mięso - 63110 przepisów (strona:920/4208)

Bogracz 61

ząbki czosnku - 6-7 dużych ziemniaków - sól, pieprz, wędzona słodka papryka, gałka muszkatołowa  ew. tabasco ( ale z tym to radzę delikatnie) - 1 łyżka dobra smalcu - mąka do mięsa Mięso myjemy , osuszamy i tniemy w kostkę. Oprószamy mąką.Obsmażamy na gorącym smalcu. Paprykę tniemy w paseczki i wrzucamy do garnka, do tego dokładamy pomidory z przecierem , który mają w środku(...)Kiedy mięso będzie obsmażone dodajemy do papryki i pomidorów a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną w plastry cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek a po zeszkleniu dodajemy do reszty. Zalewamy wodą tyle, żeby była zupa a nie tradycyjny gulasz. Dusimy około 1,5 godziny na małym ogniu a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki ( obrane wcześniej)  i gotujemy jeszcze

Kuchnia Pełna Emocji
Serce wysp zielonego Przylądka 99

Serce wysp zielonego Przylądka Mięso można faszerować praktycznie wszystkim, każdy skład pasuje, więc moja propozycja trochę dziwna, ale wypróbujcie, bo warto Składniki: ·        1 ½ fileta z kurczaka ·        20 dag twarogu chudego ·        Żółtko ·        ½ papryki czerwonej(...)łyżka musztardy ·        Sól ·        Przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy na połówki, obcinamy wystające kawałki i robimy w środku otwór 2.   Doprawiamy przyprawą oraz solą 3.   Twaróg przekładamy do miski, ugniatamy widelcem, wbijamy żółtko, dodajemy musztardę oraz drobno pokrojoną paprykę i posiekany szczypiorek

Kulinarna Chwila
Zupa buraczkowa 123

pietruszka kawałek selera biała część pora 6 małych, ugotowanych buraków 2 średnie ziemniaki 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól i pieprz do smaku koperek/natka pietruszki do podania Przepis 1 Mięso zalewamy 3 l zimnej wody. Wstawiamy na średni ogień. Kiedy zbiorą się szumowiny, zdejmujemy je z wywaru. 2 Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, łyżkę soli oraz obrane(...)warzywa: marchewkę pokrojoną w kostkę, pietruszkę, kawałek selera i białą część pora. 3 Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso drobiowe, aby się nie rozpadło. Wołowinę zostawiamy w wywarze, ponieważ wymaga dłuższej obróbki. 4 Następnie buraczki oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do gotującej się zupy. Gotujemy około

Kuchnia Bazylii
Schab po azjatycku 182

Składniki ( 2 porcje): 250 g schabu 1/2 szklanki sosu sojowego 1 łyżka sosu sambal oelelek 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: mięso umyj i pokrój w kostkę, przełóż do miski pozostałe składniki przełóż do blendera i zblednuj tak przygotowany sos przelej do miski z mięsem i dokładniej wymieszaj z nim rozgrzej patelnie i smaż(...)niej mięso z sosem, bez tłuszczu! podawaj z ryżem i posyp posiekanym szczypiorkiem Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Najprostsze paszteciki uniwersalne 84

Właśnie na taki wypad przydać się mogą pyszne i proste paszteciki drożdżowe. Mówiąc paszteciki trochę zawężamy temat, bo można je wypełniać dowolnym farszem. Moja mama często robi je wypełnione mięsem z rosołu odpowiednio rozdrobnionym.  Nasze są dziś w dwóch wersjach, właśnie z mięsem i drugie z serowym dodatkiem na słono. Bardzo polecam! Potrzebne będą: * 340g  mąki * 1 szklanka(...)śmietany 18% * 20g świeżych drożdży * łyżeczka cukru * pół łyżeczki soli * 70g masła * 1 jajko do ciasta * 1 roztrzepane jajko Farszem może być rozdrobnione mięso gotowane krótko przesmażone z posiekaną cebulą i doprawione solą, pieprzem, ziołami. Natomiast nadzienie serowe to twaróg praktycznie z tymi samymi przyprawami oraz z jednym jajkiem, by poprawić konsystencję farszu. Robi się to bardzo łatwo. Po prostu

I tu będę miała takie te
Sałatka gyros - Idealna sałatka na grilla lub na domową imprezę 132

dodaję do kapusty. Cebulę kroję w cienkie półplasterki i dodaję do sałatki. Ogórki kroję w kostkę i dodaję do sałatki. Teraz na dobrze rozgrzanym oleju na patelni smażę mięso. Mięso smażę przez kilka minut do miękkości, następnie przekładam na talerz i odstawiam do wystudzenia. Wystudzone mięso dodaję do sałatki, dodaję wypłukaną i osączoną kukurydzę. Do majonezu dodaję ketchup, doprawiam solą

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczona golonka z indyka 125

dodałam. Całą noc w lodówce sobie leżały i smakami się mieszały. Do pieczenia jeszcze marchewkę i pietruszkę korzeń dodałam i w rękawie foliowym wypiekałam. Wyszły znakomicie i smakowały wyśmienicie. Mięso, to co od razu nie zostało zjedzone, na drugi dzień do innego dania zostało dołożone.  Składniki: 5 małych, podobnej wielkości golonek z indyka (1.80 kg), marynata: 4 łyżki sosu(...)papryką i kminkiem. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kostkę i dodajemy do marynaty. Dokładamy ziela angielskie i mocno rozkruszone liście laurowe, całość mieszamy. Można dodać niewielką ilość soli. Mięso myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacieramy marynatą. (Trochę cebuli z marynatą można włożyć pod skórkę). Przekładamy do pojemnika, zamykamy i odstawiamy  na całą noc do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy

Moniki Smakołyki
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 104

Kapuśniak na żeberkach z kiszoną kapustą to zupa, którą ugotujesz przez cały rok. Dobrze doprawiona, z dużą ilością mięsa stanowi idealny pomysł na obiad w tygodniu. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na kapuśniak, kwaśny i pyszny. Kapuśniak na żeberkach SKŁADNIKI: 2 l wody 650 g żeberek 500 g kiszonej kapusty 4 ziemniaki – 380 g 1 seler(...)kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 płaskie łyżeczki vegety natur sól, pieprz ¼ łyżeczki majeranku, szczypta kminku 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła Warzywa warzone były przed obraniem. PRZYGOTOWANIE: Mięso myję pod bieżącą wodą, wkładam do garnka. Dodaję kolejno: ziele, liście laurowe, vegetę, pęczek natki i obraną włoszczyznę (oprócz cebuli i ziemniaków). Zalewam 2 litrami wody. Wstawiam gaz i zagotowuję

Zasmakuj Kuchni
Gulasz wieprzowy 99

Gulasz wieprzowy. Najlepszy i najłatwiejszy przepis na pyszny tradycyjny gulasz w sosie własnym. Ciekawy pomysł na smaczny obiad z dużą ilością mięsa i sosu . Czas przygotowania:    1.5 godziny Ilość porcji:  >5 sztuk Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 1.3 kg schabu wieprzowego 1.3 ml wody 1 cebula 100 ml śmietany 30% 2 liście laurowe(...)ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju 6 łyżek mąki pszennej sól do smaku 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Obtaczamy w 4 łyżkach mąki pszennej. Smażymy na rumiany kolor na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. 2. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy. Dodajemy liść laurowy, pieprz i rozgniecione ziele angielskie. Następnie przekładamy podsmażone mięso

karolgotuje
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami 94

oryginalna sałatka na przyjęcie Sałatka z pieczonych buraków z orzechami i kawowym dressingiem jest świetnym pomysłem na oryginalną przystawkę. Do tej sałatki możesz także dodać pieczone lub grillowane mięso z kurczaka i podać na wykwintną kolację. Pieczone buraki są przepyszne, lekko słodkawe, a sos kawowy dodatkowo pogłębia ich smak i nadaje cudowny aromat. Do tego chrupiące orzechy, rukola lub miks(...)ulubionych sałat i gotowe. Zazwyczaj kawa jest składnikiem deserów i marynat do mięsa, zwłaszcza do steków. Również marynowana w kawie szynka pieczona w całości jest dość popularnym daniem, ale połączenie doskonałej, świeżo palonej kawy i buraków odkryłam niedawno i Wam także serdecznie polecam. W tym miejscu gorące podziękowania dla Łukasza z LandCafe.pl za pomysł na wspaniały dressing kawowy do sałatek

Cztery Fajery
Długo duszone żeberka 130

Długo duszone żeberka w sosie własnym to żeberka w pysznym, ciemnym, warzywnym sosie. Mięso samo odchodzi o kości i rozpływa się w ustach. Najlepiej smakują podane z ziemniakami, polanymi tym pysznym sosem. To wcale nie jest ciężkie danie, mięso jest delikatne i bardzo kruche. Do żeberek idealnie będzie pasować surówka z kapusty, marchewka z jabłkiem, albo mizeria z ogórkiem. Sprawdź

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Udka Bumerang 126

Udka Bumerang Delikatne mięso z kurczaka, owinięte w aromatycznym boczku, zanurzone w pysznym sosie pieczarkowym, to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Składniki: ·        5 udek z kurczaka ·        10 plastrów boczku parzonego ·        Przyprawa do kurczaka staropolska ·        Sól(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Udka myjemy i przecinamy na połowę, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka 2.   Każdy kawałek mięsa uwijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 3.   Pieczemy 35 minut w 180°C 4.   W tym czasie, co mięso nam się piecze, prużymy pokrojone pieczarki na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem

Kulinarna Chwila
Bakłażan Faszerowany Mięsem I Warzywami 80

Lubicie zapiekane warzywa? U dziś przepyszny bakłażan nadziewany mięsem i warzywami <3 Musicie spróbować tego przepisu... dla mnie rewelacja <3 SKŁADNIKI: 4 bakłażany 400g mięsa wołowo-wieprzowego 400g passaty pomidorowej 270g świeżych pieczarek brązowych 3 cebule 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 kulka mozzarelli 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka bazylii suszonej papryka słodka sól(...)zmiękły. 3. Po podpieczeniu wyciągamy je z piekarnika, wydrążamy środek, tak aby nie uszkodzić skórki. 4. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso przez chwile smażymy, dodajemy paprykę oraz pieczarki także pokrojone w kostkę. Doprawiamy dość obficie. 5. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy wydrążonego bakłażana pokrojonego w drobne kawałki. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy około

Dziś Ja gotuje
Dlaczego warto jeść ryby? Bo ryby są zdrowe! 98

ciąży, karmiących piersią i małych dzieci przestrzega się przed jedzeniem hodowlanych ryb słodkowodnych. Kobiety w ciąży nie powinny jeść krewetek. Sushi ze świeżych ryb można jeść, ale unikaj mięsa foki, niebieskiego halibuta powyżej trzech kilogramów, dużych ryb słodkowodnych, rekina, miecznika, świeżego tuńczyka, wątróbki rybnej i produktów z wątróbek rybnych. Ryba to znacznie więcej niż kwasy tłuszczowe omega(...)karmazyn są rybami półtłustymi. Jeśli wiesz, że masz za małe spożycie wapnia i witaminy D, a tym samym zwiększone ryzyko rozwoju osteoporozy, warto spożywać więcej tłustych ryb. Zastępując mięso i produkty mięsne tłustymi rybami, całkowite spożycie energii i tłuszczu niekoniecznie się zmieni, ale tłuszcz będzie zdrowszy, a posiłki będą bardziej prozdrowotne. Jeśli wybierzesz chude ryby zamiast mięsa, poziom tłuszczu

ProstePesto.pl
Beef bulgogi czyli wołowina w ostro-słodkim sosie 87

marynowana w sosie sojowym, z dodatkiem min. cukru, chilli, imbiru i czosnku a następnie szybko smażona - zwana beef bulgogi. Danie te możecie spotkać w azjatyckich (szczególnie koreańskich) knajpach, gdzie mięso układa się w misce z ryżem i innymi dodatkami jak marynowane i świeże warzywa i jajko. U mnie w charakterze dodatków wystąpiło jajko, cienko pokrojony ogórek oraz   marynowana marchewka(...)Wykonanie: Wołowinę pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej ją zamrozić i potem lekko odmrozić i kroić jak będzie twarda, wtedy plasterki będą cieniutkie). Składniki marynaty wymieszać, dodać do marynaty mięso, wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny a najlepiej na noc. Na patelni łyżkę oleju, wyłożyć połowę mięsa, smażyć na dużym ogniu mieszając kilka minut aż się zarumieni. Wyłożyć

Smaczny zeszyt