ukrywam że jem mięso – doskonale wiecie że nie jestem ani wegetarianką, ani weganką. Ale często – a ostatnio nawet bardzo często – jemy w domu całkiem bez mięsa. I nikt… Chwila, wróć. Może raczej bezpieczniej będzie napisać „nikt poza kotami” na ten brak mięsa nie narzeka. Jak tu narzekać, kiedy przed nosem ma się coś tak dobrego jak pasztet z fasoli
Karo in the Kitchenjajka 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Każdy filet z piersi przekrawamy na pół i rozklepujemy cieńko . Najlepiej robić to przez woreczek , nie będą się wtedy tak rozpadać . Mięso doprawiamy solą, granulowanym czosnkiem i pieprzem . Na każdym kawałku mięsa kładziemy kawałek sera . Taki palec serowy Zwijamy jak zrazy formując zgrabne cygara . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej
Ogrodnik w podróżyKuchnie Świata 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich Szczypta soli do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 200 ml wody Sposób przygotowania: Mięso umyć , osuszyć pokroić na paski, przełożyć do głębokiej patelni typu wok, wlać olej arachidowy, sos sojowy oraz wsypać mąkę kukurydzianą. Całość wymieszać odstawić na 10 minut, po tym czasie smażyć(...)dużym ogniu , często mieszając, gdy mięso się zetnie-nie będzie różowe, dodać pokrojoną na paski paprykę, por oraz seler naciowy, całość smażyć 2-3 minuty, jak zacznie przywierać do patelni, wlać wodę, smażyć mieszając jeszcze 5 minut, doprawić do smaku mieszanką do dań chińskich szczyptą soli oraz pieprzu, zestawić z ognia. Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać
Wanilia i Kardamonkupnych fast foodów jest zupełnie zdrowa. Zapraszam Was po przepis na domowe hamburgery . Domowe hamburgery Takie domowe hamburgery to doskonały sposób na przemycenie dzieciom w diecie mięsa oraz sporej ilości warzyw. Robiąc wszystko samemu w domu macie 100% pewność, że to co się w nich znajduje jest zupełnie zdrowe. Przygotowuje się je dość szybko a smakiem milion razy(...)kapusta pekińska szczypiorek Dodatkowo przydadzą się także prażona cebulka oraz topiony ser w plasterkach Kotlety do burgerów robię podobnie jak kotlety mielone z tą różnicą że na kg mięsa dodaję 3 duże łyżki musztardy. Tak więc mieszam ze sobą dokładnie: mięso, podsmażoną lekko drobno pokrojoną cebulę, jajko, wspomnianą musztardę, namoczoną w mleku kromkę chleba oraz doprawiam wszystko do smaku solą
ArbuziakiNiektórym moim bliskim nie mieści się w głowie, że można żyć bez mięsa ponad tydzień. Nie wyobrażają sobie kanapek bez wędliny czy dania głównego bez kotleta czy kawałka mięsa. Przyznaję wtedy, że brak mięsa w diecie powoduje, że przygotowywane potrawy są ciekawsze, rozwijają nasze umiejętności kulinarne i dają większe pole do popisu. Przykładem tego jest pasztet, który upiekłam niedawno
Weekendy w domu i ogrodzieoliva sale, pepe 1 tuorlo 1 cucchiaino di latte 1 cucchiaio di parmigiano grattugiato * La ricetta è stata realizzata in collaborazione con Amica Natura Alcass PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy w kostkę o średnicy 2-3 cm, oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy(...)łyżki oliwy, wrzucamy kawałeczki cielęciny, które podsmażamy do uzyskania złotego koloru. Mięso przekładamy na osobny talerz i odstawiamy na bok. Na patelnię wrzucamy cebulę, pieczarki i drobno posiekane 2 ząbki. Całość podduszamy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na patelnię z pieczarkami wrzucamy podsmażone mięso, 1 gałązkę rozmarynu, następnie wlewamy ciepły bulion. Gulasz gotujemy
La grande e la piccola cuocaszklanki wody, - łyżeczka masła (ok. 5 g), - łyżka koperku (ok. 8 g), - przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, domowa kostka bulionowa. Sposób przygotowania 1. Gotujemy ziemniaki. 2. Mielimy mięso z piersi kurczaka. 3. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju. 4. Do cebuli dodajemy mielone mięso, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprzu i smażymy kilka minut. 5. Łączymy mięso
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPożywny obiad mięsny z warzywami z jednego naczynia żaroodpornego, wystarczy tylko natrzeć przyprawami mięso, krótko obsmażyć , obłożyć surowymi pokrojonymi warzywami i zalać pomidorowym sosem z ketchupem. Po dwóch godzinach gotowe! Trochę niewdzięczne do fotografowania ale całkiem smaczne danie. Mięsożercy bedą zachwyceni. SKŁADNIKI: 1,3-1,5 kg chudej karkówki wieprzowej 40 dag świeżych pieczarek 1 papryka czerwona 1 papryka(...)każdej strony na rozgrzanym oleju. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego tak aby plastry lekko nachodziły na siebie. Cebulę białą i czerwoną obrać, pokroić na ćwiartki, ułożyć na mięsie, paprykę umyć pokroić w cienkie paski, pieczarki na połówki , ułożyć wszystko na cebuli . Sos: Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w rondelku, doprawić do smaku cukrem, octem winnym oraz
Wanilia i Kardamondusimy przez ok. 5 min. Następnie całość przekładamy do garnka, dodajemy pozostały rosół i gotujemy. Gdy dynia będzie miękki miksujemy blenderem na gładki krem. składniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia klopsików tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu(...)zeszklenia pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, 3 łyżki bułki tartej, sól oraz pieprz i mieszamy dłonią. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki wielkości niedużych orzechów włoskich, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na tłuszczu. dodatkowo do podania: śmietana starty ser żółty Gotową zupę podajemy z klopsikami, kleksem śmietany oraz startym serem
Domowy Smak Jedzeniaswój pomysł na ich wykonanie. Robię je w sosie koperkowym, z warzywami, zapiekane a tym razem zrobiłam wersję najbardziej chyba znaną: pulpety w sosie pomidorowym. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo - wieprzowego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka do obtoczenia pulpetów * 400 ml passaty pomidorowej * 1 jajko(...)łyżek bułki tartej * sól, pieprz czarny i ziołowy * tymianek Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę, wbiłam jajko i połączyłam z mięsem. Przyprawiłam masę solą i pieprzem. Dodałam bułkę tartą. Jednak nie ma potrzeby dodawać jej dużo. Wsypałam ok. 1,5 łyżki. Wszystkie składniki wymieszałam
Pieprzyć z Fantazjąterenie Borów Tucholskich. Specyficznym dodatkiem są ugotowane jajka na twardo ułożone wzdłuż w środku potrawy. Danie proste w wykonaniu a jakże efektowne no i smaczne. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka ( surowe ) 3 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki mleka Kilka gałązek natki pietruszki Naturalna Vegeta ( przepis na blogu ) Sól Pieprz(...)jajek ugotowanych na twardo Wykonanie: Do bułki tartej dodajemy mleko ( dzięki temu pieczeń będzie delikatniejsza ). Natkę pietruszki siekamy drobno. Podane składniki: dwa jajka, bułkę, pietruszkę dodajemy do mięsa mielonego. Z jajek ugotowanych na twardo odcinamy końcówki, które drobno kroimy i dodajemy do masy klopsowej. Całość doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Połowę masy wykładamy do naczynia do zapiekania i układamy
Smaki EwySOUS VIDE PODWĘDZANA SOSNĄ Z LEŚNĄ ŻURAWINĄ, PIKLOWANYMI MŁODYMI PĘDAMI ŚWIERKU, DYNIĄ PIŻMOWĄ I SOSEM DEMI-GLACE Zapraszam do zrobienia dania, które w pełni inspirowane jest naturą. Słodkie mięso z kaczki idealnie pasuje do kwaśnych, dzikich owoców jak leśna żurawina. Zapach sosny przenosi nas prosto do lasu. Do ideału brakuje tylko jednego, sosu. Dlatego uzupełnieniem będzie bardzo gęsty, intensywny(...)liście nasturcji oliwa z oliwek 20 ml sól i pieprz do smaku Sposób wykonania Kaczka Umyte i wysuszone piersi z kaczki doprawiamy solą i pieprzem od strony mięsa. Wkładamy gałązkę rozmarynu i pakujemy próżniowo. Gotujemy metodą sous-vide w temperaturze 62 ºC przez 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy kaczkę z woreczka i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę
chefintheforestmusimy bawić się w panierki, babrać w jajku i bułce. Tutaj wystarczą nam przyprawy, pomidor, szynka i ser oraz przyprawy. Takie przepisy lubicie najbardziej Ja też, bo poza oczyszczeniem mięsa i podzieleniem go na kawałki, nie ma tu żadnej roboty. Nie ma potem masy rzeczy do mycia i pół uwalonej kuchni. A cała rodzinka zachwycona. U nas filet z kurczaka(...)goudę) sól, pieprz, czosnek mielony, zioła prowansalskie, czosnek niedzwiedzi z czarnuszką i suszonymi pomidorami 2 łyżki masła olej do smażenia Wykonanie Filet z kurczaka czyścimy i dzielnimy na kotleciki. Mięso delikatnie rozbijamy ręką, przyprawiamy z obu stron. Na patelni rozpuszczamy masło z olejem i podsmażamy mięso na złoto z obu stron. Na każdy kotlecik wykładamy kolejno plaster szynki, plaster pomidora
Mieszam w Garnkuwięc spełniłam tę zachciankę i... jestem zaskoczona efektem smakowym. Chociaż danie do niskokalorycznych i łatwostrawnych nie należy, warto spróbować ;) Składniki (2 porcje) -4 plastry schabu -250 g mielonego mięsa wołowego -2 jajka -pół małej cebulki -bułka tarta -mąka do panierowania -4 liście sałaty -4 plasterki sera żółtego -suszona cebula -2 ogórki konserwowe -2 łyżki majonezu -łyżka keczupu -kilka kropki sosu(...)tabasco lub piri-piri -1 łyżeczka sosu worchester -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Plastry schabu rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Do miski włożyć mięso mielone. Dodać jajko, drobno posiekaną cebulkę, sos worchester i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Całość wyrobić na burgery. Majonez wymieszać z keczupem i sosem tabasco. w głębokim talerzu rozkłócić jajko. Kotlety schabowe panierować
Zielona Kuchnia