mięso - 63110 przepisów (strona:940/4208)

Szybki makaron z jarmużem i indykiem 98

Można go spokojnie przygotować, gdy mamy tylko 15 minut na obiad Szybki makaron z jarmużem i indykiem Składniki na jedną porcję: 70 g suchego makaronu (o dowolnym kształcie) upieczone mięso z piersi indyka ( lub jakiekolwiek inne: pozostałości z rosołu, wędlina itp) 100 g jarmużu czerwona papryka pomidorki koktajlowe 2 łyżki śmietany kokosowej (lub zwykłej) ewentualnie: płatki drożdżowe sól, pieprz oliwa(...)ugotowaniu przecedź go, przelej zimną wodą i odstaw. Na patelni rozgrzej oliwę, przełóż do niej jarmuż, paprykę pokrojona w paseczki i pomidorki przekrojone na połowy. Podsmażaj przez chwilę. Mięso lub wędlinę pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw i dalej przesmażaj przez ok. 5 minut. Na koniec dodaj śmietanę kokosową lub zwykła, przepraw solą i pieprzem i podsmażaj jeszcze przez

365 dni dookoła kuchni
Burritoski - wołowe pulpeciki z ryżem i ajwarem 98

gustu każdemu wielbicielowi pikantnej kuchni. Gęsty aromatyczny sos po pulpecikach świetnie nadaje się także do późniejszego wykorzystania do makaronu czy zapiekanek.  Składniki (4 porcje) -600 g mielonego mięsa wołowego -1/2 szkl. białego ryżu -1 cebula -1 jajko -2 papryczki chili -2 łyżki oleju -1 puszka pomidorów -słoiczek ostrego ajwaru -1 l bulionu -1 ząbek czosnku -słodka i ostra(...)papryka -sól, pieprz -świeża lub suszona kolendra do dekoracji Przygotowanie Cebulę obrać i drobno posiekać. W misce umieścić mięso wołowe. Dodać połowę posiekanej cebuli, ryż, jajko, doprawić solą, pieprzem i paprykami. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić pozostałą cebulę wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Papryczki chili pokroić w półplasterki lub kostkę. Przesmażyć z cebulą. Gotowe warzywa przenieśćdo garnka

Zielona Kuchnia
Kapuśniak z grzybami i śliwkami – kuchnia podkarpacka 143

Wiele tradycyjnych dań regionu podkarpackiego przygotowuje się z prostych, niedrogich składników, które zastępują, a czasem wręcz udają mniej dostępne produkty. Sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków, pierogi z kaszą udającą mięso, kotlety z kapusty, bezmięsne gołąbki z suszonymi grzybami to tylko kilka najbardziej typowych przykładów takich dań. Trzeba jednak przyznać, że podmiana składników   zwykle sprawia, że danie nabiera nowej jakości(...)sobie, już bez zbędnych porównań do innych dań. I takim właśnie rarytasem jest kapuśniak, który przygotowują gospodynie od Leska po Cisną, od Uherzec po Baligród. Nie ma w nim mięsa, są za to suszone grzyby i śliwki, których smak i aromat wyróżniają tę prosta zupę spośród innych. Kapuśniak dodatkowo zabielany jest śmietaną i zagęszczony zasmażką na cebuli. Gdyby nie gotowane

Trzeci talerz
gulasz warzywno-drobiowy z ryżem i kaszą... 154

Składniki: mięso indyka na gulasz 50 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, fasolka szparagowa 30 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, pieczarki 6 sztuk większe, papryka 2 sztuki, bób ugotowany 1 szklanka, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, woda 3-4 szklanki, ryż ugotowany 2 woreczki, kasza pęczak ugotowana 2 woreczki, koperek 1 pęczek, przyprawa w płynie(...)potrzeba Mięso indyka na gulasz p[okroić drobniej, posypać papryką ostrą i na oleju zrumienić. Do mięsa wsypać obraną, opłukaną fasolkę wymieszać, podsmażać z 2 minuty. Wsypać pokrojoną cebulę z czosnkiem , wymieszać podsmażać z 4 minuty. Wsypać pokrojone w talarki pieczarki, wymieszać, podsmażać z 4 minuty. Wsypać pokrojone papryki, wymieszać, wlać wodę, dodać kostki rosołowe i pod przykryciem gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Kruchy filet z kurczaka duszony z warzywami 157

pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z piersi kurczaka rozbijam lekko tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron papryką mieloną. 2. Cebulę kroję w kostkę. Do garnka wlewam oliwę i wrzucam cebulę. Układam mięso i smażę po 3 minuty z każdej strony. Wodę mieszam razem z mąką. Wlewam do mięsa. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. 3. Marchewkę ścieram na tartce o dużych(...)oczkach. Brokuła dzielę na małe różyczki. Warzywa dodaję do mięsa. Wszystko razem duszę jeszcze około 15 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jaka dieta sprzyja nowotworom? 80

niebezpieczna, a więc opisali tę, która może sprzyjać rakowi. Okazuje się, że tak zwana „uboga dieta” to: Niskie spożycie warzyw, owoców, pełnych ziaren/nasion i produktów mlecznych Wysokie spożycie przetworzonego mięsa, mięsa czerwonego i słodkich napojów Jak przypominają naukowcy przeprowadzone wcześniej badania pokazały, że częste jedzenie czerwonego mięsa i rzadka konsumpcja pełnych ziaren czy nasion powodują raka jelita grubego. Teraz okazuje

Fleksitarianizm.pl
Polędwiczki w dwóc odsłonach 151

wziąść sprawę w swoje ręce. I oto kolejne pyszne odkrycie, dwie polędwiczki wieprzowe, jedna pachnąca ziołami, druga o smaku łgodnej musztardy. Do pieczenia nie użyłam soli i dzięki temu mięso zachowało swoją soczystość. Polecam i zachęcam do zrobienia takiej domowej wędliny 😊 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 polędwiczki wieprzowe -musztarda delikatesowa -majeranek -pieprz ziołowy -czosnek suszony -olej do obsmazania mięsa Mięso dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać dobrze olej i  krótko obsmażyć polędwiczki z każdej strony na rumiano. Rozgrzać piekarnik do temp.200°C  Jedną obsmażoną polędwiczkę obficie posmarować

Kulinarne przemyslenia
Konfitura z czerwonej cebuli 117

Konfitura z czerwonej cebuli   - najlepsza do mięsa, pasztetów, wędlin i serów Konfitura z czerwonej cebuli najlepsza, jaką możecie sobie wyobrazić. Słodko-kwaskowa, z wyraźną pikantną nutą i cudownie aromatyczna. Wspaniałe połączenie smaków, które wzajemnie się uzupełniają. Konfitury z czerwonej cebuli nie może zabraknąć na świątecznym stole, podobnie jak konfitura z żurawiny jest naszym ulubionym dodatkiem do mięsa, wędlin(...)bardzo duża. Dzięki temu konfitura będzie miała doskonałą teksturę. Konfitura z czerwonej cebuli - do czego podawać Konfitura z czerwonej cebuli rewelacyjnie podkreśla smak wszelkiego typu pasztetów, pieczonych i grillowanych mięs, w tym steków oraz wędlin. Doskonale pasuje też do pieczonej kaczki lub gęsi. Można ją dodawać do pizzy, tostów, hamburgerów i wytrawnych tart oraz jako uzupełnienie deski serów. Konfitura

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Filet z kurczaka z lawą sera 3640

łyżeczki sosu BBQ 2 jajka 2 szklanki bułki tartej sól , ostra papryka ( lub łagodna , kwestia upodobań ) , granulowany czosnek do smaku Filety z piersi kurczaka , rozklepujemy cieńko , tłuczkiem do mięsa . Warto to zrobić, przez woreczek , nie będą się rozpadać i kleić Każdy solimy , posypujemy papryką i czosnkiem . Czosnku sypnijcie trochę więcej , kotlety będą wtedy smaczniejsze , bo ser tuszuje dużo jego aromatu(...)mięsie układamy po 2 plastry , złożone w kostkę sera i łyżeczkę sosu BBQ . Zawijamy jak klasyczne de volaille , dociskamy rękami ,żeby utworzyć kształt cygara i pozbyć się powietrza ze środka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Czynność tą powtarzamy dwukrotnie ,żeby panierka była dość gruba , co zapobiega wyciekaniu sera podczas smażenia . Ma płynąc ale już

Ogrodnik w podróży
Kebabowe kotlety drobiowe 2142

Kebabowe kotlety drobiowe Ciekawy pomysł na inne niż zwykle kotlety z kurczaka. Dzięki marynacie mięso jest bardzo soczyste, kruche i aromatyczne. Kotleciki są mega smaczne i z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Możemy je podać z frytkami, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Polecam!     Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)szklanka bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki opcjonalnie – 1 łyżeczka ziaren sezamu olej do smażenia     *** Filety myjemy, osuszamy i kroimy na części *** *** Każdy kawałek mięsa lekko rozbijamy *** *** Przygotowujemy marynatę: do miski wbijamy jajko, dodajemy majonez, jogurt oraz przyprawę kebab-gyros i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i całość ponownie dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Rozbite

Blog z Apetytem
Kurczak na niedzielę – 6 przepisów 100

kurczak nadziewany wątróbką Jest to przepis wymagający pracy, bo nadzienie trzeba przemielić w maszynce, jednak uwierzcie, że trud się opłaci! Naprawdę trudno rozstrzygnąć co jest lepsze: soczyste, choć wypieczone mięso, czy pyszne kremowe nadzienie. Sprawdź też: Najlepsze zapiekanki na jesień Błyskawiczny kurczak po chińsku Najprostszy kebab w bułce Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną Jeśli lubisz urozmaicone przepisy to kurczak(...)absolutnie klasycznych. Przepis jest wart zrobienia choćby przez wzgląd na samo nadzienie. Pieczony kurczak w cytrusach Kurczak w cytrusach to też klasyk . Nadzienie z pomarańczy wspaniale nawilża i aromatyzuje mięso, zabezpieczając je przed wyschnięciem. Kurczak marynowany w maślance I lat but not least – Soczysty kurczak marynowany w maślance . Nazwa naprawdę nie jest na wyrost. Mięso marynowane w maślance jest

Niedzielny kucharz
Konserwa- mielonka ,,Luncheon meat'' w/g JackaW 162

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8 -karkówka 2 kg / 5 mm -boczek bez skóry 1 kg (bardziej tłusty niż chudy) / 5 mm -mięso z golonki razem z tłustym 0,8 kg (bez ścięgien) /5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 15 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 2 g/kg -przyprawa lunch meat(...)zamykarka do puszek WYKONANIE Karkówkę i boczek tniemy w kostkę 4 cm, golonkę pozbawiamy skóry,kości i ścięgien resztę dajemy do peklowania, (z dużej golonki uzyskałem 0,8 kg mięsa). Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie całość surowca mielimy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dodajemy wodę i mieszamy do tej pory, aż mięso wchłonie całą wodę. Następnie dodajemy stopniowo przez

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Naleśnikowe krokiety z mięsem i pieczarkami 124

jako samodzielne danie z dodatkami typu ziemniaki, sos i surówka. Tanie i proste w przygotowaniu urozmaicą każdy obiad. Składniki (4 porcje) -4  naleśniki -300 g mielonego mięsa -200 g pieczarek -1/2 cebuli -1 jajko -bułka tarta do panierowania -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Przygotować naleśniki. Pieczarki pokroić, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Zeszklić cebulę(...)Dodać pieczarki i podsmażyć do odparowania wydobywającego się z pieczarek soku. Na patelnię dołożyć mięso i całość razem smażyć do ścięcia. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie ostudzić i zmielić 2 krotnie w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem. Przygotowane naleśniki posmarować farszem. Zagiąć brzegi i zwinąć w ruloniki. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor

Zielona Kuchnia
Pęczotto z kurczakiem 105

pora 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz oregano pieprz ziołowy tłuszcz do smażenia pól szkl wina bulion lub rosół ok 1 l koperek lub natka pietruszki Mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałeczki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę, pietruszkę i pora kroimy w półtalarki. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu, podsmażamy cebulę, następnie(...)dodajemy mięso i smażymy aż odparują płyny, dodajemy kaszę suchą i chwilę prażymy razem z mięsem po czym gasimy wszystko podlewając winem.  Dodajemy resztę warzyw i oregano, od czasu do czasu mieszając gotujemy potrawę. Dodajemy rosół małymi porcjami do chwili aż kasza będzie wystarczająco miękka a potrawa niezbyt sucha, powinna być kleista jak risotto. Doprawiamy do smaku solą pieprzem

Gotowanie jest łatwe
Szybka zupa z soczewicy 98

Szybka zupa z soczewicy - obiad w 30 minut dla dzieci i dorosłych Szybka zupa z soczewicy, prosta do przygotowania i tak pożywna, że nie wymaga nawet dodatku mięsa, ale oczywiście możecie je dodać. To kompletny, pełnowartościowy obiad dla dzieci i dorosłych. Z pewnością nie będziecie po nim głodni. Jest równie smaczna jak zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym którą bardzo(...)lubimy.  Szybka zupa z soczewicy - Cztery Fajery Soczewica zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso. Ma także sporo potasu i żelaza, które korzystnie wpływają na układ krwionośny. Z kolei znajdujący się w niej kwas foliowy jest wskazany dla kobiet w ciąży. Soczewica jest również ważnym źródłem wapnia i fosforu wzmacniających układ kostny, dlatego zupa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata