średnia cebula 3 trójkątne serki topione 100 g sera mozzarella 150 g sera gouda 200 g śmietanki 30% sól i pieprz 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Mięso z łopatki zmielić wraz z cebulą i czosnkiem. Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć na patelni, aż będzie miękkie. Makaron ugotować al'dente w mocno posolonej wodzie, następnie zahartować(...)zimną wodą. Ser żółty i mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Zimny makaron nadziewać przestudzonym mięsem mielonym i układać go w naczyniu żaroodpornym. Kiedy mamy już jedną warstwę makaronu posypujemy ją połową serów, a następnie postępując jak wcześniej układamy drugą warstwę. Wszystko zasypujemy serami. Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej serki topione, do śmietanki
Krylowa Kuchniamaki pszennej Na sos: 400 g pomidorów krojonych w puszce 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku suszona bazylia suszone oregano 1 świeża papryczka chili sól i pieprz Mięso i cebulę zmielić w maszynce na sitku o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać przyprawy, jajko, posiekaną natkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Uformować małe kuleczki(...)mięso nie przywierało do rąk moczyć ręce w zimnej wodzie), następnie obtoczyć mięsne kulki w mące i umieścić w formie żaroodpornej. Pomidory wraz z papryczką i koncentratem rozdrobnić w blenderze, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Sosem zalać klopsiki. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 40 minut. Smacznego
Krylowa Kuchniałatwy, ale nie nudny obiad. Tym razem padło na schab. Wyciągnęłam kotlety z zamrażarki, ale nie za bardzo miałam ochotę na oklepane schaboszczaki. Zrobiłam schab w sosie z warzywami. Mięso wyszło mięciutkie, a marchewka i fasolka szparagowa dodały słodyczy potrawie. Mięsko jest w pysznym sosie, więc można je podać z ziemniakami lub kaszą, ja podałam z moją ulubioną kaszą pęczak(...)500/600 g schabu bez kosci 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 duża marchewka 1 łyżeczka mąki 1 łyżka smalcu Sól Pieprz Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kotlety. Każdy kotlet posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać smalec. Kotlety obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoto. Mięso zalać na patelni ok. 0.7 l wrzątku i przykryć
Krylowa Kuchniaszynki. Tym razem proponuję szynkę z piersi kurczaka z szynkowaru. Jest soczysta i delikatna, idealna na kanapki, bez zbędnego tłuszczu i dodatków z "E" Oczywiści najlepiej sprawdzi się mięso ze sprawdzonego źródła, bez zbędnych antybiotyków i ostrzykiwania. Serdecznie polecam choć co jakiś czas przygotujcie domową wędlinę, a poczujecie różnicę w smaku, konsystencji i zapachu. S zynkowar to wydatek(...)zestawie. To naprawdę fajna inwestycja:) 800 g piersi z kurczaka 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 100 ml wody Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie nożem ponakłuwać nożem w kilkunastu miejscach do wody wsypać żelatynę i wszystkie składniki marynaty. wszystko dokładni wymieszać. Mięso w całości włożyć do woreczka przeznaczonego
Krylowa Kuchniazawsze lubimy na ostro, od zawsze lubię eksperymenty kulinarna. Dziś danie inspirowane daniem kuchni meksykańskiej-chilli con carne, które oboje uwielbiamy. Zamiast mięsa mielonego użyłam kurczaka. Dlaczego kurczak? Bo to zdrowsze i chudsze mięso, no i oczywiście dużo szybsze do przygotowania. Mięso soczyste, kukurydza chrupiąca, danie pikantne-ogólnie, naprawdę smaczne i ekspresowe danie, które podałam z ryżem gotowanym z dodatkiem
Krylowa Kuchniażelatyny 1/2 łyżeczki przyprawy do cevapcici 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 szkl wody pieprz Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i zmielić na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa, jeżeli nie posiadasz maszynki, możesz rozdrobnić mięso w malakserze na gładką masę. Dodać resztę składników do mięsa i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać. Jeżeli chcesz uzyskać większą ilość galaretki
Krylowa Kuchniałyżeczka zwykłego oleju rzepakowego Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Pierś przeciąć w poprzek na pół. Sos sojowy wymieszać z sosem chilli i zalać mieszanką pierś, mięso dokładnie obtoczyć w marynacie. Mięso zamknąć szczelnie w pojemniku i umieścić w lodówce na 24 h. Patelnię grillową spryskać olejem w sprayu (jeżeli takiego nie macie za pomocą ręcznika papierowego(...)natrzyjcie ją łyżeczką oleju) i rozgrzać. Kawałki piersi smażyć z obu stron na średnim ogniu, aż mięso będzie usmażone, ale soczyste. Ogórki pokroić w półplasterki, paprykę w paski, które następnie przekroić na pół. Sałatę lodową pokroić dość drobno, pomidorki koktajlowe i oliwki na pół. Pierś z kurczaka pokroić w plastry. Ocet i sok z cytryny umieścić w miseczce, następnie dodać
Krylowa KuchniaPieczona kaczka z jabłkami, czosnkiem i tymianek w akompaniamencie pysznych pieczonych ziemniaczków. To klasyka gatunku. Idealny obiad dla wszystkich mięsożerców, jak i dla tych, którzy jedzą mięso okazjonalnie (czyli mnie)- bo to danie jest warte grzechu. Kaczka pieczona z jabłkami i tymiankiem, to taki mój niezawodny przepis na kaczkę, roboty przy tym daniu jest na całe 5 minut(...)innego naczynia. Do środka kaczki włóż pokrojoną na plastry połówkę wyparzonej cytryny, 4 ząbki czosnku i kilka gałązek tymianku. Dookoła kaczki poukładaj pocięte na ósemki jabłka, tymianek wciśnij między mięso a jabłko. Całość posyp solą morską i natrzyj kaczkę tymiankiem. Jeśli masz w domu sos sojowy to użyj go i polej nim kaczkę (max do 2 łyżek). Kaczkę pieczemy
SMYKWKUCHNIZraziki z ryżem w sosie śmietanowym, to dość szybkie i proste danie ale wyjątkowo smaczne. Przygotowałam je z mięsa mielonego, z szynki. Jako dodatek mogą być kluski śląskie, ziemniaki itp . U mnie kluski śląskie prawdziwe, tak określa to mój mąż, który jest Ślązakiem. Czyli jakie, Ja mówię na nie żelazne i chyba większość takie zna. Tak czy siak, dodatek(...)nadzwyczajną sytuacją obiad był łączony, mąż robił kluski swoim sposobem a Ja zraziki. Polecam takie duety w dobie epidemii, zapraszam do przepisu i życzę miłego gotoooooooowania:)) Składniki 500 g mięsa mielonego z szynki lub innego 80 g ugotowanego ryżu 1 cebula , drobno posiekana 1 szklanka rosołu z kostki 1 jajko 1 łyżka masła sól, pieprz olej mąka pszenna do panierowania
gotuj ze mnąpolecam przygotowanie zapiekanych naleśników gryczanych bolognese , lasagne bolognese z beszamelem oraz gryczanego spaghetti naleśnikowego z sosem bolognese , które są świetną alternatywą dla typowego bolognese z makaronem. Składniki: – 500g mięsa mielonego z szynki – 1 puszka pomidorów krojonych – 250ml czerwonego wina, wytrawnego – 250ml bulionu (250ml wody + 1 łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 125ml mleka – 100g chudego(...)wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szklimy. Dodajemy drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę. Obsmażamy, a następnie wszystko przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Przekładamy je do garnka z boczkiem i warzywami. Wlewamy wino i gotujemy mieszając ok. 5 min. Dodajemy gorący bulion i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą
Be Fit Be Strongsobotnich obowiązków warto pomyśleć o daniu jednogarnkowym, bo po co jeszcze dokładać sobie roboty. Skorzystaj z piekarnika i zrób Schab pieczony z pesto i suszonymi pomidorami . W naczyniu masz mięso z pysznym sosem i pieczone ziemniaki. Nic dodać, nic ująć. Z kolei ten schab faszerowany pistacjami i suszonymi pomidorami przygotujesz w garnku. Pyszne mięso w doskonałym sosie. Możesz zjeść(...)się jej oprzeć, z resztą nie tylko ja, a przepis mam na nią fenomenalny. Młoda kapusta gości u nas bardzo często, bo uwielbiamy jej smak. Kiedy mam w lodówce mięso z kurczaka, zawsze staram się z niego przyrządzić coś ciekawego. Rządzi u nas taka o tarta z kurczakiem , którą uwielbiają nawet najmłodsi! Pyszne słone ciasto kruche, delikatny kurczak, pyszna
MamaOskarkacheddar i sos taco…Kuchnia meksykańska w całej gali. Moje dzieci uwielbiają tacos , więc przy piątku przyrządziłam proste tacos z mielonej wołowiny. Nie powiem, że się napracowałam. Oprócz mięsa kupiłam gotowy sos i przyprawę taco. Czasami przyrządzam coś na szybkiego i wtedy sięgam po gotowce. Zdarza mi się to rzadko, bo jestem za cooking from scratch czyli gotowaniem(...)kolendry 1 łyżka masła Sos czosnkowy 1 czosnek solo, pieczony 100 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany, gęstej 50 g majonezu sól do smaku Rozpuść masło na patelni. Włóż mięso, posyp taco przyprawą i smaż aż mięso przestanie być czerwone. Dodaj porcję gotowego sosu taco, dopraw solą i gotuj sos przez 10 minut. Gotowy sos posyp chipsami, utartym cheddar, chili
codojedzeniaPorcje rosołowe umyć, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 10 minut, aby wytrąciły się szumowiny. Po tym czasie wyjąć mięso, wodę wylać, umyć garnek i mięso. Następnie ponownie włożyć porcje rosołowe do garnka, zalać zimną wodą, dołożyć warzywa oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 1 godzinę. Z wywaru wyjąć(...)mięso, dodać przecier pomidorowy i łyżeczkę cukru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować kilkanaście minut. Aby zagęścić zupę, można do niej dodać łyżeczkę mąki rozrobioną w 1/3 szklanki wody. Zupę pomidorową podawać z ryżem lub makaronem. Wedle uznania można także dodać kwaśną śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pomidorowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparywino, seler naciowy? Jesteście zdziwieni? My także byliśmy. Okazało się jednak, że ten przepis jest świetny i według niego zrobiliśmy doskonały sos bolognese . Składniki na sos bolognese 250 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 150 g wędzonego boczku 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów bez skórki 1 przecier pomidorowy(...)wrzucić posiekany czosnek, tymianek oraz cebulę, podsmażać, aż cebula się zeszkli. Dodać marchew i seler, wlać 1 / 2 szklanki wody, dusić pod przykryciem do czasu, aż warzywa zmiękną. Dodać mięso mielone, dokładnie je rozdrobnić. Gdy będzie już ścięte, wlać szklankę mleka i podgrzewać dalej do jego odparowania. Następnie wlać wino i je także odparować. Pomidory z puszki drobno pokroić
niecodziennikparysmacznego obiadu nie byłoby bez wizyty Siostry Ani, która przywiozła ogromną ilość świeżego koperku rosnącego w przydomowym ogródku, bardzo dziękujemy. Składniki na klopsiki w sosie koperkowym Klopsiki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos koperkowy: 2 łyżki posiekanego koperku 150 ml kremówki 1 / 2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)szklanki wody sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Klopsiki: Cebulę obrać, drobno posiekać. W misce wymieszać mięso mielone, cebulę, koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe kuleczki, które następnie usmażyć na złoty kolor. Sos koperkowy: W czasie, gdy klopsiki się smażą, zacząć przygotowywać sos koperkowy. W połowie szklanki wody dokładnie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Na drugą patelnię
niecodziennikpary