mięso - 63110 przepisów (strona:935/4208)

Roladki z niespodzianką 112

kilka minut lub do mikrofali na 1 minutkę. 2.   Z papryki usuwamy nasiona, kroimy na cienkie podłużne paski. 3.   Ser mozzarelle kroimy w paseczki podłużne. 4.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 5.   Na każdym kawałku mięsa układamy połowę lub ¼ liścia w zależności, jaki jest duży, musi przykrywać mięso. 6.   Na kapuście

Kulinarna Chwila
Mix sałat z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym 195

piersi kurczaka przyprawa gyros 2 łyżki oleju do smażenia Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa lub tylko solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć mięso na złoty kolor. Następnie przełożyć na ręcznik papierowy(...)celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Liście sałat przełożyć na półmisek. Dodać ostudzone mięso, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Posypać po sałacie. Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Dodać do sałaty. Składniki sosu wymieszać ze sobą do połączenia. Doprawić solą, pieprzem. Polać nim przed podaniem sałatkę

Danka Pichci
Cukinia faszerowana drobiem i czerwoną cebulą 91

bańki!). Jednym z takich posiłków u nas jest cukinia faszerowana… czymś. No właśnie, czym? Cukinię faszeruję tym, co akurat mam w lodówce (lub na parapecie). Czasem jest to mięso mielone , czasem soczewica i ser feta , a czasem tak jak dziś mięsem drobiowym i cebulą. W każdym przypadku jest pysznie, a do tego szybko i zdrowo. Danie nadaje się również(...)Kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni podgrzać olej, podsmażyć cebulę, po chwili dodać kurczaka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do łódeczek z cukinii, posypać tartym parmezanem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Według mnie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale można ją również

Dietolog
Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto 124

mojej kuchni. Pyszny i niezwykle wszechstronny - zaledwie kilka łyżeczek potrafi przeobrazić proste danie w kulinarne cudo. Pesto pasuje do bardzo wielu potraw - od klasycznego makaronu czy risotto, poprzez ryby, mięso, zupy, kanapeczki czy przekąski imprezowe z ciasta francuskiego. Nie musimy też robić go zawsze z bazylii, ponieważ poza pesto alla genovese istnieje wiele jego rodzajów. Dziś(...)bardziej kremowego efektu połączcie pesto ze śmietaną lub mascarpone  risotto z sosem pesto - pesto to także świetny dodatek do risotto z dodatkiem groszku czy pomidorków jako dodatek do mięsa i ryb , np. posmarujcie pesto kawałek ryby przed pieczeniem, albo filet z kurczaka, dodajcie suszonego pomidora i zwińcie w roladkę zupa z dodatkiem sosu pesto - najbardziej oczywiste zestawienie to włoska

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybki makaron z jarmużem i indykiem 105

Można go spokojnie przygotować, gdy mamy tylko 15 minut na obiad Szybki makaron z jarmużem i indykiem Składniki na jedną porcję: 70 g suchego makaronu (o dowolnym kształcie) upieczone mięso z piersi indyka ( lub jakiekolwiek inne: pozostałości z rosołu, wędlina itp) 100 g jarmużu czerwona papryka pomidorki koktajlowe 2 łyżki śmietany kokosowej (lub zwykłej) ewentualnie: płatki drożdżowe sól, pieprz oliwa(...)ugotowaniu przecedź go, przelej zimną wodą i odstaw. Na patelni rozgrzej oliwę, przełóż do niej jarmuż, paprykę pokrojona w paseczki i pomidorki przekrojone na połowy. Podsmażaj przez chwilę. Mięso lub wędlinę pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw i dalej przesmażaj przez ok. 5 minut. Na koniec dodaj śmietanę kokosową lub zwykła, przepraw solą i pieprzem i podsmażaj jeszcze przez

365 dni dookoła kuchni
Burritoski - wołowe pulpeciki z ryżem i ajwarem 102

gustu każdemu wielbicielowi pikantnej kuchni. Gęsty aromatyczny sos po pulpecikach świetnie nadaje się także do późniejszego wykorzystania do makaronu czy zapiekanek.  Składniki (4 porcje) -600 g mielonego mięsa wołowego -1/2 szkl. białego ryżu -1 cebula -1 jajko -2 papryczki chili -2 łyżki oleju -1 puszka pomidorów -słoiczek ostrego ajwaru -1 l bulionu -1 ząbek czosnku -słodka i ostra(...)papryka -sól, pieprz -świeża lub suszona kolendra do dekoracji Przygotowanie Cebulę obrać i drobno posiekać. W misce umieścić mięso wołowe. Dodać połowę posiekanej cebuli, ryż, jajko, doprawić solą, pieprzem i paprykami. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić pozostałą cebulę wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Papryczki chili pokroić w półplasterki lub kostkę. Przesmażyć z cebulą. Gotowe warzywa przenieśćdo garnka

Zielona Kuchnia
Kapuśniak z grzybami i śliwkami – kuchnia podkarpacka 155

Wiele tradycyjnych dań regionu podkarpackiego przygotowuje się z prostych, niedrogich składników, które zastępują, a czasem wręcz udają mniej dostępne produkty. Sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków, pierogi z kaszą udającą mięso, kotlety z kapusty, bezmięsne gołąbki z suszonymi grzybami to tylko kilka najbardziej typowych przykładów takich dań. Trzeba jednak przyznać, że podmiana składników   zwykle sprawia, że danie nabiera nowej jakości(...)sobie, już bez zbędnych porównań do innych dań. I takim właśnie rarytasem jest kapuśniak, który przygotowują gospodynie od Leska po Cisną, od Uherzec po Baligród. Nie ma w nim mięsa, są za to suszone grzyby i śliwki, których smak i aromat wyróżniają tę prosta zupę spośród innych. Kapuśniak dodatkowo zabielany jest śmietaną i zagęszczony zasmażką na cebuli. Gdyby nie gotowane

Trzeci talerz
gulasz warzywno-drobiowy z ryżem i kaszą... 162

Składniki: mięso indyka na gulasz 50 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, fasolka szparagowa 30 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, pieczarki 6 sztuk większe, papryka 2 sztuki, bób ugotowany 1 szklanka, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, woda 3-4 szklanki, ryż ugotowany 2 woreczki, kasza pęczak ugotowana 2 woreczki, koperek 1 pęczek, przyprawa w płynie(...)potrzeba Mięso indyka na gulasz p[okroić drobniej, posypać papryką ostrą i na oleju zrumienić. Do mięsa wsypać obraną, opłukaną fasolkę wymieszać, podsmażać z 2 minuty. Wsypać pokrojoną cebulę z czosnkiem , wymieszać podsmażać z 4 minuty. Wsypać pokrojone w talarki pieczarki, wymieszać, podsmażać z 4 minuty. Wsypać pokrojone papryki, wymieszać, wlać wodę, dodać kostki rosołowe i pod przykryciem gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Kruchy filet z kurczaka duszony z warzywami 167

pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z piersi kurczaka rozbijam lekko tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron papryką mieloną. 2. Cebulę kroję w kostkę. Do garnka wlewam oliwę i wrzucam cebulę. Układam mięso i smażę po 3 minuty z każdej strony. Wodę mieszam razem z mąką. Wlewam do mięsa. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. 3. Marchewkę ścieram na tartce o dużych(...)oczkach. Brokuła dzielę na małe różyczki. Warzywa dodaję do mięsa. Wszystko razem duszę jeszcze około 15 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jaka dieta sprzyja nowotworom? 86

niebezpieczna, a więc opisali tę, która może sprzyjać rakowi. Okazuje się, że tak zwana „uboga dieta” to: Niskie spożycie warzyw, owoców, pełnych ziaren/nasion i produktów mlecznych Wysokie spożycie przetworzonego mięsa, mięsa czerwonego i słodkich napojów Jak przypominają naukowcy przeprowadzone wcześniej badania pokazały, że częste jedzenie czerwonego mięsa i rzadka konsumpcja pełnych ziaren czy nasion powodują raka jelita grubego. Teraz okazuje

Fleksitarianizm.pl
Polędwiczki w dwóc odsłonach 159

wziąść sprawę w swoje ręce. I oto kolejne pyszne odkrycie, dwie polędwiczki wieprzowe, jedna pachnąca ziołami, druga o smaku łgodnej musztardy. Do pieczenia nie użyłam soli i dzięki temu mięso zachowało swoją soczystość. Polecam i zachęcam do zrobienia takiej domowej wędliny 😊 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 polędwiczki wieprzowe -musztarda delikatesowa -majeranek -pieprz ziołowy -czosnek suszony -olej do obsmazania mięsa Mięso dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać dobrze olej i  krótko obsmażyć polędwiczki z każdej strony na rumiano. Rozgrzać piekarnik do temp.200°C  Jedną obsmażoną polędwiczkę obficie posmarować

Kulinarne przemyslenia
Konfitura z czerwonej cebuli 124

Konfitura z czerwonej cebuli   - najlepsza do mięsa, pasztetów, wędlin i serów Konfitura z czerwonej cebuli najlepsza, jaką możecie sobie wyobrazić. Słodko-kwaskowa, z wyraźną pikantną nutą i cudownie aromatyczna. Wspaniałe połączenie smaków, które wzajemnie się uzupełniają. Konfitury z czerwonej cebuli nie może zabraknąć na świątecznym stole, podobnie jak konfitura z żurawiny jest naszym ulubionym dodatkiem do mięsa, wędlin(...)bardzo duża. Dzięki temu konfitura będzie miała doskonałą teksturę. Konfitura z czerwonej cebuli - do czego podawać Konfitura z czerwonej cebuli rewelacyjnie podkreśla smak wszelkiego typu pasztetów, pieczonych i grillowanych mięs, w tym steków oraz wędlin. Doskonale pasuje też do pieczonej kaczki lub gęsi. Można ją dodawać do pizzy, tostów, hamburgerów i wytrawnych tart oraz jako uzupełnienie deski serów. Konfitura

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Filet z kurczaka z lawą sera 3649

łyżeczki sosu BBQ 2 jajka 2 szklanki bułki tartej sól , ostra papryka ( lub łagodna , kwestia upodobań ) , granulowany czosnek do smaku Filety z piersi kurczaka , rozklepujemy cieńko , tłuczkiem do mięsa . Warto to zrobić, przez woreczek , nie będą się rozpadać i kleić Każdy solimy , posypujemy papryką i czosnkiem . Czosnku sypnijcie trochę więcej , kotlety będą wtedy smaczniejsze , bo ser tuszuje dużo jego aromatu(...)mięsie układamy po 2 plastry , złożone w kostkę sera i łyżeczkę sosu BBQ . Zawijamy jak klasyczne de volaille , dociskamy rękami ,żeby utworzyć kształt cygara i pozbyć się powietrza ze środka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Czynność tą powtarzamy dwukrotnie ,żeby panierka była dość gruba , co zapobiega wyciekaniu sera podczas smażenia . Ma płynąc ale już

Ogrodnik w podróży
Kebabowe kotlety drobiowe 2146

Kebabowe kotlety drobiowe Ciekawy pomysł na inne niż zwykle kotlety z kurczaka. Dzięki marynacie mięso jest bardzo soczyste, kruche i aromatyczne. Kotleciki są mega smaczne i z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Możemy je podać z frytkami, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Polecam!     Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)szklanka bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki opcjonalnie – 1 łyżeczka ziaren sezamu olej do smażenia     *** Filety myjemy, osuszamy i kroimy na części *** *** Każdy kawałek mięsa lekko rozbijamy *** *** Przygotowujemy marynatę: do miski wbijamy jajko, dodajemy majonez, jogurt oraz przyprawę kebab-gyros i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i całość ponownie dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Rozbite

Blog z Apetytem
Kurczak na niedzielę – 6 przepisów 108

kurczak nadziewany wątróbką Jest to przepis wymagający pracy, bo nadzienie trzeba przemielić w maszynce, jednak uwierzcie, że trud się opłaci! Naprawdę trudno rozstrzygnąć co jest lepsze: soczyste, choć wypieczone mięso, czy pyszne kremowe nadzienie. Sprawdź też: Najlepsze zapiekanki na jesień Błyskawiczny kurczak po chińsku Najprostszy kebab w bułce Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną Jeśli lubisz urozmaicone przepisy to kurczak(...)absolutnie klasycznych. Przepis jest wart zrobienia choćby przez wzgląd na samo nadzienie. Pieczony kurczak w cytrusach Kurczak w cytrusach to też klasyk . Nadzienie z pomarańczy wspaniale nawilża i aromatyzuje mięso, zabezpieczając je przed wyschnięciem. Kurczak marynowany w maślance I lat but not least – Soczysty kurczak marynowany w maślance . Nazwa naprawdę nie jest na wyrost. Mięso marynowane w maślance jest

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania