wędlin – w zależności od tego, co mamy w lodówce. Podstawowymi składnikami dzisiejszej mojej zapiekanki są brokuł i filet z kurczaka oraz smaczny sos beszamelowy. Jest ona łatwa do przygotowania i z pewnością(...)kurkumy sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Brokuła podzielić na różyczki. Zblanszować w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Przecedzić i przelać zimną wodą. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka. 3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Następnie dodać oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki
Danka PichciBolognese to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które od pewnego czasu pojawia się też na naszych stołach. Podstawą tego dania jest makaron spaghetti i sos pomidorowy, który przygotowujemy na bazie mięsa mielonego i doprawiamy aromatycznymi ziołami. W zależności od regionu Włoch można spotkać się z różnymi wersjami tego dania. Spaghetti Bolognese jest proste i szybkie w przygotowaniu, może stanowić sycący posiłek(...)obiad lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 paczka makaronu spaghetti 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 400 g passaty pomidorowej sól, pieprz, pieprz ziołowy 2 łyżki oliwy bazylia, oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Następnie dodać mięso mielone i smażyć około
Danka Pichci