odmienna wersja klopsików w orientalnym wydaniu. Pyszne klopsiki w bardzo prostym do przygotowania aromatycznym sosie. Smakują równie dobrze z makaronem czy ryżem. 2 porcje Na klopsy 300 gramów mięsa mielonego 1 małe jajko 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki wody sól pieprz wegeta szczypta czosnku granulowanego Sos teriyaki 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżeczki startego świeżego imbiru(...)łyżka miodu sok z połowy małej cytryny 2 łyżki oleju sezamowego może być inny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok 350 ml wywaru od gotowania klopsików ziarna sezamu do posypania Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, wegetą i czosnkiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą i wodę całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli trzema kulkami
Andzia Pichcinieco inaczej ale nadal smaczne 2 łyżki brązowego cukru, płaskie sól, chilli do smaku 200 ml słodkiej śmietanki, najlepiej kremówki wtedy sos sam się zagęści smalec wieprzowy do smażenia Mięso rozklep cieniutko, jak tylko się da Na każdym jego plastrze, połóż kawałek sera, i dwie posiekane połówki suszonych pomidorów ( reszta pomidorów wyląduje w sosie ). Dodaj po jednym wyciśniętym praską ząbku(...)przykryciem następne 10-15 minut, po czym zalej śmietaną i gotuj do momentu aż sos zacznie się zagęszczać. Nie przejmuj się jeśli ukaże się trochę sera na roladkach, mięso się kurczy więc czasem coś wypchnie, ale reszta zostanie w środku To około 30-40 minut. Gotowe można serwować na gorąco, najlepiej z ryżem lub innym lubianym dodatkiem Smacznego ! Artykuł
Ogrodnik w podróżyMożna w ten sposób przygotować pałki, piersi lub jak ja skrzydełka kurze. Ja bardzo lubię mięsko ze skrzydełek, jest soczyste i pyszne. Przygotować je dzień wcześniej. Przygotowanie mięsa – skrzydełka oczyścić, przeciąć na pół. Ja zawsze obcinam i wyrzucam tą najmniejszą część. Dla mnie tam nic nie ma tylko skóra, ale to już zależy od Was. Zostawiam tylko te dwie(...)większe części od skrzydełek. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Włożyć do miski, wlać jogurt i dokładnie wymieszać żeby wszystkie skrzydełka były w jogurcie. Zostawić na noc w lodówce lub na kilka godzin. Paluszki pokruszyć na bardzo małe kawałeczki, nie zrobić mąki. Ja zmieliłam je w thermomix. Kilka razy zatrzymywałam pracę thermomix żeby sprawdzić jak wyglądają paluszki. Wyjąć
Kuchnia Pokoleńbrokuła lub "przemycenie go" do diety. Pulpety razem z kaszą i surówką tworzą pełnowartościowy i zdrowy obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom. Składniki : 1/2 główki brokuła 400 g mięsa mielonego drobiowego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 6 łyżek otrębów/płatków teff/bułki tartej 1 jajko 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki kurkumy(...)Podsmażamy ok. 4 minuty cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek, podsmażamy 2 minuty. Brokuła drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy 2 minuty. Odstawiamy na bok i studzimy. W misce mieszamy mięso mielone, jajko i otręby/płatki/bułkę tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przestudzone warzywa dodajemy do mięsa, ugniatamy masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, kurkumą i papryką. W rękach
CzarnawisienkaPrzepis na ten przysmak zaczerpnęłam z książki Victorii Twead "Nasz rok w Oriencie". W przepisie jest mięso z udźców i piersi kurczaka, ja dałam tylko mięso z piersi kurczaka. Wyszło znakomicie, mięso jest soczyste i aromatyczne, polecam gorąco. Szisz taouk. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebakłażanem i sosem mięsnym pod beszamelem Składniki: 3 bakłażany 3 łyżki oliwy 2 duże ziemniaki sos mięsny: 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy ½ kg mięsa mielonego 700 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki cynamonu sól, pieprz do smaku sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka ½ szklanki wywaru/rosołku 1/3 szklanki(...)stopni. Cebulę pokroić w kawałki, marchewkę pokroić w drobną kosteczkę, ząbek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć trochę cebulę, dodać marchewkę i czosnek, smażyć 10 minut. Dodać mięso, przesmażyć z warzywami kolejne 10 minut, dodać passatę, oregano, sól i pieprz, smażyć 5 minut. Przygotować beszamel - w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i przesmażyć, wlać mleko i wywar, gotować
Smaczny zeszytMoje dziecko do niejadków zdecydowanie nie należy, ale na obiad jadłaby najchętniej rosół na zmianę z pomidorową i od czasu do czasu pierogi. Mięso jada tylko w zupie, ewentualnie pod postacią kabanosów, a wszelkimi kotletami, pulpetami czy pieczonym gardzi, dlatego też postanowiłam przygotować siekane kotleciki, które widziałam wcześniej na kilku blogach i sprawdzić czy taki sposób na przemycenie mięsa(...)nakładamy łyżką masę i formujemy płaskie, zgrabne kotleciki (bardziej przypominają one placuszki niż kotlety). Smażymy je na złoty kolor z obu stron, tak po ok 6-7 minut, by mięso straciło swoją surowość, a kotleciki nabrały pięknego rumianego koloru. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Z podanej ilości składników kotlecików wyszło jakieś
Cynamonowe szczęściezimnie traci swoje walory smakowe. KONSERWY - to co zakonserwowane nie wymaga trzymania w lodówce. KAWA I HERBATA - w chłodzie tracą smak i aromat. Każdy wie, że mięso trzymamy w lodówce, mąkę w szafce, a żywność, którą chcemy wykorzystać później, m rozimy w zamrażarce. Mamy swoje nawyki przechowywania artykułów spożywczych i zawsze trafiają w określone przez(...)posiada miejsce na jajka na drzwiach lodówki, niemniej jednak ze względu na niezbyt stabilną temperaturę, która tam panuje, bezpieczniej trzymać je na środkowych półkach. Dolne półki zarezerwuj na mięso Najzimniejszym miejscem w lodówce jest dolna półka. Temperatura w tym miejscu dochodzi do maksymalnie 2 stopni Celsjusza. Układamy na niej surowe mięso, ryby oraz owoce morza
Zdrowie i pysznie na talerzuzimnie traci swoje walory smakowe. KONSERWY - to co zakonserwowane nie wymaga trzymania w lodówce. KAWA I HERBATA - w chłodzie tracą smak i aromat. Każdy wie, że mięso trzymamy w lodówce, mąkę w szafce, a żywność, którą chcemy wykorzystać później, m rozimy w zamrażarce. Mamy swoje nawyki przechowywania artykułów spożywczych i zawsze trafiają w określone przez(...)posiada miejsce na jajka na drzwiach lodówki, niemniej jednak ze względu na niezbyt stabilną temperaturę, która tam panuje, bezpieczniej trzymać je na środkowych półkach. Dolne półki zarezerwuj na mięso Najzimniejszym miejscem w lodówce jest dolna półka. Temperatura w tym miejscu dochodzi do maksymalnie 2 stopni Celsjusza. Układamy na niej surowe mięso, ryby oraz owoce morza
zdrowo i aktywnieZawsze warto mieć taki przepis. Często gotując lub piekąc kurczaka zostaje nam mięso i już nie mamy na nie ochoty. Właśnie wtedy ten przepis jest idealny do wykorzystania. Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki, odciąć nóżki. W małym garnuszku zagotować wodę, osolić i wrzucić kalafior. Gotować 2-3 minuty. Odcedzić i przestudzić. Mięso z kurczaka obrać z kości, skóry wyrzucić. Mięso
Kuchnia PokoleńTakie kotleciki są doskonałym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków,które pozostały Nam z obiadu.Wystarczy dodatek mięsa mielonego i mamy pyszny obiad . W końcu nic się nie może zmarnować. Dziś wrzucam Wam przepis s. Marii,trochę pozmieniany. Ponad dwa lata temu jadłam podobne w restauracji na imprezie i bardzo mi posmakowały.Podaję je z czerwonym barszczem. Składniki(...)sztuk: 1 kg ziemniaków ok 2 szkl mąki pszennej 2 jajka 400-500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz czerwona czubryca Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w osolonym wrzątku.Odcedzić,ostudzić i przepuścić przez praskę. Cebulę obrać,drobno posiekać i zeszklić na oleju.Ostudzić,dodać do mięsa mielonego, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Niespełnione zdolności kulinarneskończyć i co zrobić aby dobrze Wam się to czytało. Natomiast o jedzeniu pisać uwielbiam. Jeśli zdarza Wam się w tym zabieganym świecie gotować czasem rosół na mięsie z kurczaka, kaczki czy innym drobiu, i nie wiecie co zrobić z nim później i z białymi warzywami również, to mam dla Was smaczny pomysł. Suma przypadku, chęci i małej(...)lubię dobrze zjeść, choć podobno nie wyglądam i lubię kolory na talerzu i smaki lekkie, słodkie, to dodatki dobrały się same. Składniki: 150 g gotowanego drobiowego mięsa 150 g ugotowanej soczewicy zielonej 300 g białych gotowanych warzyw, selera i pietruszki cebula gruszka tymianek masło do smażenia sól i pieprz do smaku
Mango PapajaPierogi wiejskie z pysznym farszem Rewelacyjne domowe pierogi z kapustą, ziemniaczkami i mięsem. Ciasto z tego przepisu jest bardzo delikatne i mięciutkie, warto je dość cienko rozwałkować przed nadzianiem bo wówczas pierożki wychodzą jeszcze smaczniejsze. Gotowe pierogi możemy podać polane stopionym masłem lub posypane cebulką zasmażoną z wędzonym boczkiem lub po wystudzeniu podsmażyć na rumiano na masełku. Składniki(...)łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu) 20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego obiadu) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek *** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz
Blog z ApetytemZawijane fileciki w boczku Delikatne mięso, aromatyczny boczek, sprawia, że roladki są pyszne i soczyste. Składniki: · 2 filety z kurczaka · Mozzarella · Papryka czerwona · 3 ogórki konserwowe · 8 podłużnych plastrów boczku(...)Bułka tarta do panierki · 2 jajka · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, solimy. 2. Mozzarellę, ogórka i paprykę kroimy w słupki, układamy na środku mięsa. 3. Zwijamy w roladki i zawijamy w boczek. 4. Panierujemy w mące
Kulinarna Chwila