Odmieniłam menu dzisiaj domu i zrobiłam sajgonki. W domu wszyscy jesteśmy miłośnikami kuchni azjatyckiej i na ten pomysł nikt nie protestował. Jest to zajęcie bardzo odmienne niż tłuczenie mięsa na kotlety. Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * opakowanie papieru ryżowego * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu(...)się wysmażają na średnim ogniu. Podałam z ryżem i surówką z kapusty. Sajgonki polałam słodkim sosem chili, można i polać jeśli ktoś lubi ostrym. Smacznego! Lidka Artykuł Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami mun pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąCześć! Często prosty sposób okazuje się być najlepszym sposobem. Tak też było w przypadku mojej karkóweczki. Chcąc przyprawić mięso do pieczenia nie zaglądałam do internetu – do lodówki zaś owszem. Do marynaty dodałam to co miałam w lodówce. Smak? Niebo w gębie! Najlepszym i najbardziej chyba wiarygodnym nawet krytykiem w moim domu jest córka. Jeśli jedząc krzyczy: mamo jakie(...)ketchup, majonez, olej i sos sojowy. Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam do marynaty razem z solą. Karkówkę pokroiłam na kawałki ok 1,5 cm grubości. Zestekowałam. Każdy kawałek mięsa nacierałam wcześniej przygotowaną marynatą. Przełożyłam do woreczka, na wierzch wyłożyłam pokrojoną w talarki cebulę i wstawiłam do lodówki na ok. 2 godzinki. Po tym czasie mięso włożyłam do piekarnika
Pieprzyć z Fantazjąsię już robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki(...)Może być również jęczmienna albo nawet ryż. 1. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na złoty kolor na odrobinie oleju. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy
Pieprzyć z Fantazjąmajeranek, pieprz czarny, sól, papryka słodka i ostra * cebula * 3-4 ząbki czosnku * odrobina oleju do smażenia Jajka rozkłóciłam, dodałam przyprawy, mąkę ziemniaczaną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Porcje mięsa przełożyłam do miseczki i zalałam je masą jajeczną. Przyprawy dałam akurat takie jakie lubimy w domu. Można poeksperymentować i dodać własne, wedle własnego smaku. Tak zamarynowane mięso trzymałam w lodówce(...)dobę. Po tym czasie kotlety przesmażyłam na dużym ogniu na złoty kolor i wyłożyłam do naczynia żaroodpornego. Na wierzch mięsa położyłam podsmażoną i pokrojoną w talarki cebulę. Przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni. Piekłam pod przykryciem ok. 30 minut, zdjęłam folię i zapiekałam następne 30 minut. Bardzo fajny pomysł na odmianę naszego
Pieprzyć z Fantazjąmakaronu z jajkiem, serem, spaghetti carbonara, bolognese, każde podanie makaronu jest dobre. Jednym z moich ulubionych jest spaghetti bolognese. Syte, smaczne i bardzo aromatyczne danie. Robię je z mięsem wołowym albo wieprzowym, zależy od tego jakie akurat mam w lodówce. Składniki: * 40 dkg makaronu spaghetti * 40 dkg mielonego mięsa wołowego * 3-4 ząbki czosnku * mała cebula * 1 puszka krojonych(...)zagęścił się, przyprawiłam do smaku solą oraz dodałam oregano i bazylię. Ugotowany makaron dodałam do sosu, przemieszałam i gorący wykładałam na talerze. Smacznego! Lidka Artykuł Spaghetti z mięsem mielonym wołowym (bolognese) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąjeśli ktoś lubi jedzenie typu fast food. W domu wszyscy lubimy, więc nie zawsze jadamy fit. W sumie to rzadko jadamy fit Składniki na nuggetsy: * ok. 60 dkg mięsa z kurczaka np. z udek * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 3/4 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka czosnku granulowanego Mięso z kurczaka pokroiłam na drobniejsze kawałki(...)długości i 3 cm szerokości. Wszystkie przyprawy wymieszałam ze sobą a następnie z mięsem z kurczaka i odstawiłam na ok. 1 godzinkę do lodówki. Zrobiłam ciasto naleśnikowe: * 1 jajko * 1/2 szklanka mleka * mąka * 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne * 1/2 łyżeczka soli * płatki kukurydziane * olej Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą trzepaczki do jajek. Nie pisałam ile trzeba dać mąki
Pieprzyć z Fantazjąswój pomysł na ich wykonanie. Robię je w sosie koperkowym, z warzywami, zapiekane a tym razem zrobiłam wersję najbardziej chyba znaną: pulpety w sosie pomidorowym. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo – wieprzowego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka do obtoczenia pulpetów * 400 ml passaty pomidorowej * 1 jajko(...)łyżek bułki tartej * sól, pieprz czarny i ziołowy * tymianek Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę, wbiłam jajko i połączyłam z mięsem. Przyprawiłam masę solą i pieprzem. Dodałam bułkę tartą. Jednak nie ma potrzeby dodawać jej dużo. Wsypałam ok. 1,5 łyżki. Wszystkie składniki wymieszałam
Pieprzyć z Fantazjąwydanie lazanii, bardzo smakowite. Moimi krytykami kulinarnymi była dorosła młodzież i co powiem to to, że wcinali aż uszy im się trzęsły! Składniki: * 4 placki tortilli * 50 dkg mięsa z kurczaka (np. z uda) * 15 dkg szpinaku * 30 dkg żółtego sera * 3/4 szklanki passaty pomidorowej * 2 ząbki czosnku * przyprawa gyros * 1,5 szklanki mleka * gałka muszkatołowa * sól * masło(...)dodałam 1 łyżkę mąki. Wymieszałam i dolewałam małymi porcjami mleko. Kiedy już wlałam całe mleko dodałam 1/4 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Wymieszałam i odstawiłam. Usmażyłam mięso z kurczaka. Mięso z kurczaka pokroiłam w drobne kawałki, pokropiłam olejem i posypałam przyprawą gyros. Wymieszałam. Usmażyłam szpinak. Na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła i wyłożyłam liście szpinaku. Odrobinę posoliłam
Pieprzyć z Fantazjązrobić sos czekoladowy na deser lub zjeść go na sucho. Wybierając ciemną czekoladę, kup taką, która nie jest słodka z wysoką zawartością kakao w stanie stałym. Orzech kokosowy Mięso kokosowe ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, która szybko Cię napełnia. Nie zawierają węglowodanów, co czyni je idealną przekąską, która pomoże utrzymać cię w ketozie. Zerwij to białe mięso(...)zawartości węglowodanów, takich jak jeżyny, truskawki i maliny. Możesz dodać tłuszcz do koktajli za pomocą mleka kokosowego. Umieść kombinację w blenderze i zmiksuj do pożądanej konsystencji. Uzupełnij je kokosowym mięsem lub jagodami po wlaniu ich do filiżanek. Wniosek Teraz masz wiele przepisów na przekąski ketonowe, które możesz wypróbować w domu. Możesz przygotować dodatkowe partie do zabrania ze sobą
jakszef.plsmak rewelacyjny. . Zagościł na stałe w naszym menu. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 3 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli 300 ml wywaru/rosołu Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, czyścimy, kroimy w kostkę i oprószamy solą. Obieramy marchew, cebule i kroimy w grubą kostkę. W garnku na małym ogniu roztapiamy masło, często je mieszając(...)przypalić. Na rozgrzane masło dodajemy pokrojone mięso i zwiększamy grzanie. .Mięso w garnku rozprowadzamy równą warstwą na dnie i smażyć z obu stron do zrumienienia. Dodajemy cebulę, marchew, podlewamy wywarem. Całość mieszamy dokładnie, zmniejszamy grzanie, przykrywamy garnek i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ( do momentu kiedy wszystko będzie miękkie). Sos można zabielić śmietaną lub zagęścić mąką.Jeśli chcemy zagęścić
Smaczne Potrawyświęta zawsze pojawia się w sklepach. Dzisiejszy przepis to sałatka ze świątecznych resztek. Został mi jarmuż i brukselka jak również pieczony indyk . Szybko więc zrobiłam winegret, pokroiłam warzywa i mięso. Przyrządzanie sałatki z resztek zajmuje niewiele czasu. Po świątecznych obfitościach taka sałatka jest naprawdę zbawieniem. Jeśli więc pozostały Wam jarmuż i brukselka, jakieś mięsiwo, orzechy, daktyle czy ser to możecie(...)brukselka – sałatka z resztek 4 porcje Składniki: 100 jarmużu, tylko liście bez łodyg 300 g brukselki 5 dużych daktyli 4 figi 300 g indyka lub innego pieczonego mięsa Winegret 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki jabłkowego octu 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki słodkiej musztardy, gruboziarnistej 1 duża szalotka, drobno pokrojona 1 łyżeczka soli ¾ łyżeczki czarnego pieprzu
codojedzeniaPRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy i osuszamy, następnie nacieramy solą i resztą przypraw, na koniec rozcieramy przeciśnięty czosnek. Boczek przekładamy do pojemnika lub woreczka i odkładamy na 12-24 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do formy do zapiekania i pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 % C. Na początku naczynie nakrywamy, po 30 minutach można pokrywkę ściągnąć, zmniejszyć(...)temperaturę do 170 % C i piec resztę czasu. Mięso studzimy, następnie przekładamy w chłodne miejsce. Po stężeniu można boczek kroić. Jest wyjątkowo smaczny, polecam. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolizwane „szumowiny” i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, płaską łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i listków laurowych. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godz. Następnie mięso i warzywa wyjmujemy z rosołu i pozostawiamy do ostudzenia. Kiedy udka będą chłodne, oddzielamy je od kości. Mięso, wątróbkę, włoszczyznę i czosnek mielimy w maszynce na małych oczkach. Do masy(...)dodajemy żółtka, bulion, który powstał po gotowaniu warzyw i mięsa, żurawinę oraz przyprawy do smaku. Całość wyrabiamy ręką przez kilka minut. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C. Pieczemy około 40-50 minut. Studzimy w temperaturze pokojowej, następnie wyjmujemy
e-PrzepisyKulinarnewody, zagotować, gotować 20 minut, następnie włożyć ryby, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywką ok 40 minut. Wyjąć marchew i ryby, marchew pokroić, z ryb obrać kawałki mięsa. Wywar przecedzić, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać marchew, kawałki mięsa ryby. Przygotować pierożki: gorącą wodą zalać mąkę, wsypać sól i wlać olej, wyrobić miękkie ciasto. Ciasto owinąć folią, pozostawić(...)minut. Przygotować nadzienie: z karpia odkroić mięso, usunąć ości, posiekać drobno (można zmielić). Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju, dodać posiekany czosnek, ostudzić. Karpia wymieszać z cebulą, manną, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać nieduże kółka (u mnie 6cm), na każde wyłożyć nadzienie, zlepić brzegi. Pierożki wrzucić do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty od momentu
Obiad gotowy