mięso - 63110 przepisów (strona:926/4208)

Kotlety mielone z indyka 140

Kotlety mielone to smak mojego dzieciństwa. Często królowały w moim rodzinnym domu. Dlatego nieprzerwanie kontynuuję tę tradycję. Jednak mięso wieprzowe zamieniłem na indycze. To zdecydowanie lżejsza i zdrowsza wersja od klasycznych mielonych. Do usmażenia kotletów najlepiej sprawdzi się patelnia z powłoką nieprzywierającą. Znacznie podniesie komfort pracy w kuchni.  SKŁADNIKI na 10 kotletów: 400g mięsa mielonego z indyka 1 jajko(...)cebula bułka tarta natka pietruszki koperek majeranek sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone z indyka przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko, drobno posiekaną cebulę, koperek i natkę pietruszki. Dolewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub bułki tartej.  Formujemy

kulinarnyJa
Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem i cukinią w sosie pomidorowym 163

Pomysł na urozmaicenie drobiowego mięsa - piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem i cukinią w sosie pomidorowym wraz z dodatkiem sera mozzarella. Danie proste i smacznie oraz idealne do odgrzewania. Aby zapiekanka nie była zbyt wodnista to należy przesmażyć piersi kurczaka, bakłażana i cukinię, a sos pomidorowy - wyraźnie zredukować. Składniki na 3-4 porcje: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (co najmniej(...)ząbki czosnku  suszona bazylia odrobina cukru papryka ostra sól, pieprz oliwa z oliwek lub olej Piersi umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (z 1 piersi wykroić 3 kawałki) . Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Odstawić na kilkanaście minut. Bakłażana i cukinię pokroić w nie za cienkie plastry. Posolić z obu stron i zostawić na kilkanaście minut. Warzywa przetrzeć

Ugotować
Pomidorowe risotto z kurczakiem 152

innego sera 500 ml bulionu drobiowego (ewentualnie wody) 1/2 szklanki białego wina (można pominąć) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia natka pietruszki do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i podsmażyć do zrumienienia. Następnie zdjąć z patelni. Na patelnię włożyć masło, roztopić. Dodać(...)ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodać 1/2 szklanki bulionu, poczekać aż ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję i postępować tak do wyczerpania bulionu. Z ostatnią porcją bulionu dodać podsmażone mięso. Do risotto dodać pomidory i starty ser. Doprawić solą, pieprzem. Chwilę smażyć, aż risotto będzie miało kremową konsystencję. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Schab Hakuna Matata 142

Schab Hakuna Matata Gdy znudziły się nam kotlety schabowe, możemy mięso przygotować trochę w inny sposób a mianowicie w pysznym warzywnym sosie. Składniki: ·        ½ kg schab ·        Cebula ·        1 kg pieczarek ·        2 papryki żółta, czerwona(...)łyżeczki czosnku ·        Papryka ostra ·        Mąka pszenna do panierki Sposób przygotowania: 1.   Mięso    kroimy w plastry centymetrowe, solimy, panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. 2.   Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3.   Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju

Kulinarna Chwila
Imprezowy Indyk 138

Imprezowy Indyk Ulubione kotlety mojego Synka. Soczyste, zdrowe mięso z indyka a szczególnie pysznie smakuje w połączeniu z rozpływającym się serem oraz szynką. Składniki: ·        ½ kg fileta z indyka ·        2 serki topione śmietankowe ·        10 dag szynki gotowany kurczak(...)Olej do smażenia ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Całą powierzchnię każdego kawałka mięsa smarujemy cienko serkiem topionym. 3.   Układamy plasterek szynki i plasterek sera żółtego. 4.   Składamy w kształt kopertek

Kulinarna Chwila
Orzechowy kurczak 137

rybny, tymianek oraz drobno poszatkowany czosnek. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Kurczaka razem z orzechami wrzucamy na dużą, rozgrzaną patelnię i smażymy mieszając tak aby wszystkie kawałki mięsa ścięły się ze wszystkich stron.  Następnie mięso zalewamy 2 szklankami gorącej wody, zmniejszamy ogień i dusimy mięso pod przykryciem przez 15 minut.  Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/4 szklanki

Qchnia po prostu
Pulpety w sosie śmietanowo - ziołowym 106

łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kaszy manny do sosu listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i zmieliłam w maszynce do mięsa razem z 1/3 cebuli. Do mięsa wbiłam jajko. Dodałam majonez, przyprawę włoską, kaszę manną, sól i pieprz do smaku. Wszystko

Waniliowe Improwizacje
Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami 120

kuchni, ale zawsze można trochę poimprowizować. I taką improwizację i wariację na temat sajgonek postanowiłam dziś zrobić. Oto mój przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 18 arkuszy papieru ryżowego 300g mięsa mielonego wieprzowego 150g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki ostrej przyprawy do grilla olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)Smażyłam je pod przykryciem, aż się rozmroziły i zrobiły miękkie. Warzywa przełożyłam na deskę do krojenia i trochę posiekałam nożem. Na patelnię nalałam kolejną łyżkę oleju i teraz podsmażyłam mięso mielone. Do podsmażonego mięsa dodałam posiekane warzywa, sos sojowy i rozgnieciony przez praskę czosnek. Wszystko wymieszałam i podsmażyłam razem przez kilka minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Papier ryżowy przygotowałam według instrukcji

Waniliowe Improwizacje
Gulasz z indyka 152

ziela angielskie -2 liście laurowe -1płaska łyżeczka kminku mielonego -sól, pieprz, ostra papryka w proszku do smaku Przygotować szeroką płaską patelnię, głęboki rondel oraz garnek do gotowania kaszy. Mięso, papryki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i czosnek w cienkie plasterki. Do rondla wlać 1 szklankę gorącej wody, wrzucić marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować(...)wolnym ogniu. W garnku nastawiamy wodę i gotujemy kaszę wg. proporcji i czasu podanych na opakowaniu. W tym czasie rozgrzać patelnię i podsmażyć mięso. Nie mieszać mięsa, aż do momentu lekkiego zrumienienia, wtedy możemy delikatnie przewrócić na drugą stronę. Chodzi o to, aby nie puściło wody podczas smażenia i nie było zbyt suche. Kiedy już się lekko zrumieni przekładamy

Kulinarne przemyslenia
Sajgonki z mięsem, makaronem ryżowym i warzywami 114

ryżowego i jego zapachu. Można je również obtoczyć w cieście ryżowym i dopiero usmażyć, ja zrobiłam podstawową wersję. Zapraszam :) Składniki: Papier ryżowy ( mój ma średnicę 20 cm ) 400 g mięsa mielonego z szynki 1 słoik pędów bambusa około 200 g makaronu ryżowego 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej z grzybami ( mun, shiitake) 1 łyżka sosu sojowego chili, pieprz i sól(...)smaku mały pęczek szczypiorku 2 marchewki olej do smażenia  Wykonanie: W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy mięso, dusimy na małym ogniu aż będzie miękkie. Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie słupki. W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy marchewkę, mieszankę warzyw chińskich, pokrojone w słupki pędy bambusa i posiekany szczypiorek, mieszamy i chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku, solą

Sama słodycz i szczypta chili
Pyra faszerowana pieczona 111

Pyra faszerowana to doskonały pomysł na danie z ziemniaków. Można serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Bardzo fajnie komponuje się z jesiennymi warzywami z wody lub duszonymi: fasolka ,kukurydza, pomidorki może być kalafior czy brokuł. U siebie podałam w towarzystwie jogurtu naturalnego ze szczypiorkiem, surówki z kapusty pekińskiej z pieczonym mięsem z kurczaka. U mnie było(...)plastrem boczku. Układać w naczyniu do zapiekania, posypać wierzch przyprawą do ziemniaków. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut. Wyjąć podawać według uznania z jogurtem, surówką lub dodatkiem pieczonego mięsa. Smacznego:) Artykuł Pyra faszerowana pieczona pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Kurczak Żurawinek 135

łyżeczki cynamonu ·        1 łyżka soku z cytryny ·        ½ szklanki śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy na większe kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą i prużymy na rozgrzanym oleju. 2.    W tym czasie, co mięso się nam pruży, robimy sos. 3.    Żurawinę przekładamy(...)czasie dodajemy cukier, cynamon i sok z cytryny, chwilę gotujemy i blendujemy. 5.    Na koniec wlewamy śmietanę, sos jest gęsty, więc rozkładamy na każdym kawałku mięsa i dekorujemy cząstką gruszki. 6.    Danie gotowe. 7.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Polędwiczki z kurczaka w cieście francuskim 353

smaku, suszona chili do smaku, 1 płaska łyżeczka curry, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ok. 20 dram sera grana padano lub parmezanu, 2 jajka, ponadto: oliwki, kapary. Przygotowanie: Mięso zawijamy w ciasto porcjami, pierwsze jedno, a drugie w tym czasie przechowujemy w lodówce. Piekarnik nastawiamy na ok. 210°C. Polędwiczki oczyszczamy, płuczemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą, chili(...)pieprzem i curry. Ser trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Ciasto rozwijamy, smarujemy całą powierzchnię roztrzepanym jajkiem. Przekrawamy (za pomocą nożyka do pizzy) po długości na dwie równe części. Mięso przed położeniem na ciasto obtaczamy w serze. Zaczynając od krótszego boku układamy polędwiczkę, zwijamy ją w ciasto, odkrawamy i łączeniem układamy na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność

Moniki Smakołyki
Kotlet devolay 932

rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Ważne: Pierś kurczaka – po umyciu musi być dobrze osuszona, np. za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki temu panierka nie rozmięknie nadmiernie. Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Powinno mieć grubość około 1 cm, ale na brzegach być nieco cieńsze, co ułatwi zawijanie. Następnie doprawiamy solą i pieprzem Wnętrze kotleta wypełniamy masłem ziołowym lub zwykłym(...)Masło nie margaryna to bardzo zmienia smak. Mięso zwijamy w ciasny rulon, najlepiej długi sopel, od rogu a następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. To powinno zapobiec rozwijaniu się kotleta i wyciekaniu masła w trakcie smażenia. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Jeśli wrzucicie je za wcześnie, panierka nadmiernie nasiąknie tłuszczem. Zbyt gorący tłuszcz będzie przypalał mięso

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania