Można go spokojnie przygotować, gdy mamy tylko 15 minut na obiad Szybki makaron z jarmużem i indykiem Składniki na jedną porcję: 70 g suchego makaronu (o dowolnym kształcie) upieczone mięso z piersi indyka ( lub jakiekolwiek inne: pozostałości z rosołu, wędlina itp) 100 g jarmużu czerwona papryka pomidorki koktajlowe 2 łyżki śmietany kokosowej (lub zwykłej) ewentualnie: płatki drożdżowe sól, pieprz oliwa(...)ugotowaniu przecedź go, przelej zimną wodą i odstaw. Na patelni rozgrzej oliwę, przełóż do niej jarmuż, paprykę pokrojona w paseczki i pomidorki przekrojone na połowy. Podsmażaj przez chwilę. Mięso lub wędlinę pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw i dalej przesmażaj przez ok. 5 minut. Na koniec dodaj śmietanę kokosową lub zwykła, przepraw solą i pieprzem i podsmażaj jeszcze przez
365 dni dookoła kuchnigustu każdemu wielbicielowi pikantnej kuchni. Gęsty aromatyczny sos po pulpecikach świetnie nadaje się także do późniejszego wykorzystania do makaronu czy zapiekanek. Składniki (4 porcje) -600 g mielonego mięsa wołowego -1/2 szkl. białego ryżu -1 cebula -1 jajko -2 papryczki chili -2 łyżki oleju -1 puszka pomidorów -słoiczek ostrego ajwaru -1 l bulionu -1 ząbek czosnku -słodka i ostra(...)papryka -sól, pieprz -świeża lub suszona kolendra do dekoracji Przygotowanie Cebulę obrać i drobno posiekać. W misce umieścić mięso wołowe. Dodać połowę posiekanej cebuli, ryż, jajko, doprawić solą, pieprzem i paprykami. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić pozostałą cebulę wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Papryczki chili pokroić w półplasterki lub kostkę. Przesmażyć z cebulą. Gotowe warzywa przenieśćdo garnka
Zielona KuchniaWiele tradycyjnych dań regionu podkarpackiego przygotowuje się z prostych, niedrogich składników, które zastępują, a czasem wręcz udają mniej dostępne produkty. Sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków, pierogi z kaszą udającą mięso, kotlety z kapusty, bezmięsne gołąbki z suszonymi grzybami to tylko kilka najbardziej typowych przykładów takich dań. Trzeba jednak przyznać, że podmiana składników zwykle sprawia, że danie nabiera nowej jakości(...)sobie, już bez zbędnych porównań do innych dań. I takim właśnie rarytasem jest kapuśniak, który przygotowują gospodynie od Leska po Cisną, od Uherzec po Baligród. Nie ma w nim mięsa, są za to suszone grzyby i śliwki, których smak i aromat wyróżniają tę prosta zupę spośród innych. Kapuśniak dodatkowo zabielany jest śmietaną i zagęszczony zasmażką na cebuli. Gdyby nie gotowane
Trzeci talerzSkładniki: mięso indyka na gulasz 50 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, fasolka szparagowa 30 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, pieczarki 6 sztuk większe, papryka 2 sztuki, bób ugotowany 1 szklanka, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, woda 3-4 szklanki, ryż ugotowany 2 woreczki, kasza pęczak ugotowana 2 woreczki, koperek 1 pęczek, przyprawa w płynie(...)potrzeba Mięso indyka na gulasz p[okroić drobniej, posypać papryką ostrą i na oleju zrumienić. Do mięsa wsypać obraną, opłukaną fasolkę wymieszać, podsmażać z 2 minuty. Wsypać pokrojoną cebulę z czosnkiem , wymieszać podsmażać z 4 minuty. Wsypać pokrojone w talarki pieczarki, wymieszać, podsmażać z 4 minuty. Wsypać pokrojone papryki, wymieszać, wlać wodę, dodać kostki rosołowe i pod przykryciem gotować
W Mojej Kuchni Lubiępieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z piersi kurczaka rozbijam lekko tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron papryką mieloną. 2. Cebulę kroję w kostkę. Do garnka wlewam oliwę i wrzucam cebulę. Układam mięso i smażę po 3 minuty z każdej strony. Wodę mieszam razem z mąką. Wlewam do mięsa. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. 3. Marchewkę ścieram na tartce o dużych(...)oczkach. Brokuła dzielę na małe różyczki. Warzywa dodaję do mięsa. Wszystko razem duszę jeszcze około 15 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasiniebezpieczna, a więc opisali tę, która może sprzyjać rakowi. Okazuje się, że tak zwana „uboga dieta” to: Niskie spożycie warzyw, owoców, pełnych ziaren/nasion i produktów mlecznych Wysokie spożycie przetworzonego mięsa, mięsa czerwonego i słodkich napojów Jak przypominają naukowcy przeprowadzone wcześniej badania pokazały, że częste jedzenie czerwonego mięsa i rzadka konsumpcja pełnych ziaren czy nasion powodują raka jelita grubego. Teraz okazuje
Fleksitarianizm.plwziąść sprawę w swoje ręce. I oto kolejne pyszne odkrycie, dwie polędwiczki wieprzowe, jedna pachnąca ziołami, druga o smaku łgodnej musztardy. Do pieczenia nie użyłam soli i dzięki temu mięso zachowało swoją soczystość. Polecam i zachęcam do zrobienia takiej domowej wędliny 😊 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 polędwiczki wieprzowe -musztarda delikatesowa -majeranek -pieprz ziołowy -czosnek suszony -olej do obsmazania mięsa Mięso dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać dobrze olej i krótko obsmażyć polędwiczki z każdej strony na rumiano. Rozgrzać piekarnik do temp.200°C Jedną obsmażoną polędwiczkę obficie posmarować
Kulinarne przemysleniaKonfitura z czerwonej cebuli - najlepsza do mięsa, pasztetów, wędlin i serów Konfitura z czerwonej cebuli najlepsza, jaką możecie sobie wyobrazić. Słodko-kwaskowa, z wyraźną pikantną nutą i cudownie aromatyczna. Wspaniałe połączenie smaków, które wzajemnie się uzupełniają. Konfitury z czerwonej cebuli nie może zabraknąć na świątecznym stole, podobnie jak konfitura z żurawiny jest naszym ulubionym dodatkiem do mięsa, wędlin(...)bardzo duża. Dzięki temu konfitura będzie miała doskonałą teksturę. Konfitura z czerwonej cebuli - do czego podawać Konfitura z czerwonej cebuli rewelacyjnie podkreśla smak wszelkiego typu pasztetów, pieczonych i grillowanych mięs, w tym steków oraz wędlin. Doskonale pasuje też do pieczonej kaczki lub gęsi. Można ją dodawać do pizzy, tostów, hamburgerów i wytrawnych tart oraz jako uzupełnienie deski serów. Konfitura
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczki sosu BBQ 2 jajka 2 szklanki bułki tartej sól , ostra papryka ( lub łagodna , kwestia upodobań ) , granulowany czosnek do smaku Filety z piersi kurczaka , rozklepujemy cieńko , tłuczkiem do mięsa . Warto to zrobić, przez woreczek , nie będą się rozpadać i kleić Każdy solimy , posypujemy papryką i czosnkiem . Czosnku sypnijcie trochę więcej , kotlety będą wtedy smaczniejsze , bo ser tuszuje dużo jego aromatu(...)mięsie układamy po 2 plastry , złożone w kostkę sera i łyżeczkę sosu BBQ . Zawijamy jak klasyczne de volaille , dociskamy rękami ,żeby utworzyć kształt cygara i pozbyć się powietrza ze środka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Czynność tą powtarzamy dwukrotnie ,żeby panierka była dość gruba , co zapobiega wyciekaniu sera podczas smażenia . Ma płynąc ale już
Ogrodnik w podróżyKebabowe kotlety drobiowe Ciekawy pomysł na inne niż zwykle kotlety z kurczaka. Dzięki marynacie mięso jest bardzo soczyste, kruche i aromatyczne. Kotleciki są mega smaczne i z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Możemy je podać z frytkami, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)szklanka bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki opcjonalnie – 1 łyżeczka ziaren sezamu olej do smażenia *** Filety myjemy, osuszamy i kroimy na części *** *** Każdy kawałek mięsa lekko rozbijamy *** *** Przygotowujemy marynatę: do miski wbijamy jajko, dodajemy majonez, jogurt oraz przyprawę kebab-gyros i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i całość ponownie dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Rozbite
Blog z Apetytemkurczak nadziewany wątróbką Jest to przepis wymagający pracy, bo nadzienie trzeba przemielić w maszynce, jednak uwierzcie, że trud się opłaci! Naprawdę trudno rozstrzygnąć co jest lepsze: soczyste, choć wypieczone mięso, czy pyszne kremowe nadzienie. Sprawdź też: Najlepsze zapiekanki na jesień Błyskawiczny kurczak po chińsku Najprostszy kebab w bułce Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną Jeśli lubisz urozmaicone przepisy to kurczak(...)absolutnie klasycznych. Przepis jest wart zrobienia choćby przez wzgląd na samo nadzienie. Pieczony kurczak w cytrusach Kurczak w cytrusach to też klasyk . Nadzienie z pomarańczy wspaniale nawilża i aromatyzuje mięso, zabezpieczając je przed wyschnięciem. Kurczak marynowany w maślance I lat but not least – Soczysty kurczak marynowany w maślance . Nazwa naprawdę nie jest na wyrost. Mięso marynowane w maślance jest
Niedzielny kucharzSUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8 -karkówka 2 kg / 5 mm -boczek bez skóry 1 kg (bardziej tłusty niż chudy) / 5 mm -mięso z golonki razem z tłustym 0,8 kg (bez ścięgien) /5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 15 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 2 g/kg -przyprawa lunch meat(...)zamykarka do puszek WYKONANIE Karkówkę i boczek tniemy w kostkę 4 cm, golonkę pozbawiamy skóry,kości i ścięgien resztę dajemy do peklowania, (z dużej golonki uzyskałem 0,8 kg mięsa). Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie całość surowca mielimy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dodajemy wodę i mieszamy do tej pory, aż mięso wchłonie całą wodę. Następnie dodajemy stopniowo przez
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jako samodzielne danie z dodatkami typu ziemniaki, sos i surówka. Tanie i proste w przygotowaniu urozmaicą każdy obiad. Składniki (4 porcje) -4 naleśniki -300 g mielonego mięsa -200 g pieczarek -1/2 cebuli -1 jajko -bułka tarta do panierowania -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Przygotować naleśniki. Pieczarki pokroić, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Zeszklić cebulę(...)Dodać pieczarki i podsmażyć do odparowania wydobywającego się z pieczarek soku. Na patelnię dołożyć mięso i całość razem smażyć do ścięcia. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie ostudzić i zmielić 2 krotnie w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem. Przygotowane naleśniki posmarować farszem. Zagiąć brzegi i zwinąć w ruloniki. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor
Zielona Kuchniapora 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz oregano pieprz ziołowy tłuszcz do smażenia pól szkl wina bulion lub rosół ok 1 l koperek lub natka pietruszki Mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałeczki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę, pietruszkę i pora kroimy w półtalarki. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu, podsmażamy cebulę, następnie(...)dodajemy mięso i smażymy aż odparują płyny, dodajemy kaszę suchą i chwilę prażymy razem z mięsem po czym gasimy wszystko podlewając winem. Dodajemy resztę warzyw i oregano, od czasu do czasu mieszając gotujemy potrawę. Dodajemy rosół małymi porcjami do chwili aż kasza będzie wystarczająco miękka a potrawa niezbyt sucha, powinna być kleista jak risotto. Doprawiamy do smaku solą pieprzem
Gotowanie jest łatweSzybka zupa z soczewicy - obiad w 30 minut dla dzieci i dorosłych Szybka zupa z soczewicy, prosta do przygotowania i tak pożywna, że nie wymaga nawet dodatku mięsa, ale oczywiście możecie je dodać. To kompletny, pełnowartościowy obiad dla dzieci i dorosłych. Z pewnością nie będziecie po nim głodni. Jest równie smaczna jak zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym którą bardzo(...)lubimy. Szybka zupa z soczewicy - Cztery Fajery Soczewica zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso. Ma także sporo potasu i żelaza, które korzystnie wpływają na układ krwionośny. Z kolei znajdujący się w niej kwas foliowy jest wskazany dla kobiet w ciąży. Soczewica jest również ważnym źródłem wapnia i fosforu wzmacniających układ kostny, dlatego zupa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata