mięso - 63110 przepisów (strona:920/4208)

Pikantne burrito z czerwoną fasolą 89

warzywa oraz ser cheddar. Zabrakło tylko margarity. Składniki na pikantne burrito z czerwoną fasolą Mięsno-fasolowy farsz: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) pieprz cayenne do smaku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Pozostałe dodatki: 2 pomidory 1 czerwona cebula 1 główka rzymskiej sałaty 100 g sera żółtego(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mięsno-fasolowy farsz: Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć, aż się zeszkli. Wsypać czosnek, chwilę podsmażać. Dodać mięso mielone, usmażyć na rumiano, odstawić z ognia. Do mięsa wlać zawartość puszki fasoli wraz z sosem, pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem cayenne, solą i czarnym pieprzem. Pozostałe

niecodziennikpary
Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną 92

pracy, która robi zwykłe gołąbki z tym zdrowym dodatkiem. My nie mieliśmy czasu na zajęcie się całą kapustą, więc starliśmy ją na tarce, dodaliśmy ugotowaną kaszę jaglaną oraz mielone mięso i zrobiliśmy gołąbki bez zawijania. W połączeniu z sosem pomidorowym, także samodzielnie zrobionym, smakowały doskonale, zachęcamy więc do wypróbowania tego przepisu i przygotowania rodzinnej porcji sycących gołąbków bez zawijania(...)kaszą jaglaną . Udostępnij Składniki na gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną Gołąbki: 200 g kaszy jaglanej 500 g kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: 700 g przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła sól

niecodziennikpary
Chiński rosół z kaczki 88

Kiedy w naszym koszyku na zakupy ponownie pojawiła się kaczka, wpadłam na pomysł, aby po oddzieleniu mięsa z korpusu, skrzydełek i szyi ugotować rosół o orientalnym charakterze. Dodając odpowiednie przyprawy, uzyskanie dalekowschodniego smaku i aromatu nie było trudne i chociaż spis przypraw jest długi, z pewnością większość z nich każdy ma w swojej kuchni. Chiński rosół z kaczki ma bogaty(...)creme brule. Czosnek obrać. Wykonanie Do dużego garnka wlać zimną wodę, włożyć korpus kaczki, skrzydełka oraz szyję. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu ok. 15 minut, po czym mięso wyjąć, a wodę wylać. Garnek i mięso umyć, wlać czystą wodę (ok. 3 litry), włożyć korpus, skrzydełka oraz szyję. Postawić na ogniu, po czym wrzucić pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy

niecodziennikpary
Francuski smalec rillettes 95

pieczywa poznaliśmy, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Łukasza Konika i przekazaliśmy go dalej częstując nim Koleżanki z pracy. Gdy ktoś nie ma czasu na konfitowanie kaczki, może użyć mięsa pozostałego z pieczenia i zalać go wytopionym tłuszczem – sposób pod linkiem . Składniki na francuski smalec rillettes 2 kacze udka 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonego rozmarynu(...)smalec do gotowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Udka kacze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć mieszaniną posiekanego czosnku, majeranku, rozmarynu, soli oraz pieprzu. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wrzucić do rozgrzanego kaczego smalcu, gotować 2,5-3 godziny, na małym ogniu, tłuszcz ma lekko pyrkać. Po tym czasie udka kacze wyjąć na talerz, rozdrobnić widelcami. Do słoiczka włożyć

niecodziennikpary
Butter chicken (kurczak maślany) 88

pozostałe składniki butter chicken . Nie było Go tak długo, że gdy już przyszedł, potrawa była gotowa do robienia zdjęć i oczywiście jedzenia. Udostępnij Składniki na butter chicken Marynata do mięsa: 500 g piersi z kurczaka 1 / 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 ząbek czosnku 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm) 2 łyżki jogurtu typu greckiego 3 / 4 łyżeczki garam(...)cukru 1 / 2 łyżeczki kardamonu 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kolendry w proszku 1 liść laurowy 3 goździki 50 ml śmietanki kremówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marynata do mięsa: Piersi kurczaka opłukać, pokroić w dużą kostkę. Czosnek i imbir obrać, bardzo drobno posiekać. W misce wymieszać suche składniki marynaty z posiekanym imbirem i czosnkiem oraz jogurtem. Włożyć mięso, przemieszać

niecodziennikpary
Papryka na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami 107

różnymi dodatkami zawsze sprawdzi się jako pełnowartościowe i smaczne danie obiadowe lub jako pomysł na kolację na ciepło. Prezentowaną Wam wersję papryki na parze zrobiliśmy z dodatkiem ryżu, mięsa mielonego, kalafiora oraz suszonych pomidorów z zalewy. Składniki na paprykę na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami 100 g ryżu 250 g mięsa mielonego 4 papryki 2-3 różyczki kalafiora(...)ugotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić. Różyczki kalafiora umyć, podzielić na mniejsze kawałki. Pomidory wyjąć z oleju, odsączyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone, smażyć 5 minut. Następnie dodać ugotowany ryż, kawałki kalafiora, paski pomidorów oraz 2 łyżki oleju z zalewy i zioła prowansalskie. Całość przemieszać, smażyć 3-4 minuty, na koniec doprawić

niecodziennikpary
Gęś pieczona z jabłkami i cydrem 101

majeranku, aby następnie rozpocząć etap długiego pieczenia. Jak zwykle nie śpieszyliśmy się z tym, aby mieć pewność, że po wyjęciu gęś pieczona z jabłkami i cydrem będzie miękka, a mięso będzie odchodziło od kości. Składniki na gęś pieczona z jabłkami i cydrem 1 gęś (ok. 3,5 kg) 5 jabłek 250 ml cydru 1 łyżka majeranku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)przełożyć piersią do dołu do dużego naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia. Gęś wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C , piec z termoobiegiem 30 minut . Po tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę, polać wytopionym tłuszczem, piec w temperaturze 180 o C ( z termoobiegiem ) przez kolejne 3 godziny – w trakcie co pół godziny mięso polewać wytopionym tłuszczem, jego

niecodziennikpary
Gęś pieczona w całości glazurowana miodem i sokiem z pomarańczy 106

wyjąć podroby oraz szyję, dokładnie umyć w środku i na zewnątrz, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć nadmiar tłuszczu – warto go zachować i wytopić w oddzielnym naczyniu podczas pieczenia gęsi. Mięso obficie natrzeć solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz, przełożyć do dużego naczynia, owinąć folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia schłodzoną gęś wyjąć na dwie godziny przed(...)większość tłuszczu, tuszkę polać połową mieszaniny soku i miodu. Ponieważ miód wpływa na szybkie ciemnienie skóry, gęś należy przykryć papierem do pieczenia. Na 30 minut przed końcem pieczenia na mięso wylać pozostały sok z miodem. Gęś pieczoną w całości glazurowaną miodem i sokiem z pomarańczy wyjąć z piekarnika, pozostawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło, następnie pokroić na porcje. * * * Zobacz

niecodziennikpary
Klopsiki z kaczki w orientalnym stylu 94

Natur 1 łyżeczka oleju kokosowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Klopsiki z kaczki: Czosnek i cebulę obrać. Udka z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć, usunąć kości, po czym zmielić mięso i skórę jeden raz w maszynce do mielenia mięsa. Wraz z mięsem zmielić także cebulę i czosnek. Mielone udka kaczki doprawić chili, słodką papryką, kurkumą, imbirem, rozgniecioną w moździerzu kolendrą

niecodziennikpary
Perliczka pieczona z cytryną 83

Tydzień temu w towarzystwie młodych ziemniaczków i młodej kapusty na stół wjechała perliczka pieczona z cytryną . Mięso perliczki było idealnie upieczone, miękkie i soczyste, dzięki temu, że przed włożeniem jej do piekarnika nasmarowaliśmy ją oliwą i obłożyliśmy plastrami boczku. To nasz sprawdzony sposób na pieczenie tego wymagającego ptactwa. Udostępnij Perliczka pieczona z cytryną – składniki 1 perliczka(...)góry, następnie przykryć ją plastrami boczku. Piekarnik rozgrzać do 170 o C ( z termoobiegiem ), na najniższym poziomie umieścić naczynie z perliczką, piec z termoobiegiem 110 minut . W trakcie pieczenia mięso perliczki polewać wytworzonym sosem. Perliczkę pieczoną z cytryną wyjąć z piekarnika i odstawić, aby mięso odpoczęło, a w tym czasie z wytopionego tłuszczu przygotować sos. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Perliczka

niecodziennikpary
Gulasz z ciecierzycą 124

Gulasz z ciecierzycą turecki przepis na etli nohut Gulasz z ciecierzycą i mięsem jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych tureckich gulaszy, jakie dotychczas zrobiłam. Naszym zdaniem najlepszy jest następnego dnia, kiedy smaki dobrze się wymieszają. Ta prosta potrawa, nie wymagająca żadnej tajemnej wiedzy ani trudno dostępnych składników, jest bardzo pożywna. Ciecierzyca stanowi jedno z najlepszych źródeł  białka, więc(...)dużo dłużej niż dostępna w marketach węgierska pasta paprykowa w tubkach. Gulasz z ciecierzycą przepis 1. Na głębokiej patelni albo w żeliwnym garnku rozgrzewam olej. Dodaję pokrojone w kostkę mięso i smażę na silnym ogniu, aż zbrązowieje. 2. Dodaję cebulę i często mieszając nadal smażę, do chwili, kiedy cebula zacznie się karmelizować.   Na silnym ogniu zajmuje to około

Cztery Fajery
Keto spaghetti Alfredo z kalafiora (Paleo, LowCarb, Wege) 154

Keto spaghetti Alfredo Keto spaghetti Alfredo uświetni dzień bez mięsa Mmmm… Aksamitny i kremowy sos Alfredo to zaiste majstersztyk sztuki kulinarnej. Nobla temu, kto go wynalazł (czyli Alfredo di Lelio)! A zwłaszcza temu, kto zdecydował się złamać tradycyjną recepturę używając zblendowanego kalafiora ! No pychota – mówię Wam! Już dawno miałam go wypróbować i tak jakoś zawsze coś innego torowało sobie drogę(...)pierwsze miejsce to-do listy… Teraz jednak przyszedł w końcu czas na kalafiorowy sos Alfredo. A to za sprawą jutrzejszego podwójnego święta, czyli dnia bez mięsa oraz pierwszego dnia astronomicznej wiosny . Na obiad wjechało więc mieszane spaghetti cukiniowo – shiratakowe w kremowym sosie Alfredo. Uznałam, że dodam cukinię , żeby nadać daniu jakiś zielony akcent . Na przededniu wiosny wypadałoby włączać do menu

Modern Cave Girl
Oszukany stroganoff 132

opakowanie fix schab a la stroganoff ·        Sól ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 2.   Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu łączymy z mięsem i podlewamy szklanką wody. 3.   Fix rozrabiamy z wodą i hartując(...)wlewamy do mięsa. 4.   Chwilę gotujemy. smacznego

Kulinarna Chwila
Sos chrzanowy na ciepło 238

chrzanowy na ciepło. Przyznam się Wam, że ja za chrzanem nie przepadam, ale w tym sosie jest idealny, że nawet ja wylizuję go z talerza. Idealnie pasuje do porcji mięsa, jajek na twardo czy pieczeni. U nas podany z porcją mięsa z zupy i surówką z marchewki. Sos ten idealnie sprawdzi się również podczas Świąt – Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia(...)będzie tracił swoją moc jeśli będziecie go podgrzewać. Jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodaj wrzątku i dokładnie wymieszaj, tak aby sos się ładnie połączył z wodą. Podawaj z porcją mięsa, pieczenią lub jajkami, ziemniakami i ulubioną surówką (rekomenduję surówkę z marchewki i jabłka). Smacznego! Jeśli szukasz innych podstawowych przepisów, zapraszam tutaj . Chcesz mnie śledzić na bieżąco, zapraszam na Instagram ! Artykuł

CookYourself
Pulpety w sosie koperkowym 406

Sól i pieprz Olej do smażenia Sos koperkowy: 200 ml bulionu drobiowego 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Pęczek koperku Pulpety w sosie koperkowym – przepis Przygotowanie: Mięso z łopatki wieprzowej oczyszczamy, płuczemy i mielimy w maszynce do mięsa na małych oczkach W maszynce mielimy również sparzone liście kapusty, dzięki temu pulpety będą bardziej soczyste, innym sposobem jest(...)dodanie do mielonego mięsa namoczonej w mleku i później odciśniętej kajzerki. Dodajemy do masy mięsnej dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, jedno jajko, trzy łyżki bułki tartej i przyprawy: ostrą i słodką paprykę, tymianek i rozmaryn, całość oprószamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Z powstałej masy formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego (z powyższych składników powstaje około

Księga-Smaku

Proponowane wyszukiwania