czas przygotowania reszty składników. Przygotowujemy sałatkę: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, obsypujemy dobrze przyprawą gyros, dodajemy z 2 łyżki oleju i mieszamy. Warto tak przygotowane mięso schłodzić przez 30 minut w lodówce (ale nie jest, to konieczne). Następnie mięso smażymy i wykładamy na dno naczynia, w którym podamy sałatkę. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka(...)wykładamy na warstwę mięsa. Na to nakładamy warstwę ketchupu (nie za grubą). Zielonego ogórka (obranego) i kiszone ogórki kroimy w kostkę i wykładamy na warstwę ketchupu. Na to wykładamy warstwę kukurydzy. Następnie dajemy warstwę majonezu (grubszą niż warstwa ketchupu). Na to warstwa sosu do hamburgerów (ilość wg uznania). Następnie warstwa pokrojonej kapusty pekińskiej. Całość oprószamy przyprawą do gyrosa i posypujemy
Słodkie okruszkifareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kuchnia polska ma swój urok. Powracając z podróży (nie uwłaczając innym kuchniom), koniecznie powracamy do naszej tradycyjnej kuchni. Kluski ziemniaczane z mięsem, marzyły nam się od dawna. Prosto, smacznie i syto. Składniki: Kluski: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko Farsz: 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula(...)margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Farsz: Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem posiekanej cebuli. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Kluski: Ziemniaki (0,7 kg) gotujemy (studzimy i robimy puree), pozostałe ścieramy na tarce
R'n'G Kitchennadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 2. Mięso: Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w paski, nacieramy pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i olejem, odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju(...)garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i chwilę przesmażamy, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso i chwilę razem dusimy przyprawiając do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią. 4. Smażenie placków: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej
IzabelawkuchniŻartuję , po prostu jest to przepis wygodnicki na środek tygodnia … Czyli taki z serii popieprzyć, posolić… i w piekarnik w… włożyć oczywiście Jak by na to mięso nie patrzeć i nim nie rzucać , jest smakowite , soczyste i pyszne . Wiem bo chłopcy wymietli talerze do czysta i pytali czy coś jeszcze zostało .. Polecam ! składniki na 4 osoby(...)strony skóry , dość głęboko , prawie do kości . W miseczce mieszamy jogurt z przyprawami : tandorii , curry , cytryną, miodem , granulowanym czosnkiem solą i ostrą papryką do smaku . Tą masę wcieramy w mięso , dokładnie całe nią pokrywając . Odstawiamy na około 2 godziny , a najlepiej na całą noc . Tak spreparowane udka , układamy na blaszce do pieczenia i obkładamy kawałkami masła . Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Ogrodnik w podróżyprosta historia ma swój początek w dzień bicia kurczaków . Wiem brzmi okrutnie , ale domowe kurczaki hodowane z miłością w godnych warunkach , uwierzcie ,że są bardziej humanitarną, formą spożycia mięsa, niż te kupne fermowego chowu . Ale do rzeczy , tak więc było sporo korpusów pozostałych po filetowaniu , a to doskonały surowiec na pyszny ramen . Tak więc go uczyniłam . Dodałam jeszcze korpusik królika(...)pojemności ,żeby podczas gotowania nie wykipiało . Gotujemy na małym ogniu , tak żeby tylko pykało, przez co najmniej trzy godziny . Po tym czasie odcedzamy rosół od zawartości . Kości obieramy z mięsa . Odławiamy także gotowaną marchewkę i kroimy w cieniutkie zapałki . Odcedzony bulion odstawiamy . Makaron ramen przygotowujemy według wskazań producenta , na opakowaniu . Teraz gorący makaron, nakładamy do miseczek , zalewamy ramenem . Dekorujemy pokrojoną
Ogrodnik w podróżyjako obiad . Idealne w tortilli jako burrito lub z ryżem . Jednak najsmaczniejsze z serowymi taco lub ziemniaczaną tortillą Polecam , gorące , kolorowe danie na chłodne dni składniki 0,5 kg mięsa mielonego , wołowego 1 słodka papryka szpiczasta 3 papryczki chilli 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 2 cebule 5 ząbków czosnku 4 kostki(...)wędzonej papryki mielonej , najlepiej chipolitte , ale może być zwykła 3 łyżeczki mielonego chilli ( jeśli nie lubicie ognia pomińcie tą pozycję , ja uwielbiam piekło w gębie ) 2 łyżki brązowego cukru Mięso i mielone podsmażamy razem z wyciśniętą praską czosnkiem i posiekana cebulką . Jak już się przyrumienią , dodajemy kumin, kolendrę, cynamon , pomidory z puszki , siekane chilli i paprykę . Dusimy , smażymy na małym
Ogrodnik w podróżywarzywami to będzie też smakować dzieciom. Warzywna zupa z indykiem i ryżem Składniki: 2 łyżki masła 1 por 4 gałązki selera naciowego 3 marchewki 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z indyka (z udźca najlepiej) 2 litry rosołku warzywnego 100 g ryżu 100 ml kwaśniej śmietany 1 łyżka soku z cytryny natka pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pora(...)selera w plasterki, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać warzywa bez czosnku, smażyć 10 minut, dodać czosnek, smażyć 2-3 minuty. Warzywa przełożyć do miski. Do garnka włożyć mięso i przesmażyć ok 10 minut. Warzywa przełożyć do mięsa, zalać rosołkiem, gotować 15 minut, dodać ryż gotować kolejne 10 minut. Śmietankę zaprawić gorącą zupą, przelać do zupy, wymieszać. Dodać
Smaczny zeszytpodanej porcji wychodzi 9 klopsików z cudownie pyszną potrawką pełną witamin Co potrzeba na klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka, 2 duże cebule, 1 i ½ płaskiej łyżeczki soli, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, 1 jajko, ½ szklanki bułki tartej + do obtoczenia klopsików, olej do smażenia Co potrzeba na potrawkę: 100 g świeżego jarmużu, 1 esencja Knorr do duszonych warzyw(...)cebule, 4 łyżki oleju do smażenia, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki cukru Wykonanie klopsików: Cebulę kroimy drobno, dusimy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, studzimy. Do miski dajemy mięso, jajko, bułkę tartą i wystudzoną cebulę, dokładnie mieszamy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą do obtaczania klopsików. Bierzemy w rękę porcję mięsa (lepi się do rąk) nieco mniejszą niż piłeczka
Bułka z Chlebemszyby. Nadmuch powietrza w piekarniku nie będzie podnosił folii. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie zdejmujemy delikatnie folię, odwracamy mięso na drugą stronę uważając, żeby pieczarki nie spadły, przykrywamy z powrotem tą samą folią i pieczemy jeszcze 20 minut. Na koniec zdejmujemy folię, odwracamy mięso, pieczemy bez przykrycia 5 minut. Mięso
Bułka z ChlebemPolędwiczki wieprzowe są jednym z najdelikatniejszych mięs, dlatego przygotowanie potrawy nie zabiera dużo czasu. Mięso jest delikatne i pyszne w smaku Co potrzeba: 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg), 6 średnich cebul, sól, pieprz świeżo zmielony, czosnek granulowany, ostra mielona papryka, olej do smażenia, 1 pełna łyżka masła Wykonanie: Polędwiczki kroimy na plastry o grubości ok. 2,5 cm każdy(...)nieco rozpłaszczamy z dwóch stron dociskając ręką plastry mięsa do deski. Doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ostrą mieloną papryką. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju z 1 pełną łyżką masła, układamy pierwszą porcję przyprawionych polędwiczek tak, żeby nie nachodziły na siebie, smażymy na średnim płomieniu po 4 minuty
Bułka z Chlebemprzez praskę i resztę składników, dokładnie mieszamy, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na dobę. Po tym czasie do dużej, czystej puszki wkładamy związany na spodzie rękaw do pieczenia, napełniamy go mięsem, dociskamy, zawiązujemy na górze. Puszkę z mięsem ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C. Pieczemy 1 godzinę na termoobiegu. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika
Bułka z ChlebemPolędwiczka wieprzowa to jedno z najdelikatniejszych mięs, doskonałe w smaku, mało pracochłonne, ponieważ szybko się smaży. Doskonałe na szybkie ale też wykwintne danie Co potrzeba: 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg), 1 por (300-400 g), 400 g śmietanki słodkiej 30%, Masło do smażenia, Olej do smażenia, Sól, Pieprz mielony, Czosnek granulowany, Czosnek niedźwiedzi suszony, Papryka chili mielona, Wykonanie: Polędwiczki(...)kroimy na plastry o grubości ok. 2,5 cm każdy, nieco rozpłaszczamy z dwóch stron dociskając ręką plastry mięsa do deski. Doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, czosnkiem niedźwiedzim i papryką chili. Por kroimy w plasterki w całości razem z zieloną częścią, oczywiście z usuwając zewnętrzne brzydkie łodygi. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju z 1 pełną
Bułka z Chlebemcukinią. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekaną natkę selera, oregano, mieszamy. Schab nacinamy wzdłuż na płaty o dwóch grubościach, jeden płat na grubość ok. 1cm, drugi pozostawiamy grubszy, nie przecinając mięsa do końca brzegu. Rozkładamy powstały plaster tak, jakbyśmy rozkładali książkę. Nacinamy grubszą część w głąb przy środku na szerokość ok. 1 cm i tniemy nożem wzdłuż grubszej części(...)brzegu nie przecinając go. Powstanie nam szeroki plaster mięsa, który rozbijamy tłuczkiem z dwóch stron na grubość ok. 0,5 cm. Roztłuczony plaster rozkładamy na blacie wyłożonym folią spożywczą. Składniki na sos mieszamy w misce, smarujemy cały plaster mięsa, pozostawiając 5 cm brzeg nieposmarowany, który będzie na wierzchu rolady. Na sos wykładamy nadzienie, rozprowadzając równomiernie bez 5 cm brzegu
Bułka z Chlebembyło przykryte ok. 0.5 cm warstwą, rozgrzewamy, układamy plastry schabu jeden obok drugiego, smażymy po 5 minut z każdej strony na średnim płomieniu. Nie odwracamy wcześniej, żeby sok z mięsa nie wypływał. Usmażone mięso przekładamy bez tłuszczu na talerz . Na pozostały na patelni tłuszcz dajemy pieczarki, posypujemy 1 płaską łyżeczką soli i 1 płaską łyżeczką pieprzu, smażymy na średnim płomieniu(...)cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły, aż do odparowania płynu. Wówczas wlewamy śmietankę, mieszamy, dajemy z powrotem mięso, zanurzamy je nieznacznie pod sosem z pieczarkami. Patelnię przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu. Smacznego :)) schab, kotlety schabowe, śmietanka pieczarki
Bułka z Chlebemdzisiaj gości w moim domu zajmując pierwsze miejsce wśród producentów gofrownic i opiekaczy. Moim ulubionym sprzętem od jakiegoś czasu jest opiekacz befsztyk gofry, w którym oprócz tego, że zapiekam mięsa , piekę również gofry- bo kto powiedział, że gofry muszą być albo prostokątne albo w kształcie serduszek? Te z tego opiekacza w smaku niczym nie różnią się od tych tradycyjnych(...)przywieraniu. Po zakończonej pracy nie ma konieczności mycia urządzenia, wystarczy tylko przetrzeć kratkę ściereczką. Prawda, że dziecinnie proste? Plusem tego urządzenia jest również możliwość opieczenia w nim mięsa, lub przygotowania np kotletów do burgerów. Oprócz różnego rodzaju mięs ,oraz gofrów, w opiekaczu przygotujemy również różne placki, tortille, pity, sandwiche. Opiekacz to świetna alternatywa dla patelni. Tu zdrowo
Z Majeczką w kuchni