sosem z powideł :) Składniki na leniwe pierogi 30 dag twarogu, czyli tłustego białego sera 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu rozdrabniamy na stolnicy praską do ziemniaków. Można też użyć gotowego sera mielonego. Do sera stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i zarabiamy elastyczne ciasto. Zajmuje to dosłownie
Korniszonkipieprz czarny drobno mielony 3 g/kg -czosnek 7 g/kg -gorczyca ziarno 4 g/kg -jałowiec mielony 2 g/kg -majeranek 1-1,5 g /kg -woda 10% WYKONANIE Mięso tniemy na kawałki około 4 cm w celu zapeklowania. Peklujemy w osobnych pojemnikach pod względem grubości rozdrabniania . Czas peklowania 2-3 dni. Po tym czasie mięso rozdrabniamy dodajemy wodę i przyprawiamy wszystkimi przyprawami(...)dokładnie mieszamy mięso musi być kleiste. Napełniamy jelita dość ciasno i odwieszamy na kije w celu osadzenia. Po dwóch godzin osadzania kiełbaskę osuszamy w wędzarni przy dużym ruchu powietrza i temp około 40-45 st. na samym żarze. Osuszamy do momentu ,aż powierzchnia kiełbaski będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy w temp 60-65 stopni przez około
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.tarta w ilości 4 razy więcej -pieprz czarny 1 g/ kg -liść laurowy mielony 0,3 g/kg lub cały w ilości 4 razy więcej -smalec -słoiki WYKONANIE Mięso kroimy w kawałki 2-4 cm następnie solimy .Na dużej patelni lub garnku rozgrzewamy smalec i na małym ogniu dusimy mięso około 30-40 min. Pod koniec duszenia dodajemy resztę(...)przypraw, dokładnie mieszamy. Powstały sos i mięso przekładamy do słoików układamy dość ciasno na koniec zalewamy resztą sosu i tłuszczu co zostaje. STERYLIZACJA 60 min w szybkowarze. Po tym czasie słoiki wyjmuje i zostawiam do wystygnięcia następnie wkładam do lodówki aby dobrze stężały. Następnego dnia można kosztować . Smacznego. Ps.Wzorowałem się na przepisie z forum Wędzarniczej Braci, wprowadziłem kilka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.szpinakiem, to jedne z moich ulubionych imprezowych przekąsek z zastosowaniem ciasta francuskiego. Zazwyczaj robię je wraz ze ślimaczkami z serem i szynką, wtedy mam danie dla osób jedzących mięso jak i dla tych co zrezygnowali ze spożywania mięsa, bądź wolą smaki wegetariańskie. Wszystkie ślimaczki zawsze podaje z domowym sosem czosnkowym, który jest moim faworytem wśród wszystkich sosów do przekąsek(...)jednak etapami, ponieważ należy poczekać, aż masa szpinakowa będzie zimna. Farsz ze szpinakiem można z powodzeniem wykorzystać również jako farsz do makaronu z kurczakiem bądź jako farsz do nadziewania mięsa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Farsz ze szpinakiem 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 opakowania sera typu feta 3 ząbki czosnku kilka łyżek mleka kilka łyżek oleju sól pieprz Pozostałe składniki 1 opakowanie
To Musisz Wiedziećsmaczny. Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia(...)gładką masę. Nie musi powstać z tego krem jak do ciasta. Składniki mają się po prostu połączyć w całość bez grudek. Podważ skórkę kurczaka na piersiach, wciskając palce między mięso a skórę i robiąc kieszenie na masłowo-ziołowy farsz. Najlepiej zabrać się do tego od strony szyi. Wciśnij pod skórę pastę ziołową i rozsmaruj, żeby pokryła jak największą powierzchnię mięsa
Niedzielny kucharzprzygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej smakują podane z sosem, np. pomidorowym, czosnkowym. 2. Rolada serowa nadziana piersią z kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. 3. Paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem są łatwe i szybkie do przygotowania. 4. Tatar z surowego łososia to świetna przekąska na zimno. Idealnie zastąpi tradycyjny tatar wołowy. 5. Pieczarki zapiekane z warzywami to pomysł na przekąskę(...)mące. Skrzydełka przyrządzone w poniższy sposób naprawdę świetnie smakują (choć są kaloryczne ;)). 9. Tortilla nafaszerowana pomidorami, ogórkami kiszonymi, sałatą oraz piersią kurczaka usmażoną w cieście naleśnikowym. Naprawdę połączenie mięsa i ciasta naleśnikowego jest naprawdę pyszne. W złudzeniu przypomina panierkę z KFC. Radzę każdy placek przeciąć na 2 części, ponieważ dzięki temu powstaną zgrabne tortille. 10. Parówki faszerowane żółtym serem
Ugotowaćwody z solą. Kiedy sól się rozpuściła dolałam pozostałą jej część. Wrzuciłam ziele, liść i rozgniecione ząbki czosnku (wraz z łupiną). Zalałam tak przygotowaną solanką wcześniej oczyszczone i przygotowane mięso. Testowałam różne dodatki do solanki, ale najbardziej smakuje nam w domu wędzonka moczona w najzwyklej przygotowanej solance z liściem, zielem i czosnkiem. Na tym moja praca skończyła się. Przez tydzień(...)mięso leżakowało w solance mąż przekręcał je, żeby przeszło smakami z solanki. Nie zdarzyło mi się nastrzykiwać mięsa, bo jak do tej pory pięknie się wędziło i w środku było różowe. Dziś był wielki dzień – WĘDZENIE. I jak za każdym razem jak małżonek wędzi, padał deszcz i było okrutnie zimno. Pozdrawiam Lidka Artykuł Solanka do wędzonki pochodzi z serwisu
Pieprzyć z Fantazjąkurek. Nauczyłam się wtedy też oprawiać….To było średnio przyjemne. No biedne kurki…..jednak nie potrafię ani ja ani moja rodzina pominąć tego szczebla piramidy żywieniowej dotyczącej mięsa. Rosół z kury wiejskiej, bajka! Za nic nie odtworzę tego smaku i aromatu kupując porcje w markecie. Od jakiegoś czasu jestem zdana na kupne porcje. Z czego teraz gotuję? Zależy(...)szyje kacze * skrzydła kacze * 3 marchewki * 2 pietruszka * kawałek korzenia selera * liście pora * opalona nad ogniem cebula * liść kapusty włoskiej * lubczyk * nać z pietruszki * przyprawy: sól, pieprz Mięso dokładnie myję i wkładam do garnka. Zalewam zimną wodą tyle by zakryła całość. Gotuję na bardzo wolnym ogniu, ma przysłowiowo pykać delikatnie. Jeśli zbierają się szumy to zbieram je łyżką
Pieprzyć z Fantazjąwystarczy odpowiednia ilość sosu pomidorowego i nie ma co się obawiać, że makaron będzie chrupki a właśnie ugotowany. Tak jak w przypadku lazanii. Składniki: * makaron cannelloni * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * oregano, bazylia * 2 -3 ząbki czosnku Na sos: * 1/2 l. przecieru pomidorowego * sól, cukier Podsmażyłam mięso mielone razem z cebulą i czosnkiem. Doprawiłam solą, oregano i odrobiną(...)piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 30 min. Było pyszne! Jednak tym, co się wahają czy gotować makaron cannelloni czy nie, radzę: NIE GOTOWAĆ! Smacznego! Lidka Artykuł Cannelloni z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąszklanki mąki * 1 i 1/3 szklanki wody * szczypta soli i odrobina cukru * żółtko * łyżka oleju do ciasta * 1/2 l oleju do smażenia * łyżka octu lub spirytusu Farsz: * 50 dkg mięsa mielonego * duża cebula * 1/2 szklanki kefiru * 3 ząbki czosnku * przyprawy: sól, pieprz kolorowy, pół łyżeczki papryki słodkiej i połowę tego ostrej – no chyba, że ktoś lubi odwrotnie(...)porcji wyszło mi 8 większych kółek wyciętych talerzykiem do kawy. Zrobiłam farsz. Cebulkę pokroiłam i to dość grubo. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Kefir, cebulę i czosnek dodałam do mięsa mielonego. Przyprawiłam i wyrobiłam wszystko na jednolitą masę. Zaczęłam wykładać farsz na wycięte kółka z ciasta. 2 łyżki farszu na jedno kółeczko. Grubość farszu to ok. 1 cm. Zostawiłam też
Pieprzyć z Fantazjąschabowego. Odmieniłam menu niedzielne i zrobiłam sajgonki. W domu wszyscy jesteśmy miłośnikami kuchni azjatyckiej i na ten pomysł nikt nie protestował. Jest to zajęcie bardzo odmienne niż tłuczenie mięsa na kotlety. Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * papier ryżowy * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego(...)mocnego ognia. Ładniej się wysmażają na średnim ogniu. Podałam z ryżem i surówką z kapusty. Sajgonki polałam słodkim sosem chili, można i polać ostrym. Smacznego! Lidka Artykuł Sajgonki z mięsem mielonym i grzybkami mun pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjągorsze od tych z budek. Widzę jak je robię, widzę jakich składników używam i wystarczy tylko odpowiednio doprawić do smaku a mamy pyszne jedzenie. Składniki: Na burgery: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości biała cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz, imbir * musztarda, ketchup Dodatkowo: * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez * 1 mała czerwona(...)cebula * ser żółty * bułki do hamburgerów przepis tu Do zmielonego mięsa wołowego dodałam podsmażoną na odrobinie oleju posiekaną cebulę. Czosnek przecisnęłam przez praskę, przyprawiłam solą, pieprzem i imbirem. Podlałam wodą. Dodałam 2 łyżeczki ketchupu i dwie łyżeczki musztardy. Porządnie wyrobiłam masę i uformowałam 4 kotlety (powinny być grubości
Pieprzyć z Fantazjąchłodne dni. Bardzo smaczna i sycąca. Polubiłam ją już za same składniki a jak skosztowałam po raz pierwszy to wiedziałam, że będę ją robić często. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 puszka pomidorów krojonych * 1/2 puszki kukurydzy * 2 marchewki * 2 średniej wielkości ziemniaki * 1/2 czerwonej papryki świeżej * 1 duża cebula * 4 – 5 ząbków czosnku(...)małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1-2 łyżki oleju * przyprawy: sól. pieprz czarny, papryka ostra i słodka Mięso mielone podsmażyłam razem z cebulą pokrojoną w kostkę na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia dodałam pokrojony drobniutko czosnek. Do garnka wrzuciłam pokrojoną w pół talarki marchew i w kostkę ziemniaki i zalałam 0,5 l wody. Nastawiłam na gotowanie. Kiedy mięso
Pieprzyć z Fantazjąjajko zwyczajnie stanie na sztorc w zalewie. Zdarza mi się ostatnio robić na oko. Dodaję rozgnieciony czosnek w łupinkach, kilka ziarenek ziela i kilka liści laurowych. Najlepiej jak mięso będzie leżakowało w zalewie ok. doby minimum. Wiadomo, im dłużej tym bardziej najdzie smakiem. Jak już wyciągnę z zalewy robię drobne nacięcia i wciskam w nie ząbki czosnku. Smaruję olejem wierzch(...)bogato. Wykładam pokrojoną w grube talary cebulę. Wykładam tyle, by przykryła cały wierzch boczku. Dorzucam kilka ziarenek ziela i kilka liści laurowych. Nie żałuję przypraw tego typu. Później jak mięso już się upiecze i tak się je ściąga a zostaje nam rewelacyjny posmak. Tak naszykowany boczek wkładam do rękawa do pieczenia, do którego wlewam odrobinę oleju, by nie przywarł. Piekę
Pieprzyć z Fantazją