SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8 -karkówka 2 kg / 5 mm -boczek bez skóry 1 kg (bardziej tłusty niż chudy) / 5 mm -mięso z golonki razem z tłustym 0,8 kg (bez ścięgien) /5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 15 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 2 g/kg -przyprawa lunch meat(...)zamykarka do puszek WYKONANIE Karkówkę i boczek tniemy w kostkę 4 cm, golonkę pozbawiamy skóry,kości i ścięgien resztę dajemy do peklowania, (z dużej golonki uzyskałem 0,8 kg mięsa). Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie całość surowca mielimy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dodajemy wodę i mieszamy do tej pory, aż mięso wchłonie całą wodę. Następnie dodajemy stopniowo przez
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jako samodzielne danie z dodatkami typu ziemniaki, sos i surówka. Tanie i proste w przygotowaniu urozmaicą każdy obiad. Składniki (4 porcje) -4 naleśniki -300 g mielonego mięsa -200 g pieczarek -1/2 cebuli -1 jajko -bułka tarta do panierowania -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Przygotować naleśniki. Pieczarki pokroić, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Zeszklić cebulę(...)Dodać pieczarki i podsmażyć do odparowania wydobywającego się z pieczarek soku. Na patelnię dołożyć mięso i całość razem smażyć do ścięcia. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie ostudzić i zmielić 2 krotnie w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem. Przygotowane naleśniki posmarować farszem. Zagiąć brzegi i zwinąć w ruloniki. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor
Zielona Kuchniapora 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz oregano pieprz ziołowy tłuszcz do smażenia pól szkl wina bulion lub rosół ok 1 l koperek lub natka pietruszki Mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałeczki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę, pietruszkę i pora kroimy w półtalarki. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu, podsmażamy cebulę, następnie(...)dodajemy mięso i smażymy aż odparują płyny, dodajemy kaszę suchą i chwilę prażymy razem z mięsem po czym gasimy wszystko podlewając winem. Dodajemy resztę warzyw i oregano, od czasu do czasu mieszając gotujemy potrawę. Dodajemy rosół małymi porcjami do chwili aż kasza będzie wystarczająco miękka a potrawa niezbyt sucha, powinna być kleista jak risotto. Doprawiamy do smaku solą pieprzem
Gotowanie jest łatweSzybka zupa z soczewicy - obiad w 30 minut dla dzieci i dorosłych Szybka zupa z soczewicy, prosta do przygotowania i tak pożywna, że nie wymaga nawet dodatku mięsa, ale oczywiście możecie je dodać. To kompletny, pełnowartościowy obiad dla dzieci i dorosłych. Z pewnością nie będziecie po nim głodni. Jest równie smaczna jak zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym którą bardzo(...)lubimy. Szybka zupa z soczewicy - Cztery Fajery Soczewica zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso. Ma także sporo potasu i żelaza, które korzystnie wpływają na układ krwionośny. Z kolei znajdujący się w niej kwas foliowy jest wskazany dla kobiet w ciąży. Soczewica jest również ważnym źródłem wapnia i fosforu wzmacniających układ kostny, dlatego zupa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamarchewki · Kurkuma · 200 ml śmietany 36 % Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, solimy. 2. Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku, następnie w bułce tartej. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 4. Mięso układamy w naczyniu. 5. Kalafior dzielimy na małe(...)paprykę oraz obraną i pokrojoną w plasterki marchew. 7. Przyprawiamy pod koniec przyprawą kurkumą i wlewamy śmietanę, 2 minutki gotujemy. 8. Sos wraz z warzywami, przekładamy obok mięsa. 9. Danie gotowe. 10. Smacznego
Kulinarna Chwilamascarpone – 100 ml mleka bez laktozy – szczypta soli – szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie : Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy mięso mielone, które wcześniej doprawiamy solą pieprzem i papryką. Gdy mięso nabierze jasnego koloru, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, startą na małych oczkach marchew oraz pomidory z puszki. Chwilę wszystko smażymy. Możemy
I LOVE LIFEZupa jarzynowa z kaszą jęczmienną smakuje w sam raz. Danie pierwsze lub kompletny obiad z solidną porcją mięsa i warzyw. Treściwa, syta, porządnie doprawiona, na wywarze mięsno-warzywnym. Zupę podaję z koperkiem lub natką. Do zupy zamiast kaszy możecie dodać soczewicę zieloną/czerwoną oraz koncentrat pomidorowy/passatę. Będzie pysznie! Polecam także inną rozgrzewającą zupę jarzynową z pomidorami . SKŁADNIKI(...)kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy mały pęczek natki pietruszki 1,5 l wody olej PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram, myję. Cebulę drobno siekam i przesmażam na niewielkiej ilości oleju. Mięso myję, wkładam do niewielkiego garnka. Wrzucam obraną włoszczyznę (marchew, pietruszkę) posiekaną w talarki oraz selera w kawałku. Dodaję pora, przyprawiam płaską łyżką vegety, solą i pieprzem. Dodaję ziele i liścia laurowego
Zasmakuj Kuchniperskich dań. Ten gulasz nazywa się fesendżun. W praktyce jest to gulasz z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich i gęstego syropu z kwaśnych granatów. Gulasz można ugotować z dowolnie wybranym mięsem. Najczęściej jest to u mnie kurczak lub kaczka. Gulasz jest bardzo aromatyczny. Mam swoją ulubioną mieszankę przypraw, dlatego mój gulasz zawsze różni się w smaku od fesendżun w wersji mojego(...)granatu 50 g suszonej żurawiny świeża kolendra do dekoracji 1 l wrzątki 2 łyżki masła Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Przełóż do garnka. Podziel na kawałki mięso i zrumień na maśle z dodatkiem przypraw. Przełóż mięso do garnka, dodaj zmielone orzechy, przecier z granatu i wlej wrzątek. Posól i gotuj gulasz przez około 40 – 50 minut
codojedzeniaSurimi to paluszki zrobione z mielonego mięsa ryby, które wyglądem przypominają nóżki kraba. Jedni je lubią, a inni nadal nie mogą się do nich przekonać. Osobom należącym do tej pierwszej grupy polecam bardzo dobrą sałatkę z paluszkami krabowymi. Jest łatwa, smaczna i szybka w przygotowaniu Świetna na przekąskę… na kolację… do pracy… dla gości… na imprezę(...)dodaj makaron, odsączoną kukurydzę i majonez. Całość dokładnie wymieszaj przyprawiając solą i pieprzem. Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa mielonego – P aprykowe krążki nadziewane mięsem – Grochówka na żeberkach
Kulinarne S.O.S.Surimi to paluszki zrobione z mielonego mięsa ryby, które wyglądem przypominają nóżki kraba. Jedni je lubią, a inni nadal nie mogą się do nich przekonać. Osobom należącym do tej pierwszej grupy polecam bardzo dobrą sałatkę z paluszkami krabowymi. Jest łatwa, smaczna i szybka w przygotowaniu Świetna na przekąskę… na kolację… do pracy… dla gości… na imprezę(...)dodaj makaron, odsączoną kukurydzę i majonez. Całość dokładnie wymieszaj przyprawiając solą i pieprzem. Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa mielonego – P aprykowe krążki nadziewane mięsem – Grochówka na żeberkach
Kulinarny S.O.S.łyżeczka cynamon – 2 łyżeczki imbir – 3/4 łyżeczki goździki mielone – 0,5 łyżeczki gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki sól – 2 płaskie łyżeczki PRZYGOTOWANIE 1. PODSMAŻANIE MIĘSA (5 min) Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju. Osusz udka ręcznikiem papierowym. Połóż na rozgrzanej patelni i obsmaż na średnim ogniu z każdej stronie przez ok. 1-2 minuty. Przesmażone udka(...)CEBULA (1 min) Cebulę obierz, przekrój na pół i w ćwiartki. Przełóż do formy do pieczenia. 3. MARYNATA (2 min) Składniki marynaty wymieszaj w misce i pokryj nią mięso oraz kawałki cebuli. Wszystko równomiernie rozłóż w formie do pieczenia. 4. PIECZENIE ETAP 1 (20 min) Formę włóż do rozgrzanego piekarnika na środkowy ruszt. Podpiecz mięso przez 10 minut
Nerds Kitchenpieprzem, oraz oprószamy mąką. Cebulę myjemy, obieramy kroimy w piórka, olej rozgrzewamy w garnku. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulkę i smażymy aż się zeszkli, następnie do cebuli dodajemy mięso i smażymy, aż nabierze złotego koloru, następnie dodajemy ok. 500ml wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, oraz wcześniej namoczone grzyby. Mięso dusimy pod przykryciem ok. 1.5h aż będzie(...)bardzo miękkie. Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki i paprykę konserwową, oraz doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym. \ Aby sos był bardziej wyrazisty możemy dodać odrobinę wody spod ogórków konserwowych. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na koniec sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Gotowym gulaszem polewamy usmażony placek ziemniaczany, a jeśli lubimy polewamy kwaśną
Księga-Smakukroimy w dużą kostkę, dodajemy przyprawę, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę. Z ketchupu, majonezu, jogurtu i rozdrobnionych ząbków czosnku robimy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią mięso i smażymy na mocnym ogniu (najlepiej partiami), nie za długo, do porządnego zrumienienia się mięsa (chodzi o to żeby nie usmażyć mięsa na wiór). Kurczaka studzimy. Wykładamy
Kardamonovy