mięso - 63110 przepisów (strona:924/4208)

Kurczak po meksykańsku 109

zawsze lubimy na ostro, od zawsze lubię eksperymenty kulinarna. Dziś danie inspirowane daniem kuchni meksykańskiej-chilli con carne, które oboje uwielbiamy. Zamiast mięsa mielonego użyłam kurczaka. Dlaczego kurczak? Bo to zdrowsze i chudsze mięso, no i oczywiście dużo szybsze do przygotowania. Mięso soczyste, kukurydza chrupiąca, danie pikantne-ogólnie, naprawdę smaczne i ekspresowe danie, które podałam z ryżem gotowanym z dodatkiem

Krylowa Kuchnia
Drobiowa szyneczka z szynkowara z suszonymi pomidorami 138

żelatyny 1/2 łyżeczki przyprawy do cevapcici 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 szkl wody pieprz Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i zmielić na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa, jeżeli nie posiadasz maszynki, możesz rozdrobnić mięso w malakserze na gładką masę. Dodać resztę składników do mięsa i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać.  Jeżeli chcesz uzyskać większą ilość galaretki

Krylowa Kuchnia
Fit sałatka z grillowaną piersią z kurczaka 103

łyżeczka zwykłego oleju rzepakowego  Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Pierś przeciąć w poprzek na pół. Sos sojowy wymieszać z sosem chilli i zalać mieszanką pierś, mięso dokładnie obtoczyć w marynacie. Mięso zamknąć szczelnie w pojemniku i umieścić w lodówce na 24 h. Patelnię grillową spryskać olejem w sprayu (jeżeli takiego nie macie za pomocą ręcznika papierowego(...)natrzyjcie ją łyżeczką oleju) i rozgrzać. Kawałki piersi smażyć z obu stron na średnim ogniu, aż mięso będzie usmażone, ale soczyste. Ogórki pokroić w półplasterki, paprykę w paski, które następnie przekroić na pół. Sałatę lodową pokroić dość drobno, pomidorki koktajlowe i oliwki na pół. Pierś z kurczaka pokroić w plastry. Ocet i sok z cytryny umieścić w miseczce, następnie dodać

Krylowa Kuchnia
PIECZONA KACZKA W JABŁKACH Z TYMIANKIEM 108

Pieczona kaczka z jabłkami, czosnkiem i tymianek w akompaniamencie pysznych pieczonych ziemniaczków. To klasyka gatunku. Idealny obiad dla wszystkich mięsożerców, jak i dla tych, którzy jedzą mięso okazjonalnie (czyli mnie)- bo to danie jest warte grzechu. Kaczka pieczona z jabłkami i tymiankiem, to taki mój niezawodny przepis na kaczkę, roboty przy tym daniu jest na całe 5 minut(...)innego naczynia. Do środka kaczki włóż pokrojoną na plastry połówkę wyparzonej cytryny, 4 ząbki czosnku i kilka gałązek tymianku. Dookoła kaczki poukładaj pocięte na ósemki jabłka, tymianek wciśnij między mięso a jabłko. Całość posyp solą morską i natrzyj kaczkę tymiankiem. Jeśli masz w domu sos sojowy to użyj go i polej nim kaczkę (max do 2 łyżek). Kaczkę pieczemy

SMYKWKUCHNI
Zraziki z ryżem w śmietanie 102

Zraziki z ryżem w sosie śmietanowym, to dość szybkie i proste danie ale wyjątkowo smaczne. Przygotowałam je z mięsa mielonego, z szynki. Jako dodatek mogą być kluski śląskie, ziemniaki itp . U mnie kluski śląskie prawdziwe, tak określa to mój mąż, który jest Ślązakiem. Czyli jakie, Ja mówię na nie żelazne i chyba większość takie zna. Tak czy siak, dodatek(...)nadzwyczajną sytuacją obiad był łączony, mąż robił kluski swoim sposobem a Ja zraziki. Polecam takie duety w dobie epidemii, zapraszam do przepisu i życzę miłego gotoooooooowania:)) Składniki 500 g mięsa mielonego z szynki lub innego 80 g ugotowanego ryżu 1 cebula , drobno posiekana 1 szklanka rosołu z kostki 1 jajko 1 łyżka masła sól, pieprz olej mąka pszenna do panierowania

gotuj ze mną
Najlepsze spaghetti bolognese na bogato 99

polecam przygotowanie zapiekanych naleśników gryczanych bolognese , lasagne bolognese z beszamelem oraz gryczanego spaghetti naleśnikowego z sosem bolognese , które są świetną alternatywą dla typowego bolognese z makaronem. Składniki: – 500g mięsa mielonego z szynki – 1 puszka pomidorów krojonych – 250ml czerwonego wina, wytrawnego – 250ml bulionu (250ml wody + 1 łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 125ml mleka – 100g chudego(...)wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szklimy. Dodajemy drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę. Obsmażamy, a następnie wszystko przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Przekładamy je do garnka z boczkiem i warzywami. Wlewamy wino i gotujemy mieszając ok. 5 min. Dodajemy gorący bulion i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą

Be Fit Be Strong
Sobota w kuchni i nie tylko 107

sobotnich obowiązków warto pomyśleć o daniu jednogarnkowym, bo po co jeszcze dokładać sobie roboty. Skorzystaj z piekarnika i zrób Schab pieczony z pesto i suszonymi pomidorami . W naczyniu masz mięso z pysznym sosem i pieczone ziemniaki. Nic dodać, nic ująć. Z kolei ten  schab faszerowany pistacjami i suszonymi pomidorami przygotujesz w garnku. Pyszne mięso w doskonałym sosie. Możesz zjeść(...)się jej oprzeć, z resztą nie tylko ja, a przepis mam na nią fenomenalny. Młoda kapusta gości u nas bardzo często, bo uwielbiamy jej smak. Kiedy mam w lodówce mięso z kurczaka, zawsze staram się z niego przyrządzić coś ciekawego. Rządzi u nas taka o  tarta z kurczakiem , którą uwielbiają nawet najmłodsi! Pyszne słone ciasto kruche, delikatny kurczak, pyszna

MamaOskarka
Szybka kolacja po meksykańsku 92

cheddar i sos taco…Kuchnia meksykańska w całej gali. Moje dzieci uwielbiają tacos , więc przy piątku przyrządziłam proste tacos z mielonej wołowiny. Nie powiem, że się napracowałam. Oprócz mięsa kupiłam gotowy sos i przyprawę taco. Czasami przyrządzam coś na szybkiego i wtedy sięgam po gotowce. Zdarza mi się to rzadko, bo jestem za cooking from scratch czyli gotowaniem(...)kolendry 1 łyżka masła Sos czosnkowy 1 czosnek solo, pieczony 100 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany, gęstej 50 g majonezu sól do smaku Rozpuść masło na patelni. Włóż mięso, posyp taco przyprawą i smaż aż mięso przestanie być czerwone. Dodaj porcję gotowego sosu taco, dopraw solą i gotuj sos przez 10 minut. Gotowy sos posyp chipsami, utartym cheddar, chili

codojedzenia
Pomidorowa 95

Porcje rosołowe umyć, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 10 minut, aby wytrąciły się szumowiny. Po tym czasie wyjąć mięso, wodę wylać, umyć garnek i mięso. Następnie ponownie włożyć porcje rosołowe do garnka, zalać zimną wodą, dołożyć warzywa oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 1 godzinę. Z wywaru wyjąć(...)mięso, dodać przecier pomidorowy i łyżeczkę cukru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować kilkanaście minut. Aby zagęścić zupę, można do niej dodać łyżeczkę mąki rozrobioną w 1/3 szklanki wody. Zupę pomidorową podawać z ryżem lub makaronem. Wedle uznania można także dodać kwaśną śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pomidorowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Sos bolognese 102

wino, seler naciowy? Jesteście zdziwieni? My także byliśmy. Okazało się jednak, że ten przepis jest świetny i według niego zrobiliśmy doskonały sos bolognese . Składniki na sos bolognese 250 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 150 g wędzonego boczku 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów bez skórki 1 przecier pomidorowy(...)wrzucić posiekany czosnek, tymianek oraz cebulę, podsmażać, aż cebula się zeszkli. Dodać marchew i seler, wlać 1 / 2 szklanki wody, dusić pod przykryciem do czasu, aż warzywa zmiękną. Dodać mięso mielone, dokładnie je rozdrobnić. Gdy będzie już ścięte, wlać szklankę mleka i podgrzewać dalej do jego odparowania. Następnie wlać wino i je także odparować. Pomidory z puszki drobno pokroić

niecodziennikpary
Klopsiki w sosie koperkowym 78

smacznego obiadu nie byłoby bez wizyty Siostry Ani, która przywiozła ogromną ilość świeżego koperku rosnącego w przydomowym ogródku, bardzo dziękujemy. Składniki na klopsiki w sosie koperkowym Klopsiki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos koperkowy: 2 łyżki posiekanego koperku 150 ml kremówki 1 / 2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)szklanki wody sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Klopsiki: Cebulę obrać, drobno posiekać. W misce wymieszać mięso mielone, cebulę, koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe kuleczki, które następnie usmażyć na złoty kolor. Sos koperkowy: W czasie, gdy klopsiki się smażą, zacząć przygotowywać sos koperkowy. W połowie szklanki wody dokładnie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Na drugą patelnię

niecodziennikpary
Pikantne burrito z czerwoną fasolą 83

warzywa oraz ser cheddar. Zabrakło tylko margarity. Składniki na pikantne burrito z czerwoną fasolą Mięsno-fasolowy farsz: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) pieprz cayenne do smaku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Pozostałe dodatki: 2 pomidory 1 czerwona cebula 1 główka rzymskiej sałaty 100 g sera żółtego(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mięsno-fasolowy farsz: Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć, aż się zeszkli. Wsypać czosnek, chwilę podsmażać. Dodać mięso mielone, usmażyć na rumiano, odstawić z ognia. Do mięsa wlać zawartość puszki fasoli wraz z sosem, pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem cayenne, solą i czarnym pieprzem. Pozostałe

niecodziennikpary
Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną 84

pracy, która robi zwykłe gołąbki z tym zdrowym dodatkiem. My nie mieliśmy czasu na zajęcie się całą kapustą, więc starliśmy ją na tarce, dodaliśmy ugotowaną kaszę jaglaną oraz mielone mięso i zrobiliśmy gołąbki bez zawijania. W połączeniu z sosem pomidorowym, także samodzielnie zrobionym, smakowały doskonale, zachęcamy więc do wypróbowania tego przepisu i przygotowania rodzinnej porcji sycących gołąbków bez zawijania(...)kaszą jaglaną . Udostępnij Składniki na gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną Gołąbki: 200 g kaszy jaglanej 500 g kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: 700 g przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła sól

niecodziennikpary
Chiński rosół z kaczki 80

Kiedy w naszym koszyku na zakupy ponownie pojawiła się kaczka, wpadłam na pomysł, aby po oddzieleniu mięsa z korpusu, skrzydełek i szyi ugotować rosół o orientalnym charakterze. Dodając odpowiednie przyprawy, uzyskanie dalekowschodniego smaku i aromatu nie było trudne i chociaż spis przypraw jest długi, z pewnością większość z nich każdy ma w swojej kuchni. Chiński rosół z kaczki ma bogaty(...)creme brule. Czosnek obrać. Wykonanie Do dużego garnka wlać zimną wodę, włożyć korpus kaczki, skrzydełka oraz szyję. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu ok. 15 minut, po czym mięso wyjąć, a wodę wylać. Garnek i mięso umyć, wlać czystą wodę (ok. 3 litry), włożyć korpus, skrzydełka oraz szyję. Postawić na ogniu, po czym wrzucić pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy

niecodziennikpary
Francuski smalec rillettes 89

pieczywa poznaliśmy, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Łukasza Konika i przekazaliśmy go dalej częstując nim Koleżanki z pracy. Gdy ktoś nie ma czasu na konfitowanie kaczki, może użyć mięsa pozostałego z pieczenia i zalać go wytopionym tłuszczem – sposób pod linkiem . Składniki na francuski smalec rillettes 2 kacze udka 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonego rozmarynu(...)smalec do gotowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Udka kacze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć mieszaniną posiekanego czosnku, majeranku, rozmarynu, soli oraz pieprzu. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wrzucić do rozgrzanego kaczego smalcu, gotować 2,5-3 godziny, na małym ogniu, tłuszcz ma lekko pyrkać. Po tym czasie udka kacze wyjąć na talerz, rozdrobnić widelcami. Do słoiczka włożyć

niecodziennikpary