prosta historia ma swój początek w dzień bicia kurczaków . Wiem brzmi okrutnie , ale domowe kurczaki hodowane z miłością w godnych warunkach , uwierzcie ,że są bardziej humanitarną, formą spożycia mięsa, niż te kupne fermowego chowu . Ale do rzeczy , tak więc było sporo korpusów pozostałych po filetowaniu , a to doskonały surowiec na pyszny ramen . Tak więc go uczyniłam . Dodałam jeszcze korpusik królika(...)pojemności ,żeby podczas gotowania nie wykipiało . Gotujemy na małym ogniu , tak żeby tylko pykało, przez co najmniej trzy godziny . Po tym czasie odcedzamy rosół od zawartości . Kości obieramy z mięsa . Odławiamy także gotowaną marchewkę i kroimy w cieniutkie zapałki . Odcedzony bulion odstawiamy . Makaron ramen przygotowujemy według wskazań producenta , na opakowaniu . Teraz gorący makaron, nakładamy do miseczek , zalewamy ramenem . Dekorujemy pokrojoną
Ogrodnik w podróżyjako obiad . Idealne w tortilli jako burrito lub z ryżem . Jednak najsmaczniejsze z serowymi taco lub ziemniaczaną tortillą Polecam , gorące , kolorowe danie na chłodne dni składniki 0,5 kg mięsa mielonego , wołowego 1 słodka papryka szpiczasta 3 papryczki chilli 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 2 cebule 5 ząbków czosnku 4 kostki(...)wędzonej papryki mielonej , najlepiej chipolitte , ale może być zwykła 3 łyżeczki mielonego chilli ( jeśli nie lubicie ognia pomińcie tą pozycję , ja uwielbiam piekło w gębie ) 2 łyżki brązowego cukru Mięso i mielone podsmażamy razem z wyciśniętą praską czosnkiem i posiekana cebulką . Jak już się przyrumienią , dodajemy kumin, kolendrę, cynamon , pomidory z puszki , siekane chilli i paprykę . Dusimy , smażymy na małym
Ogrodnik w podróżywarzywami to będzie też smakować dzieciom. Warzywna zupa z indykiem i ryżem Składniki: 2 łyżki masła 1 por 4 gałązki selera naciowego 3 marchewki 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z indyka (z udźca najlepiej) 2 litry rosołku warzywnego 100 g ryżu 100 ml kwaśniej śmietany 1 łyżka soku z cytryny natka pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pora(...)selera w plasterki, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać warzywa bez czosnku, smażyć 10 minut, dodać czosnek, smażyć 2-3 minuty. Warzywa przełożyć do miski. Do garnka włożyć mięso i przesmażyć ok 10 minut. Warzywa przełożyć do mięsa, zalać rosołkiem, gotować 15 minut, dodać ryż gotować kolejne 10 minut. Śmietankę zaprawić gorącą zupą, przelać do zupy, wymieszać. Dodać
Smaczny zeszytpodanej porcji wychodzi 9 klopsików z cudownie pyszną potrawką pełną witamin Co potrzeba na klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka, 2 duże cebule, 1 i ½ płaskiej łyżeczki soli, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, 1 jajko, ½ szklanki bułki tartej + do obtoczenia klopsików, olej do smażenia Co potrzeba na potrawkę: 100 g świeżego jarmużu, 1 esencja Knorr do duszonych warzyw(...)cebule, 4 łyżki oleju do smażenia, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki cukru Wykonanie klopsików: Cebulę kroimy drobno, dusimy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, studzimy. Do miski dajemy mięso, jajko, bułkę tartą i wystudzoną cebulę, dokładnie mieszamy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą do obtaczania klopsików. Bierzemy w rękę porcję mięsa (lepi się do rąk) nieco mniejszą niż piłeczka
Bułka z Chlebemszyby. Nadmuch powietrza w piekarniku nie będzie podnosił folii. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie zdejmujemy delikatnie folię, odwracamy mięso na drugą stronę uważając, żeby pieczarki nie spadły, przykrywamy z powrotem tą samą folią i pieczemy jeszcze 20 minut. Na koniec zdejmujemy folię, odwracamy mięso, pieczemy bez przykrycia 5 minut. Mięso
Bułka z ChlebemPolędwiczki wieprzowe są jednym z najdelikatniejszych mięs, dlatego przygotowanie potrawy nie zabiera dużo czasu. Mięso jest delikatne i pyszne w smaku Co potrzeba: 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg), 6 średnich cebul, sól, pieprz świeżo zmielony, czosnek granulowany, ostra mielona papryka, olej do smażenia, 1 pełna łyżka masła Wykonanie: Polędwiczki kroimy na plastry o grubości ok. 2,5 cm każdy(...)nieco rozpłaszczamy z dwóch stron dociskając ręką plastry mięsa do deski. Doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ostrą mieloną papryką. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju z 1 pełną łyżką masła, układamy pierwszą porcję przyprawionych polędwiczek tak, żeby nie nachodziły na siebie, smażymy na średnim płomieniu po 4 minuty
Bułka z Chlebemprzez praskę i resztę składników, dokładnie mieszamy, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na dobę. Po tym czasie do dużej, czystej puszki wkładamy związany na spodzie rękaw do pieczenia, napełniamy go mięsem, dociskamy, zawiązujemy na górze. Puszkę z mięsem ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C. Pieczemy 1 godzinę na termoobiegu. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika
Bułka z ChlebemPolędwiczka wieprzowa to jedno z najdelikatniejszych mięs, doskonałe w smaku, mało pracochłonne, ponieważ szybko się smaży. Doskonałe na szybkie ale też wykwintne danie Co potrzeba: 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg), 1 por (300-400 g), 400 g śmietanki słodkiej 30%, Masło do smażenia, Olej do smażenia, Sól, Pieprz mielony, Czosnek granulowany, Czosnek niedźwiedzi suszony, Papryka chili mielona, Wykonanie: Polędwiczki(...)kroimy na plastry o grubości ok. 2,5 cm każdy, nieco rozpłaszczamy z dwóch stron dociskając ręką plastry mięsa do deski. Doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, czosnkiem niedźwiedzim i papryką chili. Por kroimy w plasterki w całości razem z zieloną częścią, oczywiście z usuwając zewnętrzne brzydkie łodygi. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju z 1 pełną
Bułka z Chlebemcukinią. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekaną natkę selera, oregano, mieszamy. Schab nacinamy wzdłuż na płaty o dwóch grubościach, jeden płat na grubość ok. 1cm, drugi pozostawiamy grubszy, nie przecinając mięsa do końca brzegu. Rozkładamy powstały plaster tak, jakbyśmy rozkładali książkę. Nacinamy grubszą część w głąb przy środku na szerokość ok. 1 cm i tniemy nożem wzdłuż grubszej części(...)brzegu nie przecinając go. Powstanie nam szeroki plaster mięsa, który rozbijamy tłuczkiem z dwóch stron na grubość ok. 0,5 cm. Roztłuczony plaster rozkładamy na blacie wyłożonym folią spożywczą. Składniki na sos mieszamy w misce, smarujemy cały plaster mięsa, pozostawiając 5 cm brzeg nieposmarowany, który będzie na wierzchu rolady. Na sos wykładamy nadzienie, rozprowadzając równomiernie bez 5 cm brzegu
Bułka z Chlebembyło przykryte ok. 0.5 cm warstwą, rozgrzewamy, układamy plastry schabu jeden obok drugiego, smażymy po 5 minut z każdej strony na średnim płomieniu. Nie odwracamy wcześniej, żeby sok z mięsa nie wypływał. Usmażone mięso przekładamy bez tłuszczu na talerz . Na pozostały na patelni tłuszcz dajemy pieczarki, posypujemy 1 płaską łyżeczką soli i 1 płaską łyżeczką pieprzu, smażymy na średnim płomieniu(...)cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły, aż do odparowania płynu. Wówczas wlewamy śmietankę, mieszamy, dajemy z powrotem mięso, zanurzamy je nieznacznie pod sosem z pieczarkami. Patelnię przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu. Smacznego :)) schab, kotlety schabowe, śmietanka pieczarki
Bułka z Chlebempółksiężyce Przyprawy po pół łyżeczki : Papryka słodka, tymianek, majeranek, czosnek granulowany, pieprz cayenne, imbir, liście pietruszki, vegeta lub sól worek do pieczenia w piekarniku Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotuj sobie mięso przypraw je i włóż do lodówki. Przyprawione mięso wrzucamy do worka wraz z ziemniakami. Zamykamy worek, delikatnie obracamy workiem w ten sposób rozprowadzamy przyprawy z mięsa na ziemniaki. Worek
Monka gotujedzisiaj gości w moim domu zajmując pierwsze miejsce wśród producentów gofrownic i opiekaczy. Moim ulubionym sprzętem od jakiegoś czasu jest opiekacz befsztyk gofry, w którym oprócz tego, że zapiekam mięsa , piekę również gofry- bo kto powiedział, że gofry muszą być albo prostokątne albo w kształcie serduszek? Te z tego opiekacza w smaku niczym nie różnią się od tych tradycyjnych(...)przywieraniu. Po zakończonej pracy nie ma konieczności mycia urządzenia, wystarczy tylko przetrzeć kratkę ściereczką. Prawda, że dziecinnie proste? Plusem tego urządzenia jest również możliwość opieczenia w nim mięsa, lub przygotowania np kotletów do burgerów. Oprócz różnego rodzaju mięs ,oraz gofrów, w opiekaczu przygotujemy również różne placki, tortille, pity, sandwiche. Opiekacz to świetna alternatywa dla patelni. Tu zdrowo
Z Majeczką w kuchnikurczaka w ziołach: Ten przepis tak naprawdę jest mojego nie męża ale mi bardzo smakuje więc się nim z Wami podzielę. Do przygotowania tych piersi potrzebne jest Wam mięso z piersi z kurczaka plus zioła (tymianek, rozmaryn, pieprz, trochę słodkiej i ostrej papryki) i sos sojowy. Wszystkie te przyprawy mieszamy ze sobą i z dość sporą ilością sosu sojowego(...)czym obtaczamy w tym mięso. Tak przygotowane piersi z kurczaka należy zamarynować kilka godzin wcześniej aby przeszło smakiem. Po upływie tego czasu wrzucamy mięso na wcześniej rozgrzany grill i grillujemy je około 10 minut. Gotowe Tak przygotowane piersi z kurczaka można podać z ziemniakami, kaszą albo użyć jako dodatek do sałatek. Artykuł GRILL ELEKTRYCZNY PROFI COOK PC-KG 1029. RECENZJA
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiikurczak nadziewany wątróbką Jest to przepis wymagający pracy, bo nadzienie trzeba przemielić w maszynce, jednak uwierzcie, że trud się opłaci! Naprawdę trudno rozstrzygnąć co jest lepsze: soczyste, choć wypieczone mięso, czy pyszne kremowe nadzienie. Jeśli lubicie urozmaicone przepisy to Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną będzie idealnym sposobem na spróbowanie czegoś nowego. Przepis pochodzi od Karola Okrasy. Złocisty kurczak upieczony(...)anglosaskiej należy do dań absolutnie klasycznych. Przepis jest wart zrobienia choćby przez wzgląd na samo nadzienie. Kurczak w cytrusach to też klasyk . Nadzienie z pomarańczy wspaniale nawilża i aromatyzuje mięso, zabezpieczając je przed wyschnięciem. I lat but not least – Soczysty kurczak marynowany w maślance . Nazwa naprawdę nie jest na wyrost. Mięso marynowane w maślance jest wspaniale soczyste. Z zewnątrz
Niedzielny kucharzwstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni. Piec 6-7 godzin. Wyjąć kaczkę lekko przestudzić. Zdjąć skórę. Obrać z kości. Rozdrobnić mięso, wymieszać z wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia. Świetny dodatek do chleba. Aby przedłużyć trwałość mięsa, zagotowuję mięso z tłuszczem i gorące wlewam do wyparzonych
królestwo garów