ząbki czosnku - 6-7 dużych ziemniaków - sól, pieprz, wędzona słodka papryka, gałka muszkatołowa ew. tabasco ( ale z tym to radzę delikatnie) - 1 łyżka dobra smalcu - mąka do mięsa Mięso myjemy , osuszamy i tniemy w kostkę. Oprószamy mąką.Obsmażamy na gorącym smalcu. Paprykę tniemy w paseczki i wrzucamy do garnka, do tego dokładamy pomidory z przecierem , który mają w środku(...)Kiedy mięso będzie obsmażone dodajemy do papryki i pomidorów a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną w plastry cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek a po zeszkleniu dodajemy do reszty. Zalewamy wodą tyle, żeby była zupa a nie tradycyjny gulasz. Dusimy około 1,5 godziny na małym ogniu a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki ( obrane wcześniej) i gotujemy jeszcze
Kuchnia Pełna EmocjiSerce wysp zielonego Przylądka Mięso można faszerować praktycznie wszystkim, każdy skład pasuje, więc moja propozycja trochę dziwna, ale wypróbujcie, bo warto Składniki: · 1 ½ fileta z kurczaka · 20 dag twarogu chudego · Żółtko · ½ papryki czerwonej(...)łyżka musztardy · Sól · Przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na połówki, obcinamy wystające kawałki i robimy w środku otwór 2. Doprawiamy przyprawą oraz solą 3. Twaróg przekładamy do miski, ugniatamy widelcem, wbijamy żółtko, dodajemy musztardę oraz drobno pokrojoną paprykę i posiekany szczypiorek
Kulinarna Chwilapietruszka kawałek selera biała część pora 6 małych, ugotowanych buraków 2 średnie ziemniaki 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól i pieprz do smaku koperek/natka pietruszki do podania Przepis 1 Mięso zalewamy 3 l zimnej wody. Wstawiamy na średni ogień. Kiedy zbiorą się szumowiny, zdejmujemy je z wywaru. 2 Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, łyżkę soli oraz obrane(...)warzywa: marchewkę pokrojoną w kostkę, pietruszkę, kawałek selera i białą część pora. 3 Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso drobiowe, aby się nie rozpadło. Wołowinę zostawiamy w wywarze, ponieważ wymaga dłuższej obróbki. 4 Następnie buraczki oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do gotującej się zupy. Gotujemy około
Kuchnia BazyliiSkładniki ( 2 porcje): 250 g schabu 1/2 szklanki sosu sojowego 1 łyżka sosu sambal oelelek 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: mięso umyj i pokrój w kostkę, przełóż do miski pozostałe składniki przełóż do blendera i zblednuj tak przygotowany sos przelej do miski z mięsem i dokładniej wymieszaj z nim rozgrzej patelnie i smaż(...)niej mięso z sosem, bez tłuszczu! podawaj z ryżem i posyp posiekanym szczypiorkiem Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeWłaśnie na taki wypad przydać się mogą pyszne i proste paszteciki drożdżowe. Mówiąc paszteciki trochę zawężamy temat, bo można je wypełniać dowolnym farszem. Moja mama często robi je wypełnione mięsem z rosołu odpowiednio rozdrobnionym. Nasze są dziś w dwóch wersjach, właśnie z mięsem i drugie z serowym dodatkiem na słono. Bardzo polecam! Potrzebne będą: * 340g mąki * 1 szklanka(...)śmietany 18% * 20g świeżych drożdży * łyżeczka cukru * pół łyżeczki soli * 70g masła * 1 jajko do ciasta * 1 roztrzepane jajko Farszem może być rozdrobnione mięso gotowane krótko przesmażone z posiekaną cebulą i doprawione solą, pieprzem, ziołami. Natomiast nadzienie serowe to twaróg praktycznie z tymi samymi przyprawami oraz z jednym jajkiem, by poprawić konsystencję farszu. Robi się to bardzo łatwo. Po prostu
I tu będę miała takie tedodaję do kapusty. Cebulę kroję w cienkie półplasterki i dodaję do sałatki. Ogórki kroję w kostkę i dodaję do sałatki. Teraz na dobrze rozgrzanym oleju na patelni smażę mięso. Mięso smażę przez kilka minut do miękkości, następnie przekładam na talerz i odstawiam do wystudzenia. Wystudzone mięso dodaję do sałatki, dodaję wypłukaną i osączoną kukurydzę. Do majonezu dodaję ketchup, doprawiam solą
Uwaga Babcia Gotujedodałam. Całą noc w lodówce sobie leżały i smakami się mieszały. Do pieczenia jeszcze marchewkę i pietruszkę korzeń dodałam i w rękawie foliowym wypiekałam. Wyszły znakomicie i smakowały wyśmienicie. Mięso, to co od razu nie zostało zjedzone, na drugi dzień do innego dania zostało dołożone. Składniki: 5 małych, podobnej wielkości golonek z indyka (1.80 kg), marynata: 4 łyżki sosu(...)papryką i kminkiem. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kostkę i dodajemy do marynaty. Dokładamy ziela angielskie i mocno rozkruszone liście laurowe, całość mieszamy. Można dodać niewielką ilość soli. Mięso myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacieramy marynatą. (Trochę cebuli z marynatą można włożyć pod skórkę). Przekładamy do pojemnika, zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy
Moniki SmakołykiKapuśniak na żeberkach z kiszoną kapustą to zupa, którą ugotujesz przez cały rok. Dobrze doprawiona, z dużą ilością mięsa stanowi idealny pomysł na obiad w tygodniu. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na kapuśniak, kwaśny i pyszny. Kapuśniak na żeberkach SKŁADNIKI: 2 l wody 650 g żeberek 500 g kiszonej kapusty 4 ziemniaki – 380 g 1 seler(...)kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 płaskie łyżeczki vegety natur sól, pieprz ¼ łyżeczki majeranku, szczypta kminku 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła Warzywa warzone były przed obraniem. PRZYGOTOWANIE: Mięso myję pod bieżącą wodą, wkładam do garnka. Dodaję kolejno: ziele, liście laurowe, vegetę, pęczek natki i obraną włoszczyznę (oprócz cebuli i ziemniaków). Zalewam 2 litrami wody. Wstawiam gaz i zagotowuję
Zasmakuj KuchniGulasz wieprzowy. Najlepszy i najłatwiejszy przepis na pyszny tradycyjny gulasz w sosie własnym. Ciekawy pomysł na smaczny obiad z dużą ilością mięsa i sosu . Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: >5 sztuk Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 1.3 kg schabu wieprzowego 1.3 ml wody 1 cebula 100 ml śmietany 30% 2 liście laurowe(...)ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju 6 łyżek mąki pszennej sól do smaku 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Obtaczamy w 4 łyżkach mąki pszennej. Smażymy na rumiany kolor na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. 2. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy. Dodajemy liść laurowy, pieprz i rozgniecione ziele angielskie. Następnie przekładamy podsmażone mięso
karolgotujeoryginalna sałatka na przyjęcie Sałatka z pieczonych buraków z orzechami i kawowym dressingiem jest świetnym pomysłem na oryginalną przystawkę. Do tej sałatki możesz także dodać pieczone lub grillowane mięso z kurczaka i podać na wykwintną kolację. Pieczone buraki są przepyszne, lekko słodkawe, a sos kawowy dodatkowo pogłębia ich smak i nadaje cudowny aromat. Do tego chrupiące orzechy, rukola lub miks(...)ulubionych sałat i gotowe. Zazwyczaj kawa jest składnikiem deserów i marynat do mięsa, zwłaszcza do steków. Również marynowana w kawie szynka pieczona w całości jest dość popularnym daniem, ale połączenie doskonałej, świeżo palonej kawy i buraków odkryłam niedawno i Wam także serdecznie polecam. W tym miejscu gorące podziękowania dla Łukasza z LandCafe.pl za pomysł na wspaniały dressing kawowy do sałatek
Cztery FajeryDługo duszone żeberka w sosie własnym to żeberka w pysznym, ciemnym, warzywnym sosie. Mięso samo odchodzi o kości i rozpływa się w ustach. Najlepiej smakują podane z ziemniakami, polanymi tym pysznym sosem. To wcale nie jest ciężkie danie, mięso jest delikatne i bardzo kruche. Do żeberek idealnie będzie pasować surówka z kapusty, marchewka z jabłkiem, albo mizeria z ogórkiem. Sprawdź
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Udka Bumerang Delikatne mięso z kurczaka, owinięte w aromatycznym boczku, zanurzone w pysznym sosie pieczarkowym, to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Składniki: · 5 udek z kurczaka · 10 plastrów boczku parzonego · Przyprawa do kurczaka staropolska · Sól(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Udka myjemy i przecinamy na połowę, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka 2. Każdy kawałek mięsa uwijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 3. Pieczemy 35 minut w 180°C 4. W tym czasie, co mięso nam się piecze, prużymy pokrojone pieczarki na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem
Kulinarna ChwilaLubicie zapiekane warzywa? U dziś przepyszny bakłażan nadziewany mięsem i warzywami <3 Musicie spróbować tego przepisu... dla mnie rewelacja <3 SKŁADNIKI: 4 bakłażany 400g mięsa wołowo-wieprzowego 400g passaty pomidorowej 270g świeżych pieczarek brązowych 3 cebule 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 kulka mozzarelli 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka bazylii suszonej papryka słodka sól(...)zmiękły. 3. Po podpieczeniu wyciągamy je z piekarnika, wydrążamy środek, tak aby nie uszkodzić skórki. 4. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso przez chwile smażymy, dodajemy paprykę oraz pieczarki także pokrojone w kostkę. Doprawiamy dość obficie. 5. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy wydrążonego bakłażana pokrojonego w drobne kawałki. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy około
Dziś Ja gotujeciąży, karmiących piersią i małych dzieci przestrzega się przed jedzeniem hodowlanych ryb słodkowodnych. Kobiety w ciąży nie powinny jeść krewetek. Sushi ze świeżych ryb można jeść, ale unikaj mięsa foki, niebieskiego halibuta powyżej trzech kilogramów, dużych ryb słodkowodnych, rekina, miecznika, świeżego tuńczyka, wątróbki rybnej i produktów z wątróbek rybnych. Ryba to znacznie więcej niż kwasy tłuszczowe omega(...)karmazyn są rybami półtłustymi. Jeśli wiesz, że masz za małe spożycie wapnia i witaminy D, a tym samym zwiększone ryzyko rozwoju osteoporozy, warto spożywać więcej tłustych ryb. Zastępując mięso i produkty mięsne tłustymi rybami, całkowite spożycie energii i tłuszczu niekoniecznie się zmieni, ale tłuszcz będzie zdrowszy, a posiłki będą bardziej prozdrowotne. Jeśli wybierzesz chude ryby zamiast mięsa, poziom tłuszczu
ProstePesto.plmarynowana w sosie sojowym, z dodatkiem min. cukru, chilli, imbiru i czosnku a następnie szybko smażona - zwana beef bulgogi. Danie te możecie spotkać w azjatyckich (szczególnie koreańskich) knajpach, gdzie mięso układa się w misce z ryżem i innymi dodatkami jak marynowane i świeże warzywa i jajko. U mnie w charakterze dodatków wystąpiło jajko, cienko pokrojony ogórek oraz marynowana marchewka(...)Wykonanie: Wołowinę pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej ją zamrozić i potem lekko odmrozić i kroić jak będzie twarda, wtedy plasterki będą cieniutkie). Składniki marynaty wymieszać, dodać do marynaty mięso, wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny a najlepiej na noc. Na patelni łyżkę oleju, wyłożyć połowę mięsa, smażyć na dużym ogniu mieszając kilka minut aż się zarumieni. Wyłożyć
Smaczny zeszyt