mięso - 63110 przepisów (strona:931/4208)

Czas na domowy kebab! 123

Oczywiście, że smakuje, bo to jest WŁAŚNIE PRAWDZIWY KEBAB, zrobiony w domu, ze sprawdzonych przepisów. W Niedzielnym Kucharzu robiliśmy już kebaby w kilku wersjach. Spróbuj libańskiego kebaba z mielonego mięsa z magiczną sałatką z kuskusu, zrobionego z… pieczonego kalafiora. Danie zdrowe i ładnie się prezentujące. To będzie dobra wprawka do doner kebaba , zrobionego z pieczonego mięsa, nadzianego na specjalnie przygotowany(...)grecki . W sklepach można kupić przyprawę gyros, ale to zupełnie niepotrzebny wydatek, bo mieszankę można zrobić samu, gdyż składa się na nią raptem kilka przykład. Ale jak one pachną!!! Mięso najlepiej zamarynować na całą noc. Długo, za to smażenie to 5 minut. Gyrosa można go zjeść w chlebku pita, można podać na bogato z pitą, frytkami sałata i obowiązkowo sosem

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Glazurowane udka 118

Świetny przepis na dobrze doprawionego glazurowanego kurczaka, którego… przyprawiać wcale nie trzeba. Całą sprawę załatwia glazura miodowo-musztardowa, którą trzeba pokryć upieczone mięso i zapiec. Czas przygotowania: 5 minut Czas pieczenia: 35-40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Glazurowane udka świetnie smakują. Cukry zawarte w glazurze karmelizują się podczas pieczenia, dzięki czemu skórka jest wyjątkowo chrupiąca(...)udka w glazurze miodowo-musztardowej to najprostszy i najszybszy sposób na smacznego, przyprawionego kurczaka, bez tony przypraw, macerowania i marynowania całymi godzinami. Prosty trick polega na tym, żeby upieczone mięso pokryć glazurą i wstawić do piekarnika do zapieczenia. To naprawdę świetny i prosty sposób na dobre jedzenie. Glazurowane udka możecie podać z pieczonymi frytkami, które upieką się razem z kurczakiem

Niedzielny kucharz
Środa: Drobiowy kebab z kuskusem 139

moździerzu z pozostałymi zioła, zmiksuj robotem kuchennym lub przesiekaj nożem. Krok 2 Osusz polędwiczki ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę o bokach około 2 cm. Przełóż do misy. Posyp mięso mieszanką ziół, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw do lodówki co najmniej na godzinę, najlepiej na całą noc. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Nadziej(...)kawałki mięsa na 4 szpadelki do szaszłyków. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, a gdy będzie gorący wykładaj na patelnię kebaby i obsmażaj z każdej strony, aż mięso się zrumieni. Krok 4 Przełóż na tackę do pieczenia i piecz 15 minut. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj z kuskusem. Smacznego! Koszt dania: Polędwiczki z indyka (3 szt) – 14 zł Przyprawy – około

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Smażone sajgonki 109

prostu sos sojowy, ale można do niego dodać trochę sosu słodko-kwaśnego, sosu sriracha i rozrobić z odrobiną wody. Przepis pochodzi z bloga Danaandcuisine.com Składniki: 200 g mielonego mięsa (wieprzowina, kurczak) 200 g drobno posiekanych krewetek koktajlowych 2 marchewki starte na tarce 1 szklanka posiekanej kapusty pak choy albo kapusty pekińskiej 50 g drobnego makaronu ryżowego (mała garść(...)również makaron i odstaw do namoczenia na 10 minut. Grzyby odsącz z wody i posiekaj. Makaron odcedź i pokrój nożem na mniejsze kawałki. Krok 2 Do głębokiej misy przełóż mięso, krewetki, wsyp startą marchew, posiekaną kapustę pekińską, szalotkę i ząbek czosnku. Dodaj makaron ryżowy i grzyby oraz kiełki jeśli używasz. Wbij jajko. Wymieszaj całość a następie wyrabiaj jak mięso

Niedzielny kucharz
Czwartek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 136

Przełóż do miski lub woreczka foliowego, posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Krok 4 Dodaj filety do smażących się warzyw, podkręć temperaturę i smaż na dość intensywnym ogniu, żeby mięso ładnie się zrumieniło i usmażyło w środku – około 5-7 minut. Sprawdź, czy jest już gotowe rozkrawając jedną z kostek. Jeśli mięso jest białe to jest już gotowe. Gdyby było(...)różowe, smaż jeszcze chwilę. Krok 5 Wlej do rondla sos słodko-kwaśny. Dokładnie obtocz z w nim mięso i warzywa. Smaż chwilę mieszając aż sos lekko się karmelizuje i przylgnie do składników. Podawaj z gotowanym ryżem. Smacznego! Artykuł Czwartek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Środa: Polędwiczki drobiowe z brzoskwiniami 126

dania jest sos buffalo. Jeśli nigdy jeszcze go nie próbowaliście, to musicie to zrobić. Sos buffalo jest najgenialniejszym sposobem przyprawiania kurczaka, który zdejmuje z Was cały obowiązek wcześniejszego macerowania mięsa, czy dodawania wymyślnych przypraw. Trick polega na tym, że kurczaka wystarczy lekko posolić i upiec/usmażyć. Kiedy jest już gotowy obtaczamy go w słodkim sosie buffalo. Na tym etapie można(...)już kurczaka podawać – to wersja typu sticky wings, sticky sirloin, czyli lepkie skrzydełka i lepkie polędwiczki. Tak robią Amerykanie. My upieczone/usmażone mięso wstawiamy jeszcze do piekarnika lub kładziemy na patelnię, żeby sos przywarł do mięsa. Wierzcie, że smakuje genialnie! W ten sposób można przygotować skrzydełka, udka, pałki i polędwiczki. Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 łyżeczka soli

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł 113

Hamburgery z pęczaku i mielonego indyka Kto oglądał „Simpsonów” pewnie kojarzy Mother Nature Burgers Homera, zrobione z pęczaku. Nasze hamburgery nie są wegetariańskie, gdyż zawierają gotowaną kaszę i mielone mięso. Z połączenia powstał kawał sycącego kotleta, który, jak powiedziała mama Agnieszki „w ogóle nie smakuje jak pęczak”. I o to chodzi Zobacz przepis Wtorek: Fritatta z pęczaku, sera haloumi(...)przestudziło. Następnie kaszę zalaliśmy jajkami wymieszanymi z jogurtem i mozzarellą, a następnie zapiekanka trafiła do piekarnika. Zrobienie burgerów to też była bułka z masłem: wystarczy zmiksować pęczak, połączyć z mięsem, przyprawić i usmażyć. Trzeba dodać, że dzień wcześniej, w sobotę wieczorem upiekliśmy bułki hamburgerowe, co dodatkowo ułatwiło nam sprawę. Razem z burgerami zrobiliśmy pulpety do flaczków. Same flaczki ugotowały się

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Hamburgery z pęczaku i indyka 101

Pyszne i bardzo treściwe hamburgery z pęczaku i mielonego mięsa. Dwa takie burgery w bułce i obiad masz z głowy. Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jak zrobić hamburgery z pęczaku? Burgery z pęczaku najlepiej smakują z dodatkiem grzybów suszonych, wcześniej namoczonych. Jeśli nie macie takich grzybów, najlepiej zastąpić je boczniakami. Jeśli i tych nie możecie dostać(...)przesyp do misy miksera. Wsyp do kaszy łyżeczkę tymianku i rozmarynu. Dobrze posól i popieprz (niech pęczak będzie przesolony – później nie będziesz już dodawać soli, gdy połączysz kaszę z mięsem mielonym). Zmiksuj na dość gładką masę. Krok 3 Przełóż kaszę do misy, dodaj do niej mielone mięso. Wbij jajo, dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj całość. Formuj okrągłe burgery, obtocz

Niedzielny kucharz
Czwartek: Pieczone pęczotto z kurczakiem 118

duś aż większość wina odparuje. Zalej kaszę dwiema szklankami wody, wsyp łyżeczkę soli, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Posól i popierz mięso z kurczaka. Kiedy się rozgrzeje wyłóż na niego udka z kurczaka skórką do dołu. Smaż w ten sposób około 6 minut. Uważaj z temperaturą, żeby nie spalić mięsa. Kiedy skórka(...)patelni do rondla z kaszą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij pęczotto z piekarnika i przekłuj udka szpikulcem (np. wykałaczką). Jeśli z mięsa wypłynie klarowny sok, danie jest gotowe. Jeśli jest mętny wstaw rondel do piekarnika jeszcze na 5 minut. Wyjmij pęczotto, dopraw solą i pieprzem. Dodaj siekaną zieleninę, papryczkę chili i wymieszaj

Niedzielny kucharz
Tortille z kurczakiem, boczkiem i awokado 158

kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Grubszą część filetów ostrym nożem ,,otwieramy” – nacinamy od boku i rozkładamy nie rozcinając do końca tylko tworząc duży, płaski płat mięsa. Tak przygotowane filety przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, odrobiną papryki i suszonego czosnku.   Filety pieczemy na suchej patelni w papierze do pieczenia – dzięki temu upieką się(...)spalą a w środku będą idealnie soczyste. Pieczemy na niewielkim ogniu około 8-10 minut z każdej strony.   W międzyczasie gdy mięso się piecze przygotowujemy resztę składników – sałatę rozdzielamy na pojedyńcze liście, dokładanie myjemy i osuszamy. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Plasterki boczku smażymy na złocisto na osobnej, suchej patelni. Upieczone zostawiamy na patelni, ale ściągamy

Smaczna Strona
Tortilla nr 1 154

Mała kapusta pekińska 2 cebule 2 pomidory 2 zielone ogórki   Na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ostrego ketchupu oraz - Placki tortilli – przepis znajdziesz tutaj: ( link ) Zaczynam od mięsa, umyte kroję na małe kawałki, mieszam z przyprawą o olejem, odstawiam do lodówki ( 1-2 godziny) Przygotowuję dodatki, robię a, la surówkę. Myję warzywa, cebule obieram, kroje w piórka, ogórki(...)obrać, kroję w pół plasterki, pomidory tak samo. Listki pekinki siekam nożem, ale nie za cienko. Wszystkie składniki surówki mieszam w misce. W osobnej misce mieszam majonez z ketchupem. Mięso smażę na oleju. Placki tortilli podgrzałam w mikrofali, posmarowałam delikatnie sosem. Nałożyłam sporo warzyw, nie dużo sosu, teraz mięso i znowu sos. Zawijam tortillę i podaję :) Patelnia NALEŚNIKI&OMLETY

Takie tam pichcenie
KOTLETY SCHABOWE 141

przyprawione solą i pieprzem. Podane z ziemniakami, buraczkami, mizerią lub surówką z pora . Takie schabowe pamiętam z dzieciństwa, mają być cienkie, koniecznie z ziemniakami. Odtwarzam kiedy najdzie ochota na mięso. Można je noc moczyć w mleku. Dziś ekspresowa wersja, mięso kusiło na sklepowej półce, od razu poszło do smażenia. Najlepsze schabowe to te marynowane całą noc, smażone na smalcu, koniecznie(...)kością! Pyszny polski obiad, nie tylko w niedzielne popołudnie:) SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu 2 jajka bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia lub smalec PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, lekko osuszam na papierowym ręczniku. Układam na desce, solę i pieprzę z obu stron. Wkładam każdy kawałek do foliowej torebki i tłukę tłuczkiem z obu stron na cienkie kotlety. W misce roztrzepuję jajka

Zasmakuj Kuchni
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł 124

Hamburgery z pęczaku i mielonego indyka Kto oglądał „Simpsonów” pewnie kojarzy Mother Nature Burgers Homera, zrobione z pęczaku. Nasze hamburgery nie są wegetariańskie, gdyż zawierają gotowaną kaszę i mielone mięso. Z połączenia powstał kawał sycącego kotleta, który, jak powiedziała mama Agnieszki „w ogóle nie smakuje jak pęczak”. I o to chodzi Zobacz przepis Wtorek: Fritatta z pęczaku, sera haloumi(...)przestudziło. Następnie kaszę zalaliśmy jajkami wymieszanymi z jogurtem i mozzarellą, a następnie zapiekanka trafiła do piekarnika. Zrobienie burgerów to też była bułka z masłem: wystarczy zmiksować pęczak, połączyć z mięsem, przyprawić i usmażyć. Trzeba dodać, że dzień wcześniej, w sobotę wieczorem upiekliśmy bułki hamburgerowe, co dodatkowo ułatwiło nam sprawę. Razem z burgerami zrobiliśmy pulpety do flaczków. Same flaczki ugotowały się

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Hamburgery z pęczaku i indyka 136

Pyszne i bardzo treściwe hamburgery z pęczaku i mielonego mięsa. Dwa takie burgery w bułce i obiad masz z głowy. Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jak zrobić hamburgery z pęczaku? Burgery z pęczaku najlepiej smakują z dodatkiem grzybów suszonych, wcześniej namoczonych. Jeśli nie macie takich grzybów, najlepiej zastąpić je boczniakami. Jeśli i tych nie możecie dostać(...)przesyp do misy miksera. Wsyp do kaszy łyżeczkę tymianku i rozmarynu. Dobrze posól i popieprz (niech pęczak będzie przesolony – później nie będziesz już dodawać soli, gdy połączysz kaszę z mięsem mielonym). Zmiksuj na dość gładką masę. Krok 3 Przełóż kaszę do misy, dodaj do niej mielone mięso. Wbij jajo, dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj całość. Formuj okrągłe burgery, obtocz

Niedzielny kucharz
Tortille z sezamowym kurczakiem 172

czasu, lubimy dogadzać sobie takimi smakami, choć nie ukrywam, że ich przygotowanie jest troszeczkę czasochłonne. Zapewniam jednak, że warto je zrobić, że smak rekompensuje każdą minutę włożoną w przygotowanie mięsa, sosu, czy pokrojenie warzyw;) Zróbcie koniecznie;) Ps. Kochani, zostawiam Wam ten przepis, a sama zabieram się za pakowanie walizek Na najbliższe kilka dni wyjeżdżam na wyczekany urlop. W związku(...)odstawiamy. Gdy cebula zmięknie, odcedzamy ją. Składniki na sos mieszamy ze sobą, dodajemy starte na tarce małe korniszony. Sos wkładamy do lodówki, do schłodzenia. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki.  Doprawiamy je solą oraz pieprzem, mieszamy. Kurczaka otaczamy w mące, następnie w rozbełtanym i lekko doprawionym solą i pieprzem jajku, a na końcu w bułce

Smaki Na Talerzu