Pyszny aromatyczny, ziołowy sos w połączeniu z ulubionym makaronem idealnie sprawdzi się na stole nie tylko mięsnych smakoszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mięso mielone wołowe 400 gram 3 średnie papryki ( u mnie czerwona,zółta i zielona) 1 mniejsza cukinia 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 passata pomidorowa ( u mnie ziołowa) 700 gram 300 gram ulubionego makaronu(...)rozmaryn, tymianek, czubryca zielona, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek odrobina mąki żytniej lub pszennej obcjonalnie ser do posypania grana padano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przyprawy : sól, pieprz, słodka papryka. Całość dobrze wyrabiamy, formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące. kroimy w drobną kostkę cebulę, paprykę oraz cukinię, na patelni podsmażamy na oliwie cebulę
Blog kulinarny S9.PLminut. Na końcu dopraw do smaku przyprawami. Nie mocz suchej fasoli dłużej niż 12h, ponieważ może zacząć fermentować. Pomysły dla mięsożerców… – Ziemniaki faszerowane mięsem – Pyzy z mięsem – Cukinia faszerowana mięsem – Klopsiki z piekarnika – Kalafiorowy MÓZG
Kulinarny S.O.S.minut. Na końcu dopraw do smaku przyprawami. Nie mocz suchej fasoli dłużej niż 12h, ponieważ może zacząć fermentować. Pomysły dla mięsożerców… – Ziemniaki faszerowane mięsem – Pyzy z mięsem – Cukinia faszerowana mięsem – Klopsiki z piekarnika – Kalafiorowy MÓZG
Kulinarne S.O.S.jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki przyprawy do kebaba 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1,5-2 szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia *** Mięso tniemy na plastry i rozbijamy *** *** Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt oraz przyprawę do kebaba i paprykę *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy(...)minimum jedną godziną (można także włożyć do lodówki nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie płatki kukurydziane przekładamy do foliowego woreczka i miażdżymy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki *** *** Kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w płatkach *** *** Kotleciki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor *** *** Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką – u mnie
Blog z Apetytemświeżej natki pietruszki wzbogaca smak całego dania. Na 6 roladek: 500 g fileta z piersi kurczaka (2 piersi) 6 plastrów sera radamer 6 łyżeczek świeżej natki pietruszki Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1 duża cebula 200 g pieczarek ¾ szklanki suszonych grzybów leśnych 1 ząbek czosnku 300 ml wody 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka mąki ryżowej Sól Pieprz Czosnek(...)łyżki natki pietruszki Leśne grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut. Filet z piersi kurczaka kroimy na 6 płatów. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Na każdym kawałku układamy plaster sera i łyżeczkę natki pietruszki. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Roladki przesmażamy na rumiano na patelni, układamy w naczyniu żaroodpornym. Na osobnej patelni szklimy
VioletoweKucharzenieMakaron pappardelle świetnie łączy się z sosami. Moja dzisiejsza propozycja do makaronu to sos serowo-pieczarkowy z klopsikami. 400g makaronu pappardelle 500g mięsa mielonego z indyka 400ml śmietanki 30% 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 300g pieczarek sól, pieprz, gałka muszkatołowa 150g serka topionego olej 100g startego żółtego sera do posypania 1. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe(...)kulki (jeśli mięso będzie zbyt rzadkie możemy dodać bułkę tartą i jajko i dopiero wtedy formować pulpety). Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przetarty przez praskę czosnek i pokrojone w półplastry pieczarki. Smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Wtedy wlewamy śmietankę, dodajemy połamany na kawałki ser topiony. Dusimy
Szefowa kuchniSKŁADNIKI (na ok. 7 sztuk pulpetów) Pulpeciki 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 szalotka 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka rozmarynu s ó l, pieprz Sos pomidorowy 700 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 marchew 1 ł odyga selera naciowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku(...)łyżki oliwy. Wrzucamy szalotkę oraz paprykę; doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Podsmażoną paprykę odstawiamy do wystygnięcia. Do mięsa dodajemy 2 jajka, 3-4 łyżki buł ki tartej, paprykę; doprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Z mięsa
La grande e la piccola cuocaKotlety z kurczaka w panierce wyglądają jak tradycyjny kotlet schabowy ale są przygotowane zupełnie inaczej. Są chrupiące i soczyste dzięki marynacie, w której leżakowały całą noc. W trakcie marynowania mięso kruszeje i staje się delikatne. To inny pomysł niż tradycyjnie przygotowane smażone kotlety z ćwiartek kurczaka panierowane tylko w mące, jajku i bułce tartej . Moje kotleciki są bardzo smaczne(...)kurczaka: do pojemnika wbijamy jajko, dodajemy sos lub majonez, śmietanę oraz sporo pikantnej przyprawy i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i całość ponownie mieszamy aby nie było grudek. Mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy aby całe mięso było pokryte marynatą, zamykamy pojemnik i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Gdy chcemy usmażyć kotlety, wyjmujemy pojemnik z lodówki i pojedynczo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWarzywa francuskie w zapiekance Masz mało czasu, to przepis dla ciebie. Soczyste mięso z kurczaka połączone z warzywami oraz makaronem. Składniki: · 1 filet z kurczaka · Makaron świderki · Warzywa na patelnie francuskie · 1 opakowanie mini marchewek(...)tabasco · Papryka ostra · Sól · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski. 2. Doprawiamy solą, papryką oraz tabasco, dokładnie mieszamy. 3. Następnie prużymy na rozgrzanym oleju. 4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie
Kulinarna Chwilatoskańsku można zrobić na dwa sposoby: szybszy i wolniejszy. W pierwszym przypadku danie jest gotowe w 20 minut. W drugim trzeba dwa razy więcej czasu. Wszystko zależy od rodzaju mięsa jakiego użyjemy: czy będą to filety czy udka. Piersi oczywiście smażą się krócej, za to nogi, wymagające więcej cierpliwości, mają więcej smaku, a wytopiony podczas długiego smażenia tłuszcz stanowi wspaniałą(...)skórką w dół. Smaż 15 minut, co jakiś czas przesuwając kurczaka po patelni. Odwróć na drugą stronę i smaż w taki sam sposób przez kolejne 15 minut. Sprawdź, czy mięso jest usmażone: nakłuj udka cienkim nożem lub patyczkiem szaszłyków. Jeślo wypłynie przezroczysty, klarowny sos, mięso jest wysmażone. Jeśli nie, potrzymaj je jeszcze na patelni a potem zdejm i przełóż
Niedzielny kucharzsłoiczka przecieru 30 % 1 marchew i kawałek selera, starte na tarce jarzynowej przyprawa do bigosu ( niekoniecznie ) PRZYGOTOWANIE : Kapustę dokładnie płuczemy, umieszczamy w garnku, dodajemy mięso, grzyby,liść, ziele i jarzynkę. Gotujemy około 40 minut. Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki. Do kapusty dodajemy suszone śliwki, przecier i startą marchew z selerem oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy(...)patelni podpiekamy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę. Następnie dodajemy do bigosu, mięso również podpiekamy i dodajemy do gara. Wszystko gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Na koniec bigos doprawiamy, smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolijasna część) 1 słoik mieszanki marchewki z groszkiem (waga bez zalewy 300 g) 1 szklanka wywaru warzywnego lub drobiowego odrobina oleju sól, pieprz słodka i ostra papryka Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Rozgrzać wok z niewielką ilością oleju. Dodać pokrojonego pora. Chwilę smażyć. Następnie dodać mięso z kurczaka. Całość przemieszać(...)smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Następnie wsypać (nieugotowaną!) kaszę gryczaną i składniki ponownie wymieszać ze sobą. Chwilę smażyć. Wlać wywar. Wok przykryć pokrywką. Danie dusić pod przykryciem około 10 minut (na średnim ogniu; kaszotto należy co jakiś czas przemieszać) . Na sam koniec dodać odcedzoną marchewkę z groszkiem i całość jeszcze chwilę ze sobą dusić. Uwaga: jeśli danie pozostawimy
UgotowaćSkładniki: kapusta biała 1 główka duża, marchew 6 sztuk średnie, ryż ugotowany 4 woreczki, mielone drobiowe mięso 50 dag, kucharek 2 łyżki, bułka namoczona w wodze 1 sztuka, pieprz ziołowy, cebula podsmażona na oleju 2 sztuki, papryka ostra 1 łyżeczka, woda 1,5 litra, przecier pomidorowy 100 gram, śmietana 100 gram, mąka pszenna 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka Cebulę(...)pokrojoną w kostkę posypaną 1 łyżeczką cukru podsmażyć na 1/2 szklanki oleju, wystudzić, marchew obrać i zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać do mięsa mielonego z przyprawami, odciśniętą z wody bułką, ugotowanym ryżem, cebulą, dokładnie wszystko wymieszać. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ścigać sparzone liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw, na każdy liść nakładać porcję nadzienia
W Mojej Kuchni LubięRoladki Chicken Honey Roladki są bardzo smaczne, kruche delikatne mięso z kurczaka w nietypowym sosie. Składniki: · 2 filety z kurczaka · Sól · Cebula · 3 ogórki konserwowe · Kilka plasterków boczku parzonego(...)łyżki sosu sojowego · 2 łyżki miodu · ½ łyżeczki przyprawy do gyrosa Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy, uważając żeby nie zrobić dziur, solimy. 2. Na każdym kawałku mięsa układamy plasterek boczku, kawałek cebuli i ćwiartkę ogórka. 3. Zawijamy w robiąc roladki
Kulinarna Chwila